Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

tomettes in vloertegellijm

Auteur Bericht

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#0 Geplaatst: 2011-04-26 21:43:28

Dag allen,

zojuist een mooie partij tomettes gekocht. Nu wil ik ze zonder voegen gaan leggen (zoals het 'hoort' bij deze oudjes). Kan dat met vloertegellijm of moet het in cement? Ze komen in de badkamer te liggen en iemand zei me dat vocht dat tussen de tegels komt de vloertegellijm aantast. De lijm die ik heb ik speciaal voor badkamervloeren.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2011-04-27 09:25:03

Bonjour,

Ik begrijp dat het om oude tommettes gaat. In dat geval zijn noch lijm, noch cement aan te bevelen.

Lijm is allereerst geen goed idee omdat de tommettes waarschijnlijk niet strak van maatvoering zijn, dat wil zeggen allemaal verschillende diktes en vaak ook krom en zo. Dat kun je so wie so niet opvangen met lijm uit een pot. Misschien met poederlijm die je zelf mengt, als de afwijkingen niet te groot zijn, maar dan nog... Tommettes zijn ook poreus, in combinatie met tegellijm worden daarover wisselende ervaringen gemeld. In een natte ruimte zou ik er niet aan beginnen.

Cement is uit den boze voor dit soort oude tegels. Het laat geen vocht door en wordt veel te hard, dat wil zeggen onvervormbaar. Tommettes en vergelijkbare terracotta tegels die in cement worden gelegd gaan in de toekomst vrijwel zeker scheuren.

Ik zou je aanbevelen een mortel van fijn zand en hydraulische kalk NHL-3,5 in een verhouding van 300 a 350 kg/m3 te gebruiken. Mortel niet al te nat, je moet er in je vuist een bal van kunnen maken die niet niet uit elkaar valt als je 'm loslaat. Met de mortel breng je het gat waar de tommette moet komen op diepte, even "inkrassen" en de tommette erin vlijen tot die op hoogte ligt. Eventueel erop tikken met de rubber hamer maar niet teveel want dan dwing je het water uit de kalkmortel. Die wordt dan niet meer goed hard (want daar is water voor nodig) en de tommette komt uiteindelijk los te liggen. Dus als je "te hoog" uitkomt beter een keer foeteren, tommette weer uit het gat, kalk eruit, nieuwe kalk erin op de juiste hoogte en opnieuw proberen. Geduldwerkje!

Uiteindelijk de voegen afwerken met dezelfde mortel die je voor het leggen hebt gebruikt. Goed induwen met een voegrubber en met een vochtige spons afvegen.

Hoogstwaarschijnlijk zijn je bestaande tommettes volgens hetzelfde recept gelegd, dus heb je als extra voordeel dat je in hetzelfde systeem blijft. Ik vind dat persoonlijk het mooiste en het beste bij oude gebouwen. 

Succes!

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#2 Geplaatst: 2011-04-27 09:33:00

dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Ik wordt altijd erg blij van dit forum, wat dat betreft! :-)

even wat betreft die verhouding: Is dat zo ongeveer 1:3 (kalk:zand)?

en: als ik ze strak aan elkaar leg (zoals elders in huis) is er geen ruimte voor voeg. Levert eventueel doorsijpelend vocht dan geen probleem op?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2011-04-27 09:59:13

Rebonjour,

Merci!

Ja, de verhouding is ongeveer 1 op 3. Maar in FR is het gebruikelijk om met kg/m3 te werken. Dat vind je overal op het web en op de gebruiksaanwijzing op de zakken. Ik vind dat ook het gemakkelijkst. Ik pak bijvoorbeeld als ik weinig nodig heb een emmer van 10 liter zand en weeg op de personenweegschaal van madame 3,5 kg kalk af. Is ze erg blij mee ;-)

Voor wat betreft de voegen, mijn tommettes waren nooit recht en haaks, dus er bleven altijd kieren tussen (om ze even geen "voeg") te noemen. En die wilde ik nooit open laten, ik vind het niet mooi, en ik bepaal liever zelf wat er tussen komt (mortel) in plaats van dat aan het toeval over te laten (vuil, zeepresten, schimmels, haren). Heb ik je bang genoeg gemaakt?

Nu heb je met kalk het geluk dat je probleemloos water kunt "overdoseren". Bij cement kan dat niet want dat zou verbranden onder een overmaat aan water. Als je nu een voegmortel maakt van witzand (is fijner dan gewoon zand) en kalk in bovengenoemde verhouding, met een beetje extra water, dan wordt dat een soort pasta, eventueel tot zo'n beetje dikvloeibaar. Daarmee "veeg" je de kieren (voegen) gewoon dicht. Even laten opstijven, vochtige spons erover, klaar.

Let er wel op dat tommettes in de badkamer extra aandacht qua onderhoud vragen. Kalkrijk water, zeep etcetera laten snel vlekken achter. Dus na het leggen de vloer terdege- en regelmatig "sealen" met lijnzaadolie of eventueel een speciaal middel voor tommettes. En dat gaat ook beter als je de kieren (voegen) hebt afgedicht.

Salutations, Jos

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#4 Geplaatst: 2011-04-27 10:04:56

Ik ben niet angstig aangelegd, Jos ;-)

dank je zeer. Ik ga aan de gang.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2011-04-28 07:59:22

Remco en Jos,

Jos schreef "voegmortel van witzand (is fijner dan gewoon zand)".

Het heel fijne zand (zilverzand, Vogelsand) noemen ze hier sable argentifère.Dat bedoelde je toch?

 
Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2011-04-28 08:57:48

Bonjour,

Ik bedoelde eigenlijk gewoon mortel van fijn zand. 

Als ik hier gewoon witzand koop, is dat al flink fijner van structuur dan het gewone metselzand. Maar dat kan aan mijn lokale leverancier of de omgeving liggen. Voor mij was dat in elk geval fijn genoeg.

Christian heeft gelijk, als je met zekerheid het fijnste zand wilt hebben kom je op zilverzand. Dat realiseerde ik mij pas na zijn herinnering. Merci!

Salutations, Jos

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#7 Geplaatst: 2011-04-28 09:53:08

het fijnste dat ik kon krijgen was niet echt om over naar huis te schgrijven.

toevallig had mijn vrouw net twee zakken zandbakzand gekocht. Dat ziet er dan weer wel oké uit.

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#8 Geplaatst: 2011-04-29 17:16:39

Klus geklaard :-)

Nogmaals dank. Het ging gesmeerd!