Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Politiek in het algemeen, maar in Frankrijk in het byzonder

Auteur Bericht

avatar#9165
Hassan40
Berichten: 2
Reacties: 28

#0 Geplaatst: 2011-06-24 16:02:55

Ieder land heeft zo zijn eigen politiek filosofen. Een van de grootste in Frankrijk is Alexis de Tocqueville. Volgens hem is een socialist een niet of nauwelijks werkende hebzuchtige verbrasser. Waarvan kennen wij deze mening? Het  is in ieder geval een populaire mening; varianten kom je overal tegen.

Alexis de Tocqeville (1805 - 1859) was onder meer ambassadeur in de regering van Napoleon. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het bescchrijven van de Franse revolutie, de revolutie van 1848 en de democratie in de Verenigde Staten. De boeken van Tocqeville (1805 - 1859) zijn nog volop verkrijgbaar.

In het Nederlands is kort geleden Herinneringen verschenen, geschreven in 1850-1851 (Uitgeverij Voltaire).De hierin geventileerde meningen deden Lodewijk Napoleon besluiten hem op te sluiten.

Daarnaast vond ik De begraafplaats van Praag van Umberto Ecco 'een verontrustend boek dat zich laat lezen als een jongensboek' (NRC). Het boek omschrijft het voorwoekeren van het antiisemitisme in Frankrijk gedurende de 19-de eeuw.

In andere boeken kun je genoeg lezen over de groei van het antisemitisme in Frankrijk in de Middeleeuwen, maar het boek van Umberto Ecco brengt het wel heel dichtbij.

Mijn geschiedenis professor stelde dat de basis van de jodenvervolging niet werd gelegd in het rijk van heer Hitler, maar in heel Europa vanaf de Middeleeuwen. Het antisemitisme zit ook diep verankerd in de geschiedenis van Frankrijk; dat blijkt ook uit het enthousiasme waarmee Petain joden op de trein zette en zelf opperde om ook kinderen te sturen om de treinen vol te krijgen, zelfs terwijl  men in Duitsland niet op kinderen zaten te wachten.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-06-24 16:20:56

Wat is de bedoeling c.q. actuele aanleiding van deze draad?

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-06-24 19:21:33

Sorry Wim , maar dit wordt toch wel spijkers op laag water zoeken.

In de Entre Bavards heb ik wel vaker onderwerpen zien starten die je dezelfde reactie hadden moeten ontlokken.

Is er dan toch een ouwe jongens krentenbrood circuit op dit forum?

avatar#9165
Hassan40
Berichten: 2
Reacties: 28

#3 Geplaatst: 2011-06-24 19:57:33

@Wim

Voor mij was de aanleiding het zien van een filmpje met daarop een levende Franse generaal, met een duidelijke antisemitische boodschap erin en met een in Frankrijk uitgegeven tijdschrift met het doel het antisemitisme te verspreiden.

Ik dacht dat het tgenwoordig volledig ondergronds zou zijn en dat ik zulks in mijn leven niet meer zou tegenkomen. Naief maar waar. Maar je hebt gelijk, dit forum is hier niet voor.

Jaren geleden heb je mij dat al eens gezegd, toen ik een opmerking had over hert boek Herfstij der Middeleeuwen van Joham Huizinga. Ook toen vroeg je mij wat dit met Frankrijk te maken had. Remember? Ook toen zei je dat deze site niet was bedoeld voor dit soort onzin.

avatar#7582
PaulGJ
Berichten: 9
Reacties: 19

#4 Geplaatst: 2011-06-25 06:50:35

Geschiedenis is actueel