Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wilde zwijnen

Auteur Bericht

avatar#8060
Furpie
Berichten: 7
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2011-04-26 20:27:34

Midden in ons bos trof ik gisteren mais en een teerlokmiddel voor wilde zwijnen aan. Er hing ook een camera met bewegingssensor aan een boom. Omdat de kans groot was dat ik er op zou staan wilde ik niet dat het apparaat in handen van wie dan ook zou komen. Het gaat niemand iets aan wat ik in mijn eigen bos doe, in ieder geval zolang ik de wet niet overtreedt.

Ik heb het apparaat weggenomen en thuis de opnames bekeken. Ik sta er inderdaad op. Er staan echter ook twee weglopende heren op. Volgens het apparaat zes uur eerder. Op dat moment hebben wij inderdaad een bestelauto het bos uit zien komen.

We hebben geen zin in gezeik dus hebben we besloten het apparaat terug te geven met de melding dat we verder geen gedoe in ons bos verwachten.

Wat nog meer te doen? De jagers hier zijn nogal, tsja hoe zal ik het omschrijven, nou ja gewoon nogal onbehouwen. En dan druk ik mij voorzichtig uit. Ik zie ze liever gaan dan komen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-04-26 20:50:13

Het lijkt me dat als het je eigen bos is en er geen jachtrecht is gegeven of verpand, dat de jagers daar niets te zoeken hebben en zeker niet het recht hebben om een camera op te hangen.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2011-04-27 07:47:36

Ik zou de lokale garde chasse benaderen en het hem voorleggen. Hij is de eerst aanspreekbare en kent alle jagers, alle regels en alle beperkingen.

Mocht dit contact 'onbehouwen' verlopen, dan pas naar de mairie en desnoods naar de gendarmerie.

Als u de jagers liever ziet gaan dan komen, kunt u uw terrein gesloten voor de jacht laten verklaren (via de mairie). Of de jagers u daarna minder onbehouwen zullen behandelen, is echter niet te verwachten.

Peter.

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#3 Geplaatst: 2011-04-27 10:01:30

De jacht is zo'n gebied waarop we onze aanvankelijke anti-houding hebben “aangepast”. We schuiven zelfs aan als er een resultaat van de jacht bij de buren op tafel verschijnt. Onze buren (Charollais boeren) laten jagers op hun landerijen toe en hebben ons geadviseerd hetzelfde met ons terrein te doen. Ze doen dat evenwel niet zonder een kritische houding en geven aan dat niet elk gedrag getolereerd zal worden. (Zonder dit verder -naar ons toe- te preciseren.) Deze situatie blijkt goed leefbaar.

Ik sluit me aan bij het advies van P'Homme.Het is nu geboden een subtiel tegenwicht op te bouwen. Het gedrag van de jagers door een camera te plaatsen zou ik tot niet-acceptabel verklaren, zowel vanuit de optiek van de goede jager als de privacy eisende landeigenaar. De kunst is nu deze principes soepel te brengen. De suggestie van de garde chasse hier als intermediair te zien lijkt me zeer aan te raden.

Truc

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2011-04-27 13:22:39

Ben sinds een dik jaar zelf ook jager geworden in Frankrijk. In onze commune gedraagt het jachtkluppie dat op groot wild jaagt zich heel netjes. Ik ken ook andere verhalen. Bij ons is duidelijk wie wel en wie niet jagers op zijn terrein toelaat en dat wordt gerespecteerd. Over het algemeen heeft elke commune een jachtvereniging, meestal een zogeheten ACCA (of informeler syndicaat) met een president. De maire weet wel wie dat bij jou is, wellicht is hij dat zelf. Die president moet je eerst even aanspreken, want de garde de chasse inroepen is vaak een formele daad en kan de verhoudingen verstoren.

Als je niet duidelijk hebt gemeld dat er bij niet gejaagd mag worden, tja, dan jaagt men er gewoon.

Als je er bij jou niet laat jagen, hou je volgens de wet nog wel altijd de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de wildstand op jouw terrein geen overlast veroorzaakt aan omliggende terreinen en verkeersveiligheid. Lekker grijs gebied, maar als er bij jou veel zwijnen huizen die de akkers omploegen heb je (terecht) een probleem. Gelukkig slapen zwijnen elke dag weer ergens anders en lopen wel 30 km per nacht soms, dus moeilijk het als 'jouw' zwijnen te bestempelen.

Wij hebben o.a. een terrein van iemand waar we 1x per maand op een vooraf vastgestelde datum mogen jagen. Zo zijn er allerlei constructies in vriendelijk overleg mogelijk, bij ons...

Wat ik vreemd vind is dat je mais en camera in deze tijd van het jaar hebt gevonden. Ik neem aan dat de jagers, nu we ons buiten het jachtseizoen bevinden, monitoren waar hoeveel zwijnen zich ophouden. Heb je een groot bos waar niet veel mensen komen, zou dit eventueel ook stroperij kunnen betekenen. Maar meestal laten ze zich niet op hun eigen camera fotograferen ;-)

Kortom, vraag het de president van de ACCA.

Overigens smaken deze scharrelzwijnen prima, heb je als eigenaar van het jachtterrein informeel recht op een aandeel in op jouw terrein geschoten wild, en planten ze zich enorm snel voort (de zwijnen, niet de jagers). 

Tenslotte, in veel regio's in Frankrijk worden de zwijnen als een plaag beschouwd. Ze brengen schade toe aan gewassen, veroorzaken verkeersongelukken, brengen de biodiversiteit in gevaar, en zo kan je nog veel meer redenen verzinnen. De boeren willen ze het liefst uitroeien, de overheid en verzekeraars denken ook vaak in die richting, de jagers willen een gezonde acceptabele populatie behouden om op te jagen, en de ecolo's willen meestal niets van de jacht hebben (zonder over beheer na te denken). Feit is dat het slinkende aantal jagers in Frankrijk moeite heeft om de populatie van een miljoen zwijnen te beheersen. Zolang de ecolo's niet de zwijnen anticonceptiemiddelen gaan voeren, is de jacht nog steeds een essentiele activiteit. Ook daar zou je als landeigenaar rekening mee kunnen houden.

avatar#8060
Furpie
Berichten: 7
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2011-05-18 19:28:38

Bedankt voor alle reacties. De camera is nog in ons bezit. Een vriend heeft de personen op de foto's herkend. Sinds de ontdekking door mij hebben we niet meer het heen en weer gerij van het witte autootje van de persoon die op de foto staat. Dat is al een hele vooruitgang. We laten het maar zo.