Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

lang leve de koningin

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-04-30 09:01:18

Lijkt het nou zo of is de franse berichtgeving van de trouwerij van de toekomstige koning des anglais veel meer dan de Nederlandse paparazzi er aan besteed?

Ik kijk natuurlijk niet veel tv, maar hier hoorde ik de hele dag door over de prins en zijn aanstaande op de radio, en de journaals en andere programma’s kregen er niet over uit gepraat.

Ik zei tegen vrienden gisteren terwijl ze allemaal aan de beeldbuis leken te zijn gekleefd ‘jullie missen een koningshuis’ waarop werd gesuggereerd dat Sarkozy het zelfde was, en de quatorze juillet ook een soort Koninginnedag was, ‘en tenslotte, het is wel de toekomstige koning van Engeland!’

Nou, over de toekomstige koning zullen we het maar niet hebben.

Zolang die ouwe klessebes nog op haar pumps kan schommelen zal ze de troon niet overdragen, en Charles zal het warempel nog voor elkaar krijgen om heel het koningshuis in te leveren voor een paar paarden en een ouwe austin.

Ik denk dat men nog heel lang kan wachten op koning William de zoveelste.

Toch denk ik dat de oorzaak van de ruime berichtgeving over de trouwerij te maken heeft met het feit dat een president toch net niet het dát is.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-04-30 09:14:33

Monarchie:

- panem et circenses (Juvenalis)

- opium van het volk (vrij naar Marx)

In tijden van onzekerheid en crisis valt men terug op iconen.

Ik heb er niks mee.

Vraag is alleen wat erger is, een koning(in) of een president...

Steven

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#2 Geplaatst: 2011-04-30 16:17:24

De verschillen tussen de functies van de NL-koning(in) en F (of USA) president zijn enorm. De genoemde presidentsfuncties zijn sturend, terwijl die van NL-koning slechts ceremonieel is. Aan de huidige functionaris (mw. Von Ambsberg) wordt veel macht toegedicht. Voor een deel is dat fictie, maar er is ook sprake van reële macht, die treedt op zodra die door rechts-traditionele politici aan haar wordt toegekend. En er is natuurlijk ook het gegeven dat ze zeer gefortuneerd is.

 

Het blijft een kwalijke zaak dat de staatsinrichting van een moderne samenleving, zoals de Nederlandse, erfopvolging kent. Ik zou de Nederlanders willen adviseren: Afschaffen Nu ! en een presidentschap invoeren à la Duitsland.

Truc

PS

@taciturne

Het aanhalen van Marx hier is volstrekt terecht. Royalisme is een geloof.

T.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-04-30 17:39:55

Veel Fransen spreken mij aan op het koningshuis. Béatrice hier, Maximà daar... Nu ben ik van aard beleefd maar geef aan weinig van deze mensen te weten en de namen van de triple A nanazaten van Béatrice kan ik ook al niet opdreunen. Ongeloof is mijn deel. Ik ben een ontaarde Bataaf.

@Truc, mee eens. Duitse systeem lijkt me het beste. Een type als Von Weiszäcker dan. Jammer dat mijn favoriete kandidaat, Max van der Stoel, er niet meer is.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2011-04-30 20:04:46

Noem mij maar 'n Royaliste :-)

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2011-04-30 20:12:53

Ik dacht al, waaneer komt-ie....

Heb je hem weer met een dame die onwaarachtigheid, oppervlakkigheid, valsheid en schoonheid op een zelden eerder vertoonde wijze combineert...

Steven

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#6 Geplaatst: 2011-04-30 21:14:29

De argumenten waarom men tegen Ségolène zou kunnen zijn snap ik, maar ik wil -van de enige FRANSMAN in deze discussie- weten wat de argumenten voor zouden kunnen zijn. Mon cher P'Homme, toon mij uw hart.

Truc

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2011-04-30 22:24:02

Bonsoir,

Ik ben zeer in Ségolène geinteresseerd. Helaas kan ik niet in details over de aard van deze interesse uitweiden want dan word ik permanent van dit forum verbannen. Om over de reactie van madame Piet nog maar te zwijgen.

Echter, Ségolène een land laten besturen is ongeveer vergelijkbaar met Lowieke de Vos de leiding over de kippenren toevertrouwen. Wie er ook blij van wordt, de kippen in elk geval niet.

Volgens mij past richting mme Royal de benadering die Hollandse toeristen wereldwijd berucht heeft gemaakt: "kijken, kijken, niet kopen!".

Salutations, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2011-04-30 22:42:46

Nogal wat Fransen met wie ik de temps en temps spreek over de verschillen tussen het staatsbestel van Frankrijk en Nederland, melden vrij unaniem dat zij zo'n ceremoniële reine heel romantisch vinden en eigenlijk te prefereren achten boven het bestuurlijke presidentschap à la Sarkozy. Als ik dan meld dat vrouwe Beatrix via vage erfopvolging zich feitelijk meent te moeten bezighouden met staatszaken, zoals bij de kabinetsformaties, dan blijk ik in staat enkele Fransen met verstand te overtuigen van de ongerijmdheid van deze constructie van de constitutionele monarchie. Men leeft in La France in de foute veronderstelling dat een koning of koningin in de noordelijke landen linten doorknipt en het lintjes laat regenen. In Nederland is dat niet het geval, leg ik dan geduldig uit. Het ongekozen staatshoofd bemoeit zich met staatszaken en koestert ook meningen over de staatsinrichting van het land. Ze snappen de redenering, maar toch, een echte Koning, ja, dat vinden de Fransen toch eigenlijk wel het mooist. De herinnering aan voor-voorganger van Sarkozy, 'roi' Mitterrand met zijn hofhouding en onechte dochter, roept bij velen nog steeds warme gevoelens op.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2011-04-30 22:53:04

@Wim,

Verbijsterend is het woord dat bij mij opkomt.

De constitutionele monarchie is een anachronistisch overblijfsel uit het feodale tijdperk en had eigenlijk al lang tot stof vergaan moeten zijn.

Persoonlijk dacht ik dat de Fransen daar op 14 juli 1789 redelijk drastisch mee hadden afgerekend. 

En nu lees ik dat ze een echte koning toch eigenlijk wel het mooist vinden??

Als men mij zoekt, ik ben bezig mijzelf onder een steen in de tuin te verstoppen ;-)

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-05-01 12:18:20

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2011-05-01 14:00:39

Hoe vaak heb ik niet gehoord in Frankrijk dat iemand "die en die" had ontmoet: presidenten, députés, acteurs en andere célèbrités. Mijn oerhollandse "nou èn" reflex onderdruk ik gelukkig.

In Nederland lijkt het erop dat het vooral zwakke persoonlijkheden zijn die het nodig hebben hun ego op te krikken met het rondbazuinen dat ze belangrijke mensen kennen. Nouja, beter dan een pitbull of Hummer.

In Frankrijk lijkt me dat minder.  Het lijkt samen te hangen met inderdaad, wat de scherpe observateur Cees zegt, een hang naar grandeur, het mooiste, beste. Dus ook de overmatige interesse voor "royalisme".

Nu even het koningshuis. Opa Bernhard en zijn schoonvader Frederik Hendrik deugden voor geen meter. Daar hebben de opvolgende generaties wel van geleerd, Claus was OK (té, hij werd er depressief van) en Maximà deugt (ik wens haar sterkte...).

Veel Franse presidenten deug(d)en niet. De ergste lijkt mij Miterrand maar Chirac deugt evenmin en Sarkozy mag in hetzelfde rijtje.

Ik vind het Franse systeem lastig want voortdurend machtsproblemen tussen presidenten en eerste ministers. Niet bevorderlijk voor een goede uitstraling en kordate besluitvorming.

Nederland lijkt iets minder last van de koningin te hebben maak vlak haar invloed niet uit. En dan de "mores": het kamerlid Arend-Jan Boekestijn moest weg omdat hij wat uit de school heeft geklapt over een bezoekje aan HM. Wat zijn dat voor feodale toestanden. Kom nou!

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2011-05-01 18:36:01

Er worden hier 'n hoop begrippen op één hoop geflikkerd, zo wordt "constitutie" in verband gebracht met "feodalisme", in negatieve zin maar dat is ook 'n verband.

De waanzin ten top.

Kom kom heren, juist dat ontbreken van de feminieme geest ontbreekt, hier op dit forum en waar niet overal. En juist die feminieme geest kan wat bereiken, is mijn overtuiging. In casu Mme Royal : per ongeluk 'n lid van de PS, maar wel 'n Vrouw.

Beide kwalificaties kunnen niet aan 'n Marine le Pen worden toegeschreven.

Bij voorbeeld : Er woedt nu 'n discussie vanwege 'n experiment, ze willen op middelbare scholen voorbehoedende middelen verstrekken.

Van wie kwam dat idee, 'n jaar of acht geleden ?

Overigens en strikt terzijde want persoonlijk : Cees moet ophouden met afzeiken zolang hij z'n huiswerk niet maakt.

En Cees moet zeker ophouden met zeiken in het algemeen wanneer hij te snel blijkt voor deze wereld. Voor de troepen uit lopen is één ding, iets willen bereiken vergt andere kwaliteiten.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-05-01 18:50:10

.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#14 Geplaatst: 2011-05-01 19:16:41

Niet te snel typen Cees. Eerst lezen, dan nadenken en dan dat toetsenbord op.

"Huh ?" is me te gemakkelijk.

Je kunt nu natuurlijk ook zeggen dat je enkele geëmailleerde berichten hebt gemist, dat doen 'foute managers' immers.

Maar in het algemeen valt me op dat je niet al te sterk bent in het geven van feedback. Of het nu gaat om Muiden-Lelystad, om Ségolène, om de Paulista. &c.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2011-05-01 19:52:46

Peter,

Cees heeft niks verkeerd gezegd over de Postmenopausale Pin-Up van de PS. Daar ging het jou toch om? Een dubbel X chromosoom + mooie benen in staat LDF van de afgrond te redden?

Dacht't niet.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#16 Geplaatst: 2011-05-01 20:16:40

Cees heeft deze keer en in dit verband weinig verkeerds gezegd over die bedoelde pin-up van de PS. Maar in andere verbanden des te vaker, en dat (historische) verband meende ik te mogen leggen.

En als Frankrijk dan toch in dat ravijn stort, dan liever aan de zijde van 'n Ségolène of 'n Marianne dan gewrongeld door 'n rechtserik.

Aan Truc ben ik nog verschuldigd dat het zijn van 'n Fransmens louter stoelt op luiheid. De Marseillaisse kent slechts zeven, of negen, coupletten, het Wilhelmus wel zesentwintig !

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2011-05-01 20:55:15

.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#18 Geplaatst: 2011-05-01 23:41:43

Het is ook de moderator van dit forum niet duidelijk waarom de man met de toch vaak positieve grondhouding zo meent te moeten fulmineren tegen de aardige, niet altijd geweldig samenhangende, bijdrage van onze Cees. Maar een doordachte redeneertrant is geen absolute, doch wel enigszins gewenste vereiste voor bijdragen in deze rubriek. Vrijheid, blijheid, zeker op dagen als sprookjeshuwelijk, koninginneverering en zaligverklaring. Het zal de moderator geheel worst wezen. Maar we moeten wel fatsoenlijk en inhoudelijk blijven reageren.

Wim

PS

Voorts blijf ik van mening dat Ségolène Royal blijkens haar optredens niet geheel wel in het hoofd moet zijn. Haar ex-geliefde, de vermagerde François Hollande, doet pogingen om in het gevlij te komen bij het socialistische volksdeel. Ook dat optreden leidt tot deernis.

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#19 Geplaatst: 2011-05-02 00:11:51

Naast een Hollandse koningin eventueel in de toekomst een president(e) die Hollander heet of Royal.......? Zou het doorgestoken kaart zijn?

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#20 Geplaatst: 2011-05-02 07:00:22

Bij iedereen die "leider" van iets wil worden, zit sinds we op twee benen lopen 'n steekje los.

Maar bij de één zijn de motieven iets zuiverder dan bij de ander. Bij de meesten is het 'n honger naar macht, en vooral naar de uitoefening daarvan.

Laat ons daarom meelij hebben met Beatrix of Willem die Vierde, ze hebben geen keuze en we hebben er 'n constitutie voor moeten inrichten.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#21 Geplaatst: 2011-05-02 07:52:56

Vier opvolgende dagen in het teken van vier ondemocratische "leiders": William & Kate, Beatrix, J-P II en nu Osama...

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2011-05-02 10:37:12

.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#23 Geplaatst: 2011-05-02 21:27:48

Cees, met alle waardering en respect, maar je maakt jezelf onmogelijk, op z'n minst belachelijk.

Ik begrijp er steeds meer van, en hoewel je ongetwijfeld gelijk hebt zul je moeten dealen met de omgeving die je gegeven is. Alleen is maar alleen, ook al heb je zoveel.

"Hoe meer je hebt, hoe meer zorgen je hebt."

Terug naar het draadje : hoeveel zorgen zou Willem die Vierde hebben ?

Peter.

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#24 Geplaatst: 2011-05-03 11:33:35

Mijn waarde P'Homme ik heb twijfels over argumentatie. Uw bekering tot het Fransmansschap zou berusten op luiheid. Daarbij wijzend op het aantal coupletten van het Wilhelmus. Uw intellectuele talenten zijn gekend dus die paar coupletten meer of minder kan geen rol spelen. Bovendien die 37 coupletten kende u al en u hebt er dus 7 BIJ moeten leren. U bent dom noch lui ! Wat is de waarheid?

P'Homme hebt u uw Fransmansschap te danken aan Mme Royal ? Welke gunsten hebt u haar daarvoor verleend ? En hoe hebt u uw Franse épouse daarvan buiten gesloten ?

 

De lezer vraagt zich misschien af hoe ik aan deze vragen kom. Zie hier de vertaalde tekst van de beruchte Franse site Le Net Privé :

...”De vraagtekens bij het Fransmansschap van P'Homme nemen toe. De belangstelling van Ségolène Royal voor “les hommes nordic” is Parijse kringen een bekend feit. Eerst Frans Holland en nu dan P'Homme. Welke inspanningen zijn hier geleverd ? Waarom brandde het licht tot half vier in de ochtend in het pied à terre van Mme Royal ? En is Jos, beter bekend als Advizeurpiet, een nieuwe vangst van Ségolène ? Hoeveel invloed van de Bataven moeten wij nog verduren ?

De ware Fransman”...

 

Vriend P'Homme, ik besef dat ik u indringend bevraag, maar wij dienen slechts uw belang en dat van de kwetsbare Nederlandse man. Onze motieven zijn zuiver.

Truc

PS

De zorgen van die Willem IV ? Ik zou het niet weten. Hij heeft een intelligente en charmante vrouw, en zit goed in de slappe was. Ik zie geen zorgen.

T

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#25 Geplaatst: 2011-05-03 18:41:50

Waarde Truc, logica en argumentatie zijn inderdaad lastig te reconstrueren nu Cees slechts lege berichten laat staan. Maar goed, het was dan ook iets tussen hem en mij geworden.

En u bevraagt mij indringend, zelfs op zoek naar De Waarheid. Stop dan allereerst met het volgen van de roddelpers in het algemeen, in welke vorm dan ook.
Wat Le Net Privé in het bijzonder betreft : deze schiet wel vaker bokken. Zo hebben we die bewuste avond en nacht het licht amper aan gehad, alles was uit, er brandde slechts 'n waxinelichtje. Dat kaarsje heb ik nog rond 0300 vervangen, ik weet dit nog goed want ik brandde m'n vingers. Rond 0430 sliepen we, dat herinner ik me ook.

M'n Franse herderinnetje heeft van weinig last, bezwaren evenmin, want ze weet van niks en dat wil ik graag zo houden. Ik verzoek u hierop acht te slaan bij 'n volgende ontmoeting.

Peter.

P.S. Een goede handleiding bij de waarheidsvinding is bij voorbeeld De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans.

P.P.S. Tien jaar geleden kwam de latere prinses Maxima naar Nederland, ik vertrok naar Frankrijk. Slechts 'n Truc weet hier verband tussen te leggen.

Had het Willem die Vierde gelukt Mme Royal te strikken, hm, dan weet ik nog niet wat ik had gedaan. Het zou waarschijnlijk Sint Maarten zijn geworden, lekker dicht bij Saint Martin.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#26 Geplaatst: 2011-05-03 19:08:08

Waarde Heer Grondman. Uw naam houdt in dat U de voeten stevig op de grond moet hebben staan. Wellicht erin, vroeger, en er daarna uit getrokken. Maar dit zijn slechts speculaties. Wellicht bent U Amsterdammer, al hoop ik dat niet.

Al Uwe redenaties verliezen hun geloofwaardigheid vanwege Uw obsessie met de Postmenopausale ex van wie zijn familienaam mij dierbare doch ambigue herinneringen oproept.  Dus hetgeen tegen Cees gebezigd is, dient door de Digitale Rechtbank niet in behandeling worden genomen. Want onrechtmatig verkregen bewijs.

Verder stuit het mij, zelfs zijnde anti-monarchist, tegen de borst Willem IV te verdenken van gerontofiele neigingen. Willem IV kan er niets aan doen geboren te zijn uit een merkwaardige samenloop van Germaansche landadel en Dietsche erfopvolging.

Helaas, Uw Royalisme heeft geen fondatie anders dan postpuberale fantasiëen....

Het ga U goed.

Steven

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#27 Geplaatst: 2011-05-03 19:37:44

@P'Homme de la Terre

De berichten van uw volger -Les veilles tantes- zijn niet leeg. Hij schrijft een punt (lees: . ), wellicht wil hij een punt achter de kwestie zetten. (?) Dat zou verstandig van hem zijn, maar alleen de vermelding van een punt is dan wel weer krap an.

Uw geheim aangaande DE relatie is bij mij in goede handen; hoewel ik nog steeds geen Fransmensch ben, weet ik op Franse wijze te handelen waar het De Liefde betreft. In La Douce is men is 'au courant' en dan toch weer niet. Het geeft net die spanning aan de zaak die het verschil maakt! Ook de aanvullende informatie met betrekking tot de verlichting ten-tijde-van zal niet verder worden verspreid.

Nog ter verklaring : ik zelf lees werkelijk nooit Le Net Privé, dit flodder is niet bepaald mijn tasse de thé, maar in het internetcafé waar ik weleens kom stond deze pagina toevallig open en uw antecedenten vielen mij op, vandaar.

Taciturne, die geldt als de oervader van de Oranjes, de Oerboef zogezegd, zit natuurlijk fout met zijn stelling dat bij u gerontofilie aan de orde zou zijn. U sprak al van uw belangstelling voor Maxima.

Bovendien komen we allemaal in die categorie terecht; dat is geen kwestie van hormonen, maar van het ouder worden van de partner. Ook ik beslaap tegenwoordig een oma en dat was veertig jaar geleden niet voorzien. Taciturne zal toch jaloers zijn ?

Truc

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#28 Geplaatst: 2011-05-03 22:36:25

@Heer Grondman en zijn waxinelichtje... ach, 12 jaren leven in LDF met frequente coupures van een ambtelijke electriciteitsboer hebben mij geleerd dat waxinelichtjes 5 uur branden. In 5 uren kunnen veel zaken die het daglicht niet velen zich afspelen. Met of zonder sildenafil (mijn ethiek verbiedt mij reclame te maken).  Het blijft mij duister en dat moet maar zo blijven. Wat met een nieuwe "Mazarine" in Poitou-Charentes....? Ik wil het niet eens weten!

@Truc, mijn pseudo is geenszins een verwijzing naar "Willem de Hijger" die na de in 1517 aan de kerkdeur van Wittenberg gespijkerde ketterij besloot dat de onbeschaafde Noorderlingen ten tweede male gekerstend moesten worden. Nee, het is slechts de paradox die in mij schuilt.... ik zeg zwijgzaam te zijn maar bazuin veel rond.

Tenslotte, na 7 jaren slaap met een grrotmoeder... het went!

Steven

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#29 Geplaatst: 2011-05-03 23:27:53

Met u allen, doorwrochte forumlieden, ben ik eens dat de monarchie een anachonisme is, dat geen bestaansrecht heeft, temeer daar Beatrix niet afstamt van Graaf Wilhelm von Nassau en haar grootmoeder verwekt werd door Jonkheer de Ranitz...

Echter deze familie "Van Oranje Nassau" vervult al drie generaties de functie van staatshoofd op voortreffelijke en voorbeeldige wijze en dat tegen een kostenplaatje van een fractie van de presidentschappen van Duitsland en Frankrijk.

Als Maxima tranen laat bij haar bruiloft snikt half Nederland met haar mee en dat is onbetaalbaar...!

Nationale emoties, beste forumvrienden, zijn niet zo goed verklaarbaar, maar enorm kostbaar. Mannen gingen door het vuur voor onze vlag.. en lieten hun leven op de Grebbeberg, waar hun familieleden trots op waren...

Een functionerend Nationaal Synbool is iets waar veel landen nog naar zoeken en wij hebben het sinds de 16e eeuw en het werkt ..!

Ik ben overtuigd anti monarchist, maar deze mensen doen het gewoon goed en ik ben blij dat sommige premier ministres (oa.a. Van Agt) Zich over Beatrix beklagen omdat ze haar huiswerk doet en hen de les leest.

Het voordeel van een geboen staatshoofd is dat het 'Peters Principle 'uitschakelt

en dat er iemand in de regering zit die in zekere zin onafhankelijk is.

Ik ben ervan overtuigd dat als heer Wilders het tot prmeier ministre brengt en zijn boekje te buiten gaat, Beatrix hem tot de orde zou kunnen roepen.

Stel je voor dat Beatrix  naar buiten zou komen met de mededeling dat zij het vertrouwen in heeer Wilders als regeringsleider heeft verloren...

Ik denk dat hij dan niet meer houdbaar zou zijn.

Het klinkt irrationeel, maar ik denk dat onze monarchie met Beatrix een hoeder van onze democratische orde is en ik verwacht van haar opvolger hetzelfde patroon. Ook van Willem Alexander is bekend dat hij niet schroomt om lastige vragen te stellen en dat is hard nodig in het huidige politieke klimaat...

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#30 Geplaatst: 2011-05-04 13:43:52

@henribik

Uw betoog vind ik niet irrationeel, integendeel zou ik zeggen. U geeft -heel rationeel- een andere invulling aan de functie van het staatshoofd. U maakt er een Disney-functie van, een functie waarin emotie troef is. U geeft ook aan dat dat in de Nederlandse verhoudingen nodig zou zijn. Dat kan waar zijn. Ik zou daar ook niks op tegen hebben als de bedoeling van die functie niet anders -en in mijn ogen veel belangrijker- zou zijn. De functie van staatshoofd is een sluitstuk op het staatsbestel en daarin ook -zoals u zelf aangaf- een tegenwicht vormt voor mogelijke mafkezen.

Ik herhaal mijn advies aan de achtergebleven Nederlanders, schaf de erfopvolging af en ga over naar een gekozen president à la Duitsland. En dan eentje met het karakter (ballen) die tegenwicht geeft aan dwaze ideeën van de heer Wilders.

Voor de regisseerde emotie hebben de Nederlanders daarginds toch de firma Endemol ?

Truc