Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ex Franse eigenaar krijgt bekeuring voor mijn auto die in NL staat...

Auteur Bericht

avatar#7558
Evert M
Berichten: 4
Reacties: 8

#0 Geplaatst: 2011-04-16 18:50:39

Berichten, 3 stuks in 1,5 uur:

Bonjour envoyer  moi votre adresse de la vente de volvo break bordeaux car j'ai reçu un excez de vitesse de 90 euro je peut pas la payer  je suis au chaumage vous avez pas refait la carte grise apeller moi au portable ---------MERCI l'amende s'élève a 90 EURO.

Bonjour je vous est vendu la volvo break bordeaux et vous n'avez pas changer la carte grise a votre noms je viens de recevoir une amende de 90 euro lapellez moi au port pour mettre votre noms 06-----------je m'apelle robert robert conti j'ai recu la contravention le 16/04/2011 MERCI  

 bonjour imatricalation volvo break bordeaux AS-----QL j'ai recu exces de vitesse radar  de 90 euro vuiellez me conctacter l'adresse pour marquez lsur le procez verbal car vendu le vehicule le 10/10/2010 AFIN QUE JE N7AI PAS DE PROBLEME AVEC LES IMPOT .Robert c-----tel 06----------. JE SUIS TRES EMBETTER ERCI

Wat ik begrijp is de wagen dus geschoten tijdens een radar controlle.. Hij vraagt mij om een verklaring dat ik de nieuwe eigenaar ben.

Dat is niet zo moeilijk, want ik heb de CG en het franse verkoop formulier nog.

De auto is nog niet ingevoerd en staat op franse platen in de stalling...

Nu heb ik dus weinig lol in dat ik de Franse Justitie achter mij aan ga krijgen als ze mijn naam en adres krijgen in mijn verklaring dat ik de nieuwe eigenaar ben.. Ik heb de auto niet ingevoerd immers dus ik kan nergens bewijzen dat ik daar niet ben geweest.... ook al ligt de motor al maanden naast de auto...

Wat is nu wijsheid?

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#1 Geplaatst: 2011-04-17 19:55:22

Beste Evert

Als ik die 3 berichten lees, dan riekt dit naar oplichting, in ieder geval vraagt hij om geld!!!!...

Want als dit door een "echte" Fransman geschreven is, dan heeft hij zeker zijn school niet afgemaakt..

Dan nog de vraag hoe kan hij een bekeuring krijgen als de auto in NL staat.

Want bekeuringen liggen meestal binnen 1 week op de mat.

Mijn advies gewoon niet op reageren.

Groet Franca

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#2 Geplaatst: 2011-04-17 20:08:55

Als ik het goed voorheb, heb jij dus die wagen gekocht in frankrijk van een al of niet fransman. Na de aankoop heb je verder niks gedaan, qwa papieren of zo. Dus volgens de prefectuur staat die wagen nog steeds op naam van de vorige eigenaar. Die vraagt, voor zover ik frans kan lezen, geen geld, maar een bewijs dat jij de wagen gekocht hebt op bepaalde datum zodat hij kan bewijzen dat die wagen op datum van overtreding niet meer in zijn bezit was. Als je een wagen in frankrijk koopt, moet je met die carte grise naar de prefectuur gaan en de wagen op jouw naam laten zetten. Heb je dit niet gedaan, dan ben je dus reeds in fout en kan je al zowiezo problemen krijgen.

Wat betreft de bekeuring, tja, vraag een kopie van die bekeuring, daar staat de datum van overtreding op, zo kan je al iets kontroleren.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2011-04-17 22:08:06

Bonjour Evert,

Ik begrijp niet wat hier aan de hand is.

Als je de auto van een Fransman hebt gekocht is er tijdens de transactie het volgende gebeurd:

- Jij hebt de carte grise van het voertuig gekregen met een kruis erdoor en de vermelding "vendu le.. " met datum en tijd van de overhandiging;

- Jullie hebben beide een "certificat de cession" ondertekend in 3 exemplaren, 1 voor de verkoper, 1 voor de koper (jou) en 1 voor de préfecture.

Als de verkoper een beetje bij de tijd is heeft hij de kopie van het "certificat de cession" bestemd voor de préfecture behouden en dat zelf naar de préfecture gestuurd. Die behoren dus te weten dat het voertuig van eigenaar is veranderd, en op de kopie van het "certificat de cession" staan als het goed is jouw adresgegevens. 

Kortom, je opmerking "Nu heb ik dus weinig lol in dat ik de Franse Justitie achter mij aan ga krijgen als ze mijn naam en adres krijgen in mijn verklaring dat ik de nieuwe eigenaar ben.. " begrijp ik niet. Als de oude eigenaar de kopie van het "certificat de cession" naar de préfecture heeft gestuurd (zoals hij had behoren te doen) dan weten ze dat allemaal al.

Het is dus so wie so vreemd dat de oude eigenaar nog deze bekeuring binnenkrijgt. Als alles volgens de procedures was afgewikkeld was dat niet mogelijk.

Als jij in FR met de gekochte auto was gaan rijden had je 1 maand de tijd gehad om met de doorgehaalde carte grise plus certificat de cession naar de préfecture te gaan om een carte grise op je eigen naam te krijgen. Na die periode van 1 maand was je strafbaar geweest als je met die auto in FR was blijven rijden.

Nu heb jij de auto naar NL gehaald, maar je hebt dus nu geen geldige carte grise en ook geen NL kenteken. Wat was je eigenlijk van plan? Een NL kenteken aanvragen op basis van die doorgehaalde carte grise? Of uiteindelijk toch weer een FR carte grise aanvragen?

Hoe dan ook, op het moment van verkoop is de verantwoordelijkheid voor de auto op jou overgegaan. Als de kopie van het "certificat de cession" zoals het hoort naar de préfecture was gestuurd waren ze automatisch bij jou terechtgekomen. Dus als de één of andere eikel met valse kentekenplaten met jouw nummer erop rondrijdt is dat vanaf dat moment jouw probleem, helaas.

Naar mijn mening is de "gentleman's solution" om een mooie verklaring op papier te zetten. "Le soussigné déclare ..... " waarin je duidelijk aangeeft dat je de auto de-dato-zus-en-zo van persoon die-en-die hebt gekocht en direct daarna hebt geëxporteerd. Die verklaring stuur je naar de verkoper, in de hoop dat die daarmee in staat zal zijn om onder de bekeuring uit te komen. En zelf wacht je af wat de FR justitie daarna zal gaan doen. Waarschijnlijk niets. En doen ze dat wel, verzin dan iets om aan te tonen dat de auto sinds datum XX in NL in onderdelen uit elkaar ligt. Dat moet toch mogelijk zijn.

Ik zou in elk geval niet de FR verkoper laten "bungelen". In mijn boekje past dergelijk gedrag niet. Maar wie ben ik?

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2011-04-18 06:38:25

Jos geeft de 'normaal gesproken' te volgen procedure correct weer. Zijn laatste opmerking onderschrijf ik eveneens.

Peter.

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#5 Geplaatst: 2011-04-18 13:15:42

Zo heb ik ook weer iets bijgeleerd, thx.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2011-04-18 21:00:52

Interessant, een voertuig is geflitst, terwijl deze ver weg van de flitspaal in een garage staat... Nog even los van het feit of de carte grise is overgezet op de nieuwe eigenaar. Dit

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#7 Geplaatst: 2011-04-18 21:08:30

Ja Dit, dit komt vaker voor. Zo was er onlangs 'n boer uit de Cantal (kan ook de Creuse geweest zijn) wiens tractor verkeerd geparkeerd stond in hartje Parijs.

De man was er nog nooit geweest, z'n trekker evenmin.

Rest aan Evert het probleem van dat kentekenbewijs op te lossen, de vorige eigenaar vrij te pleiten.

De vergissing met het kenteken is dan 'n tweede verhaal, maar eveneens op te lossen door Evert.

Peter.

avatar#7558
Evert M
Berichten: 4
Reacties: 8

#8 Geplaatst: 2011-04-19 03:35:02

Ik wil zeker de franse eigenaar niet laten zitten met het probleem, vandaar dat ik ook om advies vraag. Ik heb bij de auto de CG en ben van plan om hem in te voeren in nederland zodra de motor vervangen is, want die is overleden.

De auto is voorzien van het nieuwe type kentekenplaat, meende dat men deze ook niet zomaar na kan maken toch?

Heb ondertussen weer 2 mails in een uur gehad:

c'est robert ---- esce que le vehicule se trouve en france ! c'est aussi possible qu'ils produises des erreurs informatiques aux pres des prefectures francaise.et des peuves egalements utilisees des plaques imtat! d'audres vehicules en statinements . ceci dit aveiz vous fait le changent de cartes grise aupres du nouveau proprietaire .MERCI R------.

bonjour robert ---- peut mais j'ai du marque nom et adresse de la personne qui me la acheter car cela est 2 fois que sa ce produit  sur 2 vehicule que j'ai vendu excusemoi je viend de perdre mon emploi et au chaumage  au present je ne veut payer des PV aucels ce n'est pas moi qui est commis l'infractions  salutation en cas! je vous tiendrai au courant merci bonne journée.ROBERT ----.  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2011-04-19 08:03:58

Heb je dan de door Jos voorgestelde brief nog niet opgestuurd ?

Zou dat maar snel doen dan.

In Frankrijk heb je eerst de mogelijkheid een kleiner bedrag te betalen, dus die 90 euro zal waarschijnlijk 65 euros zijn.

Dan schiet het omhoog en ben je echt de klos.

En als je een tweede schrijven krijg ben je pas echt de pineut.

Ik denk niet dat die man daar op zit te wachten.

Een beetje fatsoen is terecht hier; help die man snel!  

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2011-04-19 19:18:00

Hoe het met hoge en lage boetes zit (forfaitaire minorée en majorée) is nu op de website te lezen.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2011-04-19 19:22:34

Mij interesseert eigenlijk méér Everts reactie, die boete gaat-ie ongetwijfeld betwisten.

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2011-04-20 10:22:57

Bonjour,


In het laatste mailtje van Robert de autoverkoper aan Evert meen ik te lezen dat het nu al de 2e keer is dat deze Robert een bekeuring ontvangt op een auto die hij verkocht heeft. Citaat "[...] car cela est 2 fois que sa ce produit sur 2 vehicule que j'ai vendu [...]". Óf die man verkoopt mega-veel auto's, óf hij is een statistisch unicum, ik weet het niet. Het klinkt in elk geval onwaarschijnlijk.


Het lijkt er dan ook op dat deze Robert zelf ook nalatig is geweest. In de regelgeving staat duidelijk "[...] Dans les 15 jours suivant la vente, le vendeur du véhicule doit effectuer la déclaration de cession dans une préfecture de son choix en utilisant le 2ème exemplaire du formulaire [...]". Dus als hij dat gedaan heeft, kan hij aantonen dat de binnenkomende bekeuringen niet voor hem zijn.

Evert, je zou eens aan deze Robert de verkoper kunnen vragen waar hij het exemplaar van het "Certificat de Cession" bestemd voor de préfecture heeft gelaten, en er hem op kunnen wijzen dat hij daarmee zelf kan aantonen dat de bekeuringen niet voor hem bestemd zijn. Gezien echter het soort Frans wat deze Robert bezigt, sluit ik niet uit dat hij de ontvangen papieren heeft gebruikt om sjekkies van te draaien ;-)


Hoe dan ook, of Robert nu zelf met het (samen met Evert opgemaakte) "Certificat de Cession" naar de préfecture gaat, of dat Evert aan Robert een eigen verklaring stuurt, of dat Robert uiteindelijk zodanig in de problemen komt dat hij het E-mail adres van Evert aan de Gendarmerie geeft, in alle gevallen komt de FR justitie achter het NL adres van Evert. En hoe langer alles duurt, hoe ingewikkelder en kostbaarder het uiteindelijk gaat worden. In het uiterste geval wordt Evert in de toekomst eens tijdens een verblijf in FR toevallig staande gehouden (verkeerscontrole, kleine overtreding, ongelukje, douane, noem maar op) en dan zijn de rapen pas echt gaar.


Dus Evert, ik raad je nogmaals aan om dit zo snel mogelijk recht te zetten, dat is niet alleen fatsoenlijk maar ook verstandig.


Salutations, Jos

avatar#7558
Evert M
Berichten: 4
Reacties: 8

#13 Geplaatst: 2011-04-21 18:58:59

Tja, ik krab al een paar dagen achter de oren hoe ik dit ga oplossen...

Makkelijkst is om een kopie te sturen van de CarteGrise en de CC...

Andere optie is om een schrijven ergens heen te sturen, een eigen verklaring, met het verzoek aan Robert om deze door te sturen...

Maar aan wie moet je zo'n verklaring richten? Welke instantie bedoel ik....

En dan mijn steenkolen frans is geen beste binnenkomer... Ik ben doorsnee persoon die zich kan redden, maar gewoon te weinig mee bezig is om het goed te doen...

Allicht iemand hier op het forum, die eventueel tegen een kleine vergoeding, een mooi officieel schrijven wil maken? En die ook weet aan wie je hem stuurd?

Amicalement Evert

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#14 Geplaatst: 2011-04-21 19:29:57

Kom Evert, on the double !

Bij het PV heeft Robert Conti ook 'n formulier ontvangen waarmee hij kan verklaren dat hij op het moment van de overtreding niet de bestuurder was, en wie dan wèl.

Bel hem en zeg hem dat-ie dat onverwijld verklaart en opstuurt. Waarbij hij uw naam invult als bestuurder, dan is hij er ten minste van af.

Vervolgens is er die affaire van het kentekenbewijs. Ongetwijfeld bent u binnenkort in de buurt van 'n (sous-)préfecture (maakt niet uit welke). Het is immers pasen, het seizoen is begonnen dus u gaat vast naar Frankrijk. Er moet immers gemaaid worden.

Aldaar schrijft u het voertuig over op uw naam, immobilisée of niet.

Hierna wacht u rustig het PV aan u gericht af, om vervolgens ongetwijfeld bezwaar aan te tekenen omdat het voertuig - pardon, de Volvo - sinds die en die datum zonder motor in de Lage Landen staat. Een en ander te illustreren met 'n foto'tje, bij voorbeeld.

Succes, maar doe er wat aan.

Peter.

P.S. En eh, neen, sorry, ik wil geen "mooi officieel schrijven" voor u knutselen, ook niet tegen 'n vorstelijke vergoeding.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#15 Geplaatst: 2011-04-21 19:36:50

Bij nader inzien : u bent hier op z'n laatst mee bezig sinds de 16e, dat is bijna 'n week geleden.

U loopt te kloten, maar dat is 'n waardeoordeel waarvoor ik me onmiddellijk verontschuldig.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2011-04-21 20:01:34

Noodoplossing:

Schrijf het in het Engels!

Maar ik zou er onmiddellijk iets aan doen. 

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#17 Geplaatst: 2011-04-22 09:17:24

Bonjour Evert,

Maak van onderstaande tekst een mooie brief in 3 exemplaren.

Stuur 2 door jou ondertekende exemplaren naar de verkoper met het verzoek er 1 aan jou terug te sturen.

Vergeet niet een kopie van jouw exemplaar van het "Certificat de Cession" erbij te doen.

Klaar is Kees. (En ja, ik ben te goed voor deze wereld ;-)

==============

ENTRE : Robert CONTI

ET :

Evert AUTOKOPER

Il a été convenu ce qui suit :

Robert CONTI (vendeur) vend à Monsieur Evert AUTOKOPER (acheteur) qui accepte

un véhicule automobile de marque VOLVO dont les caractéristiques sont reprises dans le certificat de cession annexés aux présentes

pour le prix de [...prijs in letters...] EUROS TTC ([...prijs in cijfers..] euros).

Ce prix a été payé par Evert AUTOKOPER en espèces en date du [...datum en tijd transactie...] 

Dont quittance. 

Evert AUTOKOPER reconnaît avoir reçu tous les papiers nécessaires au changement d'immatriculation.

Il prend possession de ce véhicule à compter du moment mentionné ci-dessous et dégage, en conséquence, Robert CONTI de toutes responsabilités civiles ou pénales pour les accidents, contravention ou délits qui pourraient survenir à compter de ce jour et heure.

Fait à [...plaats van overdracht...] le [...datum van overdracht...] à [...tijd van overdracht...] heures, en deux exemplaires.


Signature et "Lu et approuvé" de Evert AUTOKOPER
xxxxxxx
Adresse de Evert AUTOKOPER


Signature et "Lu et approuvé" de Robert CONTI
xxxxxxx
Adresse de Robert CONTI 

==============

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#18 Geplaatst: 2011-04-22 09:23:05

Rebonjour,

Excuses, er ging iets mis met de tekst in mijn vorige bijdrage, de voorbeeldbrief zat er twee keer in.

De bijdrage is gecorrigeerd.

Salutations, Jos