Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

levenstestament, geen onbekende in het Franse recht

Auteur Bericht

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#0 Geplaatst: 2011-06-02 16:20:51

Binnen het Nederlandse notariaat is onlangs het zogenaamde levenstestament ontwikkeld. Een zorgvolmacht, waarbij tijdens leven bevoegdheden aan een derde worden overgedragen. Op het gebied van medisch handelen, of tav het reilen en zeilen van de onderneming.

Zo voorkom je dat in geval van ziekte, ongeval of bijvoorbeeld dementie door de Kantonrechter een mentor, bewindvoerder of curator moet worden benoemd.

In een dergelijke notariele akte kun je tevens een buitenlandvolmacht op nemen. Voor hen die beschikken over vermogen in het buitenland, de manier om te voorkomen dat zaken in het buitenland stagneren, een woning niet verkocht kan worden, aangezien men zelf niet in staat is de benodigde stukken te tekenen.

De inschrijving van een dergelijke akte vindt plaats in het Centraal Levenstestamentenregister. Op verzoek is een levenstestament in te zien door artsen, rechters en notarissen.

In Frankrijk kennen we een dergelijke volmacht al langer. 

Reeds in januari 2009 werd de Mandation de protection future geintroduceerd,

als alternatief voor bewind, mentorschap en curatele. 

Mireille Bosscher

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-06-02 16:36:51

Interessant, maar zo te zien in NL nog niet bij wet erkend?

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#2 Geplaatst: 2011-06-02 20:00:23

het levenstestament/de zorgvolmacht is momenteel nog niet als zodanig in de Nederlandse wet neergelegd, een wetsvoorstel daartoe is in de maak, waarbij uitvoering wordt gegeven aan een Europese Aanbeveling.

momenteel lossen we het in het notariaat op via de algemene bepalingen in het Burgerlijk Wetboek die op volmachten van toepassing zijn.  

De inschrijving van de eerste levenstestamenten in het Centraal Levenstestamentenregister is inmiddels een feit!

groet,

Mireille Bosscher

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2011-06-03 13:46:06

Opmerkelijk dat zoiets in NL niet gangbaar zou zijn. Ik heb ca 25 jaar terug de procuratie gekregen voor een ernstig ziek familielid, daarin was alles geregeld zodat ik alles kon doen wat deze persoon zelf deed, was hij gezond geweest. Het was een redelijk simpele akte, via de notaris. Hetzelfde enkele jaren terug bij de overgebleven ouder, ook via de notaris, ditmaal alleen bewindvoering, een zus doet het mentorschap. Ook zeer simpele aktes. Voorts is het wel handiger als je zelf zo n akte kunt opstellen, ruim tevoren, welke pas als het nodig wordt in kracht treedt. Je hoeft dan niet tussen twee aanvallen van dementie door met je zoon, dochter naar een notaris te schuifelen. De uitverkorene hoeft het niet eens te weten van te voren.... Dit