Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoeveel lucht in de huizenmarkt?

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-05-13 21:56:20

Hoeveel lucht in de huizenmarkt?
De Spaanse huizenmarkt ligt op zijn gat, maar een deel van de Franse markt is weer bijna op het peil waar het was vóór de banken crisis.

In een aantal kranten Guardian en in de Economist, worden de Britten gewaarschuwd voor het gevaar dat, ondanks dat de huizenmarkt weer aantrekt, de huizenmarkt een bubbel heeft.

De mooie, betere huizen in de kuststreek, Zuidwest, de Alpen en Parijs nemen weer in waarde toe, maar in het binnenland (Limousin e.a. ) zijn de prijzen er te hoog. Er zou tot  tot 40% 'lucht' in de huizenprijs zitten. Maar hoe meet je lucht? Het is vraag en aanbod, wat de markt bepaalt.

Wat is een goed moment om een huis in Frankrijk te kopen? Gaat de waardevermindering door, zoals ook elders in landen na een periode van hoogconjunctuur?  De oorzaak van de crisis is niet opgelost, maar verschuift zich van een bancaire crisis naar een Eurolanden crisis.

Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal. Nederland zit met zijn hypotheekschuld. Er zijn grote schulden met  weinig kapitaal in de markt. De geldcrisis is nog niet voorbij, de schuldenlast binnen de Eurolanden ook niet, de VS heeft nog steeds een enorme schuld, en de economische 'boom'  is ver weg: onder andere in Brazilië en China.

Cijfers en grafieken zijn overal te bekijken:
Onder andere van INSEE,  FNAIM.

PDF FNAIM

Z24 de huizenmarkt

Wat is wijs? Zoals velen Engelsen en Nederlanders (± 65.000 tweede woningen in Frankrijk) in Frankrijk een huis kochten in de goedkope tijd -en dus maximaal konden renderen van hun bezit- is nu Nieuw Europa in de markt, Hongarije, zelfs Macedonië en Montenegro. Voormalige Balkanlanden. Niet met de flair van La Douce France maar wel authentiek, en zich ontwikkelend.
 
De vraag is of het nu nog loont om in Frankrijk een tweede huis te kopen, voor het genot van het wonen zou het kunnen, maar uit het oogpunt van wonen en een investering voor de toekomst zou je wel eens bedrogen uit kunnen komen. Maar dat geldt dat weer niet voor dat prachtige chalet met uitzicht op de Mont Blanc.  Die blijft in trek, zelfs met betaling van de nieuwe tax résidence secondaire.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-05-13 22:21:49

Over de ontwikkeling van de Franse huizenprijzen is veel elkaar tegensprekende informatie te vinden. Wij proberen het bij te houden en publiceren daarover op de website.

Enkele opmerkingen hierover nog:

Er staat bijzonder veel te koop in Frankrijk, meestal in het wat treurige middensegment dat eigenlijk bedoeld is voor de Fransen zelf (excusez.)

In Parijs zijn de prijzen van appartementen tot ongekende hoogten gestegen.

In de laatste tien jaar zijn de prijzen van bestaande onroerend goed gemiddeld meer dan verdubbeld. Maar sinds een jaar of twee is de verkoopbaarheid ervan problematisch geworden.

De grote, met soms veel geld en moeite door buitenlanders gerenoveerde oude panden op het platteland, zijn vrijwel uitsluitend interessant voor andere buitenlanders met voldoende kapitaal.

De Britten die wegens problemen met hun Pond massaal wegtrokken uit Frankrijk - hun pensioenen werden 30% minder waard - keren voorzichtig weer terug. Hun aantal is relatief nog gering en hun kapitaalkracht is geslonken.

Veel Nederlanders die wegens hun leeftijd willen terugkeren naar Nederland, blijken hun vaak grotere huizen zeer moeizaam te kunnen verkopen. Ik ken gevallen van Nederlanders die hun Franse huis al vier jaar in de verkoop hebben staan.

De Nederlanders die nog trek hebben om in Frankrijk te gaan wonen, zijn nu veel meer de dertigers en veertigers die een nieuw werkzaam leven in het mooie Frankrijk willen opbouwen. Zij zijn niet op zoek naar kapitale gerestaureerde panden met zwembad van hun voorgangers, de pensionado's.

De markt voor vakantiewoningen heeft niet zoveel te lijden van al het hierboven genoemde ongerief. De handel daarin is courant, want de Fransen zelf begeren in groten getale zo'n huisje à la campagne te verwerven. En het fiscale voorstel om deze onderkomens voor buitenlanders extra te gaan belasten, kan nauwelijks een belemmering vormen bij de besluitvorming rond de aankoop van een dergelijke résidence secondaire. Het gaat om relatief kleine bedragen, waarvan het bovendien zeer de vraag is of deze ooit kunnen/zullen worden geheven.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-05-14 01:16:23

Dat is een uitmuntende toevoeging aan mijn verhaal en het ondersteunt het ook. Juist omdat ook de prima website niet almachtig is of alwetend, leek het me verstandig de woningmarkt even te plaatsen in een groter geheel. De banken crisis, de Euro crisis en Europa. En de nieuwe ontwikkelingen, zoals een groei van Nederlanders die niet meer in Frankrijk kopen, maar in bijvoorbeeld Hongarije.

De schattingen en statistieken lopen uiteen wat betreft de toekomst van de huizenmarkt in Frankrijk, maar analisten zijn er over eens dat de crisissfeer nog lang zal doorwerken en dat de top er uit is, nu moet de lucht nog weglopen uit de huizenmarkt in Frankrijk. Pfff.

Natuurlijk is een extra belasting heffing niet een beslissende factor in de keuze of je wel of niet een huis gaat kopen in Frankrijk, het is indicatief, een bewijs van de zwakke economie, en het zoeken naar geld om de gaten te dichten in de begroting.  


Belangrijker is het of je een woning ook als een investering ziet, ik denk dat die groei tijd (huis in 2005 van €80.000 nu €200.000) achter ons ligt, en er Oostelijk of elders nog wel mogelijkheden liggen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2011-05-14 09:28:42

Als Nederlander die al of niet via een makelaar een (tweede) huisje zoekt ben je (vaak) veel minder op de hoogte van de reële huizenprijs dan de lokale bevolking.

Ik zou adviseren sowieso niet op steile sprong een huis te kopen maar de financiële omgeving ervan af te speuren.

Als je wilt investeren zijn er genoeg kansen, je moet alleen zoeken.

La Rochelle bijvoorbeeld zit vol, er worden nog mondjesmaat kleine woonruimten gebouwd maar de rek is er eigenlijk helemaal uit.

Dat betekend dat de prijzen in de stad schrikbarend hoog zijn, dus men vlucht.

De rijken in de stad willen niet meer opgepropt tussen de appartementen wonen en kiezen hun heil in de dorpen rondom la rochelle waar ze ook nog een tuin hebben.

Een huis van een ton in een dorpje wat voor de crisis gekocht is wordt nu verkocht voor ruim anderhalf.

En dan heb ik het niet over de optrekjes die door de rijke rochelaise worden gekocht.

Maar je zegt het al, aan de kust is het anders gesteld.

Cees.  

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#4 Geplaatst: 2011-05-14 19:09:25

De Spaanse huizenmarkt ligt op zijn gat

Pracht opening!

Zelf vind ik Spanje een mooi land, maar nog altijd een slap aftreksel van Frankrijk. Toen huizenprijzen in Spanje vergelijkbaar werden met die van Frankrijk dacht ik altijd: hier klopt iets niet. Het duurde even, maar men is het met me eens geworden.

maar in het binnenland (Limousin e.a. ) zijn de prijzen er te hoog

Limousin, dan noem je ook een departement:

Ga naar post nr. #1223

Verder hoor ik alleen maar verhalen van lui die hun objecten willen verkopen en zijn lui die wel kunnen kopen (met cash op de bank) allemaal heerlijk aan het wachten. Geloof me, zodra (als het ooit gebeurt) de rente omhoog gaat, stort alles (ook in Frankrijk) volledig in. Dan is er niet meer zoiets als De mooie, betere huizen in de kuststreek, Zuidwest, de Alpen en Parijs nemen weer in waarde toe.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-05-14 19:56:18

Wat een onzinverhaal Felix.

Vanuit de Limousin wens ik je alle sterkte als je je huis verkoopt. Hier is geen gekte en hier gaat het gewoon heel normaal zoals vóór de crisis.

En hoe Engelsen tegen Frankrijk aankijken, vooral als ze er wonen....praat me er niet van.....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2011-05-15 20:57:27

Limousin (met zijn prachtige koeien en aardige mensen en leuke dorpjes) is een voorbeeld, lees het als 'binnenland', dus een algemene bubbel in de huizenmarkt.