Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aansluiting electriciteit

Auteur Bericht

avatar#6444
Spot
Berichten: 20
Reacties: 39

#0 Geplaatst: 2011-05-23 18:09:17

Ik heb zopas een aansluiting aangevraagd voor de electriciteit en op het aanvraagformulier kon ik enkel kiezen tussen monophasé 12 Kva of triphasé 36 Kva.

's Avonds in de trein zit ik geregeld samen met iemand die bij de ERDF werkt. Hij bevestigde dat dit de enige mogelijkheden zijn (sinds 2010?, ben niet meer zeker van het jaartal).

Ik twijfelde reeds of ik met 12Kva zou gaan toekomen, maar had zoiets van, dan kan ik altijd nog verhogen naar 15 of 18 Kva monophasé, maar blijkbaar kan dit dus niet meer.

Weet iemand hier meer van ? Indien dit zo is dan zal de info op de site ook bijgewerkt moeten worden.

Groeten,

Ilse 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-05-23 19:13:41

Ilse,

Er is bij Arrêté du 12 août 2010 wel het mes gezet in de zeer kleine abonnementen van 3 kVA, en abonnementen van 18 kVA tot en met 36 kVA zijn niet meer in de option base verkrijgbaar, althans niet voor nieuwe aansluitingen.  Dat de keuze thans beperkt zou zijn tot alleen 12 kVA of 36 kVA is nieuw voor me, staat ook niet vermeld op de EDF website. Ook de recente fiche descriptif van de EDF laat nog steeds het hele scala aan puissances souscrites zien. De invloedrijke voorlichtingsorganisatie Promotelec volgt ook nog steeds het vertrouwde model.

In de vele reacties na de prijsverhogingen en tariefsveranderingen per 15 augustus van het vorige jaar ben ik hier eerlijk gezegd niets over tegengekomen, of wie weet heb ik er overheen gelezen. Maar je aanvraagformulier spreekt duidelijk andere taal. Interessant, wordt de nieuwe klant met zachte hand naar slechts twee tariefsoorten geleid, en moet je nadrukkelijk vragen om een ander type?

Het kan ook een technische achtergrond hebben: soms is het lokale réseau er niet op gedimensioneerd om iemand een zeer zware monophasé aansluiting te leveren. Dan zou de ERDF wellicht niet kunnen garanderen dat je spanning bij volledige belasting van het stroomnet niet te ver zakt. Daar gelden bepaalde wettelijke grenzen voor. De keuze op je aanvraagformulier zou dus ook het reslutaat van individueel maatwerk kunnen zijn. En is de afzender wellicht ook van mening dat het hier gaat om la puissance souscrite convenant le mieux à vos besoins. Maar om dan meteen als alternatief het allerzwaarste triphasé geschut in te zetten lijkt me ook weer wat overdreven. Dat is immers maar liefst 3 x 60 ampère, tegen 1 x 60 ampère bij 12 kVA monophasé. Ik zal eens kijken of er recentelijk nog nieuwe richtlijnen zijn verordonneerd door Parijs.

Rob van der Meulen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2011-05-30 11:17:02

Ilse,

Een kopje koffie doet wonderen: nu pas schiet me te binnen wat er waarschijnlijk aan de hand is. De scheiding niet tussen kerk en staat, maar tussen de producent van de elektriciteit (EDF), en de netwerkbeheerder, de hoogspanningsmasten, transformatorstations en de bekabeling naar jouw huis toe (ERDF). In de enorme hoeveelheid informatie op de ERDF website vond ik het formulier waar jij kennelijk op doelt.

Daar staan inderdaad keurig drie aan te kruisen hokjes vermeld: 

[ ] 12 kVA monophasé 2 fils

[ ] 36 kVA triphasé 4 fils

[ ] 3 kVA monophasé 2 fils sans comptage (hors résidentiel)

Een wat beperkte keuze zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar het zinnetje daarboven verklaart veel: La puissance souscrite de raccordement est la puissance maximale que vous pourrez souscrire auprès d'un fournisseur d'électricité.

De keuzemogelijkheid die de ERDF voorlegt geeft dus aan wat ze je maximaal kunnen leveren in enkelfase of driefase. Zeg maar de dikte van de stroomdraden. Je mag bij de elektriciteitsleverancier van je  keuze natuurlijk ook een abonnement afsluiten voor een geringer vermogen. 

De vraag waar je als argeloze consument nu natuurlijk wel tegen oploopt is, hoe kan dat dan, volgens de bleu ciel tabellen is de EDF bereid je in monophasé ook nog 15 kVA en 18 kVA te leveren. Maar wanneer de ERDF die twee zwaardere abonnementen niet tot aan je voordeur wil brengen, dan heb je weinig aan deze twee EDF tariefsoorten. Even doorredenerend: EDF levert triphasé voor nieuwe aansluitingen pas vanaf 24 kVA: vallen daarmee 15 en 18 kVA tussen wal en schip? Er wordt sinds de scheiding tussen EDF en ERDF in de branche stevig geklaagd over alle onduideljkheden die dat met zich mee heeft gebracht: het is soms moeilijk te achterhalen wie waar voor verantwoordelijk is, laat staan beide organisaties er toe te bewegen in onderling overleg op terreinen van onduidelijk niemandsland tot een duidelijkere grensafbakening te komen. Binnenkort zie ik iemand van Promotelec, ik zal eens vragen hoe dit nu precies zit.

Praktisch gezien: wanneer je nu al ziet aankomen dat je meer dan die 12 kVA nodig gaat hebben - hoeft niet per se, zoek op dit forum eens met het begrip délestage of délesteur - dan zou je wanneer je dat formulier van de ERDF als Wet van Meden en Perzen beschouwt je er verstandig aan doen misschien nu al te kiezen voor een triphasé aansluiting. Maar persoonlijk ben ik daar bij kleinere puissances souscrites niet echt een voorstander van.  Misschien toch maar even de ERDF bellen, en zeggen dat je in de toekomst overweegt een abonnement van 15 of 18 kVA te nemen zoals door de EDF officieel vermeld. Hoe dat nu precies zit, of je misschien toch niet een zwaardere raccordement monophasé kunt krijgen. Betekent wel dikkere, dus duurdere kabels. Vis en koper worden duur betaald.

Rob van der Meulen

avatar#6444
Spot
Berichten: 20
Reacties: 39

#3 Geplaatst: 2011-05-30 15:38:52

Hallo Rob,

Bedankt voor de informatie.

Helaas weet ik nu niet goed wat doen. We hebben al delesteurs geinstalleerd die de elektrische verwarming en de chauffe-eau uitschakelen bij te veel verbruik.

Maar de situatie is als volgt: we hebben een terrein gekocht en daar hebben we reeds 2 gîtes op gebouwd en daar gaan we ook nog ons huis op bouwen. Ik dacht dus 2 aansluiting van 12 Kva aan te vragen, 1 voor het huis en 1 voor de gîtes. Voor de gïtes twijfel ik echter of 12 Kva voldoende zal zijn. Er is in elke gîte een elektrische boiler, een elektrisch vuur, een microgolf oven, een afwasmachine, een wasmachine, TV en elektrische verwarming (maar vermits we in de Gard wonen, zal die zeker niet gebruikt worden van april tot oktober). De man van ERDF waar ik mee sprak dacht dat in onze situatie het beter was om 1 aansluiting van 36 Kva te nemen, dan moet er ook maar 1 GTL komen.

In de gîtes is de elektrische installatie echter reeds aangelegd en ik weet niet of het moeilijk is om alsnog dit te verander naar triphasé.

Wat vinden jullie hiervan ?

Alvast bedankt,

Ilse 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2011-05-30 16:25:04

Ilse,

 Even een snelle reactie, ik denk er nog verder over na.

- Bij triphasé krijg je i.p.v. één fase draad drie stuks binnen. Alle drie zijn gewoon 230 volt ten opzichte van de neutrale (blauwe) draad. Maar onderling, tussen L1, L2 en L3 staat er 400 Volt: alleen zware elektromotoren, en soms ook een chauffe-eau, zijn gebaat bij driefase. Voor 99% van de particuliere toepassingen heb je er niets aan. Kortom: je kunt dus drie als monophasé aangelegde groepenkastjes met zo'n driefase aansluiting verbinden, of alles inbouwen in één gemeenschappelijke groepenkast. Oplossingen die ik hier op het platteland veel tegenkom. Of in jouw geval: één grote GTL, jullie huis op fase L1, en de beide gîtes op L2 en L3. Of alles triphasé.

- Vraag is hoeveel meter er naar die gîtes overbrugd moet worden. Bij de veel voorkomende aansluiting van een hulpgroepenkastje in een monophasé omgeving wordt in de hoofdgroepenkast een zekering of disjoncteur geplaatst van 32 ampère als beveiliging voor het meestal lange stuk bedrading dat ergens verderop in huis of in de tuin zo'n tableau supplémentaire van stroom voorziet. Maar dat is wat vermogen betreft slechts iets meer dan 6 kVA, dus deze standaard oplossing schiet tekort voor de inrichting van de beide gîtes. Bij het overbruggen van grotere afstanden denk ik dat het verstandig is het oordeel van een professionele electricien te vragen: stromen van 60 ampère dienen met enige voorzichtigheid te worden behandeld.

- Het lastige blijft dat mocht er onverhoopt iets misgaan in één van de drie huizen, ze alle drie zonder stroom komen te zitten. De triphasé disjoncteur de branchement (DB) schakelt ook bij een overbelasting op maar één van de fases alles uit. Oorzaak van de overbelasting opsporen, en vervolgens in la maison de hoofdschakelaar in de GTL weer inschakelen. Dat soort dingen gebeuren met enige voorspelbaarheid altijd wanneer je er zelf niet bent, en een sleutel onder de bloempot bij de voordeur als extra serviceverlening voor de huurders van de gîtes, dat zou ik maar niet doen. Vraag aan mezelf: hoe vaak heeft mijn DB ingegrepen? De afgelopen tien jaar één keer, bij een blikseminslag in de buurt.

- Financiële kant: één GTL spreekt natuurlijk wel aan. Maar de abonnementskosten van één 36 kVA aansluiting bedragen behoorlijk wat meer dan drie afzonderlijke 12 kVA aansluitingen. Daar staat tegenover dat je in het laatste geval drie afzonderlijke Consuelkeuringen nodig hebt, en waarschijnlijk ook meer aan de ERDF moet betalen voor de kosten van de raccordement. Dat wordt rekenen.  Wanneer er nu al "gewone" groepenkastjes in de gîtes hangen, dan vergt dat het nodige geklus en dus geld om het materiaal te hergebruiken in een GTL, met daarbij dan nog aparte boîtes de communication en de ethernet bekabeling die daar bijhoort. Zie pagina 27 t/m 34 in deze Hager documentatie. Zie verder pagina 11 voor de aparte coupure d'urgence die nodig is in beide gîtes wanneer de stroomtoevoer uit de GTL in la maison zou komen.

- Omdat er velen in Frankrijk zijn die met dit soort aansluitingen ervaring hebben opgedaan ben ik benieuwd wat andere forumbezoekers wellicht als kant en klare blauwdruk kunnen aanleveren.

Rob

p.s.: Een draaddikte tabel voor triphasé, van DB tot groepenkast(en) had ik hier onlangs opgenomen. Voor monophasé: deel de lengte door 2.