Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

2012 wordt mooi

Auteur Bericht

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#0 Geplaatst: 2011-05-10 20:19:44

Volgens la Une van deze site is Sarkozy aan zijn laatste jaar begonnen. En Frankrijk schijnt te overwegen Michelle Martin - de ex van Marc Dutroux - toe te laten tot haar grondgebied om 'n nieuw leven in 'n klooster te beginnen (bron : NOS, NL).

Dertig jaar geleden was er de socialist Mitterrand, volgend jaar zal alles anders zijn. Dat hoop ik, dat beloof ik.

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-05-10 20:46:04

Op La Une staat ook dat Mitterrand populair is, bij de jonge Fransen.....

En dat François Hollande nog de meeste gelijkenis vertoont met Mitterrand.....

Toch tamelijk ondoorgrondelijk volk, die Galliërs.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2011-05-10 21:08:49

Vandaar mijn "volgend jaar zal alles anders zijn. Dat hoop ik, dat beloof ik."

Hoezo "ondoorgrondelijk" ? Spreek je uit en/of verklaar je nader.

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2011-05-10 21:27:16

Ondoorgrondelijk wil zeggen, niet zo gemakkelijk te begrijpen. Het is namelijk niet zo voor de hand liggend dat jongeren een positief oordeel hebben over 'Zonnekoning' Mitterrand, die in 1995 aftrad, toch heel wat jaartjes geleden al weer. Evenmin valt het niet een, twee, drie te verklaren waarom een oud-partijleider met een charisma van een boekhouder tweede klasse volgens de Fransen het meest te vergelijken valt met het uit zijn voegen knappende charisma van voormalig president Mitterrand. Al met al, nogal ondoorgrondelijk, die Fransen.

Wim

PS

De toonzetting van je aansporing: Hoezo "ondoorgrondelijk" ? Spreek je uit en/of verklaar je nader, bevalt me niet.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2011-05-10 21:28:32

Mitterrand was nog fouter dan Bernhard in het kwadraat. Hij had wel visie, o.m. op Europa. Hollande kan nauwelijks betrapt worden op originele ideëen. Na Royal aan de kant gezet te zijn even ondergedoken op het platteland, zich niet gemengd in het feminiene PS-gekrakeel, 20 kg verloren en wil nu de phoenix van de PS zijn.

Kom nou, wat hebben die twee gemeen?

En Peter, wat zal anders zijn in 2012?  Sarko niet herkozen? Heb je niet iets creatievers?

Steven

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#5 Geplaatst: 2011-05-10 21:41:02

OK, ok, Les temps sont en train de changer ! maar waarom Frans Holland ? Zijn gelijkenis met Mitterand zie ik niet, maar dat kan komen omdat Frans nogal is vermagerd of dat ik achter Frans nog steeds zijn ex Ségolène zie. En dan nog : het imago van Mitterand is nogal verbleekt de laatste jaren.

Ik gok dat DSK uit de PS-primaires rolt en dat die het verdeelde rechts oprolt. (Misschien wel een herhaling van de het echec van Jospin in 2002, maar dan linksom.)

Maar u belofte, mon cher Petrus, c'est noté.

Truc

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2011-05-10 21:43:26

Wim, hoe minder puntjes je typt, hoe begrijpelijker wellicht je redenering.

Of dat je nu bevalt of niet, in 'mijn tijd' passeerde dergelijke onaffe schijnbeweringen niet de uitgang van m'n 'workstation'.

Terug naar de kwestie : "Volgens la Une van deze site is Sarkozy aan zijn laatste jaar begonnen. En Frankrijk schijnt te overwegen Michelle Martin - de ex van Marc Dutroux - toe te laten tot haar grondgebied om 'n nieuw leven in 'n klooster te beginnen."

Steven, laat ons bidden voor 'n inhoudelijke discussie. Het lichaamsgewicht van Hollande interesseert me niet, evenmin de maten van Ségolène.

Heel in 't kort : gaat F door met rechts ? Zo erg, met extra rechts ? Of komt de behoefte aan 'n nieuwe koers boven, neem die jongeren van Wim die Mitterand vereren (want ze weten immers niet beter, alleen dat het zo niet door kan gaan).

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2011-05-10 22:06:44

Peter, het vage verwijt niet inhoudelijk te zijn werp ik verre van mij. Wie begon de discussie met met een kreet die houdt als een scheet in een netje: "Volgend jaar zal alles anders zijn. Dat hoop ik, dat beloof ik".

Bidden ligt niet zo in mijn aard. Geloven ook niet. Verwachten.. dat is andere koek.

Welnu.

Uit: Sarkozy, De Villepin, Bayrou, Royal, Aubry: teveel misgekleund

Wachtstand: Hollande, Strauss-Kahn, Hulot

Kunnen verrassen: Le Pen, Cohn-Bendit

Kanshebber: ik heb géén idee. Niemand die me aanspeekt.

Volk heeft genoeg van zich verrijkende rijken en bling-bling. ook van stakingen, werkloosheid, buitenlanders, hoge brandstofprijzen.

Een echt goede politicus moet niet met de wensen van het Volk meewaaien maar er op anticiperen.

Henry Ford zei: "Als ik de wensen van de boeren had gevolgd, hadden ze betere paarden gekregen. Ik gaf ze de T-Ford"

Steve Jobs zei iets vergelijkbaars: "Niemand zat op een Ipod (Iphone, Ipad) te wachten. Ik maakte hem en ze willen hem allemaal hebben".

Steven

 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2011-05-10 22:52:16

En mijn "scheet in 't netje" was :

En Frankrijk schijnt te overwegen Michelle Martin - de ex van Marc Dutroux - toe te laten tot haar grondgebied om 'n nieuw leven in 'n klooster te beginnen.

Erst Lesen, dann Lösen,

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2011-05-10 23:00:45

Twee scheten dan.... begint op verbale flatulentie te lijken!

Gewone flatulentie is al lastig te behandelen. Ik ben van de preventie, dus geen broccoli, champignons, bonen, koolzuurhoudende dranken....

Heb niet doorgeleerd in Taal en Letterkunde, dus ben bang geen therapie voor verbale flatulentie te kunnen voorschrijven.

Suggesties welkom.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-05-11 08:18:19

Ik weet niet welke gek er toe is gekomen om mevrouw de ex “politiek asiel” te verlenen, en dan nog wel in een klooster.

Of is het de laatste slag om de katholieke religie om zeep te helpen?

Wat mij betreft is voor dit soort mensen maar een ding mogelijk; politiek asiel in Iran met de mededeling dat ze spion zijn.

Opgeruimd staat netjes.

Blijf met je go…. van kinderen af.

Of helpen we daarmee kabinet Sarkozy voorgoed uit het zadel, ook een mogelijkheid.

Modem blijft mijn favoriet al is het alleen vanwege het feit dat ze willen dat de lonen omhoog gaan.

Echter Bayrou is een heel eigengereid mannetje wat alles alleen lijkt te willen doen, hij krijgt het niet voor elkaar zoals de anderen een stevig team achter zich te vormen en de aanval in te gaan.

Bayrou zal het weer niet halen ;-(

Die mededeling dat de jongeren Mitterand wel zien zitten slaat nergens op.

Ze kennen die man alleen van verhalen van de ouderen en die hebben zo’n invloed op ze dat ze “aannemen” dat die president wel ok was.

Zal wel zo’n peiling zijn geweest zoals ze altijd doen, vragen invullen die je er naar toe sturen Mitterand goed te kennen of heel goed te kennen.

Cees.

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#11 Geplaatst: 2011-05-11 09:34:58

Mijne heren gefeliciteerd ! Werd mijn vriend-voor-het-leven Factotum op deze plaats, 5 jaar geleden, nog verketterd omdat hij het socialisme aanhangt, nu evenwel is dat sentiment afgezwakt en wordt nu over de Linksen gesproken alsof het gewone mensen zijn.

 

Omdat alleen P'Homme de uitslag van 2012 kan beïnvloeden, moeten de overigen zich misschien beperken tot het maken van voorspellingen. Elke uitspraak dat het die-of-die moeten zijn, is ijdel. Het is geklets van emigranten zonder stemrecht. Voorspellen of gokken wie de bewoner wordt van het Elysée is een leuk tijdverdrijf en dat moeten we zeker niet nalaten, maar een discussie over de inhoud is ook belangrijk. En dat allemaal voor een groter begrip van Frankrijk en de Fransen. (De geheime missie van maître Wim immers.) Hier een poging.

 

Helaas moeten we uitgaan van het slechte economische gesternte. Zolang dat negatieve “beeld” over de economie bestaat, en voor veel mensen ook een realiteit vormt, is het lastig praten over de enorme problemen die er na de economische crises nog zullen zijn. Eerst moet er geld zijn, voordat men aan probleemoplossen toekomt. Maar los van het geld, hier enkele Franse problemen waar de toekomstige president mee te maken krijgt.

De energie voorziening. Er zullen nieuwe wegen moeten worden ingeslagen. De kernenergie gaat niet eeuwig mee en de erosie van het nu nog conforme denken over deze energie -hier in Frankrijk-is ingezet. Mijnheer Nicolas Hulot zal niet de Présidentielle winnen, maar zijn ommezwaai -weg van kernenergie- zal de overige kandidaten dwingen te kiezen in deze -tot nu toe politiek inerte- materie. Heeft Links hier meer speelruimte dan Rechts ?

De tweedeling in de Franse samenleving. Grote groepen in de Franse maatschappij spelen geen rol meer in het maatschappelijk proces. Dat leidt nu al tot no-go area in de grote steden en tot gewelddadigheden. En het gaat steeds verder. Bestaan op Rechts denkers die de brokkenpiloot à la Brice Hortefeu (en Sarkozy himself) met republikeins fatsoen kunnen passeren ?

En er is meer, veel meer, maar laten we niet te veel hooi op onze vork nemen. Vooruit Bataven laat zien dat u een visie hebt over de inrichting van ons formidabele woonland.

Truc