Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ontslagen worden met een vast contract, en nu?

Auteur Bericht

avatar#7473
Rickhtml
Berichten: 4
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2011-06-15 16:59:51

Beste Forumleden,

Ik werk (ben Nederlander) voor een Frans bedrijf, in Frankrijk. Men heeft besloten om mijn baan 'op te heffen', waardoor ik 'overbodig' ben geworden.

De MD heeft me laten weten dat hij een officiële procedure in gang wil gaan zetten, omdat de afdeling (dat was ik) niet meer bestaat. Volgens hem is deze regeling het uitbetalen van 4 maanden salaris.

Nu weet ik uit het informele circuit (heb een email als bewijs) dat hij niet van plan is om de afdeling op te heffen, maar in fiscaal 2012 opnieuw te gaan beginnen met hetgeen ik op dit moment aan het doen ben.

Ik vermoed met 'gewoon' iemand uit Frankrijk, omdat ik als Nederlander veel te duur (salaris, reis- en hotelkosten) ben.

Kan iemand me adviseren hoe ik dit nu moet aanpakken? An sich snap ik dat ze van me afwillen en erken ik dat mijn baan niet meer bestaat. Maar ik vind 4 maanden gewoonweg te weinig, i\omdat ik (met de zomer op komst) geen enkele reële kans zie dat ik in de zomer een nieuwe baan zal vinden.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties!

Rick Maresch

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-06-15 18:24:09

Rick,

Niet nodig hetzelfde bericht in 3 afdelingen op de website te zetten. Dit is de goede.

Het gaat blijkbaar om een licenciement économique. Op zich is daar niets tegen als de werkgever kan aantonen dat daar een reden voor is: opheffing of sterke vermindering van de werkzaamheden of een betere concurrentiepositie.

Zijn deze argumenten er niet of onvoldoende, dan praat je over een "licenciement abusif" (sans cause réelle).

Het is onmogeljk om op dit forum in te schatten wie er gelijk heeft.

Een "indemnisation de licenciement" hangt sterk af van de ancienniteit. 4 maanden is inderdaad kort maar kan gangbaar zijn bij een ancienniteit van enkele jaren.

En wat zegt jouw Convention Collective (CAO) erover?

Je zult dus juridische hulp moeten inroepen: van een vakbond of van een advocaat. Of eens kijken op deze website, rijk aan informatie. Er is ook een forum.

Verder is natuurlijk veel onderhandelbaar. Er bestaat ook nog een "rupture conventionnelle" die kan worden aangeroepen en ruimte tot onderhandelen biedt.

Groeten,

Steven