Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Procedure eigenaarschap terrein

Auteur Bericht

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#0 Geplaatst: 2011-05-10 08:45:36

Ben bezig een stuk bos te kopen wat grenst aan mijn terrein, maar de uitdraai van het cadaster laat een eigenaar zien die er niet meer is (reeds jaren overleden).

De database van de Mairie en het cadaster hebben geen andere eigenaar die aanspraak maakt op dit terrein.

Wat is de procedure in France als een eigenaar overlijd en er geen aanspraak wordt gemaak van achtergebleven familieleden of erfgenamen (als die er dan zijn), gaat het terrein dan naar de staat of gemeente? en zo ja hoe lang kan zoiets duren totdat een en ander duidelijk en formeel is?

Wie is in dit geval mijn ingang, is dit het Cadaster, Prefecture of de Mairie

Peter

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#1 Geplaatst: 2011-05-10 14:00:06

Ik werd vanmorgen gebeld door de Mairie en die vertelde mij dat er eigenlijk 2 opties zijn:

1. via een notaire laten uitzoeken (frais notaire) of er erfgenamen zijn van de overleden eigenaar die eventueel aanspraak maken.

2. hetbewuste terrein occuperen/onderhouden voor de komende 30 jaar en als in die periode niemand aanspraak maakt word het volgens de wet jouw eigendom.

De Mairie vertelde me ook dat het een complexe en langdurige procedure is om een terrein zonder eigenaar beschikbaar te stellen voor een eventuele koper, zeker als het terrein zich niet bevind in een publieke locatie en er geen druk is van de gemeente of Prefectuur om het te gebruiken.

Peter

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#2 Geplaatst: 2011-05-12 07:58:32

Is er iemand op dit forum die ervaring heeft en/of mij iets meer kan vertellen dan die 2 opties van de Mairie, waarvan ik de tweede optie nogal een "langdurig verhaal" vind.

Stel je voor dat je reeds 29 jaar je op het terrein bevind en in het laatste jaar er iemand zich meld als eigenaar, triest voor al het gedane werk, trouwens na 30 jaar ben ik midden negentigger en heb ik wel andere dingen aan mijn hoofd...

Ben benieuwd naar andere hun ervaringen/kennis van zaken.

Peter

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-05-12 10:17:34

Peter,

 Het schoot me te binnen dat er hier op het forum al eens eerder over van gedachten was gewisseld. Het is het bekende, of beter gezegd beruchte juridische hoofdstuk van de biens sans maître. Misschien heb je wat aan deze twee links.

Rob van der Meulen

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#4 Geplaatst: 2011-05-12 13:58:15

Rob,

Bedankt voor de links.

Ik denk dat ik eerdaags met le Maire aan tafel ga zitten met het verzoek om het een en ander op te starten om tot een uiteindelijke aankoop van het terein te bewerkstelligen.

Is in mijn optiek een wat efficientere manier dan de 30 jaar optie.....

Wat is jouw ervaring om dit bij de franse notaire neer te leggen, wordt dit een langdurige zaak en dus kostelijk ?

Peter

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-05-12 19:23:02

Peter,

  Ook wanneer je bij le Maire aan tafel zou schuiven, dan blijft er ook voor hem een vraag te beantwoorden voorafgaand aan vervolgstappen. Zijn er ergens erfgenamen, en hebben ze de erfenis aanvaard of niet? Daar kun je de notaris voor inschakelen, die dan hetzij via papieren archieven, hetzij via digitale bestanden moet gaan googelen. En ook al laat hij zijn secretaresse dit doen of een kandidaat notaris, de taximeter begint dan te lopen. Ga eerst maar eens bij de notaris langs voor een informatief gesprek, over procedures, tijd, en tegen wat voor soort tarief. Soms heb je geluk, en heb je de familieleden na een uur getraceerd. Wanneer ze nog in Frankrijk wonen. Of het zit tegen, en je bent zo een jaar verder. Of erfgenamen worden het onderling niet eens over wat te doen, of zijn al jaren niet meer on speaking terms met elkaar. Monsieur le Maire heeft in ieder geval geen haast, en zal er weinig voor voelen de toch al krappe gemeentekas aan te spreken. Rekening voor de belanghebbende. Misschien zelf eerst maar eens een poging wagen bevolkingsregisters te raadplegen en de notaris verzoeken een eenvoudige opsporingsactie te ondernemen in het centraal testamenten register. Wanneer dat zou mogen, je bent immers geen familie.

Rob van der Meulen

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#6 Geplaatst: 2011-05-13 09:02:38

Peter,

Ik sluit me geheel aan bij de opmerkingen van Rob. Na enige tijd zul je misschien ervaren dat de beginzin van jouw vraag niet klopt. Je bent niet bezig grond te kopen, je bent bezig te achterhalen waar de mogelijke verkopers zich bevinden,

Zelf ben ik sinds 2000, 11 jaar dus, bezig om achter ons huis gelegen stukje grond te kopen.  Er liggen de restanten van wat eens fermette was en veel puin, glas, asbest, een drooggevallen put,etc.

Ook in ons geval  overleden eigenaar, tal van erfgenamen en een brouille in de familie.

De nalatenschap is in ons geval in beheer bij een lokale notaire, Mme M. Middels gesprekken, brieven, andere notaris, burgemeester hebben we getracht de dame in beweging te krijgen. Geen enkel resultaat. Er zit voor haar geen geld in en ze onderneemt daarom (?) geen actie.  Samen met de burgemeester zijn we nu aan het kijken of we de gang naar het tribunal kunnen maken om haar te dwingen haar vak uit te oefenen. Te weten: het voorleggen van een aanbod van potentiele kopers aan de erfgenamen. Gemeente kijkt daarbij met graagte naar mij omdat ze amper budget hebben, laat staan voor een buitenlander die zo nodig bonje moet gaan maken met een lokaal notaire. Mijn geluk is dat de gemeente ook interesse in een deel van de grond heeft en de gemeente daarom samen wil optrekken.

Overigens is er in 2006 een wetswijziging geweest waarbij o.a. is bepaald dat de blokkerende minderheid veel groter moest gaan worden dan daarvoor het geval is. Ik meen 1/3 van de erfgenamen, maar dat zou je na kunnen zoeken.

Jeroen B, 62

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#7 Geplaatst: 2011-05-13 14:03:22

Jeroen,

In mijn geval is het ook een stuk grond wat aansluit aan mijn terrein, een stuk bos wat de laatste 35 jaar geen onderhoud heeft gehad, maar wat ik als buffer wil gebruiken om mijn het bosrand over te laten vloeien in het aangrensende bos door het te kopen en dus te onderhouden/verbeteren.

Helaas is de eigenaar overleden en ben nu bezig erachter te komen of er nazaten/erfgenamen zijn die van het eigenaarschap afweten en /of van het terrein afwillen.

Ik ga eerst via de gemeente waar de overleden eigenaar woonde informeren of er familie is en waar die wonen. Kom ik daar iet verder dan zal ik het mijn burgermeester voorleggen om hier behulpzaam te zijn, hij is vooral geinteresseerd in het goed onderhouden van de bossen in de gemeente (brandveiligheid ed.),dus kan mijn argument van kopen en onderhouden hem wel aanspreken.

Peter