Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verdiepingsvloer

Auteur Bericht

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#0 Geplaatst: 2011-04-20 09:29:53

Wij willen in ons huis een verdiepingsvloer van beton maken, een zogenaamde broodjesvloer (poutrelles et hourdis). Het achterste gedeelte van het huis is 8 meter breed en naar voren loopt de breedte af naar 6 meter.

Is deze overspanning te doen? Zijn er balken met die afmetingen? Moeten we met een draagmuur gaan werken? Weet iemand antwoord op deze vragen of andere zinnige opmerkingen over dit onderwerp?

Bij voorbaat dank, alle informatie is welkom.

Vr.gr., Marthy.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-04-20 12:35:01

Loop even binnen bij een Point-P ofzo met deze vraag (neem een simpel tekeningetje mee).

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-04-20 15:00:19

Marthy en Martien,

ik heb nog geen praktische ervaring met een vloer en poutrelles et hourdis (of: entrevouts), maar omdat ik een vide sanitaire van een betonnen plafond (=vloer voor de BG) wil voorzien heb ik reeds een beetje informatie verzameld.

1.  De langste poutrelles die ik tegen gekomen ben zijn 6,3m lang, reken met de nodige oplage dus met een maximale vrije overspanning van 6m.

2.  Deze vloer moet steeds van een gewapende betonvloer voorzien zijn, en tijdens het betonneren is een degelijke ondersteunig nodig.

Veel informatie is te vinden door googelen met de termen poutrelles, hourdis, entrevouts; maar ik ben nog geen draagkrachttabel tegengekomen. Een goede bouwmaterialen zaak (geen Brico) heeft zeker de nodige informatie.

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#3 Geplaatst: 2011-04-21 18:55:06

Dag Marthy,

Eern overspanning van 8 meter is niet te maken met een balken-broodjesvloer. Zelfs bij 6 meter moet je al acher je oren gaan krabben of dat je wel verstandig bezig bent, de balken zijn mede door hun lengte zwaar en moeilik handelbaar. Ook moet je rekening houden met veel stempelwerk. En uiteraard zal er een naar verhouding dikke druklaag moeten worden toegepast.

Nog een nadeel van dit type vloer: hij heeft de neiging te willen doorhangen (op te lossen met goed stempelwerk waarbij het midden iets hoger wordt gestempeld).

Tenslotte lijkt een balkenbroodjesvloer van grote lengte te willen gaan veren.

Kortom genoeg redenen om te kijken of het anders kan.

Is het b.v. mogelijk om de overspanningsrichting van de vloer te draaien? Enkele betonnen dwarsbalken die dienen dan als oplegging voor de  poutrelles (die balken kunnen deels worden geintegreerd in de vloer). Op die manier kun je de lengte van de poutrelles beperkten tot handelbare lengtes van b.v. max. 3.5 tot 4,0 mtr, en hoef je alleen de in het werk te storten balk te bekisten en stempelen.

En een dergelijke vloer is uiteindelijk ook nog sterker.  

Misschien kun je hier wat mee.

Succes,

Wilm 

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#4 Geplaatst: 2011-04-22 10:34:25

Dank jullie wel voor jullie nuttige informatie. Ik was zelf op internet ook al niet langer tegengekomen dan 6 meter, maar goed, ik zou wat gemist kunnen hebben. Ik ga er steeds meer aan twijfelen of we dit zelf wel moeten doen, ga toch maar eens offerte opvragen bij de aannemer. Of we het dan kunnen betalen is een tweede, anders moet het maar wachten.

Wens jullie allemaal mooie Paasdagen.

Marthy.