Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

gekort aow uit nederland en een klein deel uit frankrijk?

Auteur Bericht

avatar#5835
hadri
Berichten: 5
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2011-04-11 15:02:41

Wie kan mij helpen? Ben net 65 jaar, weduwe en ik woon sinds enige tijd weer in Nederland.Ik ben gekort met 8 jaar dat ik in Frankrijk heb gewoond en daar ik met mijn zus in Nederland in een huis woon, word ik nogeens gekort met 50%. Hiervan kan ik niet leven en ik kan niet van mijn zus die 13 jaar jonger is dan mij verlangen dat zij mij moet onderhouden (wat onze regering met deze regeling wil zeggen volgens de svb). Weer terug naar Frankrijk zou een optie zijn, daar ik dan alleenwonend ben en recht heb op meer Aow.

Ik heb een tijdje gewerkt in frankrijk van 3/2/98 t/m 22/7/99. Nu is mijn vraag aan iemand die er verstand van heeft, heb ik ook nog recht op pensioen (ook al is het een beetje). Ik heb sinds 2009 al geschreven naar de cram etc, maar die verwijzen mij steeds door naar de svb en die heeft sinds vandaag mij de documenten opgestuurd voor de aanvraag van de aow, ondanks dat ik hier ook al een tijd mee bezig geweest ben.

Zou ik, ook als ik pensioen krijg vanuit frankrijk, ook de ziektekostenverzekering mogen ontvangen en zo ja hoeveel kost dit me?

Ik heb begrepen dat je als je in frankrijk woont en aow krijgt, je je moet aanpassen aan de nederlandse wetten en je dit veel geld kost. Maar omdat ik niet weet hoeveel dit vanuit frankrijk kost, zou ik dit graag willen vergelijken om mijn aow toch nog een beetje leefbaar te kunnen maken.

Heel hartelijk dank en ik hoop dat ik iemand op Uw forum tref die dit probleem zou kunnen oplossen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2011-04-11 18:13:17

Uw problematiek is wel herkenbaar! Onderdelen ervan daar heb ik ook mee te maken gehad. U een totaal oplossing bieden kan ik niet maar er zijn een paar details "handig om te weten"

Het feit dat u gekort bent op de AOW dat ken ik ook! Mijn AOW is gekort met 3 jaar. Omdat ik, voor het met pensioen gaan, uit nederland vertrokken ben.

En daardoor heb ik 94% van de volle AOW. (3-maal 2% minder).

In die 3-jaar heb ik ook geen premie AOW betaald en dus is het logisch dat ze dan korten.

Wel kon ik via het SVB zelf doorgaan met de premie betalen maar dat was een vrij hoog bedrag en wat daar dan na het 65ste tegenover staat daarmee verdien je de ingelegde premie pas terug als je minimaal iets van 78 jaar wordt.

Verder viel het me achteraf op dat ze me gekort hebben voor 3 jaar 9 maanden en 9 dagen. En dat werd naar beneden afgerond naar 3 jaar.

Wellicht kunt u daar een jaartje winst (minder verlies) boeken door nog eens na te gaan welke data men gehanteerd heeft. Was het net iets meer of net iets minder dan die 8 jaar die u noemt.

Wat betreft het korten omdat u met uw zus een gezamenlijke huishouding voert dat heeft inderdaad het door u genoemde nadeel.

De AOW zou, als u in Frankrijk was bliiven wonen, in het woonland, Frankrijk belast worden! En u zou aan het CVZ zorgpremies moeten betalen.

Die aan het CVZ betaalde premies die kunt u dan in Franrijk aftrekken van uw AOW en dat zou tot gevolg kunnen hebben dat er een belastingaanslag = NIHIL overblijft.

Dat resultaat moet dan vergeleken worden met de situatie alsof u in Nederand

woont en daar de AOW ontvangt.

Mij lijkt dat als u in Frankrijk uitsluitend zelf een huishouding voert dat dat gunstiger zal uitpakken.

avatar#9040
kjmn?
Berichten: 0
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2011-04-11 19:27:23

U bent zeker niet de eerste en u bent ook niet de enige nederlander die met dit feit wordt geconfronteerd. Als er geen andere voorzieningen zijn, dan was het beter geweest om de AOW premie gewoon te betalen. Men kon zich inkopen vanaf 2000 zelfs. Ik neem aan, dat u in uw franse tijd nauwelijks hebt verdiend, dan was de te betalen premie zeer laag geweest. Maar goed, dat is allemaal niet meer relevant.

Wat moet u nu doen?

U moet zeker niet teruggaan naar Frankrijk. Dan wordt u zeker armlastig.

Beter is, zo snel mogelijk een goedkope huurwoniong zien te krijgen buiten de randstad. Daar alleen gaan wonen. U krijgt dan uw hele allleenstaande AOW met daarop een bedrag aan huursubsidie en bovendien ook zorgtoeslag

De te betalen belasting is ook in NL nagenoeg nihil voor de laagste inkomensgroep.

Het is spijtig, maar daar zult u mee moeten leren leven.Dat kan net, als u bijv. naar de Lidl gaat i.p.v. naar AH.

Dus u bent in Nederland zeker veel beter af dan elders.

Het zijn sombere tijden voor velen De wolken aan de einder zijn overigens zwarter. Een welgemeend sterkte.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2011-04-11 20:48:23

Bonsoir,

Hoewel ik geen fiscalist of financieel deskundige ben, ben ik er nog niet zo 1-2-3 van overtuigd dat u in NL "veel beter af bent" dan in FR zoals hierboven beschreven.

Het hangt er natuurlijk vanaf waar u in FR gaat wonen, maar als u niet voor Parijs of de Cote d'Azur kiest leeft u in het algemeen vrij goedkoop. Met uw inkomen bent u waarschijnlijk niet "imposable" en betaalt u dus geen belasting in FR. Voor de auto betaalt u geen wegenbelasting, verzekeringen voor huis en haard zijn goedkoop te vinden mits u geen kasteel heeft, ook in FR bestaan de LIDL en de ALDI, en als u 65 jaar of ouder bent kunt u voor een aantal belastingen vrijstelling of vermindering krijgen. En volgens mij is het wonen in FR so wie so een stuk prettiger dan in NL ;-)

Wend u in geval van twijfel eens tot Rob van Schijndel die ook regelmatig deze site bezoekt en naar mijn mening de aangewezen deskundige is om u te informeren in dezen.

Salutations, Jos

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#4 Geplaatst: 2011-04-11 22:16:33

Hallo,

De kosten van mensen die samenwonen zijn over het algemeen gemiddeld lager dan de kosten van een alleenstaande. Daarom krijgt een alleenstaande meer AOW. Denk daarbij aan bijvoorbeeld aan huur / hypotheek / energiekosten etc.

De achterliggende gedachte is niet dat je door de ander kan worden onderhouden.

Ik betwijfel of u er financieel op vooruit gaat als u weer alleen gaat wonen. Of dat nu in Frankrijk of in Nederland is. In beide landen betaalt u geen inkomstenbelasting. Qua ziektekosten verwacht ik dat Frankrijk wat voordeliger is.

Volgens mij is het inderdaad aan de SVB om het Franse pensioen op te vragen.

Succes met de afweging.

Rob van Schijndel