Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

storing in telefoonlijn: live box de boosdoener?

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2011-04-10 22:04:52

Sinds we een nieuwe live box hebben gekregen van Orange (na verhuizing) is er storing op de vaste telefoonlijn. Van dat gekraak en geknetter.

Ten eerste: ik dacht altijd dat de vaste telefoonlijn buiten de live box omgaat. Dat is de reden waarom ik de vaste lijn nog aanhoud: mocht de stroom uitvallen dan doet de telefoon het nog wel, mits je een toestel hebt dat geen stroom vereist. Mooi niet, het blijkt dat de fixe ook via de live box gaat. Dus kan ik net zo goed dat vaste abonnement opzeggen?

Ten tweede: dat geknetter is alleen via een toestel op electriciteit zo een met een basis station en twee draadloze handtelefoons. Met ditzelfde telefoontoestel (Philips CD 565) heb ik via de oude live box nooit problemen gehad. Nu wil het dat we ook TV hebben via Orange decoder en twee Liveplug HD dingen omdat de TV/decoder op afstand staat van de livebox. Ook hebben we electrische wandkachels.

Braaf heb ik het hele algoritme van Orange doorgeworsteld om dit soort storingen op te sporen dan wel op te heffen. Alles is aangesloten naar behoren inclusief de filters etc.

Ook heb ik alle zware electrische apparaten, kachels, wandplugs, decoder etc uitgezet en het blijft storen.

Heeft iemand nog suggesties? Om praktische redenen wil ik graag de draadloze telefoons op de fixe lijn hebben en een andere toestel op de internettelefoon.

Misschien is Thover in de buurt?

Ingrid

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#1 Geplaatst: 2011-04-11 07:54:48

Hoi Ingrid,

Een oplossing heb ik helaas niet voor je, wel een opmerking:

Wij hebben ook nog steeds een vaste lijn, om dezelfde redenen als jij, voor ALS er geen elektra voorhanden is, hebben dan ook een extra ordinaire toestel erbij staan, MET draad, jaja, ze bestaan nog!!!

Maar bij ons zit die, en het toestel met draadloze sets, als eerste in de telefoonWCD geplugd en daar gaat dan weer (in de rug zeg maar) een tweede stekker die de livebox voedt. De vaste lijn zit dus echt gewoon "ouderwets" in de telefoonstekker en gaat NIET via de livebox,......

Heb je al geprobeerd om je draadloze set direct in je telefoonWCD te pluggen en even je livebox niet aan te sluiten, in principe zou je dan gewoon via je vaste lijn telefoon moeten hebben, en het zou helemaal mooi zijn als die dan niet stoorde!!!!

Daarna kun je dan verder bouwen om je livebox aan te sluiten door voor de eerste telefoon zo'n stekker te gebruiken waar je nog weer een tweede stekker in de rug kunt steken (worden ook wel voor faxapparaten gebruikt)

Succes!!! Linda

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2011-04-11 11:45:02

Dank voor je reactie. Wat betekent telefoon WCD?

Ingrid

avatar#6479
Harry(16)
Berichten: 10
Reacties: 80

#3 Geplaatst: 2011-04-11 13:08:49

WCD = Wand Contact Doos

Groet, Harry

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-04-11 13:42:42

In de volksmond een stopcontact.

(en laten we nu niet een discussie beginnen dat dat in principe een foute term is).

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-04-11 14:14:15

Ingrid,

  Hier een vereenvoudigd schema van hoe je telefoonbekabeling en je adsl signaal gescheiden moet houden. Dit is dus de klassieke opstelling: een vaste telefoonlijn, en daarover loopt dan ook nog het hoogfrequente adsl signaal. Wanneer er nog oude bekabeling van je ligne fixe naar (ongebrukte) prises téléphoniques gaat, staat dat meestal garant voor in ieder geval een verslechtering van je adsl signaal. Het filtre maître dat ik getekend heb kun je natuurlijk ook vervangen door een standaard ouderwetse Franse

T-telefoonplug met ingebouwd filtertje. 

  In deze traditionele aanpak wordt er dus zowel een laagfrequent voice signaal aangeboden over de twee koperdraadjes van FT/Orange die je huis binnenkomen, als dat hoogfrequente adsl signaal. Van elkaar te scheiden door een filter. Vraag in jouw geval is of je "gewone" telefoon indien aangesloten op de telefoonlijn het gewoon doet. Want wanneer je gekozen hebt voor een eenvoudig internet abonnement zonder tv en telefoon (welk abonnement?) is dat de manier waarop jij je telefoonsignaal krijgt aangeleverd. 

Rob van der Meulen

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2011-04-11 17:12:21

Dank voor de reacties. WCD klikt zo onlogisch, misschien is telefooncontactdoos duidelijker. Maar goed, Nederland is ver weg.

Ik heb een all-in abonnement: internet, Internettelefoon, TV en een fixe.

Inderdaad is er een tweede telefooncontactdoos in een slaapkamer die aldus FT een signaal ontvangt. Verder zijn er nog twee telefooncontactdozen maar dat is prutswerk aldus de technicien van FT.

Het schema is mij nog niet helemaal duidelijk want ik zie alleen een live box voor me en geen ADSL splitter of modem. Deze technische abstracties zijn lastig. Met filtre maitre bedoel je de foto van het filter?

Ik ga vanavond aan de slag.

Ingrid

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2011-04-11 17:58:32

Ingrid,

  Medici hebben vaak een geheimtaal, maar de technici kunnen er ook wat van. Een adsl filter is hetzelfde als de term "adsl splitter" die ik voor een Brits publiek gebruikte. Wat ik daar als modem heb ingetekend moet je beschouwen als een generieke naam voor iedere "adsl ontvanger". Of het nu een modem alleen is (slechts één pc), of met een daarop aangesloten (draadloze) router om meer dan één pc te kunnen bedienen, of een kastje waarin deze twee functies samen zijn ondergebracht. Zoals de Livebox 2 die je hebt, en de meeste andere "modems" die door internet serviceproviders worden meegeleverd bij een abonnement, of te koop in de winkel.

  Een filtre maître is doorgaans een vierkant plastic doosje waarop 3 kleine RJ-11 stekkertjes kunnen worden aangesloten: line in (je signaal dat van buiten komt), adsl en phone. Frankrijk heeft zeer lang vastgehouden aan de eigen T-stekker voor telefoonaansluitingen, en die zijn dus ook verkrijgbaar in een uitvoering met een ingebouwd adsl filtertje, en dat is het model dat je op de foto ziet. Daarop kun je dan de T-telefoonstekker aansluiten die je téléphone fixe installatie van signaal voorziet. Filtertje, verkleinwoord, want gezien de beperkte inbouwruimte is een minimum aantal componenten gebruikt, maar dat is meer iets voor de dames/heren technici. Toevallig vanochtendvroeg een paar van die T-stekkers opengeschroefd, verleiding weerstaan om een frequentiecurve op te stellen met wat meetapparatuur, maar wel een paar foto's gemaakt zoals je ziet.

  Wat die Livebox betreft - Thover weet daar veel meer van - neem ik aan dat je nu twee telefoonnummers hebt: één voor je klassieke lijn, en een ander voor je telefoonverbinding via internet. Heb je al geprobeerd zo'n ouderwets telefoontoestel en je draadloze Philips van aansluiting te laten verwisselen: de ene als telefoon op je "fixe" lijn, en de ander als telefoon op de phone aansluiting op je Livebox?

Rob van der Meulen

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#8 Geplaatst: 2011-04-11 18:38:48

Vergeet ook niet dat in een 'oude' opstelling ELKE WCD, prise telephonique , T-wandplug of hoe je deze ouderwetse telefoonaansluiting ook wilt noemen moet worden voorzien van een ADSL filter. Dus iedere telefoon die op een 'gewone' analoge telefoonaansluiting zit moet eerst in een ADSL filter worden geprikt die dan weer in de  'muur' gaat. Zo niet, dan zal er storing optreden, vooral in het ADSL signaal overigens. Alleen de telefoon die in de livebox gaat moet rechtstreeks in de livebox worden geprikt. Ook de aansluiting van de livebox moet eerst in het ADSL filter en die gaat in de wandplug. Je 'ligne fixe' moet vervolgens in de telefoonaansluiting van dit ADSL filter en loopt dus niet via de livebox.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#9 Geplaatst: 2011-04-12 14:12:26

Ik heb een dubbele filter geplaatst op de 'WCD'. Dus eerst filter met livebox in de 'WCD' en daarop een filter met de fixe ingeplugd en hops, geen gekraak meer. Probleem opgelost. Dat ik daar niet eerder opgekomen was.Dank iedereen voor de suggesties.

Ingrid

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#10 Geplaatst: 2011-04-23 15:36:43

Hallo allemaal,

Sorry voor mijn late reactie (aangezien ik zie dat jullie het over mij hebben ;-).

Ingrid, een dubbele filtering kan andere rare effecten geven maar als het nu goed werkt ga ik je niet verplichten het anders te doen natuurlijk!

Het probleem wat je beschrijft doet me meer denken aan EMC. Heb je toevallig de Livebox en/of het basisstation van je draadloze telefoons op een verdeeldoos aangesloten in plaats van een WCD (elektrische wandcontactdoos bedoel ik!)? In dat geval zou het zo kunnen zijn dat via deze verdeeldoos stoorsignalen van het ene op het andere apparaat "overspringen" (sorry voor de Jip en Janneke taal die de kenners mij kwalijk zouden kunnen nemen ;-).

Het is altijd aan te raden dergelijke apparaten op een eigen WCD aan te sluiten.

Je beschrijft verder dat je twee telefoonaansluitingen hebt en daarnaast nog twee aansluitingen die beschreven worden als "prutswerk". Als je meer dan drie telefoonaansluitingen hebt wordt het gebruik van een filtre maître in alle gevallen aangeraden, met name voor een goede werking van de ADSL-verbinding. Een andere oplossing zou echter kunnen zijn het "prutswerk" los te koppelen van je installatie zodat je maar gewoon twee (neem ik aan) goede aansluitingen overhoudt. Ik denk dat het "prutswerk" vanuit één van de twee andere aansluitingen doorgekoppeld is en je zou in dat geval deze draadjes los kunnen halen (en enigszins [of helemaal] kunnen verwijderen zodat er geen antenne-effect op de een of andere manier op zou kunnen treden door de loshangende draadjes in de buurt van je goede aansluiting).

Ten slotte, als je gekozen hebt de vaste telefoonlijn te behouden dan heb je normaal gesproken twee telefoonlijnen: één met een 01/02/03/04/05 nummer en één met een 09 nummer. De eerste loopt in dat geval, zoals je oorspronkelijk dacht, zeker niet via de Livebox en blijft gewoon werken als de Livebox om de één of andere reden niet meer werkt. Het effect van de Livebox op deze telefoonlijn wat je opmerkte lijkt me dus meer een elektrisch effect.

Zoals Linda (Smartie) opmerkt kan het verstandig zijn naast de draadloze telefoons ook een "ouderwetse" vaste telefoon achter de hand te hebben als je bang bent een keer zonder stroom te komen. Deze werken namelijk zonder stroom terwijl draadloze telefoons zonder stroom niet meer werken ondanks dat je telefoonlijn het nog wel zou doen.

@Linda (Smartie) : ik denk niet dat je je telefoon als eerste hebt ingeplugd en daarbovenop een stekker voor de aansluiting van de Livebox. Dat is namelijk vragen om 1/ verbindingsproblemen voor je Internetaansluiting en 2/ leuke geluidjes op de telefoonlijn, op zijn minst op het moment dat de Livebox synchroniseert. Normaal gesproken sluit je op de telefoonaansluiting een splitter aan met in zijn ruggetje een nieuwe T-aansluiting waar je dan weer de telefoon (in dit geval het basisstation van de draadloze telefoon(s)) op aansluit. Onderin deze splitter sluit je middels een RJ11 stekkertje de kabel die naar de Livebox gaat aan.

(de bovenstaande links kunnen nuttig zijn want deze verwijzen naar afbeeldingen van wat ik precies bedoel ... een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden!)

Groeten,

Thomas

avatar#7606
Birgitta
Berichten: 0
Reacties: 6

#11 Geplaatst: 2011-04-23 21:48:35

Met belangstelling heb ik dit draadje gevolgd. Sinds wij de Livebox omgeruild hebben voor de Livebox 2 was bij ons telefoneren via Internet helemaal niet meer mogelijk. Ook wij hebben een vaste telefoon naast die via Internet en wilden net als Ingrid die twee naast elkaar blijven gebruiken. Ondanks de wachttijd van 72 uur en bevestiging van Orange dat alles goed was ingesteld lukte het niet. Totdat Thover met zijn uitgebreide antwoord kwam. Door deze duidelijke uitleg bleek dat wij het basistoestel als eerste aangesloten hadden. Probleem nu dus opgelost. Bij deze dus Thomas: hartelijk bedankt voor de heldere uitleg.

Groeten,

Birgitta

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#12 Geplaatst: 2011-04-24 01:23:25

Geen dank Birgitta! Leuk om te zien dat ik zonder het van te voren te weten uw probleem heb weten op te lossen :-)!

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#13 Geplaatst: 2011-04-24 09:36:37

Thomas,

Even snel een gerelateerde vraag:

Heb al jaren een livebox, die goed werkt ook in combinatie met de telephone. Maar lees regelmatig dat men de oude livebox omgeruild heeft voor de "LiveBox-2".

Heeft dit in mijn geval ook zin om mijn oude om te ruilen voor het laatste model vanwege toekomstige upgrades, etceteras, of zeg je, zolang het goed werkt niets veranderen.

Peter

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#14 Geplaatst: 2011-04-24 11:06:33

Hallo Peter,

Afhankelijk van het model Livebox wat je hebt kan omruilen zinvol zijn. Als je een Livebox Mini hebt zou ik je inderdaad aanraden het te doen. Als je een andere Livebox hebt kun je inderdaad, als je de extra functies van de Livebox 2 niet nodig hebt, eventueel gewoon de huidige Livebox blijven gebruiken.

De extra mogelijkheden van de Livebox 2 zijn met name 4 Ethernetpoorten in plaats van 2, een aan/uit knop, de mogelijkheid om (tijdelijk) met een knopje het WiFi-netwerk uit te schakelen, WiFi n in plaats van alleen b & g.

Het omruilen is gratis als u de Livebox huurt zoals beschreven op deze pagina.

Groeten, Thomas