Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De 10 regels van een succesvolle emigratie

Auteur Bericht

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#0 Geplaatst: 2011-05-04 10:52:41

Naar aanleiding van een aktie van het CVZ die van alle ingeschreven in Nederland eist dat ze een Nederlandse ziektekostenverzekering hebben, krijg ik veel vragen van mensen, die wel geemigreerd zijn, maar ook een beetje niet.....

Ik heb maar eens 10 regels opgesteld voor een succesvolle emigratie. Doe er uw voordeel mee!

1. Zorg voor inkomen. Tenzij u emigreert op basis van een ruim Nederlands pensioen, dient de meeste voorbereidingstijd te gaan naar het verwerven van inkomen (baan, eigen bedrijf) in Frankrijk. De decoratie van het toekomstige Franse huis is minder belangrijk...


2. Vertrek netjes. Vul het Nederlandse M-formulier in van de Belastingdienst. Schrijf u uit, uit de gemeente. Laat geen verweesde eenmanszaak een fake inschrijving bij een familielid of andere losse eindjes achter.


3. Begin niet verkeerd. Besef dat de bureaucratie in Frankrijk erger is dan in Nederland. Voldoe aan alle administratieve eisen van vestiging, hoe pietluttig ze soms ook lijken. Naar Frankrijk emigreren 'met de Franse slag' is erg onverstandig.

 
4. Leer Frans. Maar ook de cultuur, door websites en boeken te lezen over uw regio van vestiging.


5. Zorg voor een financiële buffer. Als u uw laatste geld in onroerend goed stopt, kan de eerste tegenvaller al het einde van de emigratie betekenen.

6. Wees eerlijk over uw relatie. Emigratie is geen relatieredder. In Nederland heeft u ieder een eigen leven. In Frankrijk bent u veel meer op elkaar aangewezen. Overleeft uw relatie een lange winter waarin niets gebeurt en waarin u alleen maar naar elkaar zit te kijken?


7. Neem 'Ik vertrek...' met een korreltje zout. Dit soort TV-programma's zijn gemaakt voor het vermaak van de TV-kijker, niet om een getrouw beeld van een echte emigratie te geven.


8. Overhaast de integratie niet. In het begin kunt u veel steun hebben aan andere recente emigranten. De lokale bevolking zit niet op u te wachten. Acceptatie kan jaren duren.


9. Verbrand alle bruggen...' Indien u met één been in Nederland blijft (nog een Nederlands huis, de mogelijkheid voor terugkeer naar uw baan, etc.), dan bent u geneigd bij de eerste tegenvallers terug te keren. Maak terugkeer niet te gemakkelijk.


10. Hou rekening met heimwee. Bijna iedereen overkomt het op een moment. Heimwee is niet te genezen, maar gaat vaak vanzelf over. Zo niet, dan is er maar één remedie: terug naar de motregen in Nederland.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2011-05-04 13:02:07

Helemaal juist Wim. En.....zelfs dat kleine pied-à-terre-tje (zomerhuisje/klein flatje) hebben we op een gegeven moment weg gedaan.Nog teveel binding.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2011-05-04 19:52:02

11. Vergewis u ervan dat bij belangrijke en/of chronische ziekten de noodzakelijke zorg aanwezig en niet ver is. Zorg voor een goede overdracht van het medisch dossier.

12. Wees een minimum zelfredzaam als het gaat om het verhelpen van kleine storingen, klussen etc. Tenzij u veel geld heeft en gemakkelijk hulp kunt inroepen. Of een nieuw en onfeilbaar huis hebt.

13. Stroomlijn de bezoeken van vrienden, familie en kennissen. Ze willen allemaal komen. Liefst tegelijk. En voor hen is het vakantie dus ze rekenen er ook nog op verzorgd, gevoerd en rondgeleid te worden.

Steven

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#3 Geplaatst: 2011-05-05 17:57:39

en 14:

reken ook nog een een factor van 50% extra wegens te rooskleurige voorstelling van zaken.

a propos, ik mopper niet...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2011-05-05 18:36:27

Ruud,

50% van wat? Budget?

En dan:

15. Neem een satellietje. Franse TV is erg. Nederlandse ook, maar beter te volgen....

16. Houd een Nederlandse bankrekening aan. Met Pinpas en Chipknip. Vanuit Nederland kun je gemakkelijker geld overmaken dan vanuit Frankrijk. En die verdomde parkeermeters in NL werken vaak op Chipknip.

Steven

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#5 Geplaatst: 2011-05-05 21:36:07

Nou ja Steven,

ik geef toe, 50 % van niets is niets.

Maar ik reageerde niet om mijn middelbare school-examen dunnetjes over te doen.

Ik wilde alleen maar zeggen: bereken alles, geld, tijd, energie, sores, tegenslag, tel daar 50 % bij op dan zit je in de richting.

En ook, ik heb geen nederlandse satelliet ontvangst. Dat leek mij geen goed idee.

Ruud

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2011-05-06 11:24:58

17. Denk om je DigID. Als je hem nog niet hebt, vraag hem dan aan vóórdat je je uit NL laat uitschrijven. Heb je hem wel, gebruik hem dan minstens 1x per jaar, ook vanuit FR, om hem actief te houden. Dan kun je ook in de toekomst nog gebruik maken van faciliteiten zoals het online aanvragen van uittreksels uit het bevolkingsregister en dergelijke. Kleine moeite en je weet nooit hoe het van pas komt. Als je éénmaal bent uitgeschreven uit NL is het voor zover ik weet niet meer mogelijk nog een DigID aan te vragen... daar wordt door de politiek nog over vergaderd.

Salutations, Jos

avatar#7251
Rick46
Berichten: 8
Reacties: 38

#7 Geplaatst: 2011-05-06 11:34:19

18.Denk aan pasfoto"s

Laat in Nederland alvast pasfoto"s maken. Weet je zeker dat ze voldoen aan de eisen. In Frankrijk ook wel mogelijk maar is wel zoeken.

Salut

Treignac


avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#8 Geplaatst: 2011-05-25 11:58:49

19: vergeet niet te genieten van al het moois wat FR te bieden heeft. ;)

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#9 Geplaatst: 2011-09-16 21:50:33

20: zorg vlak voordat je vertrekt in NL voor een identiteitskaart, die is daar nu gratis en in het buitenland niet, las ik net in de nieuwsbalk van deze toffe site. Het schijnt nu in NL bar druk te zijn, maar wie hem nodig heeft krijgt hem. Vertrekken is volgens mij nodig hebben, dus eerst een NIK, dan pas uitschrijven..... Ben je er de eerste vijf jaar vanaf!

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#10 Geplaatst: 2011-09-30 22:40:52

Vergeet die pasfotoos, de eisen in NL zijn afwijkend van de Franse, elke wat grotere plaats heeft wel een fotograaf en in de buurt van de préfecture zit er meestal ook wel een.

Bruggen verbranden hoeft voor mij niet, een huis(je) aanhouden zie ik ook geen probleem in als geld geen probleem is tenminste.

Het allerbelangrijkste: Weet wat je wilt (of jullie willen), als je het niet eens bent samen gaat het niet goed komen.

En onthoud, à la campagne helpt men elkaar, dus gebruik uw capaciteiten om uw buren te helpen dan helpen uw buren U.

En maak U nuttig voor de inwoners van uw commune dan gaat de integratie vanzelf.

Succes, Robert.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#11 Geplaatst: 2012-02-23 10:24:57

Vertrouw niet teveel op de verhalen rond 'Europa voor de burger'. Frankrijk is niet een van de provincies in het Europese Rijk. Net zo min als Nederland dat is. Ieder land is bezig om het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de burger, vooral die buitenburger. Zie alle berichten over erfbelasting, werken in een andere eu staat dan welke waar je woont, erkenning homohuwelijk, ziektekostenbelasting etc etc. Zorg voor jezelf alsof er geen EU bestaat... Kleine aanvulling op punt 8, verwacht niet dat je ooit, in welk tempo dan ook, echt integreert. Fransen hebben een hele andere cultuur betreffende relaties, vriendschappen e.d. Vraag het maar aan fransen zelf, die uit dat dorp, 3 km verderop, blijft tot X generaties 'niet van hier'. Blijf gewoon die aparte, die buitenlander, die out-sider, dan verloopt de acceptatie des te beter.  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2012-02-23 17:33:43

Het is crisis Peter.

Een paar jaar geleden als je een aannemer vroeg om te komen voor een offerte kwam die niet eens opdagen.

Tegenwoordig liggen de offertes gratis in de brievenbus.

Heb er net een gehad voor het stukadoren van de tuinmuur, heb er niet eens om gevraagd.

Ze hebben gewoon de maat genomen, er van de andere kant van het terrein gezien dat de binnenkant ook gedaan moet worden, en een dag later heb je de offerte.

Wel te duur natuurlijk want ze konden niet zien dat er deels een schuurtje staat, een houtloods, en andere zaken.

Maar zo goed konden ze niet gluren natuurlijk.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2012-02-23 17:53:37

Cees, de Onzichtbare Hand van onz' Wim heeft erin gegrepen : zowel die reclame als mijn reactie daarop zijn zonder enige feedback verwijderd.

Peter.