Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gemeenschappelijk erf (cour commune)

Auteur Bericht

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#0 Geplaatst: 2011-05-23 15:26:08

Ik heb een huis met een gemeenschappelijk erf. Omdat er in de straat geen parkeerplaats is parkeer mijn zoon zijn Renault Traffic bovenaan op het gemeenschappelijk erf als hij thuiskomt uit zijn werk.

Nu vindt mijn buurman, die ook aan dit erf woont dat een probleem.

(voor de goede orde.......hij heeft niets te zoeken voor mijn huis, maar omdat het daar deels nog gemeenschappelijk erf is zeurt hij erover, dat is voor hem het belangrijkste in zij leven lijkt het).

Hij beweert dat mijn zoon daar niet mag staan en dat het enkel voor een paar uur toegestaan is om te parkeren op een gemeenschappelijk erf.

Nu heb ik me suf gezocht op internet en veel mensen gevonden met soortgelijke problemen, maar nergens komt er iemand met wetteksten of jurisprudentie op de proppen, waaruit zou blijken wat er wel en niet mag op een gemeenschappelijk erf.

Is er iemand die mij aan eventuele wetteksten of jurisprudentie kan helpen?

Bij voorbaat dank,

Michel

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#1 Geplaatst: 2011-05-23 21:01:21

Op "servitude de cour commune" 9050 treffers, daar zou toch een antwoord bij moeten zitten

janv

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#2 Geplaatst: 2011-05-23 22:51:53

Dank je, maar, ik heb inmiddels heel veel discussies en links gevolgd, ook die van servitude, maar het blijft bij discussies.

Wel wetteksten over bouwen en afstand houden tussen woningen en veel discussies over parkeerconflicten, maar niets wat verwijst naar een wettekst die iets preciseert. Of de link bestaat niet meer...

Vooral het woord servitude leidt me niet naar parkeerproblemen, ook niet de term stationnement cour commune....

Désolé.

Michel

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2011-05-23 22:57:17

Zoonlief kan niet anders, elders parkeren ?

Dan lijkt me dit 'n kwestie voor le Juge Mobile ...

Daar komen vaak slechts verliezers uit.

Peter.

avatar#8501
joost kubbe
Berichten: 0
Reacties: 41

#4 Geplaatst: 2011-05-23 23:16:09

De (mede) eigenaars van een cour commune mogen allen de cour gebruiken, maar niet bezetten. Het is een cour commune, en het stuk voor uw deur, of voor de deur van de mede eigenaar, is niet méér van U dan wel van hem.

Een auto parkeren, een zitje, een mestvaalt of een hooiberg in de cour mag niet, tenzij onderlinge afspraak tussen de eigenaren.

Joost Kubbe

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2011-05-24 09:07:30

Bonjour,

Nu werd ik toch nieuwsgierig. Even Googlen op de kreet "cour commune" droit stationner voiture (inclusief de aanhalingstekens!) levert 10,300 hits op, en minimaal de eerste 50 daarvan gaan vrijwel exact over het probleem dat Michel opvoert. Inclusief een aantal die verwijzen naar wet- en regelgeving. Verder heb ik niet gelezen.

Conclusie? Joost Kubbe heeft het bij het rechte eind. Het is zelfs zo dat bij een cour waaraan garages gelegen zijn, de gebruikers van die garages slechts bij uitzondering hun auto buiten vóór de garagedeur op de cour mogen parkeren, dat is dan meestal in de huisregels of vergelijkbare overeenkomst expliciet vastgelegd.

Dus Michel, het lijkt erop dat je zoon een andere parkeerplaats zal moeten zoeken, als je tenminste geen eeuwigdurende vete met je buren wilt ontketenen.

Salutations, Jos

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#6 Geplaatst: 2011-05-25 16:33:17

Bonjour,

Tsjaa, ik heb me al meerdere keren (als de buurman me het leven weer zuur maakt) suf gezocht op google. Het sterft van de discussies over dit onderwerp in vele vormen. Echter niemand komt op de proppen met een wetsartikel dat beschrijft wat er wel en niet mag qua parkeren. Wel allerlei andere zaken.

Er is wel jurisprudentie en op de website van een gemeente staat een tekst in detail over wat er wel en niet mag (referentie bestaat niet meer).
Uit de vele berichten blijkt wel dat je enkel voor kort parkeren op je cour commune terecht kan en dat het verder een kwestie is van "goed noaborschap".

Misschien tegen beter weten in dat ik het nog eens aangezwengeld heb op dit forum.

Ik laat het hier maar bij. Ik kan de buurman ook niet wegmetselen...en wat je zegt continu ruzie, dat is het leven niet waard.
(NB: het hele dorp vraagt zich af hoe we het al zoveel jaar volhouden om naast die mensen te wonen)

Dank voor de tips.

A+

Michel

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#7 Geplaatst: 2011-05-25 16:54:17

Re bonjour

Voor eventuele nieuwsgierigen, hier de tekst die ik vond over wat er wel en niet zou mogen:

Droits et obligations dans une cour commune:

Si une convention écrite a été établie par l'ensemble des propriétaires ayant jouissance d'une cour commune, c'est cette convention qui règle les droits et devoirs de chacun.

Au cas contraire, si la cour commune résulte d'un usage ancien (absence de règlement) entre voisins, chacun de ceux-ci a sur la cour commune le droit :

de vue ;de partage ;d'écoulement des eaux pluviales ;court stationnement.

Cependant, aucun des propriétaires ne pourra:

stationner des véhicules ; 
édifier des constructions ou apporter dans son immeuble un surplomb de la cour;
planter des arbres ; 
laisser du fumier, des ordures ou déchets de quelque sorte que se soit.

L'usage admet que des fleurs ou des plantes vivaces soient semées sur une bordure raisonnable, sans être un droit. Le passage des communautaires s'exercera librement sur tout le sol de la cour ainsi que des cours stationnement mais sans gêner la vue.
Pour l'alimentation en eau potable et l'installation de l’assainissement (eaux usées/eaux pluviales), les canalisations peuvent être creusées dans le sol de la cour, mais les travaux doivent être menés rapidement.

En résumé, chaque tenant à la cour peut en user, mais jamais à titre privatif (parking) et sans nuire à l'usage des autres, notamment en y laissant à demeure des animaux hostiles, bruyants ou salissants. Par ailleurs, chacun doit nettoyer au devant de sa façade et contribuer en fonction de celle-ci à la réfection de tout le sol s'il y a lieu. Enfin, les locataires éventuels des immeubles sont tenus au respect de ces règles.""

salutations,

Michel