Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kadastertekening wijkt af van werkelijkheid

Auteur Bericht

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#0 Geplaatst: 2011-04-26 23:39:48

Beste mensen,

 

Wij hebben een huis gekocht in Frankrijk. We moeten nu o.a. een handtekening zetten op een kadasterkaart. De daarop getekende bebouwing is echter groter dan de werkelijkheid. Nu ben ik tevreden met de werkelijkheid. 

Maar lopen we geen risico met het feit dat de kadasterkaart afwijkt van de werkelijkheid?

Bijv. dat we later op ons brood krijgen dat we iets illegaal gesloopt zouden hebben?

Daarbij kan ik mij voorstellen dat de taxes ook gebaseerd zijn op een groter huis.

(het betreft overigens het inpandige schuurgedeelte dat gehalveerd is qua oppervlakte).

 

Alvast bedankt voor jullie reactie!

 

groeten,

 

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-04-27 07:50:44

Is de notaris dan niets opgevallen ? Eerst terug naar hem, hij zal z'n huiswerk moeten doen.

Peter.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2011-04-27 09:27:15

Goed dat je het hebt opgemerkt. Veel kopers tekenen zoiets en zien vervolgens wel waar het schip strandt. Alle mogelijke problemen die je aanhaalt zijn terechte zorgen: te hoge taxe foncière, illegaal slopen. Het probleem kan ook gewoon zitten in onnauwkerigheid of achterstand van het kadaster.

De simpelste oplossing is om in het compromis de vente bij de beschrijving van het object dat je koopt (de 'designation') een gedetailleerde beschrijving te laten opnemen van de werkelijkheid: het aantal ruimtes en hun afmetingen. Mocht dan in de toekomst blijken dat je een te hoge belastingingaanslag krijgt of vragen over illegaal slopen, dan kun je aantonen dat je hebt gekocht wat FEITELIJK aanwezig is. Eventuele claims kunnen dan naar de verkoper. 

Wim

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#3 Geplaatst: 2011-04-27 11:45:18

In de omgeving waar ik zit (zuiden van de Allier) is het kadaster op het eerste gezicht ook minder accuraat is dan je zou verwachten. De afwijkingen zijn niet altijd spectaculair, maar wel vreemd. Zo staat er wel een vrijwel ingestorte cabane van nog geen 2m2 op, maar een eveneens zeer oude schuur van minstens 15m2 is niet opgetekend. Ook blijkt uit het kadaster dat er heel wat meer grond communautair is dan je op basis van de geplaatste grensafscheidingen zou denken. Vaak is het logisch omdat het inhammetjes zijn in de eigen grond. Maar soms is het gewoon een forse lap grond.

Het meest bijzonder is dat twee ‘chemins’ die op de kaart staan, niet meer bestaan. De een, die door het bos loopt, is gewoon bos geworden en aan de grootte van de bomen is af te lezen dat dit al tientallen jaren geleden is gebeurd. De ander is omgeploegd en voor een deel een tuin geworden en voor een ander deel bij een weiland getrokken, een situatie die minimaal een tiental jaren zo is. Alles bij elkaar gaat het om kilometers onverharde weg.

Het is vooral vreemd omdat elke andere wijziging minutieus door het kadaster lijkt te worden opgetekend. Zo staat het recent gebouwde zwembad van een buur verderop er keurig op, evenals de 8m2 die een andere buurman van de berm heeft overgenomen om een breder oprijpad te krijgen. Ook een strook weiland die ik heb gekocht, is door het kadaster nauwkeurig verwerkt. Ik ben vooral benieuwd wat het mechanisme is. Het is niet dat ze geen kennis hebben van de wijzigingen, want een van de opmeters wees me op een van de verdwenen wegen.

Is dit een bekende vorm van laisser-faire zolang er niemand klaagt?

Frans

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2011-04-28 10:10:18

Ik zou voordat er definitief getekend wordt, een geometre inschakelen en de zaak alsnog laten inmeten. Kosten voor de geometre expert zijn zeer uiteenlopend, devis van 450 euro tot 2000 euro. Elders op deze site al eerder gemeld, het Cadastre in FR heeft een andere status dan het kadaster in NL, kwa juridiese strekking. In NL zijn de gegevens van het kadaster leidend en bindend, in FR kunnen eigenaren met behulp van experts onderling overeenkomen hoe de eigendomssituatie is, vervolgens boekt het kadaster de aktes netjes in. Succes, Dit   

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#5 Geplaatst: 2011-04-29 12:58:54

De makelaar geeft op mijn vragen aan dat de situatie al jaren zo is (en dat blijkt inderdaad ook uit alles). En dat ik geen problemen behoef te verwachten: de burgemeester is immers op de hoogte. 

Als ik lees wat de kosten zijn voor het opnieuw inmeten, dan vraag ik mij af wat wenselijk is.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2011-04-29 14:35:27

Bonjour,

De tip van Wim van Teeffelen hierboven lijkt me de aangewezen aanpak.

Ter vergelijking, ik heb een aantal percelen grond verpacht, maar één van die percelen slechts voor een gedeelte. Ik had destijds dat perceel kadastraal kunnen laten splitsen maar schrok van het gedoe en de kosten. De notaire heeft toen gewoon netjes in de "designation" opgenomen hoe de verdeling tussen verpacht/ niet verpacht van dat perceel was geregeld. Veel eenvoudiger.

Het lijkt mij dat als de notaire in mijn geval een "verfijning" van de kadastrale gegevens in het contract kan opnemen, dat bij jou ook zal kunnen.

Salutations, Jos