Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zolder afwerking, voorbeelden van lambrisering?

Auteur Bericht

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2011-05-27 17:00:59

Wij zijn begonnen aan de renovatie van een huis waar de bovenverdieping ingericht zal worden als keuken/woonruimte (open ruimte van 50m2). We willen de charpente zichtbaar houden.

Tussen de balken wilden we eerst gipsplaat doen, maar lambrisering zou een stuk makkelijker zijn (het is hoog en de platen moeten telkens tussen 2 balken), dus vroeg ik me af of iemand toevallig ooit een voorbeeld heeft gezien van zo'n constructie met lambrisering (denk dat we dat dan wit zouden verven)? Rare vraag waarschijnlijk, maar ik heb een hele tijd gezocht zonder resultaat.

Bedankt!

Dit bedoel ik

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#1 Geplaatst: 2011-05-27 18:44:13

Dag Lange Haas,

Ik weet niet precies wat je bedoelt met lambisering. Wil je plankjes of ander beschot tot nokhoogte aanbrengen?

Ik kan je wel vertellen wat ik heb gedaan. Mijn twee dakhelften heb ik bespijkerd met OSB-platen van 11 mm dik op de chevrons  om de isolatie uit het zicht te houden. Alles bij elkaar 140 m2, want bij mij is het schuine dak hoog. De kopse kant van de zolder heb ik niet betimmerd. Van die muren ga ik te zijner tijd de zanderige stuclaag afhalen voor de pierres apparantes. Als ik lang wacht, ontkleedt de muur zich overigens zelf, want alle dagen komt er wel wat naar beneden.

Groet,

Frans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-05-27 20:09:51

Dag lange haas,

Onder lambrisering wordt in nl verstaan een (dak)beschot bestaande uit schrootjes of planken.

Ik begrijp niet helemaal wat je wilt, je wilt geen gipsplaten want dat zou te ingewikkeld zijn.

Planken maat maken tussen de balken is enorm veel werk, maar ik ben het met je eens, het is wél mooi.

In plaats van één keer een (gips) plaat maat maken, moet je nu echter elke plank maat maken!

Er bestaan apparaten die je kunt huren om een plaat op te leggen, deze draai je met een zwengel omhoog en dan schroef je die zo vast, een fluitje van een eurocent.

Je kunt dus overwegen toch placo te nemen, je kunt ook om nog makkelijker te werken een plaat berkenmultiplex nemen, deze ingroeven zodat het lijkt of het planken zijn, en dan deze in zijn geheel tegen het plafond schroeven.

Om makkelijk een plaat tussen kromme balken pas te maken heb ik een geheim foefje voor je, gebruiken wij in de jachtbouw.

- neem een plaatje hout wat aan een kant goed past, hetzij tegen een balk, hetzij tegen de muur.

Maak een rechte lat met een potloodpunt eraan.

Nu zet je de lat tegen een bepaald punt tegen de balk (of elders) en je trekt een lijn langs de lat, je zet een dwarsstreepje op de lat, en dit dwarsstreepje zet je ook op de plaat.

Verschuif de lat naar een ander punt, streep langs de lat, dwarsstreepje, enz enz.

Als je de hele omtrek van de plaat hebt gehad, schroef je het “copieerplaatje” los en leg dit op de plaat die je uiteindelijk wil plaatsen, gips of hout.

Dan pak je de potloodlat, leg die langs de lijn met het dwarsstreepje waar die hoort, en zet een punt bij de potloodpunt, enz enz.

Aan het eind als je alle strepen hebt gehad houd je op de (gips)plaat een enorm aantal puntjes over, en daar trek je telkens een lijn tussen.

Zo krijg je exact de plaat die je uit moet zagen en die floept zo precies op z’n plek.

Als je vragen hebt hoor ik het graag.

Cees.

         lambris     placomachine

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#3 Geplaatst: 2011-05-27 20:50:17

bedankt voor de reacties. Wel jammer dat het voor jullie allebei niet helemaal duidelijk was, ik snap het zelf namelijk wel! :)

Ik bedoel inderdaad "schrootjes" of lambris in het Frans.

Plankjes op maat maken en een-voor-een plaatsen is makkelijker dan een plaat van 1.2x2.5m op maat snijden en die tegen het dak zien te krijgen (ik heb een leve-plaque maar tot de nok is het dik 4m dus dat haalt die niet). Ik kan platen van 60cm gebruiken, maar dan heb je meer voeg- en schuurwerk, daarom vroeg ik me af hoe lambrisering zou staan, ook omdat het wat origineler is dan gips... mooie foto trouwens, Cees.

Frans, hoe werk je die OSB-platen af?

Wij werken de kopse kanten ook niet af trouwens; aan één kant loopt het schouwkanaal, aan de andere kant zit een schietgat!

groeten

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-05-28 15:48:37

je hebt gelijk lange haas, je kunt trouwens overwegen in plaats van schrootjes te nemen bredere planken te gebruiken.

 

Grappige bijkomstigheid ;

Omdat ik waarschijnlijk in tegenstelling met veel hier werk met franse emploi, kom je natuurlijk vaak van die dingen tegen dat je zegt, nou ja, dat is nou weer typisch frans hoor.

Zo kan ik me voorstellen dat men jaren de franse auto gebouwd heeft hoe die maar uitkwam, vandaar ook de slogan, met de franse slag.

Telkens weer loop ik tegen de slordigheid van de franse werknemers op, ze leggen iets niet terug waar het hoort, vandaag werken ze anders dan morgen.

Het sterkste is wal deze week iemand die een meubel aan het maken is met pen en gat verbindingen, en plots de volgende dag waren het gewoon schroeven.

Op de vraag waarom men halverwege het meubel opeens de werkwijze gaat veranderen werd schouderhalend opgehaald, en men was zelfs verbouwereerd toen ik woedend de meut van de werkbank gooide.

Maar goed, een grappige is wel deze die me opeens te binnen schiet;

Om een deur uit te leggen (of een ander object) zet je een driehoek op het hout, zo weet je wat onder en boven is, en links en rechts, drie simpele lijnen.

De fransen houden van zwier, élégance, niet te eenvoudig graag.

merkteken

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2011-05-28 19:39:28

Lange Haas: "Frans, hoe werk je die OSB-platen af?"

Ik hou het simpel: Beetje plamuur waar nodig en een dikke witte muurverf (glycéro, geloof ik). Ik breng het vanwege het oppervlakte aan met een verfspuit in de rechterhand en bescherm de poutres met een stuk van een stucloper in de linker, intussen balancerend op een steigertje of leertje.

Maar daar moet ik nog aan beginnen, maar ik ben nu blij dat de platen er op zitten. Vanwege het mooie voorjaar was ik namelijk vooral buiten te vinden. En die kleur OSB-naturel staat niet eens raar.

PS: Cees, mooi verhaal over de driehoeken!

Frans

avatar#8501
joost kubbe
Berichten: 0
Reacties: 41

#6 Geplaatst: 2011-05-29 23:41:09

In de jaren 70 heb ik de hele zolder van mijn toenmalige franse huis geisoleerd en met schrootjes afgewerkt. In mijn vak merk ik nu dat als ik huizen met klanten bezoek dat schrootjes wel als erg "frans gedateerd" beschouwd worden.

2 tips:

Beits ze met dekkende witte beits, in Frankrijk moeilijk verkrijgbaar, maar je kunt het wel laten mengen, minstens 3x de voorgeschreven hoeveelheid wit erin laten doen, dat scheelt in het aantal keren beitsen.

Vergeet niet een ruime ventilatieruimte te creeren tussen de dakbedekking en de isolatie, met lage en hoge ventialtie openingen, anders vreet de condensatie in samenwerking met de houtworm binnen 10 jaar de panlatten en de chevrons op.

Joost Kubbe

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2011-05-30 17:31:41

Nu het duidelijk is dat LangeHans schrootjes wil kan ik op een oud verhaal verwijzen.

Kijk daar op afbeelding 5. Alle daar beschreven stappen gelden ook hier, alleen plaatst je ipv gipsplaten je schrootjes, ik neem aan dat je schrootjes horizontaal wilt plaatsen. Of verdekt spijkeren of met speciale houders bevestigen.

Christian von Klösterlein

Schrootjes doen me overigens denken aan de door bricoleurs goedbedoeld verbouwde huizen die ik in de jaren '70 zag toen ik mijn eerste Nederlandse behuizing kocht. Het was blijkbaar de smaak van toen.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#8 Geplaatst: 2011-06-05 00:03:35

Beste LangeHaas,

Misschien is de klus al klaar. Maar anders heb je misschien nog wat aan mijn ervaring.

Ik zag ook op tegen werken met grote gipsplaten. Dat zou bij mij gezien een kromme horizontale balk in het midden van het de dakvlakken (gording van ruw behakte boomstam die in het zicht moest blijven) ook best moeilijk zijn geweest. Ik gebruikte dus ook schroten, vertikaal geplaatst, en afgewerkt met "whitewash" een soort transparante melkachtige witte lak. De in het zicht gebleven dakspanten en gordingen heb ik heel donker afgewerkt (met "brou de noix" en "huile de lin"), en de muren werden wit. Ik had eerst ook zo mijn bedenkingen tav schrootjes, maar het eindresultaat op deze manier doet niet ouderwets aan.

Voor het aftekenen van de goede lengte (en eventuele gebogen aansluiting op of achter een kromme balk) van elke schroot bestaan wat foefjes (zie ook andere bijdragen in dit forum). Voor het aanbrengen van de schroten is een goede tacker onmisbaar

Over bovenstaande klus heb ik eerder iets geschreven in dit forum (met link naar foto's) zie topic_redirect.php?topic=675/20/

Maxandr 

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#9 Geplaatst: 2011-06-16 20:05:37

Nogmaals bedankt voor de reacties... ik ben inmiddels begonnen met gipsplaten, lekker makkelijk met platen van 60cm, lukt zelfs zonder hulp! ik was bang dat de combinatie van lambrisering, dakbalken, houten dakramen en houten vloer wat teveel hout zou worden, vandaar.