Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

franse benaming dampremmend folie?

Auteur Bericht

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#0 Geplaatst: 2011-06-27 17:44:23

Ik wil aan de binnenkant van de zolder net achter de houten schroten afwerking een dampremmende folie plaatsen met daarachter isolatie platen, dan spouw en dan komt het houten dakbeschot met leien aan de buitenkant.

Ik zie bij brico depot: ecran pare pluie respirant

                               pare vapeur reflechissant

                               ecran sous toiture

                               ecran pare pluie respirant

Wat is nu de juiste voor dit doel?

Harold

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2011-06-27 21:38:46

Bonjour Harold,

Het hele complex van isolatieplaten, spouw etcetera noem ik even "sandwich".

Aan de warme kant van de sandwich (en dat is dus meestal binnenshuis) plaats je een absoluut dampdichte folie. Die voorkomt dat het vocht wat je binnenshuis produceert (bad/douche, keuken, transpiratie) in de sandwich komt en ergens halverwege condenseert. Dat levert allerlei nare problemen op.

Dus in jouw geval heb je de "pare vapeur reflechissant" nodig, en wel met de glimmende kant naar de binnenzijde van de woning gekeerd.

De ademende versies zoals "ecran pare pluie respirant" worden aan de buitenkant van de sandwich aangebracht, meestal onder de tengels/panlatten. Deze zorgen ervoor dat water of (stuif)sneeuw die onverhoopt onder de pannen/leien terecht zou komen, niet in de sandwich dringt. Tegelijkertijd kan eventueel toch in de sandwich terechtgekomen vocht naar buiten ontwijken door de "ademende" functie. Let op bij het aanbrengen, deze ecrans hebbn een boven- en onderkant, dus niet op hun kop leggen want dan werken ze niet zoals bedoeld.

Een "ecran sous toiture" kan zowel ademend- als niet-ademend zijn. De ademende versie (respirant) wordt gebruikt aan de buitenkant van een isolerende sandwich zoals hierboven beschreven. De niet-ademende, die je ook wel tegenkomt onder de naam "bitumineux", kom je tegen bij ongeisoleerde daken (hangar, schuur) waar men onder de pannen toch iets wil aanbrengen om stuifsneeuw, waterdruppels, stof, bladeren etcetera buiten te houden.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-06-27 21:50:55

Doen ze het hier (even naar beneden scrollen ) nu helemaal fout of is omgekeerd ook een goed idee?

Gezien van buiten naar binnen: buitenmuur- multireflectiescherm- glaswolisolatie- spouw en cellenbetonmuur. www.tornage

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#3 Geplaatst: 2011-06-28 00:07:11

Tja... wat is goed of fout. Het zou in ieder geval niet mijn oplossing zijn. Ik heb hier de volgende opmerkingen bij:

De reflecterende folie heeft geen noemenswaardige isolerende eigenschappen omdat hij voor het beste effect aan twee zijden aan een luchtspouw zou moeten grenzen. Ik neem echter aan dat deze mensen bang zijn voor het optrekkende vocht in de buitenmuur en daarom een dampscherm maken met behulp van deze reflecterende folie.

De glaswol zit nu tussen twee dampdichte lagen opgesloten namelijk de reflecterende folie en het kraftpapier van de glaswol zelf. Dat is een beetje vragen om moeilijkheden omdat eenmaal geinfiltreerd vocht niet meer uit kan dampen.

De luchtspouw tussen glaswol en het beton cellulaire is wel goed want dat onderbreekt het vochttransport tussen beton cellulaire en glaswol. De binnenzijde maken van beton cellulaire vind ik een goede keuze. Beton cellulaire isoleert redelijk en het zorgt ook voor een behoorlijke warmtecapaciteit in de woonruimte zodat de temperatuur een beetje stabiel blijft en niet teveel schommelt. 

De kans dat er condensatie optreedt in het glaswol is niet zo vreselijk groot juist vanwege de toepassing van beton cellulaire. Waarschijnlijk ligt het condensatiepunt altijd in de beton cellulaire waar hij geen kwaad kan.

Ik zou de glaswol en de reflcterende folie vervangen hebben door XPS schuim wel met behoud van de luchtspouw.

Maar ja dat is mijn mening.

Aat

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-06-28 07:56:26

Nog een opmerking bij het betoog van Aat:

De glaswol zit nu tussen twee dampdichte lagen opgesloten namelijk de reflecterende folie en het kraftpapier van de glaswol zelf. 


Omdat de isomatten, als ik het op de afbeeldingen van Jamie en Anûska goed zie, met hun kraftpapierlaag koud tegen elkaar staan en de kraftpapierlagen niet afgeplakt zijn kan hier geen sprake zijn van een dampdichte laag. 

Tja, de isolatie van dikke drielaagse muren en pierre blijft problematisch. Vooral als het bufferende effect van de dikke steenmuren teniet gedaan wordt (deze volgen bij binnenisolatie toch het buitenklimaat) en hun bufferende capaciteit (inertie) niet meer aan de binnenruimte ten goede komt.

Christian von Klösterlein