Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

verspreiden warmte houtkachel

Auteur Bericht

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2011-06-16 20:33:09

Om de warmte van de houtkachel te verspreiden, wil ik in het plafond van de schouw een rooster wil plaatsen met een buis naar de zolder, aan de andere kant van die buis zou dan een ventilator moeten komen die de hete lucht de zolder op blaast (als ik dan op zolder een thermostaat ophang en die de ventilator(s) aan of uit laat schakelen ben ik helemaal klaar).

Mijn vraag; weet iemand waar ik een ventilator kan vinden die om kan gaan met hete lucht? Ik schat dat de temperatuur boven een kachel al snel boven de 50 (60 70?) graden komt, dus kan ik zo'n plastic badkamer-geval niet gebruiken. Ik vond dit maar dat is wat overdreven (900m3/uur!). Ik las ergens op dit forum iets over het gebruiken van een pc-fan maar dat lijkt me nu ook niet zo hittebestendig!

PS Er is geen plaats voor een distributeur d'air chaud-systeem

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#1 Geplaatst: 2011-06-17 00:25:21

Dag Lange,

Er zijn iets meer gegevens nodig voor een gewogen antwoord. Wat voor rooster, hoe lang is de pijp naar zolder, wat voor pijp is het, is er een verticale overbrugging, enzovoorts. Overigens kan zo'n pc-fan een behoorlijke hitte aan. De 50 graden is sowieso geen probleem als-tie draait. En je hebt fans met ingebouwde thermoschakeling. Een groter probleem lijkt het me als aan het eind van de pijp de lucht nog steeds 50 graden is, tenzij de zolder direct boven het plafond van je schouw begint. Maar dan is een gat al genoeg, want dan kan je gebruik maken van het gegeven dat warme lucht stijgt. 

F

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#2 Geplaatst: 2011-06-17 09:11:42

Die buis wordt maximaal 60cm lang, maar aangezien de zolder 50m2 is denk ik niet dat de warmte goed genoeg verspreid zal worden zonder ventilator.

Ik dacht trouwens een rooster en buis te gebruiken die verkocht worden bij zo'n distributeur d'air chaud, dat kan tegen hitte.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#3 Geplaatst: 2011-06-17 09:45:15

Het is vooral de hoogte van de zolder die veel warmte kost. Bij mij is de nok 4,5 meter van de vloer van 75 m2, waardoor de meeste warmte ‘verstijgt’. Ik neem aan dat in jouw geval het om een rechthoek gaat van 5 of 6 bij 10 of 8 met de schouwuitgang aan een kopse kant. Dan denk ik dat het handigst is om de warme lucht als die boven is te verspreiden met een stille ventilator. Om met een ventilator de warme lucht van beneden aan te zuigen, lijkt mij niet verstandig, want je maakt het beneden minder aangenaam. Ik ga er overigens wel van uit dat beneden voor voldoende toevoer van verse lucht is gezorgd.

En uiteraard is je zolder optimaal geïsoleerd. Anders stook je helemaal voor buiten.

F

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-06-17 10:47:46

Er zijn in de handel genoeg ventilators die om kunnen gaan met warme lucht, het is tenslotte geen hete lucht.

Wij hebben in de hal ventilators aan het plafond hangen, want inderdaad stijgt de warmte direct op en blazen we die naar beneden.

Je zou dus gewoon een natuurlijke circulatie kunnen handhaven zonder ventilator en de warmte verspreiden door deze naar beneden te blazen.

Cees.

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#5 Geplaatst: 2011-06-18 10:11:14

| Er zijn in de handel genoeg ventilators die om kunnen gaan met warme lucht, het is tenslotte geen hete lucht.

Heb je ook een idee waar? Ik vind ze niet...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2011-06-18 11:05:29

Jongens kom nou toch, een beetje googelen is toch niet zo moeilijk?

Ventilateur air chaud, kijk eens aan, hier hebben we er een, en hier, en zelfs als je bij de brico naar binnen gaat liggen ze er, bij leroy merlin hebben ze er tientallen.

Hoe heet is de lucht, op het moment dat het de ventilator paseert?

veertig graden? of vierhonderd?

In het eerste geval kun je met heel simpele ventilateurs de hotte aan de slag, in het tweede geval die voor schoorstenen.

bij leroy merlin hebben ze een kit die eigenlijk bedoeld is voor onder de vuurhaard, maar je kunt de ventilator los kopen, kost ongeveer 180 euro dacht ik, dat is dit ding, maar dan moet je die gril wegdenken.

Je spreekt geen Frans zeker, er zijn tientallen forums waar jouw plan besproken worden, tot in alle details.

Men gebruikt er computerventilatorretjes tot enorme ventilators van vrachtwagenradiateurs, iedere ecobrileur heeft wel weer een andere manier om zo de warmte door zijn huis te jagen.

Cees.

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#7 Geplaatst: 2011-06-18 12:29:47

poeh poeh, bedankt voor je vriendelijke reactie.

Ik stel een simpele, zeer specifieke vraag in de hoop dat iemand het leest die al eens zoiets gedaan of gezien heeft er even snel antwoord op kan geven. Kost geen tijd voor de persoon die een zinnig antwoord geeft en helpt mij en eventueel andere mensen die ooit dezelfde vraag hebben. Daar dient een forum voor, niet?

Maar goed, de links in jouw post zijn niet wat ik zoek (er is geen plaats voor een bak en "jusqu'à 40°C" is niet genoeg), ik zal zelf verder zoeken.


avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-06-18 13:51:17

Je hoeft toch die bak niet te plaatsen?

Je schroeft dat ding uit elkaar en je houd een hittebestendige ventilator over, stukken goedkoper dan die dingen van poujoulat.

Maar hoe wil je dan de warmte verplaatsen?

Je moet toch door een buis of kanaal of zo.

Of wil je de ventilator in de/een wand zetten die om het schoorsteenkanaal is gebouwd?

Je zegt dat je de ventilator aan de andere kant in de buis wilt plaatsen, dus dat is enkele meters van de bron vandaan.

Dan denk ik niet dat je erg heet bent hoor, en zestig graden is zoveel niet.

De meeste computerventilators zijn verzekerd tot een temperatuur tot ongeveer 80 graden, en een beetje een ventilator kan wel een temperatuur aan van 250 – 300 graden.

Over het algemeen ligt de smelt temperatuur van plastic rond de 350 graden, uit veiligheidsvoorschriften zeg maar.

Als je een pan kokend water door je gootsteen gooit smelt toch ook je aanrecht niet weg, of de soeplepel, de schuimspaan, de magnetronkom, het kofiezetapparaat……

Nou, hete lucht van 100 graden kun je beter niet op jouw zolder hebben, of wil je een sauna beginnen ;-)

Cees.

Sorry als ik je boos heb gemaakt, ik wilde je helpen;-(

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#9 Geplaatst: 2011-06-18 14:30:31

Haha Cees, precies waarom weet ik niet, maar ik moet altijd lachen om jouw bijdragen.

Ikzelf ben niet zo'n 'handige klusser': wel ideetjes, maar veeeel te ingewikkeld. Danzij jouw inzichten heb ik toch al aardig wat werk verzet ;-)

Om nog wat bij te dragen uit de praktijk: onze buren verwarmen hun hele bovenverdieping door de kachelpijp er gewoon doorheen te slingeren. Ok, het is niet zo'n groot huis, maar het werkt prima. Uiteraard is dit tegen allerlei milieuvoorschriften (bv min. temperatuur uitlaatgassen en zo), maar zij hebben (en ik citeer) in 40 jaar nog nooit controle gehad ...

Richard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-06-18 15:23:46

Ja Richard, als je alles volgens milieuvoorschriften wil doen, alles volgens ISO-normen en welke andere normen er al niet zijn, dan moet je helemaal geen huis gaan renoveren maar er een nieuw LATEN bouwen door een erkend bedrijf.

Elk jaar komen er weer nieuwe eisen bij, elk jaar verzint een of andere bureau-idioot wel weer iets om het de mensen moeilijk te maken, en de leveranciers prettiger.

Zo moeten wij onze jachten volgens normen bouwen, en dat is niet mis.

Een beetje een schuit - ik gebruik nu de goddeloze woordkeuze voor alles wat drijven kan – moet voldoen aan eisen.

Zo gaan we kijken met hoeveel personen die zinkt (zestien!, wie in godsnaam heeft zestien personen aan boord van een zesmeter roeiboot!, okok, stel dat een libier er een koopt)

Hoeveel personen kunnen er aan een kant staan voor die omslaat (whow, bij veertien loopt er water over de boording, allemaal aan het vissen?) en bij acht personen achterin ligt de buitenboordmotor te diep in het water (wie stuurt er als er acht man om je heen staat?)

Ze zijn volstrekt gestoord, sterker ,nog, men weet niet eens waar de berekeningen op gebaseerd zijn.

Een boot mag niet zinken inclusief zijn eigen gewicht……. Ehhh, een beetje een zeilboot weegt bijvoorbeeld zes ton, nou, dan zul je een flinke schoonmoeder moeten hebben plus zes jaar eten en drinken en make-up wil je ooit van z’n leven aan zes ton aan gewicht komen!

Een ander voorbeeld, er is gebleken dat de nieuwe verplichte verfsoorten veel gevaarlijker zijn voor het milieu dan de oude smerige chemische verf.

Waarom? Omdat het op waterbasis is gooit iedereen zijn halve pot verf in de vuilnisbak, want het is toch niet schadelijk, en spoelt men de kwast en roller onder de kraan af waardoor alle gif het riool in loopt.

Nee, als je wilt knutselen moet je maar ver weg blijven van bureaucraten, en op goed geluk spelen dat die inspecteur er zelf al de ballen verstand niet van heeft, als die al komt over veertig jaar.

Bij mij in de werkplaats, nieuwe toupie, volledig goedgekeurd, alle normen volgens de eu richtlijnen.

Nee, afgekeurd, omdat de veiligheidsknop, je weet wel dat rode ding waar je een ram op moet geven als je met je jatten in de messen komt, aan de zijkant zit, en niet aan de voorkant.

Ik heb voorgedaan hoe je werkt, je staat voor de machine, je bent rechtshandig (bijna iedereen is dat) en dan moet je plotsklaps de knop inslaan.

Dat doe je dus rechtshandig aan de kant waar je niet belemmerd wordt door een houten voorwerp of een slede, nee dat doe je met een zwaai naar rechts, poem.

Afgekeurd, omdat die knuppel meent dat voor linkshandige dit een probleem oplevert.

Grrrrrrr!

Officieel mag ik er nu niet mee werken, of mijn personeel moet allemaal aantoonbaar op vakantie zijn.

Ja daaaaahhg!

De keuken; de gasschakelaar moet kort bij het fornuis zitten om uit te draaien bij eventueel een ongeluk.

Bij ons zit tie, je gelooft het niet, achter het fornuis, en geïnstalleerd door een erkend bedrijf (ik zit niet aan gas)

Ik vertel de man dat ik dat ding daar niet wil, en leg hem uit; “Wat voor ongeluk zou er kunnen gebeuren met een, behalve dat piepers aanbranden of de melk overkookt?

Juist, de vlam in de pan, een steekvlam ergens in de jus, een leidinkje dat vanwege een fabrieksfoutje springt.

Beste man, je denkt toch niet dat ik m’n kop achter dat fornuis steek om die kraan uit te draaien als er een pan in de fik staat!

Dan ren ik het huis uit, draai de kraan uit waar ik m’n jatten niet brand.

Hij keek even raar, had zichtbaar moeite met mijn logica, en zei dat regels regels waren.

We zijn goed verzekerd, dat scheelt.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2011-06-18 15:32:32

Laat ik er snel even voor de Nederlander en aanstaande fransmens bij zeggen dat goddank Frankrijk Frankrijk niet zou zijn, als we naast de heldhaftige bureaucratie een veel minder heldhaftige controleur of ambtenaar hebben.

De meesten komen niet, en als ze al komen stoppen ze eerder bij de drankkast dan de meterkast.

Dus houd moed, ook uw aanstaande verblijf in Frankrijk zal veel aangenamer zijn dan in de lage landen waar de ambtenaar er een zichtbaar plezier in lijkt te scheppen U het leven zuur te maken, ook al heeft niemand gelijk.

Cees.