Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waterleiding jaren niet gebruikt

Auteur Bericht

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#0 Geplaatst: 2011-05-22 15:27:40

Het huis uit  1850 dat wij onlangs gekocht hebben, staat al een paar jaar leeg.

Hoe zit dat nu met het stilstaande water in de waterleiding?

Sommige leidingen zijn overigens wel afgetapt (kans op interne corrosie?)

Daarbij is het mij onbekend of de waterleiding nog uit loden leidingen bestaat.

Wat is nu de beste remedie om verzekerd te zijn van goed drinkwater?

Gewoon een tijd de kranen open laten staan?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-05-22 19:05:29

Een tijdje doorspoelen lijkt me in ieder geval wel nodig. Wat lood betreft: bij de diverse diagnostics bij de verkoop van een huis is het vooral loodhoudende verf die de aandacht krijgt. Over de normen voor lood in drinkwater valt in dit artikeltje te lezen dat het verstandig is op termijn alle loden leidingen in het drinkwaternet te vervangen, maar dat dit niet betekent dat je op dit moment als die er al zouden zijn aan ernstige gezondheidsrisico's zou zijn blootgesteld. Idem de Rijksoverheid. Loop met dit verhaal in de hand je installatie maar eens na, om te kijken hoe alles nu is aangesloten, en waar je iets (of alles) zou willen verbeteren.

Rob van der Meulen

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2011-05-22 19:28:32

Sterker nog: meestal zijn die loden leidingen oud en behoorlijk verkalkt. Het water komt dan eigenlijk door een kalken buis.

In Den Haag (NL) was dit goed te merken toen de gemeente erg zacht water ging leveren. Dat lost de kalklaag in de leidingen op, en bij diverse huizen in de straat ontstonden hierdoor na verloop van tijd lekkages ...

Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2011-05-22 21:47:08

Loden leidingen ...

Ik heb in een huis in NL meegemaakt dat de muur achter de loden steigleiding naar de verdieping steeds vochtig was. Toen ik die leiding bij de algemene vernieuwing van het huiswaternet sloopte zag ik dat de achterkant ervan helemaal verteerd was, de muur had dus als een stuk wand van de waterleiding gediend! Als dit door drukstoten of zoiets tijdens een van mijn skivakanties gebarsten was, ja dan ...

Soms probeert men een nieuwe koperen leiding op een bestaande loden leiding aan te sluiten, omdat juist dat ene stukje loden leiding zo moeilijk te vervangen is. Ik heb het ook eens geprobeerd, ik heb het geweten! Zelfs met de speciale soldeertechniek die ik van een ervaren loodgieter afgekeken had was het een hels karwei dat eerst drie keer mislukte.

Christian von Klösterlein

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#4 Geplaatst: 2011-05-22 22:57:00

Haha heb dat ook eens gedaan als tijdelijke oplossing, eerste paar keer mislukte het ook. Toen ik na twee jaar ook de resterende loodleiding ging vervangen was ik toch benieuwd hoe sterk mijn kunststukje nu eigenlijk was. Niet zo goed dus als ik wel dacht. Overigens, mijn goede oude pa was chemicus en zei over loodleidingen dat het geen kwaad kon zolangs er maar een kalklaagje in de leiding zat. Duzzz doorspoelen, testen en ASAP vervangen door koper (en solderen)

Willem

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#5 Geplaatst: 2011-05-22 23:25:21

Ok. Duidelijk.

Weer een klus op de lijst erbij geplaatst :-)

Dank voor de adviezen!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-05-24 07:33:46

Willem en Wim,

nog een aanvulling:

Ook bij koperen leidingen kan het moelijk zijn nieuw op oud te solderen. De diep ingedrongen oxidlaag voorkomt de benodigde goede hechting. Zelfs heeel goed en diep afschuren helpt dan niet (en dit vergroot de spleet die voor de kapillaire werking nodig is). 

Hard solderen, bijv. met zuurstof en butaan, is dan vaak een oplossing. Heb ik net weer ervaren bij het provisorisch aanpassen van een oude leiding die bij een verbouwing in de weg zit, maar na het verbouwen van de kelder vanzelfsprekend compleet vernieuwd wordt, ook bij de huidige hoge koperprijzen.

Christian von Klösterlein