Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

overspanning van 6 meter

Auteur Bericht

avatar#9210
Eric 24
Berichten: 3
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2011-06-28 13:11:25

Beste forumleden,

Ik wil een verlaagd plafond in mijn kamer maken, met daarin geluidsisolatie. Om een optimaal resultaat te bereiken heb ik begrepen, dat het nieuwe plafond los moet komen te "hangen" van het bestaande houten plafond, dus geen verbindingen ertussen. Hoe gaat me dat lukken met een overspanning van 6 meter, in totaal moet ik ongeveer 80m2 plafond aanleggen op 6,5 meter hoogte. Graag jullie advies. Ook waar het gaat om isolatiemateriaal.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2011-06-28 14:14:18

Wat voor plafond ga je er in maken, dat is wel zo belangrijk om te weten.

Voor Placoplatre bestaan er speciale beugels die geen geluid doorgeven, die kun je dus zo tegen jouw balken schroeven.

Cees.

avatar#9210
Eric 24
Berichten: 3
Reacties: 4

#2 Geplaatst: 2011-06-28 16:58:31

Ik wil er gipsplaat tegenaan zetten en er tussen geluidsisolatie.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2011-06-28 17:20:53

Wat ik mis: is het een glad houten plafond of eentje met balken?

Als het een glad plafond is, kun je met die nieuwerwetse lijmen een heel eind komen. Er is speciaal geluiddempend plaatmateriaal te krijgen, en bijbehorende lijm.

Als het een balken plafond is, zou ik overwegen om rachels haaks op de balken te bevestigen op rubber (oid) klossen, daar tegenaan stevige platen OSB, en daar dan weer geluiddempend plaatmateriaal tegenaan lijmen.

En dan afwerken met gipsplaatjes.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-06-28 17:26:35

D’r zijn  speciale ophangbeugels om de plaatprofielen in te hangen.

Deze hangen in een soort rubber blok wat het geluid dempt.

X

X

Cees.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#5 Geplaatst: 2011-06-28 17:37:41

@ Cees,

Sorry, had over jouw mailtje heen gelezen ...

Overigens is het allerbeste, maar ook meest ingrijpende, het houten plafond c.q. vloer helemaal los halen en 'accoustisch geisoleerd' terugbouwen. Hier heeft Christiaan nog een stukje over geschreven ergens. Nadeel is dat de verdieping iets minder hoog wordt, maar voordeel is dat je een eventuele balkcontructie gewoon blijft zien.

Groetjes, Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-06-29 07:38:23

Eric,

een ding is me nog niet duidelijk:

- Wil je het loopgeluid van de bovenliggende verdieping dempen, of

-  wil je de ruimte zelf een beter acoustiek geven?

De ruimte is immers, uitgaand van je gegevens, een zaal van (L x B x H) 12,5x6x6,5m

De in de tweede referentie van Cees aangegeven acoustische gipspalten zijn alleen in het tweede geval nodig. 

Anders is de gewone gipsplaat, tegen een systeem van rails* gemonteerd die met acousisch ontkoppelende hangers aan de balken opgehangen is, de juiste oplossing. Op deze gipsplaat zou ik een laag geludsisolerende glas- of steenwol leggen; let op: niet de gewone rol met isolation thermique maar de speciale van isolation acoustique. Of neem de hier beschreven Renomince plaat.

* Een vergelijkbare ohangconstructie voor een gipsplaatplafond is hieronder te zien, maar dan niet met de speciale ophangers, omdat hierboven een onbewoonde zolder ligt. Bij jouw overspanning van 6m zou je de gewone lengtes van ophangprofiel met de hiervoor verkrijgbare koppelsrukken moeten gebruiken. Let bij het leggen van de profielen ook op de maximaal toelaatbare afstand, 40cm voor gewone 12,5mm-gisplaat. Voor platen met dempingsoplage even in de fiches produit of references techniques nakijken.

Christian von Klösterlein

avatar#9210
Eric 24
Berichten: 3
Reacties: 4

#7 Geplaatst: 2011-06-29 08:57:45

Christian, het is de bedoeling om het geluid van de bovenverdieping te dempen. De door jou berekende maten kloppen als een bus....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-06-29 09:01:07

Christian en Eric,

Ik deed deze link erbij omdat het de enige is die ik zo snel kon vinden, maar het gaat dus niet om de platen maar om de ophangbeugels.

In de oude huizen in de stad liggen alleen maar houten vloeren op de dikke balken, en om de (vaak studenten appartementen) zo geluidsmogelijk te maken isoleren we op deze manier;

Tegen de balken schroeft men de speciale ophangbeugels, daarin klik je de rails, en daar tegen schroef je de plaat.

Tussen de platen isolatie, en zo is tegelijk ook de naaldhak van de bovenjuf niet te horen.

Als je alleen maar isolatie gebruikt blijven voetstappen altijd te horen.

De vloer loshalen is vaak geen doen, wij hebben in ons huis wel de vloer er uitgehaald en die op band gelegd, maar dat kwam omdat we de plafondbalken wilde blijven zien, maar in de stad waar we een oud gebouw in de binnenstad hebben wilde we er in eerste instantie vanuit gaan dat het geruisloos werken is voor de studenten, ook al zet de bovenbuur een muziekje op.

We hebben daar eerst de bovenverdieping gerenoveerd voor de vakantieverhuur, een mooi appartement met enorme dikke eiken balken van tien meter lang die de hele charpente dragen, en toen dat af was een verdieping lager.

Nu zijn we rez chausée twee appartementen aan het maken voor rolstoelstudenten.

Het eigenaardige was dat iedereen al in het begin de schoenen uitdeed voor hun deur op de andere verdiepingen en de etage lager, en toen ik beneden begon heb ik eerst de mooie houten trap een beurt gegeven, een mooi plankje gemaakt met “schoenen uit” in de hal, en iedereen stiefelt op kousenvoeten de trap op.

We hebben dus twee plafonds eigenlijk voor niets met die dure ophangbeugels gebouwd.

Beneden gaan we gewone beugels gebruiken.

Die krengen zijn pittig duur, althans, dat zegt de plaquiste.

Kijk dus goed om wat voor geluid het gaat, praat geluid of loopgeluid.

Met praatgeluid heb je aan isolatie al genoeg, voor loopgeluid heb je deze dempers nodig die de trilling niet doorgeven.

Cees.

avatar#9210
Eric 24
Berichten: 3
Reacties: 4

#9 Geplaatst: 2011-06-29 09:28:41

Kees, bedankt. Het gaat vooral om "loopgeluid". Dus als ik het goed begrijp, de speciale dempers bevestigen aan de balken. Tegen de dempers raggels (hout of rails?). Isolatiemateriaal ertussen en gipsplaat er tegenaan.

Zoals al eerder vermeld, moet ik op een behoorlijke hoogte werken. Heeft iemand nog bruikbare tips om dit werken te vergemakkelijken. Ik heb een (kleine) Altrex steiger.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-06-29 09:49:33

Het is Cees met een C,

Een steiger is makkelijker om te werken ja, en er zijn apparaten waarmee je de plaat tegen het plafond aan lift.

Die beugels zijn alleen geschikt voor de daarbij behorende rails, niet voor houten raggels.

Loop eens bij een bouwmarkt naar binnen, of een goede doe-het-zelver (geen bricomarche of bricodepot).

Cees

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#11 Geplaatst: 2011-07-13 13:48:58

Een platenlift is voor jouw klus bijna onontbeerlijk, vooral als je met 120 cm brede platen werkt. Werken met een platenlift is een fluitje van een cent, ook voor een bricoleur.  Lenen van een plaquiste of huren. 60 cm brede platen zijn slechts spaarzaam verkrijgbaar in Frankrijk. Vanzelfsprekend minder voegwerk bij 120 cm breed dan bij 60 .

Wat de isolatie betreft: al het ongedierte houdt van glaswol, nooit van steenwol. Bovendien is de brandwerendheid van steenwol superieur ten opzichte van glaswol.

Helaas is LDF nog steeds een glaswol land, misschien is steenwol niet bij elke handelaar op voorraad, maar je kan het wel altijd bestellen.

Indien je handleidingen in het Nederlands wilt lezen, surf naar de nederlandse websites van Rigips, Gyproc of Knauf ( NB Rigips en Gyproc zijn 100 % zusterbedrijven van Placoplatre SA en de meeste plafondsystemen zijn identiek)

Bram van Zanten

avatar#9210
Eric 24
Berichten: 3
Reacties: 4

#12 Geplaatst: 2011-07-13 14:24:19

Een platenlift zal inderdaad onontbeerbaar zijn, maar ik moet wel op ongeveer 7 meter hoogte werken...., zo hoog gaat zo'n lift niet. Heeft iemand hier ervaring mee?

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#13 Geplaatst: 2011-07-13 14:38:15

Wij zijn ook eens tegen een dergelijk probleem aangelopen: hoogte. Wel buiten, want binnen is het bij ons niet zo hoog ;-)

Buiten van die diesel-schaar-plateau dingen die ontzettend duur zijn om te huren (en die waarschijnlijk niet zomaar door de deur passen) is er vrij weinig voor te verzinnen, behalve een grote opbouwsteiger neerzetten ... Omdat jij onder je dak moet zijn heb je er misschien wel twee nodig met een soort loopbrug of zo.

Ik ben ook wel benieuwd of er 'handiger' oplossingen zijn voor klussen zoals dit!

Richard

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#14 Geplaatst: 2011-07-13 14:40:46

De platenlift die ik gebruikte ging met gemak tot de nok op 6 meter hoogte, maar ik heb geen flauw idee wat de maximale hoogte was die het ding aankon. Even vragen bij een verhuurder van materiel of bij een van de GKP fabrikanten Placoplatre, Lafarge of Knauf. In de utliteitsbouw gebruiken ze platenliften die zeker veel hoger gaan dan 7 meter, maar of die ook ergens te huur zijn is de vraag.