Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zelf huis verkopen als al een makelaar is ingeschakeld

Auteur Bericht

avatar#4536
franse-wim
Berichten: 22
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2011-04-16 14:42:23

Ik heb een huis in Frankrijk dat ik vorig jaar juli bij een makelaar te koop heb gezet. Het is geen mandat exclusif.

Ik heb het huis ook op een website gezet en krijg daar goede reacties op. Wellicht kan het binnenkort op die manier verkopen. Zonder de makelaar dus.

Ben ik dan iets aan die makelaar verschuldigd, al zijn het maar de gemaakte kosten? En wat geldt in zo'n geval voor de koper?

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#1 Geplaatst: 2011-04-16 20:52:46

Als je geen mandat exclusif hebt getekend, dan kan je altijd zelf je huis nog verkopen, zonder dat je enige euro verschuldigd bent aan die makelaar. Tant pis pour lui. Ook de koper is niks verschuldigd aan die makelaar, zolang hij geen papiertje, bonne de visite, getekend heeft, m.a.w. geen kontakt heeft gehad met die makelaar, dus alles direkt via jou gaat of gegaan is.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2011-04-16 23:40:22

Ho, ho. De koper is nooit iets verschuldigd als hij een bon de visite heeft getekend. Het ondertekenen van een dergelijk papiertje tracht alleen de makelaar min of meer te verzekeren van provisie als een transactie tot stand komt, waarin hij een doorslaggevende rol heeft gespeeld. Meestal aan te raden als huizenzoeker: niet tekenen zo'n bon.

Wim

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#3 Geplaatst: 2011-04-16 23:47:45

inderdaad Wim, maar als je interesse hebt in een huis en je hebt via de makelaar het huis bezocht en die bon de visite getekend, dan kan je niet meer achter zijn rug om het huis kopen rechtstreeks van de eigenaar zonder dat de provisie verschuldigd is. In belgie is die termijn dan 6 maand, nadien zou het wel weer kunnen, hoe het juist in frankrijk zit, kan ik niet met zekerheid zeggen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-04-17 09:30:21

Inderdaad is geen vergoeding verschuldigd, ervan uitgaande dat deze persoon je direct benaderd en niet vanuit de makelaar.

De bon de visite die door de FNAIM, Franse makelaarsorgsanisatie, is opgesteld en vaak wordt gebruikt door de makelaars gaat uit van 12 maanden. Dit is voor de makelaar het "bewijs" dat hij he pand aan een prospect heeft laten zien, en daarmee wil hij natuurlijklijk, in geval van verkoop, zijn rechten (recht om commisie) veiligstellen. 

Indien de verkoper zelf zonder tussenkomst van de makelaar zijn pand kan verkopen dient er geen provisie afgedragen te worden. Er zijn wel eens makelaars naar de rechter gegaan waar bleek dat de verkoper (waarvan hij ene getekende mandaat) en koper (waarmee hij het betreffende pand had laten zien) gezamenlijk achter de rug van de makelaar om de transactie deden.

Formele tekst "Bon de visite" waarvoor veel potentiele koppers voor tekenen:

"Je m'engage à ne les communiquer à quiconque et à ne pas me présenter chez les vendeurs sans être accompagné(e) d'un représentant de l'agence ou, à défaut, sans communiquer audit vendeur le présent bon de visite. Je m'engage, en outre, à informer toute personne qui me présenterait les mêmes biens que ceux qui m'ont déjà été présentés. Ces biens dont je n'avais aucune connaissance auparavant m'ont été présentés pour la première fois et uniquement par l'agence ci-dessus désignée. Les prix de vente donnés comprennent les honoraires de l'agence qui sont prévus à la charge du vendeur(3) de l’acquéreur(3).Je m’interdis par la présente de traiter ou négocier directement l’achat de ces biens sans l’intervention de ladite agence. En cas de manquement à cet engagement pendant une durée de douze mois à compter de ce jour, je m’engage à faire réparation du préjudice que constituerait son éviction par le versement à ladite agence d’un dédommagement égal à dix pour cent du prix auquel aura été acquis le bien". (tekst: Bon de visite van organisatie FNAIM).