Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wie niet rijk is moet slim zijn

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-05-01 18:47:57

In de werkplaats hebben we karrenvol met afvalhout en zaagsel waar eigenlijk niets mee te doen valt dan wegbrengen naar de dechet.

Ook in de tuin valt zo nu en dan het nodige te snoeien en blijft er genoeg over voor een houtkachel die gezellig de avonden verwarmt op het terras.

Toch vond ik het een beetje verloren gedoe, een vuur en verder niets, tot ik in het zwembad dook een paar weken geleden en er achter kwam dat de eerste vijftien centimeter dan wel behaaglijk warm zijn, daaronder verkrimp je van de kou.

De eerste proef was een fout daar ik geen ster ben in gietijzer lassen (ding lekte als een vergiet) maar de tweede proef slaagde met vlag en wimpel en er ligt een mooie gril van dikwandige pijp onder het vuur wat op heden het zwembad al op vierentwintig graden heeft verwarmd.

Begin april zwommen we al!

Ik ga nu een bak maken/zoeken (heb een wijn vat gezien) waar een man of vier in kan zitten en plaats deze naast de kachel voor een stomerige avond aan de rode wijn, zelfs op winteravonden.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2011-05-01 20:50:03

Ja, gietijzer is niet lasbaar! Het is IJzer met teveel koolstof waardoor het niet lukt. Dit in tegenstelling tot staal dat is IJzer met weinig koolstof.

Wat je gedaan hebt lijkt me een warmtewisselaar, die gril van dikwandige pijp onder het vuur, waar dan zwembadwater doorheen gepompt wordt dat zich opwarmt en weer in het zwembad terecht komt.

Wellicht kan het ook nog middels een extra zonnepaneel.

Wat je nog kunt doen is het zwembad isoleren met zo'n deken van "plastic met luchtbelletjes" om zo het warmteverlies tegen tegaan, als het zwembad niet gebruikt wordt.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-05-01 21:01:32

Wibra, dat hebben we allemaal, alleen wilde ik wat met de warmte doen van een verder nutteloze houtkachel.

Ik wilde alleen even mijn project hier melden zodat er misschien mensen zijn die zeggen ‘he, goed idee, dat ga ik ook doen’.

Het is inderdaad gewoon een buis waar het zwembadwater doorloopt, en als de pomp van het zwembad toch moet draaien dan maar met zoveel mogelijk functies.

Ja gietijzer is lastig te lassen, ik dacht dat ik het wel zou kunnen maar dat viel pittig tegen.

Mijn volgende project is een sauna buiten in de tuin of een Turks stoombad.

Maar wel weer op afvalhout.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2011-05-01 21:52:41

Gietijzer kan je beter hardsolderen. Slim zijn!

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-05-01 22:01:43

Christian,

Is dat dan bestand tegen deze hoge temperaturen in een houtvuur?

Volgens mij is zo'n vuur op de "gril" wel een graadje of 800? 

Cees.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-05-01 22:07:08

Als tussendoortje, voor de fijnproevers van roodgloeiend gietijzer: sommige soorten kunnen gelast worden, maar makkelijk is het niet.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-05-01 22:13:42

@Cees

Goede vraag. Er zijn hardsoldeermiddelen met de meest uiteenlopende smeltpunten. Gewoon op de verpakking van de soldeerstaven kijken. Sommige zijn met zuurstof+butaan te smelten, anderen alleen met zuurstof+acetyleen.

Christian v.K.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2011-05-02 08:01:36

In die hot-tub baden, meestal van hout, worden kachels geleverd die je naast je in het water zet. Die zijn uiteraard van RVS e.d., en daar gooi je hout in, de kachel wordt heet en verwarmd het omringende water. Uiteraard is de kachel afgeschermd dat je er niet met bijvoorbeeld je tenen (of erger) tegen aan komt.

OK, voor een zwembad moet je per graad lang stoken, maar dat moet je in jouw oplossing ook neem ik aan.

In dit geval moet je helaas EN rijk EN slim zijn.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2011-05-02 08:35:12

Bonjour Cees,

Op dit forum heb ik voornamelijk een advizeurende functie ;-) Daarom toch even een kleine opmerking over je systeem. Door omstandigheden heb ik mij recent behoorlijk in de houtstook problematiek verdiept. Niet voor zwembadverwarming, maar toch.

Voor zover ik kan nagaan is jouw idee prima. Omdat het zwembadcircuit open is naar de atmosfeer hoef je geen beveiligingen tegen overdruk in je leidingsysteem aan te brengen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld zo'n warmtewisselaar in je open haard voor je CV systeem). Je zwembad is als het ware een groot expansievat. Dat houdt het systeem eenvoudig.

Echter, er is volgens mij nog wel één ander ding dat aandacht verdient, en dat is de pomp. Stel, je hebt juist een lekker houtvuur opgestookt en de pomp draait. Dan valt de electriciteit uit, of de pomp gaat stuk. Op dat moment heb je potentieel een oververhittingsprobleem. Dat houtvuur kun je niet effe snel uitdoen. Het water in de warmtewisselaar stroomt niet meer door en gaat koken, er vormt zich stoom en er ontstaan hoge temperaturen, met potentieel nare gevolgen zoals smeltende leidingen en een vervormde warmtewisselaar. Dat wil je niet.

Bij houtstook-verwarmingsketels bestaat hetzelfde risico. Dat wordt daar opgevangen door een noodkoelingsspiraal gekoppeld aan het waterleidingnet. Als de ketel dreigt te oververhitten gaat een klep open en stroomt koud leidingwater door de spiraal en wordt daarna geloosd, meestal in een goot of greppel, liever niet in je PVC rioleringsbuis ;-) Dat kost je dus wat water maar je materiaal blijft heel.

Als jij dit risico reëel vindt zou je kunnen overwegen een koudwateraansluiting in je leiding te maken, tussen je kachel en de meerwegkraan van je zwembadpomp. Als er dan iets met de pomp gebeurt terwijl er juist een fel vuur brandt dan sluit je de meerwegkraan en open je de leidingwateraanvoer. Er blijft dan water (leidingwater) door je warmtewisselaar stromen. Het niveau in je zwembad zal iets stijgen, maar dat lijkt me overkomelijk.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2011-05-02 09:58:26

Daar heb ik ook aan gedacht Jos.

In eerste instantie koste me de "warmtewiselaar" nog geen twintig euro, dus ook al smelt deze dan is er geen man overboord.

Ten tweede staat de kachel lager dan het zwembad, dus mocht de pomp stoppen dan stroomt het water terug via de natuurlijke wet, dus blijft er water door stromen.

Dan heb ik nog tijd om me aan te kleden, een paar werkhandschoenen te pakken, en de "wisselaar" uit het vuur te nemen.

De kachel is een oude drukketel van waarschijnlijk een zwembad of waterinstalatie.

Een stalen vat van eentwintig hoog met een doorsnee van bijna een meter.

daar heb ik een gat uit gezaagd voor een deur, en heb er een dikke pijp bovenop gelast.

De "warmtewisselaar" ligt gewoon in de deur. 

Allemaal heel simpel dus.

Cees  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-05-03 12:27:51

@Cees,

Dat extra circuit waarover Jos schrijft dat zou je als basisverwarming kunnen aanleggen gevoed via een zonnepaneel. Van zonsopgang tot zonsondergang wordt er dan verwarmd. Je Houtkachel die kun je dan als extra inzetten als de zon onder is en in geval van malfunctioning van de pomp, dan koppel je de loop in de houtkachel af en loopt het water weer via het zonnepaneel.

Maar wellicht moet je dan "Rijk & Slim" zijn :-) Geen idee wat zoiets kost overigens.

@Jos

Je schreef "Door omstandigheden heb ik mij recent behoorlijk in de houtstook problematiek verdiept".

Wat ik me nu afvraag is of daarbij ook de verbrandingswaarde van Hout aan de orde is geweest en hoe efficient die warmte dan bruikbaar ter beschikbaar komt.

Waar ik met mijn bericht heen wil is de vraag hoeveel water er opgewarmd moet worden met hoeveel hout? Bijvoorbeeld 30m3 = 30.000kg water en hoeveel kg hout heb je dan nodig om al dat water bv 1°C in temperatuur te laten stijgen?

Hoe lang moet de kachel voor dat doel dan branden?

Naast een zonnepaneel als warmtebron is het een leuk extratje en je ruimt toch op een leuke manier dat hout op en het is nog gezellig ook.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2011-05-03 13:28:43

Wibra, mijn doel is zonder subsidies en zonder rare fratsen op een ouderwetse manier dingen in elkaar te prutsen die een doel hebben en het minimum kosten.

Voor zonnepanelen moet je flink wat stuivers neertellen, wat geen enkele inspanning en avontuur kost.

Een warmtepomp met beveiligingen is dat net zo, en trouwens, koop dan een officiële warmtepomp van een japans merk en je draait het hele jaar door je zwembad warm zonder omkijken.

Leuk? Voor mij niet.

Ik heb in een houten terras (al eerder over geschreven) aan de langskant van het zwembad (10 meter) twee draaibare elementen gemaakt die opengaan als de zon schijnt draaibaar met een scharnier systeem, als er zwemmers zijn, zijn ze dicht en kun je er over lopen.

Het zijn simpelweg twee platen cp, daarop spiegelfolie, daarop in totaal meer dan honderd meter tyleenslang, en dat afgedekt met een plaat macrolon.

Ik pomp naar schatting zo op een zonnige middag zo’n slordige vijftigduizend liter water rond en verwarm dat een tot anderhalve graad in het voorjaar (maart april)

Daarnaast zat ik met houtafval, dus vandaar die kachel.

Ik verwarmde het zwembad (80duizend liter) in drie dagen van 19 graden naar 24 graden met een volle aanhangwagen snoeihout (takjes en twijgjes) en twee zakken krullen (250 liter) van de vandiktebank.

(Inlaat water ongeveer 19 graden, uitlaat rond de zestig, doorstroming van rond de 200 kub per dag)

Begin april was het zwembad al warm genoeg om te zwemmen terwijl mensen met een warmtepomp nog aan het stoken waren.

Ik investeerde aan de zonnepanelen 75 euro cp, 34 euro slang, 8.50 koppelingen, en 134 euro plexiglas (zonbestendig) totaal 251 euro.

De warmtepomp koste aan dikwandige pijp iets meer dan 19 euro.

Hout en krullen zijn gratis.

Een zwembad warm plus gezellige avonden bij een houtvuur voor maar 270 euro investeringskosten en gratis brandstof lijkt me een prettig avontuur.

Op jouw vraag heb ik geen antwoord, tenslotte zijn omgevingstemperatuur en de watertemperatuur volledig afhankelijk aan deze som, vandaar dat ik mijn som hier uitleg.

Eind februari begin maart is het water ongeveer veertien graden, en dan is het wachten op de zon die z’n best doet op het bubbeltjesplastic, dan zit ze rond eindmaart ongeveer op achtien-negentien graden.

Cees.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2011-05-03 19:27:24

@Wibra,

Een snelle en indicatieve berekening:

Stookwaarde hout: 15 MJ/kg (ongeveer).

Soortelijke warmte water: 4186 J/(kg.K).

30 m3 zwembadwater: 30000 kg.

Om het zwembadwater 1 graad in temperatuur te laten stijgen is:
30000 x 4186 x 1 == 125580000 J == 125.58 MJ nodig.

Dat betekent dus:
125.58/15 == 8.372 kg hout.

Dit alles onder verwaarlozing van rendementen, omgevingstemperaturen, brandduur etcetera.

Conclusie, qua grootte-orde is het systeem van Cees prima te verdedigen.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-05-03 19:41:45

@Cees

Je hebt inderdaad kans gezien om met eenvoudige middelen een goed werkend systeem te construeren!

@Jos

Cees had het over 80m3 en een temperatuur toename van 19 naar 24°C dus

jouw 8,372kg vermenigvuldigd met (80/30) en met 5°C geeft 111kg hout. En dat heeft hij bereikt in een dag of drie stoken. Dat valt me alleszins mee.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2011-05-07 08:36:22

We hebben gisteren de temperatuur gemeten tussen de inlaat en de uitlaat van de "zonnepanelen".

inlaat 22 graden, uitlaat 26 graden.

Doorstroom ongeveer anderhalve cuub per uur.

panneaux 

Cees.

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#15 Geplaatst: 2011-05-16 09:15:51

Ik wil nog op een dergelijke manier onze oude waterbak omtoveren tot hout gestookte hot-tub.

Zag eerder deze thread ook verwezen worden naar kachels voor in een hot-tub. Deze zal ik ook eens van dichtbij bekijken, mogelijk kan ik iets in elkaar flexen.

Groeten,

Mark