Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

installatieautomaat

Auteur Bericht

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#0 Geplaatst: 2011-04-09 13:32:28

dag allen,

ik ben een electrakneus. in mijn kleine stoppenkastje zie ik een installatieautomaat type FAZ 2GA. Zo te zien gaan er geen draden naartoe of vanaf. Da's toch raar? Moet dit ding niet tussen de hoofdschakelaar en de rest in geschakeld zitten?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-04-09 16:25:07

Een paar vragen. Is dit je enige groepenkast, of een tableau électrique supplémentaire? In het eerste geval zit er tussen je meter en de groepenkast altijd een disjoncteur de branchement, een hoofdschakelaarIn het tweede geval behoren er een paar stevige draden (4 of 6 mm²) vanuit je grote groepenkast via een aparte disjoncteur (meestal 20, 25 of 32 ampère) naar zo'n hulpgroepenkastje te gaan, alwaar aangekomen ze worden aangesloten op een aardlekschakelaar. Een Franse electricien die het netjes doet schrijft daar dan ook nog wel eens de tekst coupure générale bij. En die aardlekschakelaar voedt dan op zijn beurt de daarop aangesloten groepen. De lay-out op de foto wijkt af van wat gebruikelijk is.

Die FAZ G2A lijkt me een disjoncteur van het merk Moeller te zijn, en meestal slaan cijfers op de stroomsterkte. Maar 2 ampère vindt alleen toepassing bij het beveiligen van de elektromotor van een VMC systeem, en als beveiliging voor het fil pilote signaal voor elektrische verwarming of een chauffe-eau. En dat lijkt me hier niet het geval te zijn. Die rode schakelaar doet echter eerder een hoofdschakelaar functie vermoeden. Met m'n tergend langzame analoge verbinding lukt het me niet om de catalogus op Moeller.fr te pakken te krijgen, dus het precies determineren van de aard van deze automaat laat ik graag aan iemand anders over.

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-04-09 20:02:32

Samen komen wij er wel.

Googelen met FAZ G2A leverde vanmiddag niets op, maar met 
Moeller type FAZ G2A

vond ik net een aantal verwijzingen naar de Installatie automaat van Moeller. 

Het is dus een disjoncteur.

Interessant detail: Voorzien van een extra verbreekcontact, dat gebruikt kan worden om elders te signaleren dat de automaat uitgevallen is (les versions 1 et 3 pôles en FAZ étant également livrables avec un pôle neutre).

Christian von Klösterlein

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#3 Geplaatst: 2011-04-09 21:03:45

Het is inderdaad de enige groepenkast. Ik denk dat ik hem maar eens ga vervangen voor een wat groter/moderner exemplaar. Moest er toch al eens van komen.