Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

de burgemeester biedt mee op huis !

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-06-07 16:04:03

Ik heb een huis bezocht -zonder lucht in de markt...- met de eigenaars gesproken en wil een bod uitbrengen. Het is een prachtige kans. Echter de burgemeester van dit kleine dorpje heeft ook een bod uitgebracht dat is afgeslagen door de eigenaars.

De gemeenteraad bestaat voor meer dan de helft uit familieleden van de burgemeester die zelf ook al generaties aan de 'macht' zijn, de mooiste huizen in het dorp zijn van hen. Ik sprak met een Belg die er woont en hij zei me dat alle besluiten van de gemeenteraad met de burgemeester mee stemmen. 

Nu schijnt het zo te zijn dat als de burgemeester iets wil kopen je minimaal 15% hoger moet bieden, klopt dat ? Kent iemend die regeling?

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-06-07 16:13:53

Lijkt me complete onzin, die regeling. 

In hoeverre ben je trouwens bang voor wrok van de burgemeester als die buitenlander wel dat huis kan kopen...? Die kan het je later behoorlijk moeilijk maken. Eigenlijk zou je even bij hem langs moeten gaan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-06-07 16:26:34

Nou, zonder dat ik het wist (dat hij de burgemeester was) heb ik al uitgebreid met hem gesproken door toeval... Een praatje op de zondag. Hij wist waarschijnlijk wel dat ik die geïnteresseerde was. Het bod van de burgemeester staat wel gepubliceerd, hij wil zijn zus er in zetten en een hotel o.i.d. beginnen. Kortom ik ben al door de man uitgehoord. Toch schijnt die 15% te tellen.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2011-06-07 16:29:19

Wie zegt dat dan?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-06-07 16:31:31

Waait het bij jou? ;>)

Weer een andere inwoner van het dorp. Mocht het inderdaad allemaal onzin zijn en berusten op een diepgeworteld respect voor het bestuurlijk gezag, dan hoor ik dat ook graag. 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2011-06-07 17:42:02

Bonjour,

Ik dacht dat ik aardig wat wist van het reilen en zeilen op onroerend goed gebied in Frankrijk. Maar van die 15% overbieden van een burgemeester heb ik nog nooit gehoord. Echter, ik buig graag het hoofd voor de echte deskundigen. 

Voor zover ik kan nagaan is dat overbieden ook helemaal niet nodig of zinvol. Als een burgemeester met alle geweld een object wil kopen dat op de markt verschijnt kan hij dat in vrijwel alle gevallen regelen door van het wettelijke "droit de preemption" van de gemeente gebruik te maken.

In dit opzicht is de FR "pouvoir public" buitengewoon machtig, iets wat we in NL minder gewend zijn. En die macht wordt helaas ook nog wel eens misbruikt.

Dus wil ik graag een welgemeende waarschuwing uiten. Denk niet dat je even snel een FR burgemeester de pas kunt afsnijden. En al helemaal niet als buitenlander. En áls het je al lukt, dan ben je eigenaar van een huis in een gemeente waarvan de burgemeester je vijand is. Als buitenlander.

Er zijn misschien zekerder wegen richting gekkenhuis maar ik zou ze zo snel niet weten.

Mijn advies: ga open en eerlijk met de burgemeester praten en kijk of je eruit komt. Zo niet, "cut your losses" en ga naar een ander object op zoek.

Salutations, Jos

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2011-06-07 20:05:14

Heeft de burgemeester een bod uitgebracht op persoonlijke titel of als burgervader? Ik ging uit van het eerste.

avatar#7720
Moulin Galuzot
Berichten: 6
Reacties: 60

#7 Geplaatst: 2011-06-07 20:18:18

Let op wat je gaat beslissen ..

Een ervaring wil ik delen ..

Bezit 230 hectare grond rondom de watermolen ..

Mijn buurman "assistent procureur" en ik schreven in voor een gesloten veiling bij de onafhankelijke notaris ..

Voor een perceel van de D.D.E. 1 hectare groot ..

Om te laten blijken aan mij dat mijn bieding bij hem bekend is, verhoogde mijn buurman de prijs met exact 100 euro ..

De bieding was in duizenden en centimes euro ..

Na een rechtsgang lacht hij mij in mijn gezicht uit ..

Heb nu veel spijt om tegen deze corruptie gevochten te hebben ..

Veel succes met je beslissing ..

Salutations c

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2011-06-07 20:43:50

Als de gemeente ‘in het algemeen belang’ wil kopen en dezelfde prijs wil betalen als de vraagprijs of de overeengekomen prijs zoals die is opgenomen in het compromis de vente, is er niets tegen te doen. Theoretisch is het mogelijk een procedure te voeren als de motieven niet overtuigend zijn. Bij het opmaken van het  koopcontract zijn dergelijke ‘bedreigingen’ (le droit de préemption urbaine) standaard opgenomen in de opschortende voorwaarden.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2011-06-07 20:46:08

Een bod op prive naam van de burgemeester maar gepubliceerd op de gemeentelijke website. Dus een beetje van alletwee wat. Het hele dorp weet dus de geboden prijs. Een hotelachtig pand zou goed zijn voor tourisme.

De daar al lang wonende Belg, laat me weten dat behalve clan-achtige situatie en de 'gestuurde' meederheid van de familie, de burgermeester ook goede dingen doet. Hij heeft liever dat ik een ander pand koop in het dorp wat ook te koop staat, maar minder profijtelijk is. Het moet in ieder geval geen spel opbieden worden.

Eigenlijk zou ik voor het rechtvaardige gevoel me er niets van moeten aantrekken, en gewoon een hoger bod uitbrengen.  Als het kwaad bloed zet kan ik natuurlijk wel in een trage besluitvormings gang komen. Die + 15% lijkt geen wettelijke grond te hebben.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#10 Geplaatst: 2011-06-08 08:00:53

Ik zou zowel dit dorp als dit object daarin links laten liggen. reken niet op een correct rechtssysteem in Frankrijk. Advies zoeken om hier uit te komen, zo dit al mogelijk is, levert je in eerste instanties een lawine op van ervaringen van andere nederlanders, en dat zal geen vrolijke rubriek worden... Overigens eender met de fransen onderling, maar die hebben hun eigen fora. Nog los van de vraag of de Maire feitenlijk veel macht heeft, goede bedoelingen heeft, danwel zich zou moeten houden aan correct handelen, zou ik mij niet wagen in een tribale cultuur. Het openlijk uitbrengen van een bod door een ingezetene, wellicht aan de lage kant, is een waarschuwing aan indringers, en moet je zeer serieus nemen. Succes, Dit   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2011-06-08 10:27:18

Prachtig dit verhaal, ik herken het volledig, en velen die me eens zeiden zal wel meevallen bij jullie zien nu dat het niets vreemds is in Frankrijk.

Cowboyverhalen, ze bestaan dus echt zo ziet U maar.

Ratatouille, je kunt twee dingen doen; of je eigen weg gaan en dan is er niemand hier die werkelijk advies kan geven omdat niemand weet hoe jullie clans daar reageren, of luisteren naar de clan en hopen op beter tijden.

Hier gaat het precies net zo, ik ben een buitenlander, ook nog eens homo, en geloof me dat fransen rascistisch zijn, zelfs toen ik een aanklacht indiende tegen iemand die m’n tuin in kwam via een afrastering van de buren liep de juf op het gemeentehuis gewoon weg, en ze kwam niet meer terug.

Ze zal me duidelijk laten weten dat ik hier ongewenst ben (dan heeft ze een probleem)

Er zijn hier drie clans, en die vechten het met elkaar uit, daar moeten we maar mee leren leven.

De beste oplossing is stroop, veel stroop.

Hier zijn het enorme domme mensen die hun macht alleen maar in handen hebben omdat ze dat al eeuwen geleden hadden, niet door intelligentie dus.

De enige manier om dus van ze te “winnen” is ze te vriend zijn met veel stroop, ze hele slimme adviezen te geven op secrete basis waardoor ze het gevoel hebben dat ze daardoor een treetje hoger komen bij de publieke opinie, en ondertussen moet je er wel voor zorgen dat men weet dat jij bij de burgemeester op de koffie gaat en zo nu en dan eens wat influistert.

Als hij jou een ander pand wil verkopen, en je ziet het zitten, dan moet je hem eens vertrouwelijk vertellen dat je zijn project wel wil steunen, maar dan kun je toch ook wel een beetje hulp krijgen hé.

In Nederland gaat alles officieel, hier gaat het op de cowboymanier, ouwe jongens krentenbrood.

Als je daar niet tegen kunt moet je snel verhuizen.

Als jij op gaat bieden is je leven in dat dorpje naar de filistijnen, daar kun je zeker van zijn.

Hier heeft de burgemeester niets te zeggen, die is alleen maar naar voren geschoven door de adjunct opdat het een watje is wat precies doet de clan (adjunct) zegt.

En die juf achter de balie is goed omdat ze niet te passeren is, een soort van veiligheidsbuffer voor de adjunt, niet meer en niet minder.

Als ik echt iets te bespreken heb doe ik dat direct bij de adjunct, die de burgemeester zijn opdrachten geeft.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2011-06-08 10:51:29

Prachtig dit verhaal van Cees, ik herken een aantal dingen.

Ons dorp was beheersd door de clan van een rijke boer, zo heb ik horen vertellen. 

Toen kwamen de jongeren in opstand en hebben een burgemeester gekozen die een goede tegenpool was. Hij was toen rond de 20.

Nu is hij 18 jaar in zijn ambt en heeft zijn eigen clan+netwerk opgebouwd.

Bij de laatste verkiezingen werd hij te nauwer nood herkozen en een van zijn grootste opponenten werd adjunct.

Nu hebben wij twee clans (die van de rijke boer en die van de burgemeester) en een vitale oppositie.

Jullie mogen raden tot wie ik me wendt als ik iets wil :-)

Bestaat zoiets in NL niet? Cees schreef: In Nederland gaat alles officieel. Dat neem ik toch met een korreltje zout.

Wij hebben er toch zelfs een naam voor: old boys netwerk, ouwe jongens krentenbrood.

Christian von Klösterlein

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#13 Geplaatst: 2011-06-08 22:45:51

Het lijkt mij van belang om te weten dat elke bouwvergunning getekend wordt door de burgemeester en dat als hij niet tekent er heel weinig is dat je kunt doen.

Er is weliswaar een hof van beroep in Frankrijk voor ambtelijke dwalingen, maar dat functioneert nauwelijks.

Voor de goede orde: onder die bouwvergunning vallen o.a. ook:

- vervangen van je tuinhaag door een tuinmuur; 

- de aanleg van een zwembad;

- het maken van een venster in een blinde muur;

- het inrichten van je zolder als woonruimte.. etcetera

Zonder de goodwill van een burgemeester kun je in Frankrijk geen kant op met je huis, integendeel alles wat die Belg zonder bouwvergunning heeft veranderd aan dat huis kan de burgemeester laten afbreken..! Dat geldt ook voor interne veranderingen zoals het verplaatsen van een toiletruimte.

Dus bezint eer gij begint..