Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Na het leegmaken van fosse septic tank, deze vullen met water

Auteur Bericht

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#0 Geplaatst: 2011-06-04 09:04:24

De septic tank van ons huis blijkt helemaal vol te zitten. Nu las ik ergens dat je na het leegmaken van de tank, je deze helemaal moet vullen met water.

Is dat zo? Zo ja waarom is dat? Ik kan mij voorstellen dat je een gedeelte vult om het verteringsproces te helpen, maar helemaal vol?

Onze tank is van beton en staat in de kelder.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2011-06-04 09:28:17

Bonjour,

Een ingegraven tank moet na het legen absoluut weer geheel worden gevuld met water. Als de tank niet gevuld is, vormt deze als het ware een potentiele drijver. Als het grondwaterpeil stijgt kan dit voldoende opwaartse kracht uitoefenen om de tank uit de grond omhoog te laten komen, met een enorme schade als gevolg. Als de tank niet is ingegraven maar vrij staat dan is die noodzaak om drijven te voorkomen er niet.

Echter, er moet altijd voldoende water in de septictank zitten, niet alleen om de bacteriele processen op gang te brengen, maar ook om het gehele proces te laten werken. Een septictank is inwendig gecompartimenteerd. Het WC water komt aan de "ingangskant" binnen, en aan de "uitgangskant" stroomt het behandelde water, dat wil zeggen zonder vaste bestanddelen, richting uitvloeiveld of filterveld. Tussen "ingangskant" en "uitgangskant" zit in de tank een afscheiding met slechts aan de onderzijde een doorstroomopening. Drijvende vaste bestanddelen uit de "ingangskant" worden zo weggehouden van de "uitgangskant". Er moet dus altijd voldoende water in zitten om het wateroppervlak in de tank ruim boven de doorstroomopening tussen "ingangskant" en "uitgangskant" te houden. Dat is belangrijk, anders zouden er vaste bestanddelen direct richting filterveld of uitvloeiveld kunnen stromen. Dan raken de drainagebuizen verstopt en heb je echt een probleem.

Persoonlijk zou ik voor die paar m3 geen gedoe willen hebben en het ding simpelweg helemaal vol gooien. Daar is ie uiteindelijk voor bedoeld.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-06-04 19:29:13

Aanvulling op Jos:

Behalve het gevaar van opdrijven kan een lege fosse ook door aarddruk beschadigd worden, vooral als dichtbij met zware voertuigen gereden wordt. Denk aan een fosse die in de schuur ingegreven is en je parkeert je auto ook in de schuur.

Christian von Klösterlein

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#3 Geplaatst: 2011-06-13 20:17:08

hoe kan ik eigenlijk zien of de fosse vol zit?

jaren geleden heeft de vorige eigenaar van ons kot een fosse geplaatst. Bij mijn weten is deze nooit geleegd (kan dus zomaar al 15 jaar staan).

Ik heb na de aanschaf uit pure nieuwsgierigheid het deksel gelicht. Niet eens zo ontzettend vies. Gewoon een bruine schuimende licht stinkende drek.

Maar wel tot aan de nok vol. Ik zie nooit ergens iets uit komen dus neem ik maar aan dat hij nog niet vol is (en met slechts 2 maanden gebruik door 2 personen zal dat niet zo'n vaart lopen)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2011-06-13 21:44:16

Bonsoir,

Het vloeistofniveau in de fosse staat altijd tot "bovenaan". Dus "vol" heeft daar niets mee te maken.

In de loop der tijd komen er zaken in de fosse die niet voor 100% door de bacteriën afbreekbaar zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan zand dat je van je handen afspoelt na een dagje stevig werken. Of de grond van je laarzen die je boven de wasbak afspoelt. Of noem maar op.

Er vormt zich dus langzaam maar zeker een laag "drab" op de bodem van de fosse. Die laag wordt dikker en dikker. Op een bepaald moment is die laag zo dik dat het volume aan "vrije vloeistof" waarin de bacteriën hun werk kunnen doen significant kleiner is geworden. Dan wordt het tijd om die "drab"eruit te zuigen.

Je kunt in de fosse gaan zitten roeren met een stok om te zien hoe erg het is. Je kunt ook uiterlijk elke 5 jaar dat ding laten leegzuigen. Dat laatste heeft mijn voorkeur.

Vergelijk het met olie verversen van je auto. Je kunt dat pakweg elke 20000 km laten doen omdat dat is voorgeschreven, ook al lijkt die olie nog prima. Je kunt het ook pas doen als je motor in puin is gedraaid. Het is maar net waar je voorkeur ligt. 

Salutations, Jos

avatar#4543
leovane
Berichten: 7
Reacties: 17

#5 Geplaatst: 2011-08-22 04:02:51

Je moet een onderscheid maken tussen een fosse septique, waar alleen wc in uitmondt, en een fosse toutes eaux, waar wc + alle sanitair water in uitmondt.

In een fosse septique komt normaal geen zand of grond van je laarzen.

Ik heb hier een betonnen fosse septique die in geen 40 jaar geruimd is en ik uiteindelijk gevonden heb onder een betonplaat. Die fosse werkte nog, bovenaan zat wel een dikke 'koek'. Zelf de fosse geruimd (op stuk braakliggend terrein van me) en onderaan enkele tientallen liter laten zitten (je krijgt er toch niet alles uit), die rest zorgt voor de nodige startbacteriën. Ik heb de fosse dan voor de helft terug opgevuld met water, want beton ... Een plastieken fosse zou ik zeker terug volledig vullen met water, want door de druk van aarde en grondwater zou die kunnen ingedrukt worden.

Terzijde ... de nieuwe norm voor assainissement stelt een fosse toutes eaux verplicht (zeker voor nieuwbouw), fosse septique in bestaand huis mag blijven. Ik begrijp dit niet, want ecologisch denken wil zeggen .. zoveel mogelijk scheiden en niet alles in één put (de fosse toutes eaux). Bij mij gaan de wc's in de fosse septique, sanitair water in de bac à graisse en de overloop van fosse septique en bac à graisse komt samen en gaat naar de wei.

Ik denk dat de nieuwe norm vooral de economie wil later draaien, want een fosse septique kun je zelf leegmaken en als mest op het land gebruiken, maar met de inhoud van een fosse toutes eaux zou ik dat niet doen, en die moet geruimd worden door een ruimdienst, die het goedje naar een gespecialiseerd bedrijf brengen voor verwerking. Kassa, kassa ....

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-08-22 09:29:12

citaat leovanne:

... fosse toutes eaux verplicht (zeker voor nieuwbouw), fosse septique in bestaand huis mag blijven. Ik begrijp dit niet, want ecologisch denken wil zeggen .. zoveel mogelijk scheiden en niet alles in één put (de fosse toutes eaux). 

Mijn commentaar:

Het samenvoegen heeft ook ermee te maken dat de afbraak van fécaliën en anorganische stoffen elkaar aanvullen. Hetzelfde als het vaak gebrukelijke gemeenschappelijk verwerken van industrieel en huishoudelijk afvalwater:

de industrie hoeft geen 'voedingsmiddelen' meer aan het afvalwater toe te voegen, omdat die uit het huishoudelijk afvalwater (WC's) komen, en de huishoudelijke fecaliën worden zo ver verdund dat een betere afbraak mogelijk is.

In dit geval is scheiding ecologisch niet zinvol. Samenvoegen geeft juist het betere resulaat. Zie ook hier

En het leegmaken valt wel mee, meestal niet vaker dan eens per vijf jaar.

Ik zou niet overal listige economische belangen vermoeden ;-)

Christian von Kösterlein