Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

NoordWest-muur van Grange schoonmaken

Auteur Bericht

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2011-04-29 21:54:27

Voor de eerste keer ga ik proberen een foto bij te sluiten en wel van onze Grange. Kijken of het wil lukken :-)

Dit ca. 100 jaar oude gebouwtje is door generaties van boeren onderhouden en gerepareerd met kalkmortel maar ook wel met cement. Desondanks zitten er scheuren en gaten in en is de "stuclaag" voor een deel verdwenen.

Het is een uitgelezen plek voor allerlei andere bewoners, vooral Loires en muizen, om de soort in stand te houden en in het najaar om knaagconcerten op onze walnoten te houden in verschillende toonhoogten en ritmes.

Het oog vraagt om een opgeknapte stevige muur en het oor om andere natuur dan knaagconcerten.

Ik wil de voegen uithakken, stucresten verwijderen, scheuren repareren en de muur vervolgens in "pierres en vue" afwerken. Daarnaast heeft deze muur een zwartige kleur gekregen van een soort schimmel. Deze is alleen aan de NW- / N- /NO-kant van onze gebouwen te vinden. De schimmel laat zich niet zomaar met een borsteltje laat verwijderen.

Zijn er Forumleden die mij aan een oplossing kunnen helpen voor het schoonmaken van de muur?

De natuursteen heeft een hoog kalkgehalte. De oplossing die de aannemer desgevraagd noemde was: "gewoon er overheen stucen........ "

 Foto niet gelukt, nog eens proberen......

Gelukt.... :-))  Jan Joost

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2011-04-29 22:00:48

Foto verwijderd, 1x is al genoeg nu het gelukt is.

Jan Joost

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#2 Geplaatst: 2011-07-15 07:49:43

De door jullie geraadpleegde aannemer heeft duidelijk geen respect voor het bouwkundig erfgoed van de regio. Er zou een boete op moeten staan om zo"n muur achter een stuclaag te verbergen. De zwarte "uitslag"is heel normaal op oude muren: "het weer" in  de mortel, korstmossen, algvorming en wat dies meer zij, en hoort gewoon bij het patin. Je kan die muur als nieuw maken door het geheel uit te bikken en opnieuw te voegen met een kalkmortel, zie onder het andere draadje "hulpmidelen bij het voegen murs en pierre" Maar waarschijnlijk kom je ook al heel end door er met de hoge druk spuit over te gaan en alleen de stukken met cementmortel weg te bikken en te vervangen met een kalkmortel die het bestaande patin zoveel mogelijk benadert.

Indien de ruimte nooit wordt bewoond zal het gedierte het blijven beschouwen als hun habitat. Die krijg je alleen weg als het gebouw geen enkel gat meer in dak, muren of deuren vertoont. Dus of een flinke verbouwing of gewoon lekker laten knagen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2011-07-15 08:19:02

Eens met Bram v.Z.

Aanvulling:

Bekijk ook dit stuk, en let op de hints betr. het uithakken van cementreparaties.

Vanwege de aanslag op de stenen zou ik proberen de kleur van het voegsel hieraan aan te passen, dus niet te licht (Anton-Pieck-effect).

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2011-07-17 16:03:07

Ik verwijder wel eens schimmel op steen of muur met chloor in een grote plantenspuit.