Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Butagas-Primagas/Super-U-gas?

Auteur Bericht

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#0 Geplaatst: 2011-06-07 20:57:02

Beste mensen,

Sinds wij ons stulpje in .fr hebben maak ik de dagelijkse pot mbv gas uit een primagas fles. Als deze op was kocht ik een nieuwe bij mijn mannetje in het dorp. Nu hield mijn mannetje van het goede leven en heeft hij vroegijdig het tijdelijke voor het eeuwige ingeruild, tot groot verdriet van zijn achterblijvende vrouw met kind(eren).  

Voorheen maakte ik mij niet zo druk om de verschillende flessen en merken, ik kocht graag bij mijn mannetje om zo de lokale middenstand wat te helpen.

Ik had laatst een lege gasfles dus ik op naar de Super-U om te kijken of ik daar mijn fles kan inwisselen tegen een nieuwe. Dit bleek geen probleem.

Mijn interesse werd gewekt door alle verschillende flessen en merken bij de Super-U. Kan iemand mij uitleggen wat het (kwaliteits-) verschil is tussen de verschillende merken en inhoud. Gas is gas zou ik zeggen, behalve propaan, want dat is warmer en de fles moet dan buiten staan, weet ik...

Dank alvast voor de antwoorden.

Grt,

Robert

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-06-07 21:49:08

Volgens mij is er geen verschil. Vroeger wellicht. Ik vermoed zelfs dat ze allemaal van dezelfde multinational komen.

Nu heb ik een stuk of 5 flessen in divers kleuren, van de verschilende merken. Mijn buurtsupertje wil echter alleen een rooie tegen een rooie en een grijs-blauwe tegen een grijs-blauwe inwiselen. Want van verschillende merken. Prijsverschillen zijn miniem.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2011-06-08 08:12:28

Bonjour,

Allereerst, de inhoud van de flessen is zoals Steven zegt altijd hetzelfde. Propaan is propaan en butaan is butaan, in welke fles het ook zit. Het hele assortiment aan maten en kleuren is het uitvloeisel van "marketingstrategieen", de pest van de tegenwoordige tijd.

Als je gaat rekenen zitten er geen enorme verschillen in de prijs per kg, tenminste als je flessen van één gas van een bepaalde maat onderling vergelijkt. Met andere woorden, alle butaan in 13 kg flessen kost vrijwel hetzelfde, en alle butaan in de kleine 5 kg flessen ook. Wel is het gas per kg goedkoper naarmate de fles groter is, maar daar zit een zekere logica in.

Het is even opletten met de huismerken van supermarkten zoals Leclerc en Intermarché. Die flessen lijken erg op de traditionele 13 kg flessen en zijn een stuk goedkoper. Er gaat echter maar 10 of 11 kg in!

Kleine verschillen kunnen ook voortkomen uit de prijs van het eerste consigne, soms is dat gratis, soms kost het iets van 5 euro, en als je het papiertje goed bewaart kun je dat "statiegeld" terugkrijgen als je de fles weer definitief inlevert.

In de praktijk kies je over het algemeen op basis van andere argumenten. Zo heb ik in mijn oude campertje een "gashok" waar op de cm precies ruimte is voor een stel 13 kg flessen. En omdat je met zo'n ding rondrijdt kies je voor een merk dat je overal kunt inwisselen, zodat je niet afhankelijk bent van een Leclerc ofzo in de buurt. In jouw geval zou ik eens kijken wat er in jouw buurt het meest voorkomt en die fles kiezen.

Wellicht ten overvloede, hier vind je een uitgebreid verhaal over gasflessen met plaatjes van alle bestaande typen.

Salutations, Jos