Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

In laten schrijven in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2011-05-03 13:29:53

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag over hoe het 'overschrijven' in zijn werk gaat.

Ik woon op dit moment in Frankrijk. Ik ben bezig met de aanvraag van de Carte Vitale. Helaas ben ik hier al 4 maanden mee bezig en wil het maar niet opschieten. En alsof dat al niet erg genoeg ik kreeg ik post in Nederland van de CVZ. Ik ben sinds januari 2011 niet meer verzekerd in Nederland, omdat ik mijn verzekering in Frankrijk ging aanvragen. Nu wijzen zij mij er dus op dat ik zonder zorgverzekering zit. Met als gevolg een boete van 350 euro die ik over zo'n anderhalve maand kan verwachten als ik mij niet snel verzeker. Ik woon hier nu bijna 2 jaar en heb net een baan gevonden (we zijn nog bezig met het contract).Is een Franse verzekering dan toereikend? Of is het dan nu echt tijd om mij officieel in te laten schrijven in Frankrijk? 

Zo ja, hoe gaat dit dan? Waar moet ik heen (gemeentehuis/préfecture)? Wat zijn de consequenties? Het is toch waar dat ik evengoed mijn Nederlandse paspoort behoudt? En het belangrijkste: hoe lang gaat dit ongeveer duren? 

Zoals ik zei ben ik al 4 maanden bezig met de aanvraag van mijn Carte Vitale en ben dus al 4 maanden niet verzekerd. Is het zo dat als je je aanvraag al hebt gedaan, je dan in het systeem staat en dat je evengoed verzekerd ben of ben ik voor mijn leven getekend als mij nu wat overkomt??? Uiteraard zal ik via mijn werk wel verzekerd zijn, maar we zijn dus nog bezig met het contract. 

Ik hoop dat jullie me hier misschien wat meer over kunnen vertellen. Alvast weer ontzettend bedankt voor reacties! 

Marit

avatar#7251
Rick46
Berichten: 8
Reacties: 38

#1 Geplaatst: 2011-05-03 17:17:16

Hallo Marit,

Ik vraag me af of je officieel bent uitgeschreven uit Nederland en waarom je je niet via je Nederlandse zorgvezekeraar hebt aangemeld bij het CVZ voor een E121 formulier , dan was alles al geregeld.

Ik kan nu wel uitgebreid alles uitleggen maar op deze site kun je alles vinden.

veel succes verder !!

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#2 Geplaatst: 2011-05-03 22:47:54

Beste Marit,

Als Nederlander heb je het recht om je in Franlrijk te vestigen en daar te gaan werken. Je heb het recht om een 'Tite de Sejour' aan te vragen en zodra je gaat gaat werken is dat zelfs verplicht. Dat gat via de Prefecture, in veel gevallen vertegenwoordigd door de plaatselijke Mairie.

Zodra je in Frankrijk een baan hebt ben je verplicht verzekerd in Frankrijik en heb je (gelukkig) niets met CvZ te maken. Je kan dan ook de Carte Vitale aanvragen aan de voor jou van toepassing zijnde instantie, meestal de CPAM.

In jouw geval zou ik het CvZ schrijven dat je inmiddels verplicht verzekerd bent tegen ziektekosten in Frankrijik omdat je hier werkt.

Succes...

Met vriendelijke groeten, Henri Bik, Meze

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2011-05-04 07:40:28

Europeanen hebben sinds 2007, 2008 ? geen titre de séjour nodig om in Frankrijk te wonen en te werken. Deze verblijfsvergunningen worden dan ook niet meer verstrekt, al zijn niet alle overheidsdienaren hiervan op de hoogte.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2011-05-04 07:48:19

Hoewel vrij verkeer van mensen, diensten en goederen in de EU, dien je in Frankrijk wel over middelen van bestaan te beschikken om er "résident" te zijn. Dus geld en/of inkomen.

Heb je eenmaal een arbeidscontract dan kun je daarmee naar de CPAM stappen en dan krijg je een voorlopige, later definitieve inschrijving.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2011-05-04 14:41:24

..... en inschrijven in Frankrijk kan niet. Je kunt (of moet) je wel aanmelden bij de belastingdienst of bij je gemeente als je schoolgaande kinderen hebt of in het kiezersregister als je wilt stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen (in Frankrijk.....) of voor de Europese verkiezingen.

Wim

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#6 Geplaatst: 2011-05-23 15:51:36

Hoi allemaal,

Allereerst bedankt voor jullie reacties!

Ik ben nu officieel uitgeschreven uit mijn gemeente in Nederland (sinds 20 mei j.l.).

Ik heb op dit moment een baan (contract wordt nog aan gewerkt, dus nog niet officieel officieel aangenomen), sta ingeschreven bij de URSSAF en sta ingeschreven bij de CPAM voor een Carte Vitale. In principe zou ik me dus alleen nog moeten aanmelden bij de belastingdienst? Of is dat automatisch al voor elkaar via mijn werk?

Nogmaals weer bedankt!

Marit

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#7 Geplaatst: 2011-05-25 11:56:47

Wat betreft de cpam, wij wonen nu bijna 2 jaar in FR en hebben nog steeds onze carte vital niet. Wel een tijdelijk nummer en dus wel gewoon verzekerd. Hopelijk komt het snel inorde want steeds alles voorschieten is soms best kostbaar.

Als je een attestation hebt van de cpam ben je gewoon verzekerd. De cpam vergoed de basisverzekering. Wil je aanvullende verzekeringen hebben kan je bij elke verzekeringsmaatschappij een mutuelle aanvragen.

Blijf bij de cpam langs gaan, bellen brieven schrijven of wat dan ook. Succes.

Belastingdienst kan je je zelf aanmelden, tenminsten hier in 11 wel. ;)

avatar#9285
Mario Keulemans
Berichten: 0
Reacties: 1

#8 Geplaatst: 2011-07-28 15:33:46

Hallo Marit,

Mijn ervaring is de volgende.

Stap 1: Voordat je vertrekt naar Frankrijk EERST een E121 verklaring aanvragen bij het CVZ. Deze mensen doen daar ongeveer ruim 3 maanden over om deze op te stellen en naar je toe te sturen.

Stap 2: Nadat de aanvraag is opgestuurd naar het CVZ laat je je uitschrijven bij de gemeente in NL. Je hoeft dus niet te wachten totdat je de E121 verklaring hebt ontvangen. Intussen moet je Nederlandse zorgverzekeraar je nog minstens 3 maanden in dekking houden.

Stap 3: Na ruim 3 maanden ontvang je de E121 verklaring op je nieuwe adres in Frankrijk en daarmee ga je naar het CPAM. Daar ontvang je een Attestation en ben je verzekerd (basisverzekering). Je kunt nu ook een mutuelle afsluiten, een aanvullende verzekering. De Nederlandse zorgverzekeraar beeindigt je verzekering op enig moment maar het is beter om je daar zelf af te melden als je de Attestation van het CPAM hebt ontvangen, want dan ben je reeds verzekerd in Frankrijk.

Na verloop van tijd ontvang je de instructies hoe een Carte Vitale te verkrijgen.

Inschrijven in een Frans bevolkingsregister gaat niet.

Volgens de Franse belasting-wetgeving ben je verplicht om binnen 4 of 5 maanden na afsluiting van het eerste kalenderjaar je eerste aangifte in te dienen. daarna ben je vanzelf "vaste klant" bij deze instantie.

Vergeet vooral niet om zo snel mogelijk nadat je vertrokken bent uit NL dat door te geven aan de Belastingdienst in Heerlen. Daarvoor moet je een speciaal formulier invullen.

Ik hoop dat he er iets aan hebt

groet,

Mario

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2011-07-28 15:55:40

Hoewel Napoleon aan de Bataven de Burgerlijke Stand heeft gegeven, lijkt er daarna weinig meer gebeurd te zijn in Frankrijk. Fransen kunnen op verschillende plaatsen tegelijk kunnen wonen en dat willen ze niet graag opgeven.

Zo is er geen inschrijving in het bevolkingsregister, maar wel bijv. in het kiesregister voor lokale en Europese verkiezingen.

Om te bewijzen waar je verblijft: een "justificatif de domicile": iets waaruit blijkt waar je woont. Dat kan een recente (op jouw naam gestelde) facture van France Télécom zijn, een kopie van een huurcontract of een kopie van de aankoop van een huis. Wordt nogal eens gevraagd.

Succes met de démarches,

Steven