Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat gaat Sarkozy doen ?

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2011-06-15 18:07:12

Nog zo'n elf maanden te gaan en dan weten we of Sarkozy een tweede termijn krijgt. De resultaten van de eerste termijn zijn niet overtuigend.

 

Een in wezen “technische” wet zoals de Bouclier Fiscal is in dezelfde periode alweer vervangen. Er is geen begin heb gemaakt van de reparatie van de vastgelopen Sécurité Sociale en dat is toch een weeffout die leidt tot een budgettaire molensteen van epische proporties. Het afschaffen van de 35-urige werkweek leidt tot een chaotisch beeld zodat er geen effect te meten valt. En zelfs simpele zaken zoals het afschaffen van die domme waarschuwingsborden voor radars krijgt hij binnen zijn eigen UMP niet voor elkaar. Mijn grootste klacht blijft Sarkozy's onvermogen om de maatschappelijke tweedeling te keren, sterker ! hij wakkert de tweedeling juist aan.

De wijzigingen van de wetgeving mbt de pensioenen daarentegen is zacht geland. Maar al met al een mager resultaat van een tegenvallend bestuurder die met veel bravoure talrijke promesses afgaf.

Zijn daden in het buitenland waren overtuigender, maar is de gemiddelde Fransmensch nog geïnteresseerd in 'grandeur' als het economische tij zo tegen zit.

En dan nog de problemen van Europa die steeds groter worden en waarvan het Franse voordeel (de landbouw subsidies) in een afbouw fase zitten.

Een zittend president heeft veel macht, hij kan veel aan zijn imago doen. Maar ik ben bang dat het geen imago probleem (meer) is, maar simpelweg een kwestie dat zijn onvermogen zo zichtbaar is geworden.

Wat gaat Sarkozy doen om het tij te keren ?

Truc

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-06-15 19:47:56

Ha Truc - je bent er weer, en je hebt Machin nog steeds bij je ? - wat Sarko gaat doen laat zich afmeten aan Libië. Hij speelt daar en in geallieerd verband nog steeds 'Ik heb de langste'.

Maar of het hem helpen zal ?

Je vraagt of Sarko over elf maanden 'n tweede termijn krijgt. Krijgen zal-ie niet, hij is in staat 'n termijn te nemen, af te dwingen. En dat voor 'n zwangere president.

Ik las op la Une dat Fransmannen meer aan het huishouden moeten gaan doen. Dat lijkt me voor hem 'n aardige oplossing.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-06-16 12:06:40

Ook al is het hier geen polderland, nemen of afdwingen is natuurlijk onzin.

Hij zal zich verkiesbaar moeten stellen, en dan is de vraag hoe ver de baggerschuit zal komen in de race tegenover de vlotte Le Pen en welke er ook naar voren geschoven gaat worden bij de ps.

Het feit dat alles in Europa verrechts maakt me onrustig (ook ik verrechts eigenlijk).

Of sarkozy komt met een sluw plan en blijft in het zadel, en dat kan bijvoorbeeld iets zijn in de geest van de boeren die problemen gaan krijgen, misschien rijzen de graanprijzen de pan uit en gaat hij speciaal voor ons een streek uithalen zodat we niet het dubbele hoeven te betalen voor een baguette, maar hij moet iets doen, anders is het over.

Links is niet rechts genoeg, maar ik denk dat ze kunnen winnen van le pen als ze de goede naar voren schuiven.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2011-06-16 14:12:31

De Franse media zijn nog niet zover dat zij al beschrijvingen leveren van de kansen van Nicolas Sarkozy om aan een tweede ambtstermijn te kunnen beginnen. Wie zijn wij om daaraan al parmantige bespiegelingen te wijden?

Het enige wat nu bekend is, dat Sarkozy in de peilingen alle laagterecords sinds de stichting van de Vijfde Republiek heeft gebroken, dat hij zich wat presidentiëler is gaan gedragen, dat hij zich meer in dorpen en kleine steden laat zien, dat zijn eega in verwachting is, dat de smadelijke afgang van DSK hem geen voordeel lijkt te bieden, dat hij in het buitenland wat opzien baart (Libië) en dat zijn campagneteam al geruime tijd bezig is een oorverdovende campagne op touw te zetten.

Wim

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2011-06-16 14:29:11

Wim, volgens mij lees ik al weken in de Franse media de cijfermatige kansen van Sarkozy tegen elk van zijn potentiele PS tegenstanders, waarbij Sarko het aflegt.

Alleen tegen FN maakt hij geloof ik een kans.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2011-06-16 18:18:58

Klopt. Ik schreef over 'beschrijvingen' van de Franse media, zoals commentaren, hoofdredactionele columns, analyses en interviews met politicologen etc. We doen het al weken met de peilingen, de stortvloed van sondages die slechts het actuele volksgevoel meten.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2011-06-16 19:16:24

Ontegenzeggelijk heeft Sarkozy resultaten bereikt. Hij heeft de vastgelopen pensioendiscussie opengebroken. Het ambtenarenpotentieel wordt ingekrompen. De verkeersveiligheid bevorderd. De economische crisis in de tijd dat Frankrijk voorzitter was goed aangepakt in Europees verband.

Hij heeft de verrijking van de superrijken echter gewoon toegelaten. Ik zie geen toename van “moralité” bij de banken. Het “capitalisme sauvage” gaat gewoon door. De banlieues zijn niet veiliger en bewoonbaarder geworden. De jeugdwerkloosheid, vooral onder allochtonen, blijft hoog.  Illegale immigratie is niet tegengehouden, hoogstens minder zichtbaar.

Hele beroepsgroepen (medische sector, juridische sector, onderwijs) snakken naar een lange-termijnvisie die er niet is.

Dan de ministersploegen. Openingen naar links/midden/allochtoon  (Borloo, Morin, Yade, Ammara, Kouchner, Dati, Hirsch): mislukt. Na enkele jaren afgedankt of uitgeput zelf de handdoek in de ring gegooid.  Kabinet versmald tot getrouwen dan wel jaknikkers. Schandaaltjes rond snoepreisjes, rijke (demente) dames,  hippodromes….

Mocht Sarko echt de geschiedenis willen ingaan als iemand die veranderingen weet te bewerkstelligen, dan moet hij nog een termijn door. 5 jaar is simpelweg te kort, zeker in LDF.

Dit alles doet mij denken aan het motto van de CDA-campagne  “laat Lubbers zijn karwei afmaken” van 1986, jawel 25 jaar geleden.

En Ségolène R. getuigt voor de “faucheurs”, guttegut….. En haar ex François H. is oorverdovend stil in de Corrèze, vals gesteund door Chirac. Martine A.: uitstraling van een natte krant. De Villepin: Don Quichot. En Marine Le P.? Was ze iets mooier en slimmer geweest, maakte ze een kans. …

Laat u niets gelegen liggen aan mijn overpeinzingen. Ik heb het chronisch mis. Ik win nooit in kansspelen. Bestel gazole als de prijzen gaan dalen. Mijn laatste computer stond een week later voor 500€ minder in de uitverkoop. De enkele aandelen die ik heb zakken alleen maar. En heb net weer een Franse auto gekocht terwijl ik beter zou moeten weten….

Steven