Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waarde van keuringen van een huis

Auteur Bericht

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#0 Geplaatst: 2011-06-16 09:13:24

Ik ben een huis aan het kopen (in 63). Ik heb inmiddels van de makelaar  keuringsrapporten gekregen van de gasinstallatie en de elektrische installatie. Beide voldoen ze niet aan de eisen. In de rapporten staat letterlijk dat er gevaar is voor brand en verstikking.

Inmiddels heeft de eigenaar een en ander gerepareerd en op orde gebracht, maar op papier voldoet het huis niet aan de gestelde eisen. Mijn makelaar beweert dat zo'n uitslag helemaal geen gevolg heeft (het is een momentopname). Ook niet op bijvoorbeeld de verzekering.

Dat kan ik mij moeilijk voorstellen. Stel dat het huis afbrandt, dan kan ik mij indenken dat de verzekeringsmaatschappij de laatste rapporten zal opvragen. Daaruit zal blijken dat de installatie niet in orde was. Gaan ze dan nog uitkeren?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-06-16 14:06:14

De relatie van al die noodzakelijke diagnostische onderzoeken met het verzekeringswezen is nooit gelegd. De rapporten, acht in getal als het goed gebeurt, dienen om de kopende partij te informeren. Zijn zaken niet in orde bevonden, dan moet de verkoper de zaak herstellen. Heeft hij daar geen zin in, dan moet de vraagprijs omlaag, zodat de koper de voorzieningen kan aanbrengen. De kwaliteit van de diagnosebureaus, alsmede hun tarieven, lopen zeer uiteen. De mannen van de bureaus zelf leggen uit, dat hun arbeid vooral is bedoeld om arbeid te scheppen. Velen gooien er met de pet naar. Maar de notaris verlangt wel de verplichte rapporten.

Bij de verzekeringswinkel zou ik langs mijn neus weg eens vragen hoe dat zit met de relatie diagnoserapport/calamiteit.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2011-06-16 14:27:20

Hier moet ik het even oneens zijn met Wim. De 8 technische rapporten (die overigens niet voor alle huizen van toepassing zijn, ligt je huis bv niet in een termietengebied, dan hoeft er ook geen termietenrapport worden opgemaakt) zijn uitsluitend bedoeld ter informatie aan de koper. De verkoper is niet verplicht om de geconstateerde mankementen te verbeteren of de prijs te verminderen, maar de rapporten kunnen wel aanleiding geven om de prijsonderhandelingen te heropenen. Dat kan, maar de verkoper hoeft daar niet op in te gaan. 

Alleen in extreme gevallen (bv heel veel afschilferende loodhoudende verf) moet de inspecteur een rapport opmaken voor de Préfecture, in alle andere gevallen doet de inspecteur niet meer dan het opmaken van de verplichte rapportjes. Inderdaad wisselt het nog wel eens van kwaliteit en vooral van kosten. De kosten zijn voor de verkoper, maar de verkoper raad ik aan rond te gaan shoppen. Vorige week had ik weer zo'n geval waarbij er volgens de makelaar €950 werd gevraagd voor het dossier (5 van de 8 rapporten moesten worden opgemaakt). Bij navrage onder een andere naam bij dezelfde inspecteur was het minder dan €600. Een sterk vermoeden dus van €300 'kick-back' aan de makelaar. Verboden in Frankrijk, maar helaas het komt nog vaak voor.

Wim