Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De werkelijkheid van de auto-entrepreneur

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2011-06-06 17:41:44

Forumlid Dit heeft gereageerd op het bericht op de homepage over de inmiddels opgedane ervaringen met het regime van de auto-entrepreneur. Helaas in de verkeerde rubriek.

Dit schreef:

Het bericht op de hoofdpagina over de auto entrepreneur gelezen hebbend, komen er enkele vragen op. Dit is mogelijk niet de juiste rubriek, maar elders past het ook niet zo direct...

punt 1, Neem even de laagste, 32000 euro, na de 18,3 procent afdracht, vrije beroepen, houden we ca 25000 over. De SMIC is netto ca 14000 per jaar, ook berekend op het in leven blijven.  

punt 4, het afrekenen met instanties, het voorgaande jaar heb je toch ook al als AE afgerekend, per maand of kwartaal, waarom een naheffing?

punt 8, inderdaad de AE krijgt geen WW achtige uitkeringen, dat is bij o.a. een BNC ook zo, de AE is daar in negatieve zin dus niet alleen in.

punt 9, De overige inkomsten uit baan of pensioen worden daar toch al belast naar rato neem ik aan, er geldt toch niet ineens een hoger tarief omdat je er een AE naast hebt? 

punt 15, overige inkomsten meebelast. De AE draagt af over alles wat hij als AE omzet, dus je rente van een spaardeposito telt niet als AE inkomen, dat je daarover moet betalen is een normaliteit, die los van de AE staat.

Zelf vond ik nog een negatief punt, de AE heeft met dat AE inkomen geen recht op PPE, prime pur l emploi, ik weet niet precies waarom. 

Wellicht kan er wat toelichting komen, ik heb  mogelijk de dingen hier en daar niet helemaal goed begrepen. Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-06-06 17:47:41

Wim van Teeffelen reageerde hierop met:

Dit lijkt inderdaad niet de juiste plek voor een verdere discussie over de auto-entrepreneurs, maar ik wil graag ingaan op de opmerkingen van Dit. Over de eigenlijke discussie in dit draadje kan ik niet meepraten.

Punt 1 gaat over de lage omzetdrempels. De 18,3% voor de vrij beroepen is niet het hele verhaal. Daar komt nog ongeveer 12% bij voor opbouw pensioen, om hem met de SMIC te kunnen vergelijken. Dus afdracht is dan afgerond 30% en blijft er netto € 21.500 per jaar over. Dat is inderdaad meer dan de €14.500 voor het minimumloon. De meeste ondernemers beginnen niet met ondernemen om maar net boven het gegarandeerde minimumloon uit te komen, al is dat vaak wel de praktijk. 

Punt 4 gaat over een éénmalig effect dat in de praktijk een drempel blijkt te zijn voor het starten als auto-entrepreneur. Als je bij voorbeeld in 2010 in dienst was, of een andere onderneming had, dan reken je pas inkomstenbelasting af in 2011. Dat is nu eenmaal de praktijk in Frankrijk.   In datzelfde jaar, 2011, moet je echter al gelijk de afrekeningen van  de auto-entrepreneur doen. Startende auto-entrepreneurs voelen  dit als ‘dubbele lasten,’ juist in het startjaar als ze dat het slechtst kunnen gebruiken. Immers in het startjaar zijn de investeringen het hoogst en de omzet  vaak nog laag. Overigens heb je dit probleem niet als je je inschrijft als entreprise individuelle, dan kun je uitstel vragen voor  betaling van sociale lasten in het eerste jaar.  

Punt 8 noemt een nadeel van elke ondernemer, namelijk geen recht op werkloosheidsuitkering. Maar bedenk dat het statuut van auto-entrepreneurs voornamelijk mensen aantrekt die nooit eerder ondernemer zijn geweest en er nauwelijks moeite voor hoeven te doen (of voorstudie) om ondernemer te worden. Snel het internet-formuliertje invullen en hop, je bent ondernemer. Pas later beseffen veel auto-entrepreneurs dat er geen werkloosheidsuitkeringen zijn voor auto-entrepreneurs. Bedenk hierbij de Franse prakrijk dat de overheid er alles aan doet om het sociale vangnet voor ondernemers zoveel mogelijk te laten lijken op dat van de werknemer. Geen werkloosheiduitkering blijkt dan een forse teleurstelling voor mensen die zich hebben laten verleiden auto-entrepreneur te worden, maar geen ondernemerstalenten bleken te hebben.

Punt 9 is wellicht niet helemaal duidelijk geformuleerd. Veronderstel je hebt een baan en via die baan heb je recht op een ziektekostenverzekering. Als je ziek wordt, of dat nu tijdens de uitoefening van je beroep is, of daar buiten: je hebt recht op medische zorg.  Ook als dat gebeurt tijdens de uitoefening van zwart werk. Als je nu zwart werk ‘wit’ d.m.v. een inschrijving als auto-entrepreneur, betaal je middels de afdracht extra ziektekostenverzekering, zonder dat je recht op zorg verandert. Dus voor veel auto-entrepreneurs voelt dit aan als ‘dubbel betalen’.

Punt 15 kan belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld in het volgende scenario:  Een stel leeft van een zeer riante prépensioenuitkering of verhuur van onroerend goed of van rente op een vermogen.  Laten we zeggen een inkomen in de hoogste schaal van de inkomstenbelasting.  Ze moeten dan een dure ziektekostenverzekering afsluiten. In plaats daarvan zouden ze kunnen bedenken dat ze zich beter kunnen inschrijven als auto-entrepreneur, waarmee ze recht hebben op een ziektekostenverzekering van de RSI. Laten we zeggen dat ze €10.000 aan omzet maken in commerce,  dan zouden ze €1300 per jaar voor hun ziektekostenverzekering betalen.  Ze krijgen echter een naheffing op hun inkomstenbelasting indien hun gezamenlijke inkomen meer is dan ongeveer  € 57.000 per jaar. De afdracht van 13% is dan niet langer de volledige betaling, maar de omzet van 10.000 wordt bij hun inkomen geteld en daarover wordt dan alsnog de hoogste schijf inkomstenbelasting gerekend. Momenteel is dat 41%...De 13% afdracht is opgebouwd uit 12% sociale lasten en 1% belasting. Dit paar gaat dan 12% sociale lasten + 41% inkomstenbelasting betalen, dus 53% van de omzet, in plaats van 13%.   

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2011-06-06 17:49:00

gevolgd door een reactie van Cees:

Aangezien we net bezig zijn een Franse vriend te helpen met iets in de geest van ondernemen als auto-entrepreneur is dit heel zinnige informatie die Dit eigenlijk bij “de franse overheid” had moeten plaatsen.

Misschien kan de webmaster als nog een draadje aanmaken zodat het voor ons in het archief beter terug is te vinden met de zoekmachine.

De informatie die hier op deze Nederlandse site is te vinden is vaak ruimer, en beter georganiseerd dan de Franse bureaucratie.

Cees.

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#3 Geplaatst: 2011-06-06 22:05:56

Na het door Wim Bavelaar gepubliceerde artikel 'De inmiddels opgedane werkelijkheid van de auto-entrepreneur" dat door de 21 stellingen van Wim van Teefelen is aangevuld lijkt het erop dat het systeem autoentrepreneur geen werkelijkheid meer is.

Toch is de autoentrepeneur een goede keus, juist in die gevallen die buiten de 21 stellingen van Wim van Teeffelen vallen. 

Het is jammer dat Wim van Teeffelen, juist vanwege zijn vaak tentoongespreide  kennis van hoe je je vanuit Nederland in Frankrijk als ondernemer vestigt, nog steeds geen stukje geschreven heeft voor welke gevallen de autoentrepeneur een uitkomst is. Ik ben niet ter zake kundig. 

Het lijkt mij eenvoudig: Als je amper kosten hebt, als je weet dat je weinig omzet zult draaien, en je kan jezelf indelen onder een van de zovele beroepen die niet gereglementeerd zijn dan kan je je inschrijven je je in als autoentrepeneur, beter als in Nederland verzekerd, geen boekhouder nodig, en je hebt er niemand bij nodig die je tegen een stevige vergoeding op weg helpt.

En ja, Wim (v.T.), zolang het nog duurt, nog even geduld...misschien schaffen de socialisten het allemaal weer af

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#4 Geplaatst: 2011-06-07 09:34:39

Ik ben het geheel met Ruud eens. Het statuut van de auto entreprise is voor veel mensen wel een hele goede uitkomst.

Natuurlijk zijn er ook negatieve punten aan dit statuut, maar dat geldt uiteraard ook voor alle andere statuten. De één heeft een BV nodig, de ander een NV en de ander een auto entreprise.

Goed vooraf over nadenken of de hiervoor genoemde negatieve punten ook echt negatief zijn in je concrete situatie (en of die op te lossen zijn door een ander statuut te kiezen, zonder een berg andere negatieve punten op je hals te halen).

Rob van Schijndel

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#5 Geplaatst: 2011-06-07 11:26:31

Ruud overdrijft een beetje: het statuut van auto-entrepreneur heeft wel degelijk een nut. Ik lijk soms misschien negatief (al is maar één van de 21 punten door mijzelf bedacht), maar ik ga de uitdaging van Ruud aan. De auto-entrepreneur is een goede keuze voor mensen die aan deze beide omstandigheden voldoen:

1. Ze hebben een status in Frankrijk. Een status wil zeggen: bekend bij de Impôts als werknemer, ondernemer, gepensioneerde, student of uitkeringsgerechtigde. Mensen die geen status hebben (bv immigranten) mogen ook gebruik maken van de regeling van de auto-entrepreneur, maar dat heeft naar mijn mening meer nadelen dan voordelen.

2. Inschrijven als auto-entrepreneur is alleen zinvol als de omzet laag is en de ambitie bescheiden. Deze regeling is eigenlijk alleen geschikt voor bijverdiensten in niet-gereglementeerde bedrijfsactiviteiten en meestal niet geschikt als hoofdinkomen.

Dus iemand die in Frankrijk woont, daar een regulier inkomen heeft en DAARNAAST af en toe een kamer verhuurt als chambres d’hôtes, een gîte verhuurt, wat handelt in brocante of als hobby een webwinkeltje exploiteert, is uitstekend bedient met het statuut van auto-entrepreneur.

Iemand die zichzelf op de eerste plaats als ondernemer ziet, kan beter kiezen voor de entreprise individuelle. Laat ik dan voor de zekerheid hier herhalen dat een entreprise individuelle EXACT dezelfde gunstige regelingen kan krijgen voor belasting en sociale lasten als de auto-entrepreneur! Hij hoeft alleen maar éénmalig door de inschrijfprocedure van zijn eenmanszaak.

Wim

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#6 Geplaatst: 2011-06-07 11:57:36

Misschien steek ik nog tijd een volledige reaktie, maar eerst een correctie op het voorbeeld van wim.

Een webshop moet je nu juist NIET doen, veel omzet, weinig marge, maar je wordt wel afgerekend op de bruto omzet, niet op de winst. Niet doen!


Ruud

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#7 Geplaatst: 2011-06-07 12:08:28

Dat lijkt me te kort door de bocht: Een webshop waarvan de omzet lager is dan €81.500 per jaar en waarvan de inkoopkosten (incl BTW op inkoop) en bedrijfskosten gezamenlijk lager zijn dan 71% van de omzet is wel degelijk geschikt voor het statuut van auto-entrepreneur. Als de omzet of de kosten hoger zijn, dan is het slimmer om te kiezen voor een andere bedrijfsvorm, resp belastingregime. Een klant van ons is met pre-pensioen en heeft daarnaast een webwinkel in onderdelen van Engelse klassieke auto's. De marge daarin is bijna 50%, dus prima geschikt om als auto-entrepreneur te exploiteren.

Wim

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#8 Geplaatst: 2011-06-07 19:51:26

Zou het nu een idee zijn om het stuk over de autoentrepeneur met de 21 punten te herschrijven?

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#9 Geplaatst: 2011-06-07 20:36:34

Wim schrijft:

Mensen die geen status hebben (bv immigranten) mogen ook gebruik maken van de regeling van de auto-entrepreneur, maar dat heeft naar mijn mening meer nadelen dan voordelen.

Wij dachten juist dat het een mogelijkheid was om een status te verkrijgen ?????

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#10 Geplaatst: 2011-06-09 15:09:11

Laat ik nog even het uitgangspunt van de auto-entrepreneur uitleggen: iemand heeft al een status, betaalt al sociale lasten en belasting, heeft dus al een ziektekostenverzekering en hoeft slechts een vast percentage te betalen, op een administratief eenvoudige manier, van het NEVENinkomen, die hij verdient als auto-entrepreneur. Zo is het ooit bedoeld.

Gewoonlijk heeft de verse emigrant geen bestaande status, waardoor hij al geregistreerd is als belastingbetaler en hij al sociale lasten betaalt. Het is inderdaad mogelijk om in een dergelijke situatie zich in te schrijven als auto-entrepreneur. Dat doe je door allemaal negens in te vullen in het vakje waar gevraagd wordt naar het numéro de sécurité social. Als je niks invult, accepteert de website je niet. Je krijgt dan automatisch door de RSI een numéro de sécutié social toegewezen. Dit is dus de manier om voor heel weinig geld een ziektekostenverzekering te verkrijgen.

Inmiddels is deze loophole ook doorgedrongen tot de RSI en wordt speciaal gecontroleerd op 'les neufs' (verwijzing naar de reeks ingevulde negens). Om te beginnen wordt gekeken naar de bedrijfsactiviteiten; indien er ook maar even sprake is van gereglementeerde activiteiten, dan moet de auto-entrepreneur kunnen aangeven dat hij aan het reglement voldoet. Zo niet dan volgt ambtshalve de beeindiging van de inschrijving als auto-entrepreneur en vervalt dus de ziektekostenverzekering. Ik ben met één geval bezig, waarbij er een oud reglement op tafel is gekomen voor schoonmaakwerk. Jazeker, schoonmaakwerk is formeel een gereglementeerd beroep waar je een diploma of drie jaar werkervaring voor moet hebben! Verder wordt er streng op toegezien dat de auto-entrepreneur meer dan één klant heeft (ook al in het eerste jaar) en moet hij zijn inkomen in het voorgaande jaar (ook als dat in NL was) aantonen. Een, toegegeven, lullige maatregel van de RSI is ook om de uitgifte van de carte vital te vertragen. Officieel is dat niet, maar het is wel erg opvallend dat de uitgifte van een carte vital, via de route van de auto-entrepreneur estreem traag is!

Kortom, een verse immigrant die zich inschrijft als auto-entrepreneur wordt toch al snel gezien als een buitenlandse profiteur, in plaats van als een echte ondernemer. Naar mijn mening niet geheel ten onrechte, want hij kan met iets meer administratieve inspanning gewoon een entreprise individuelle oprichten en kiezen voor het régime social/fiscal. Dan heeft hij wel een 'echt' bedrijf, met precies dezelfde fiscale voordelen.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#11 Geplaatst: 2011-06-09 23:15:02

De vertragingstaktiek van de RSI met verstrekking van de carte vitale is ook jegens anderen. Begonnen als BNC heb ik 3 jaar moeten wachten en zeuren om die kaart. Het probleem is dat ik niet frans ben, dus te maken had met de gangbare bejegening van buitenlanders. Het kan best zijn dat veel immiigranten voor het regime AE kiezen, het ware inderdaad beter dat zij gewoon in de illegaliteit blijven zwart werken. Het jammere van een echte bedrijfsvorm is, dat het zo in elkaar steekt dat je zowat 1 dag per week niet kan werken omdat je met de bureaucratie van je bedrijf bezig bent. En voorts hebben vooral de creatieve beroepen te maken met zeer fluktuerende omzet. Als je een jaartje niet zo veel omzet, betaal je toch minimum afdracht. Per saldo zit je dan soms meer te betalen dan je omzet. Dat voelt niet alleen als dubbel betalen, maar is ook heel zwaar om op te brengen. Bij de start van mijn AE werd er overigens niet gekeken naar omzet in voorgaande jaren. Maar elk departement heeft zijn eigen afwijkende wet en regelgeving.   

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#12 Geplaatst: 2011-06-10 09:59:01

@ Wim (omdat hij bijna op vakantie is en nu vast en zeker geen tijd meer heeft om te reageren....)

Bij het inschrijven van een auto entreprise kun je gewoon aangeven dat er geen Frans sociaal nummer is. Het invullen van fictieve getallen is niet nodig (was geloof ik alleen in de beginperiode, toen zaten er wel meer schoonheidsfoutjes in het systeem).

De inschrijving van een auto entreprise is meestal gelijkwaardig (qua werk, dezelfde vragen) aan de inschrijving van een entreprise individuelle. Is niet zo gek, daar ze beide gebruik maken van dezelfde ondernemingsvorm: de entreprise individuelle.

Dat de RSI bewust trager werkt, is mijns inziens valse hoop geven. Dat zou betekenen dat de RSI van werkritme kan wisselen. Volgens mij zijn ze altijd bijzonder traag. Als het eenmaal loopt, heb je er vrijwel geen last van.

Bij de paar inschrijvingen die ik dit jaar heb gedaan (Wim heeft er zeker veel meer praktijkervaring mee), over het algemeen auto entreprises, loopt alles vrij aardig. Er zijn wat uitzonderingen, zeker ten aanzien van de carte vitale.

Gelukkig heb ik vaker met de Franse belastingdienst te maken. En die sturen tegenwoordig al emailtjes, binnen drie weken na het invullen van de belastingaangifte. Van mij mag de RSI weer opgedoekt worden en ondergebracht worden bij de Belastingdienst (moeten ze even naar het Nederlandse voorbeeld kijken).

Groet, Rob

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#13 Geplaatst: 2011-08-14 19:05:31

Hallo allen,

Blijkbaar hebben jullie flink wat praktijkervaring met het Autoentrepreneur statuut.

Ik heb aandachtig bovenstaande bemerkingen over RSI en 'verse' immigraten gelezen. Kunnen jullie me eventueel jullie inschatting geven over mijn situatie?

Ik heb me vorige week net ingeschreven als autoentrepreneur met als enig doel om een RSI aansluiting te bekomen. Ik zit namelijk in een lastige 'tussenin' situatie als werkonderbreker waarmee ik tot nu toe overal bot gevangen heb, en autoentrepeneur lijkt een interessante exit uit die situatie.

Twee jaar terug ben ik in België gestopt als zelfstandig IT consultant, en ben iets later beginnen reizen. Daardoor was ik eerst nog gedekt door de sociale zekerheid van België, maar die dekking liep af eind 2010. Sinds begin 2011 ben ik echter terug, en heb ik me om persoonlijke redenen in Parijs gevestigd. Ik werk echter nog niet, ben wat aan het bijstuderen (zelfstudie, ben niet officieel student) en onderhoud enkele websites. Ik zie het momenteel allemaal wat af, en zal wellicht tegen begin volgend terug beginnen na het behalen van een aantal certificaties. Geldproblemen heb ik overigens niet, ik leef gewoon van m'n spaargeld, dus ik behoef geen uitkering, gewoon de normale ziekteverzekering.

Nu probeer ik sinds begin dit jaar in Frankrijk sociale zekerheid te bekomen. In het kort: België wil me niet meer dekken omdat ik er niet meer woon, en al te lang gestopt ben, logisch. In FR heb ik eerst de CMU geprobeerd. Na drie maanden (ja, snel zijn ze wel) kreeg ik doodleuk bericht dat ik met tot België moest wenden. Na het vereiste document dat ik daar niet meer gedekt was (bekwam ik binnen de dag!), terug naar de CMU. Daar maanden later terug bericht. Mijn verblijf is niet regulier (la régularité du séjour), en da's een voorwaarde voor de CMU. Die régaluratié du séjour houdt volgens hen in dat je in je eigen onderhoud moet kunnen voorzien, én een ziekteverzekeringsdekking hebben. Dat laatste ontgaat me trouwens, want ik vraag me af waarom je CMU zou aanvragen als je al een ziekteverzekering hebt. Ik weet ook dat er wat discriminaties waren ten opzichte van EU burgers, en dat die ondertussen opgeheven zouden moeten zijn.

Maar soit, niet geklaagd, zij raden me aan de AME aan te vragen, de Aide Médicale Etat. Da's blijkbaar een statuut voor zware gevallen zonder veel voorwaarden, wordt vermoedelijk vooral voor Afrikaanse immigranten gebruikt. Overigens misbruiken bij de vleet volgens Wikipedia.fr. Je moet bijna nergens aan voldoen, geen inkomsten hebben, en al je ziektekosten worden terugbetaald. Je hoort het goed, geen enkele franchise zoals bij de klassieke RSI, alles terugbetaald.

Nu, mij goed, maar een bezoek aan de sociale dienst van mijn woonplaats leerde me beter. Na een rondje klassieke administratieve slapstick (van de CPAM op het derde, naar de sociale dienst op het tweede, vervolgens terug, enz.) kwam ik tot het besluit dat ik opnieuw van voor af aan een aanvraag mocht indienen en dat het besluit zonder enige garantie op succes of ontvankelijkheid opnieuw tot 4 maand op zich zou laten wachten. Bovendien doen ze graag moeilijk, want da's een sociaal statuut dat ze zoveel mogelijk willen beperken.

Nu ben ik dat spelletje enerzijds wat beu, anderzijds zit ik nu al 6 maand zonder ziekteverzekering. Er zal me maar wat overkomen, dus om nog eens een rondje mee te draaien in die carrousel zie ik niet zitten. Ik was ondertussen vrij goed op de hoogte van het autoentrepreneur statuut, omdat ik dat eventueel volgend jaar zou gebruiken, en kwam tot het besluit dat dat statuut me automatisch een RSI dekking zou garanderen, zelfs bij het uitblijven van inkomsten (tot 2 jaar-24 maand). En dat heb ik vorige week dus gedaan, zonder opgave van Sociale Zekerheidsnummer (daar is nu een kruisvakje voor). Alles ging op het eerste zicht goed, nu wachten op de volgende etappe, bekomen van de SIRET en eventueel bevestiging van de RSI.

Afgaande op wat jullie hierboven schreven over de Carte Vitale-RSI, mag ik er op rekenen dat dit statuut mij uitkomst zal bieden, of zal de administratie hier moeilijk doen? Nogmaals, ik ben niet van plan om binnen de eerste 6-9 maanden inkomsten aan te geven.

Indien alles normaal verloopt, binnen welke termijn mag ik de Carte Vitale en/of sociale zekerheidsdekking verwachten? Ik heb de Urssaf vorige week gebeld, en daar zeiden ze me dat de sociale zekerheidsdekking in principe geldt vanaf de datum van inschrijving. Zonder Carte Vitale ben je met zo'n belofte uiteraard niks.

Alvast bedankt, Midas.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#14 Geplaatst: 2011-08-15 09:26:20

Het duurt gemiddeld drie maanden voordat een carte vital wordt uitgereikt, maar ik hoor ook wel zes maanden of nog langer. Het is juist dat vanaf de datum van inschrijving de dekking voor de ziektekostenverzekering geldt. In geval van beroep op een zorgverlener voordat de carte vital is uitgereikt kun je het bewijs van inschrijving als auto-entrepreneur meenemen (dat is het papier waar het SIREN-nummer op staat).

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#15 Geplaatst: 2011-08-17 15:42:57

Als aanvulling, er zijn dus alsnog 2 nadelen aan de Aautoentrepreneur status.

In profession liberale moet je buiten de 18,3 % afdracht (aan de urssaf), welke ook de pensoenheffingen omvat, nog eens een bedrag van rond de 12 % betalen aan de Cipav, het bevoegde pensioenfonds, wat dus prijzig kan uitpakken. Vooral als je eens een kwartaal niets omzet, dan moet de heffing aan Cipav met een zeker minimum toch betaald worden. Tweede nadeel is dat je als AE geen recht hebt op de Prime Pour l Emploi, door de impots uit te keren aan mensen met lage inkomens. Die uitsluiting geldt ook voor de overige gezinsleden, dus de partner en kinderen die helemaal geen AE zijn. We blijven benieuwd waarom dat zo is, welllicht dat de vakman dit weet. In de wetteksten van de impots en op de site lautoentrepreneur heb ik het niet kunnen vinden, maar ik ben dan ook maar een simpele ondernemer.

En dat gemiddelde van 3 maanden wachten op je carte vitale, vooral als er gevallen zijn van 3 jaar wachten en zeuren moeten er ook gevallen zijn die met 3 weken de carte vitale in huis hebben... Ben benieuwd waneer de AE helemaal opgeheven wordt en hoelang zullen we nog een EU hebben, althans die voor de burgers bedoeld was...

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#16 Geplaatst: 2011-08-17 17:26:25

Op die laatste vraag over de EU heb ik zeker geen antwoord en op de vraag wanneer de auto-entrepreneur wordt opgeheven waarschijnlijk ook niet. Daar wil ik wel mijn gedachten over geven. Denk nog eens aan nde voordelen van het statuut van auto-entrepreneur:

- Frankrijk kan trots verklaren dat het kleine ondernemerschap in Frankrijk meer groeit dan in alle andere EU-landen

- De auto-entrepreneur is een goede (lees weinig bureaucratische) manier om BIJVERDIENSTEN legaal te maken. 

Door deze twee voordelen zie ik de auto-entrepreneur niet snel opgeheven worden, maar ik zie wel aanpassingen van regels zodat het statuut doet waar het voor bedoeld is. Ik heb eens gelezen (weet niet meer waar) dat de HELFT van alle auto-entrepreneurs in feite misbruik of oneigenlijk gebruik maken van het statuut. Niet voor niks dat de reputatie van auto-entrepreneurs niet zo best is.

Het grote probleem zit in gehaaste, zeer slordige wetgeving, waarop we nu al een paar keer reparatiewetgeving hebben gezien, maar ook niet aangekondigde maatregelen van de betrokken organisaties zoals URSSAF en RSI die 'stiekem' worden doorgevoerd.

Dan de vragen van Dit:

Het nadeel dat je aangeeft voor de prof.libs is geen nadeel van de auto-entrepreneur. Immers ook ondernemers die vallen in deze bedrijfsactiviteit en die kiezen voor een entreprise individuelle onder het micro-régime betalen exact dezelfde percentages aan sociale lasten en pensioen. Dat die belasting hoog is, dat klopt, maar dat is gebaseerd op het politieke uitgangspunt dat een prof.lib heel weinig bedrijfskosten heeft, dus een grote winst maakt, dus een fors deel van die winst dient af te staan om het Franse sociale netwerkwerk in stand te houden. Als je het daar niet mee eens bent: volgende keer een andere President kiezen.

Tweede punt: geen Prime pour l'Emploi. de reden daarvoor zit in het uitgangspunt van de auto-entrepreneur. Je wordt verondersteld al een andere status te hebben (werknemer, gepensioneerde, ondernemer, student) en de omzet als auto-entrepreneur te beschouwen als bijverdienste. De veronderstelling is dus dat de auto-entrepreneur geen laag inkomen kan hebben. Heeft iemand met een status die daarnaast auto-entrepreneur is, toch een laag inkomen dan kan hij doorvoor worden gecompenseerd door de regelingen die gelden voor zijn 'hoofd'status.

Wim

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#17 Geplaatst: 2011-08-18 12:22:38

Beste allen,

Dit schreef:

Als aanvulling, er zijn dus alsnog 2 nadelen aan de Aautoentrepreneur status.

In profession liberale moet je buiten de 18,3 % afdracht (aan de urssaf), welke ook de pensoenheffingen omvat, nog eens een bedrag van rond de 12 % betalen aan de Cipav, het bevoegde pensioenfonds, wat dus prijzig kan uitpakken. Vooral als je eens een kwartaal niets omzet, dan moet de heffing aan Cipav met een zeker minimum toch betaald worden.

Mijn vraag aan Dit: Waar haal je deze informatie vandaan (de extra betaling aan de CIPAV van ongeveer 12%). Op de site van de CIPAV (onder andere een digitale folder over de auto entreprise en de CIPAV) en die van de auto entreprise is hierover niets te vinden.

Graag verneem ik derhalve hoe je aan deze informatie komt.

Rob van Schijndel

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#18 Geplaatst: 2011-08-21 18:41:30

Bedankt voor de info Wim. Ik houd jullie op de hoogte van het verloop. Laat ons hopen dat ze het na twee en een half jaar actief toch al een beetje onder de knie hebben. 

@Dit: volgens mij klopt het niet wat je daar aanhaalt, je betaalt gewoon een vast all-in percentage, daar komt niks bij. Alle info op http://www.lautoentrepreneur.fr/questions_reponses.htm#Couts

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#19 Geplaatst: 2011-08-22 09:06:33

Juist ja, met het vaste percentage over mijn omzet ben ik overal van af. Echter ik wordt door de Cipav al 1,5 jaar belaagd met aanslagen en aanmaningen. Telefonies overleg met mijn urssaf wees uit dat ik als AE ook nog eens Cipav bijdrages moet betalen. Als de urssaf zelf al niet weet hoe het zit.... Enfin ik heb mij al gewend tot de mediateur van de Cipav, zonder enige ontvangstbevestiging overigens. Kijken waar ik nou nog terecht kan met mijn probleem, wat des te lastiger is, omdat ik de enige ben met dit vraagstuk. Wordt vervolgd.  

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#20 Geplaatst: 2011-08-22 09:32:33

Ik begrijp dit misverstand niet. In de regeling voor het micro-régime staat nadrukkelijk dat voor de professions liberales 18,5% van de omzet moet worden afgedragen aan sociale lasten, EXCLUSIEF de branche-afhankelijke bijdrage voor het pensioen. Notarissen, experts comptables en medische zelfstandigen en nog vele anderen hebben allemaal hun eigen pensioenfonds, met verschillende voorwaarden. Maar veel prefessions liberales vallen onder de CIPAV. En die rekent gewoon 12% van de omzet. 

Het statuut van auto-entrepreneur heeft deze regeling zonder wijziging overgenomen. Dus het is volstrekt terecht dat de CIPAV een aanslag stuurt.

Mocht iemand hier nog aan twijfelen denk dan aan de volgende redenering:

Er zijn binnen het micro-régime in principe drie soort bedrijfsactiviteiten: commerce, service en professions liberales. Dat heeft de overheid zo geregeld omdat voor elk van de drie categorieen verschillende bedrijfskosten gelden. De commerçants moeten hun spullen inkopen en hebben dus de hoogste kosten. Zij krijgen te maken met een door de overheid vastgesteld gemiddelde van 71% bedrijfskosten, de serviceverleners (incl artisans) moeten gereedschappen kopen en krijgen 50% bedrijfskosten toegewezen en de professions liberales hebben nauwelijks bedrijfskosten (verkopen zichzelf immers per uur) en daarvoor is landelijk 33% aan bedrijfskosten vastgesteld als gemiddelde. Neem, in het laatste geval 45% sociale lasten over 67% winst, dan kom je uit op iets meer dan 30% aan afdrachten. Waarvan tussen RSI en CIPAV een verdeling overeen is gekomen van 18,5% en 12%. Veronderstel dat de afdracht slechts 18,5% zou zijn, dan zou dat betekenen dat de professions liberales meer bedrijfskosten zouden hebben dan de serviceverleners. Dat kan in individuele gevallen natuurlijk best zo zijn, maar als landelijk gemiddelde is dat een onhoudbare stelling. 

Wim

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#21 Geplaatst: 2011-08-22 16:21:32

Wim, je moet dit misverstand wel begrijpen (hoewel je gedachte volstrekt logisch is, zoals eerder aangegeven. Ik heb daar geen antwoord op.).

Als de betreffende instatie (CIPAV) een speciale gids laat maken over het auto entrepreneurschap en de CIPAV, en daarin melding maakt dat er slechts 18,3% sociale premies verschuldigd zijn (en daarbij uitdrukkelijk aangeeft dat dit alle sociale premies zijn, en daarbij ook de rechten aangeeft, zoals pensioenopbouw basis en aanvullend) begrijpt iedereen dat aanvullende facturen niet logisch zijn.

Ook officiële sites over de auto entreprise maken melding van de 18,3% sociale premies, zonder extra's.

Ik vraag me dan ook af of het wellicht premies zijn geweest over voorgaande jaren. Inmiddels contact met vragensteller, wordt vervolgd.

Rob van Schijndel

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#22 Geplaatst: 2011-08-22 22:23:09

Hallo,

Ik heb het nog even opgezocht om zeker te zijn. Ik wil uiteraard ook niet voor mijn beurt spreken, tot nu toe heb ik nog geen papierwerk over mijn 'zelf-ondernemerschap', dus misschien krijg ik later ook nog wel onverwachte rekeningetjes onder mijn neus geschoven.

Maar toch, heb de informatie nu al op meerdere plaatsen bevestigd gezien. Het all-in tarief voor professions libérales, vallende onder de CIPAV voor pensioen, is 18,3%. Daar komt bij mijn weten niks bij.

Op deze site van de CIPAV staat dit nogmaals: http://service.cipav-retraite.fr/cipav/article-10-micro-social-devenir-auto-entrepreneur-98.htm, en er staat ook bij wat hier allemaal inbegrepen zit, onder andere:

la cotisation assurance vieillesse pour le régime de base;

la cotisation de retraite complémentaire;

la cotisation pour le régime invalidité-décès

Met andere woorden, pensioenbijdragen zitten in die 18,3%.

In hun foldertje uit 2010, hier http://service.cipav-retraite.fr/medias/cms/docs/cms_doc_10_182.pdf, vind je op pagina 2 zelfs een rekenvoorbeeld. Daar staat duidelijk dat je enkel betaalt voor de omzet die je gedraaid hebt per trimester, met een nulbijdrage voor trimesters waar er geen omzet was. 

Feit is wel dat je om op pensioen aanspraak te maken, een minimumomzet per trimester moet halen. De dato 2011 ligt dat bedrag op 10909€ op jaarbasis, 2728€ per trimester. 

@dit: misschien probeert Cipav je gewoon één van hun aanvullende producten met vrijwillige bijdragen te slijten? (dus niet verplicht)

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#23 Geplaatst: 2011-08-23 00:03:07

Ja, dat pensioen en zo nog meer.

Ik sta nu al 1.5 jaar als autoentrepeneur professions libérales ingeschreven...en de CIPAV moet mijn pensioen beheren.

Al die tijd alles netjes opgegeven en de 20 en nog wat procent via de URSSAFafgedragen.

Tot nu toe geen rekening van de CIPAV gekregen. Als ik Wim moet geloven krijg ik nog een naheffing.

Als ik pensioen zou krijgen van de CIPAV zou dat so wie so net genoeg zijn om eens in de maand te lunchen. (Gezien de bijdrage uit mijn afdracht tot nu toe, omgerekend, klopt dat wel) 

En volgens Midas krijg ik geen pensioen omdat ik onder de drempel zit ...de crisis, weet U wel, dus daar gaat de directeur van de CIPAV van eten.

Pfff....

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#24 Geplaatst: 2011-08-23 09:38:13

He gelukkig maar in zekere zin... ik ben niet alleen, ook ruudj krijgt geen correcte reaktie van de Cipav. Voorts ben ik van mening dat Wim niet over de juiste info beschikt, wordt vervolgd. 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#25 Geplaatst: 2011-08-23 09:38:13

Nee, je krijgt dus geen aaslag CIPAV als je auto-entrepreneur omzet beneden de genoemde ongeveer tienduizend euro per jaar zit. 

Ik geef toe, ik heb niet alle CIPAV folders en internetsites doorgespit, maar ik probeer logisch te redeneren. Iedereen mag het met mij oneens zijn.

Onder het microregime classique worden meerdere soorten bedrijfsactiviteiten erkend, in te delen in drie groepen, die alle drie hun eigen percentage van de omzet moeten afdragen aan de RSI: commerce: 13%, service: 23%, prof.lib 18,5%. In alles wat ik heb gelezen en besproken met ambtenaren van de APCE rondom de auto-entrepreneur (en daar is toch inmiddels aardig wat tijd in gaan zitten), komt steeds hetzelfde naar voren: de auto-entrepreneur is opgericht met één hoofddoel: het zonder bureuacratische rompslomp legaal maken van bijverdiensten. Daarbij kun je in de verhandelingen van het parlement en ook in veel achtergrondartikelen lezen dat in principe de auto-entrepreneur exact dezelfde afdracht sociale lasten en belasting krijgt als het klassieke microregime, met dien verstande dat niet langer een minimum cotisation geldt. RSI is de uitvoerder van deze regeling en die doet precies wat de wetgever hem opdraagt, namelijk resp. 13%, 23% en 18,5% innemen van de auto-entrepreneurs.

De wetgeving over auto-entrepreneur zegt niets over de CIPAV of de MSA, twee andere uitvoerders van pensioenregelingen. Door inbreng van de MSA is besloten om alles wat met landbouw heeft te maken uit te sluiten van het statuut van auto-entrepreneur, dus MSA blijft mooi verschoond van dit soort discussies. Echter de grote groep professions liberales waarvoor CIPAV de pensioenuitvoerder is, is WEL toegelaten tot het statuut van auto-entrepreneurs. Het ligt wat mij betreft dan ook volkomen voor de hand dat CIPAV exact dezelfde regels oplegt aan een auto-entrepreneur als aan een micro-entrepreneur, namelijk 12% van de omzet t.b.v. het CIPAV-pensioen. Als ze dat niet zouden doen, is dat ook begrijpelijk, maar dan bouwt de auto-entrepreneur ook geen CIPAV-pensioen op. Geen premie heffen, maar wel een pensioen aanbieden aan auto-entrepreneurs is financiele zelfmoord. geen enkele Franse organisatie is in mijn ogen zo dom!

Als ik ongelijk heb, dan zouden natuurlijk alle professions liberales die nu nog 30,5% van hun omzet (RSI en CIPAV gecombineerd) betalen als entreprise individuelle allemaal onmiddelijk moeten overstappen naar auto-entrepreneur, want dan zouden ze in deze redenering exact dezelfde sociale dekking krijgen tegen 18,5% afdracht in plaats van 30,5%. If it sounds too good to be true, it usually is...

Wim 

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#26 Geplaatst: 2011-08-23 20:19:41

Hallo Wim,

Ik respecteer uiteraard je mening, en naar verluidt heb je toch wel wat ervaring met deze materie, maar hier ga je volgens mij toch zwaar in de fout. In plaats van je aan de feiten te houden, verkondig je hoe het volgens jou zou moeten zijn. Tja, dat kan natuurlijk niet. We kunnen allemaal wel eens lachen met de Franse administratie, maar in dit geval is de informatie op de respectieve websites voor één keer toch behoorlijk duidelijk. De door mij hierboven aangehaalde informatie vermeld duidelijk dat pensioenbijdragen in die 18,3% inbegrepen zitten, zonder meer.

Wat betreft het die minimumgrens voor pensioenopbouw, volgens mij interpreteer je die verkeerd. Het komt er blijkbaar op neer dat je per trimester, altijd en overal, 18,3% bijdragen betaalt. Als je daarmee dan recht hebt op pensioen, hangt er gewoon van af of je boven die grens van 2700€ zat of niet. M.a.w. zit je bijv. net onder die grens, dan betaal je maar krijg je geen pensioen. Zit je er bij wijze van spreken een euro boven, dan heb je voor praktisch dezelfde bijdrage wel recht op pensioen voor dat trimester. Zo lees ik het toch.

Wat betreft de rechtvaardigheid, moet je alles wel eens in z'n context plaatsen. Dit regime is een zeer gelimiteerd regime voor mensen met minimale inkomsten. Je mag nauwelijks 24000€ omzet per jaar halen, da's bijzonder uitzonderlijk voor iemand waarvan het vrij beroep de hoofdactiviteit is. Als je daar dan bijdragen op betaalt, zijn die bijdragen uiteraard laag, in percentage, maar ook in nominale waarde omdat je een percentage betaalt op een bijzonder kleine omzet. Ook het pensioen waarvan sprake, zal bijzonder klein zijn omdat je bijdrages bijzonder klein waren. Het regime is dus gunstiger dan het klassieke regime, maar voor mensen met bijzonder kleine inkomsten, en als zodanig zou het geen financiële put voor de Republiek mogen opleveren (ik verwacht trouwens dat het nog bijgestuurd zal worden). Het is trouwens niet bedoeld voor een levenslange carriere, maar als tijdelijk regime voor mensen met een bijberoep (dat voorheen niet aangegeven werd) of als overgangsfase voor mensen die willen overstappen naar een vrij beroep.

Wat betreft je opmerking over oneerlijke concurrentie met het klassieke regime. Onder dit regime betaal je volgens jou dus wel 30% (18+12), maar anderzijds zijn er ook heel veel andere voorbeelden, zoals: aftrek van kosten, recuperatie TVA/BTW, enz. Het percentage kan dan misschien wel hoger liggen, maar de eindafrekening ligt meestal lager voor iemand met een omzet hoger dan 24000€. Dus daar zie ik het probleem niet.

Nu ja, ik hou erover op. Als iemand praktijkervaring heeft, moet hij het maar weten te melden.

Ps: heb ondertussen (na 10 dagen) mijn SIREN/T nummer bekomen. Ik wacht nog wat op nieuws van de sociale zekerheid, en dan bericht ik wel over de termijnen binnen dewelke ik alles rond had.

groeten, Midas

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#27 Geplaatst: 2011-08-23 22:13:30

Een paar kleine puntjes:

Dat met de sociale zekerheid, althans de RSI en de ziektekosten, liep bij mij/ons niet goed: Nog steeds geen carte vitale, wel een verzekeringsbewijs - wat werkt

Ik ga na de vakantieperiode daar maar weer eens achteraan...

Het is een heel gedoe geweest om alles goed te krijgen. Je moet er dus met je neus op blijven zitten desnoods, met veel geduld, de RSI bellen en hopen dat je de juiste persoon aan de lijn krijgt.

Ik kreeg na twee maanden het verzoek om mijn Numereo de securite sociale door te geven aan de RSI, wat ik nog niet had omdat ik uit het buitenland kwam, het duurde uiteindelijk nog eens een dikke drie maanden en veel telefoontjes bewijzen etc.  voordat ik het verzekeringsbewijs van de RSI had, wel met terugwerkende kracht tot ingang van de inschrijving.

Tijdens een ziekenhuis bezoek bleek echter dat mijn echtgenote niet op dat bewijs was meeverzekerd, dat kon gelukkig nog geregeld worden, wel was zij pas vanaf dat moment verzekerd, dus alle dokterskosten voor haar voor die tijd hebben we zelf mogen betalen. Moet je ook maar weer in de gaten hebben.

Met de verzekeringsbewijzen konden we eenvoudig een aanvullende verzekering regelen.

Dan nog dat pensioen...uit Nederland komend konden we nog wel een aanvullende vrijwillige AOW verzekering afsluiten (maximaal 10 jaar) - info bij de SVB.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#28 Geplaatst: 2011-08-24 00:07:24

Nog een vrijwillige AOW-verzekering afsluiten? Heb je het sommetje gemaakt als je dat niet doet en later op 65-jarige wordt gekort met 2% voor elk jaar dat geen premie is betaald?

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#29 Geplaatst: 2011-08-24 08:04:17

@Midas:

Natuurlijk mag je het mij oneens zijn. Dan zijn de ambtenaren van de CIPAV die Dit een aanslag hebben gestuurd van 12% het in elk geval wel met mij eens.

In je voorbeeld beschrijf je het régime réel.  In het microregime is niets aftrekbaar, geen TVA terugvorderbaar en betaal je 13% van je omzet als het gaat om commerce, 23% van je omzet als het gaat om service en 30% van je omzet als het gaat om prof.lib.

Verder is de maximale omzet van een ondernemer in het micro-regime en van een auto-entrepreneur in de professions liberles €31.600 per jaar, niet €24.000

Ik blijf toch –enigszins eigenwijs- van mening, hoeveel folders van de CIPAV ook op tafel komen, dat het volstrekt onlogisch is om een auto-entrepreneurs een gratis pensioen aan te bieden, hoe laag die pensioenuitkeringen ook zijn:

ruim 100.000 auto-entrepreneurs in de prof.lib met een gemiddelde omzet van €12.000/jaar betalen in mijn redenering 12% van hun omzet aan CIPAV, dat is €144 miljoen/jaar aan premieinkomsten. In jouw redenering: niets! De CIPAV komt nu al geld tekort voor alle pensioenuitkeringen. Gaan die €144 miljoen per jaar laten liggen? Dacht het niet.

Wim

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#30 Geplaatst: 2011-08-24 11:49:15

@ Wim B:

Ik heb de rekensommetjes gemaakt, in mijn geval heeft het zeker zin gehad om naar deze regeling te kijken.

@ Wim van T. We begeven ons langzamerhand op het glijdende vlak van een diskussie over hoe het is, hoe het hoort en hoe het zou moeten.

Ik geef Midas gelijk dat hij zich beperkt tot de regels en kijkt hoe die uitpakken. We kunnen uren bomen, maar, zoals ik al eerder heb opgemerkt, straks is Sarkozy weg en wordt het toch weer anders.

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#31 Geplaatst: 2011-09-19 15:37:12

Ja lol, mijn inschrijving als auto-entrepreneur begint ondertussen wel wat van het spreekwoordelijke parcours de combattant te hebben.

Ter info post ik later wel nog een overzicht van alle hoepels waar je doorheen moet, maar deze wil ik toch niet onthouden. Zonet twee brieven ontvangen, de ene van de gemeente aangaande de taxe professionnelle. De andere vanwege mijn caisse rsi.

Voor de taxe professionnelle wilden ze weten hoe groot de oppervlakte is die ik voor mijn (bij)beroep gebruik. Aan de hand daarvan sturen ze je dan een aanslag. Nu zijn auto-entrepreneurs weliswaar vrijgesteld voor de eerste 3 jaar, en dat bevestigde de mevrouw aan de lijn ook, maar ze willen het toch maar weten zodat ze nadien alles hebben om je wel aan te slaan. Op die brief overigens geen woord over het feit dat je de eerste drie jaar niets hoeft te betalen, je moet er zelf maar op hopen. :) Overigens, na drie jaar moet je dus automatisch bijdrage betalen, waarvan het minimum in mijn gemeente (dept. 94) 515 euro bedraagt! Meteen vrij stevig, maar naar verluidt lopen die bedragen tussen de 200-2000 euro. Het kan dus nog slechter. Ik herinner me overigens dat ik hier in België nooit meer dan één- of tweehonderd euro voor betaalde, wat me toch een veel redelijker bedrag lijkt. Nu goed.

Tweede brief was zo mogelijk net iets aangenamer. Daarin vroeg de caisse rsi (RAM PL IDF) me om hen, bij wijze van kennismaking, 173 euro over te maken. Oftewel de côtisation rsi voor 2011. Tja! Overigens geen enkele verklaring hoe ze tot dit bedrag komen.

Ik vermoedde al dat één en ander niet doorgegeven was, en belde hen op. Kreeg daar een minder vriendelijke mevrouw aan de lijn die me weliswaar kon bevestigen dat auto-entrepreneurs niks hoeven te betalen zolang ze geen melding van inkomsten doen, maar dat ze dat zelf toch niet konden weten! Lol! Dat was hen immers door de URSSAF niet doorgegeven. Ik stond gewoon te boek als 'klassieke' profession liberale, en kreeg daarom een aanslag voor de minimum bijdrage. En hoe ik dat dan moest geregeld krijgen? Wel, ik moet zelf naar de Urssaf om een attest als auto-entrepreneur, dat dan aan hen bezorgen, waarna ze de bijdrage zouden schrappen. Overigens zouden ze me daar dan geen bericht van sturen, zou wel iets te makkelijk zijn. :) 

Daarna dus naar de URSSAF gebeld. Daar opnieuw wel een vriendelijke mevrouw (ja hoor, customer service in Frankrijk, het komt eraan!). Die wist me te melden dat de RSI hen nog niet op de hoogte had gesteld, maar gezien mijn inschrijving een vijftal weken terug, zou dit er nu ieder moment kunnen aankomen. Daarna zou ik automatisch het document toegestuurd krijgen, dat ik dan weer naar de RAM mag brengen, enz. Overigens, ik heb wel slechts tot 8 november om die bijdrage van de RAM te betalen, oftwel hen het juiste document te bezorgen zodat ze die kunnen annuleren. Veel rek zit er daar dus niet op.

Kortom, alles goed, maar er blijven toch heel wat haperingen in het radarwerkje van het auto-entrepreneurschap. En je blijft aan jezelf overgeleverd om de gaatjes maar dicht te fietsen. Nu ja, gezien ik nog geen Frans Sécunummer had, ben ik wellicht een vreemde eend in de bijt en verloopt het voor mij allemaal net iets trager en moeizamer.

Wel een pluim voor de automatisering die zich doorzet. Meer en meer diensten hebben een internetportaal via dewelke je automatisch info kan krijgen over je statuut, en/of verrichtingen kan doorvoeren. Da's toch al een merkelijke verbetering. Nog een paar jaar en ze komen er wel.

groet, Midas