Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Met de Franse slag? Bij ons niet

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2011-07-07 05:54:32

Omdat het door Peter G. voorgestelde tevredenheidsonderzoek niet doorging wil ik hier mijn mening over dit onderwerp geven. Dit zijn mijn persoonlijke ervaringen, zeker vertekend door mijn streven in alles het positieve te zien en omdat ik leef volgens het devies: Moelijkheden zijn er niet om erover te zeuren maar om opgelost te worden. Met deze gedachten in het achterhoofd dus ...

Iedereen die me kent weet dat ik het meeste zelf doe, ook duurt het dan maanden. Maar er zijn toch bezigheden waar ik met Franse werklui moet werken. Hierbij heb ik met Franse aannemers en ook klussers de beste ervaringen gemaakt en niets van een lakse Franse werkmentaliteit gemerkt . Ligt het aan de regio (wij zitten in Champagne-Ardennes), ligt het aan mijn benadering, of heb ik gewoon geboft?
Mijn principe is dat ik duidelijk zeg wat ik wil en ook laat blijken dat ik een beetje verstand van zaken heb. En vanzelfsprekend ben ik tijdens de werkzaamheden op de chantier aanwezig.Tot nog toe heb ik vier grotere projecten door Fransen uit laten voeren:
1. Dak vernieuwen
2. CV-ketel plaatsen (ik heb het leidingnet en alle radiatoren zelf geplaatst)
3. Stucwerk in twee vertrekken
4. Vloer en poutrelles et hourdis

In alle gevallen werd het werk on time, on cost, on specification uitgevoerd.

Bij ieder van de vier gevallen zou ik details van de samenwerking en een aantal aangename ervaringen kunnen vertellen.
Wat ik wil zeggen is:
De Franse artisans zijn, tenminste in onze streek, net zo betrouwbaar en kwaliteitsbewust als de beste Nederlandse bouwvakkers – ik kan niet klagen!

Even terzijde: een van de mensen die bij mij gewerkt hebben zei dat hij graag met Zwitsers, Nederlanders en Belgen werkt (dit zijn de buitenlandse nationaliteiten die in onze streek voorkomen), liever dan met Fransen, want die lui ‘weten wat zij willen’ en veranderen niet om de haverklap van mening, en zij kunnen ook tekeningen lezen. Leuk compliment voor al die buitenlanders!

Dus: Franse slag, wat is dat?

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-07-07 07:54:17

Christian,

Jouw goede ervaringen, en je hebt het zelf al gezegd, komen door een heldere vraag, duidelijke afspraken en het goed volgen van de projecten.

Daarmee wordt tevens helder waarom het vaak mis gaat :

-         de opdracht was niet helder

-         het « devis » was niet helder of uitgebreid genoeg

-         tussentijdse wijzigingen (of tegenvallers) beïnvloeden de planning

-         onvoldoende coördinatie daar waar het gaat om verschillende bedrijven

-         onvoldoende communicatie en tussentijdse evaluatie tijdens de uitvoering

Bovengenoemde zaken kom ik erg vaak tegen in mijn werk en meer in Frankrijk dan in mijn oude thuisland.

Jij hebt wellicht ook het voordeel dat je aardig terzake kundig bent, goed kunt plannen en bij de uitvoering meestal aanwezig bent/was.

Dat is niet alle Bataven (en andere Europeanen) gegeven.

Niet onbelangrijke verschillen tussen Fransen en meer noordelijke dan wel oostelijke landen :

-         communicatie tussen werknemers (« ouvriers ») en de baas is vaak minder waardoor verstoringen minder goed of te laat doorkomen

-         anticiperen zit niet zo in het Franse bloed

-         overwerken als het iets uitgelopen is of nog even af moet is beslist minder gangbaar

-         veel artisans hebben verschillende chantiers tegelijk

Wijzelf hebben verschillende « chantiers » gehad en zijn tegen het bovengenoemde allemaal aangelopen. We hebben zelf al de nodige ruimte vooraf in planningen ingebracht maar mis ging het toch weleens. Door bovengenoemde redenen.

Wat zeker belangrijk is, is een goede relatie met de mensen die het werk uitvoeren. Altijd zorgen voor koffie en ander drinken. Complimenten geven voor goede resultaten. De gelegenheid geven om de « gamelle » op te warmen. In de winter zorgen voor zo goed mogelijke verwarming. Meedenken bij tegenvallers. Soms was er even niet een stukje gereedschap dus maar geleend uit mijn collectie.

Dagelijks spreek ik mensen uit de BTP. Het overgrote deel is trots op zijn werk en wil dat ook graag horen. Maar bazen en klanten zijn vaak te spaarzaam met hun complimenten.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-07-07 08:54:33

Met dank aan Steven voor de aanvullingen. Even als toelichting op de opmerking van Steven betreffende devis, planning etc. een paar details van het karwei Dak vernieuwen:
Ik heb met de aannemer in het najaar het project besproken en hem de opdracht gegeven. Ik wilde eigenlijk alleen een deelrenovatie maar hij wist me ervan te overtuigen dat alles nieuw maar 30 à 50% meer kost en een om 200% beter resultaat levert.
Zijn tijdsplanning was 14 à 15 werkdagen, en we kwamen overeen het karwei in mei van het volgende jaar te doen. Gedurende de winter hebben wij een paar vriendelijke brieven over en weer geschreven en elkaar vooral een gelukkig nieuwjaar gewenst. Op de afgesproken dag in mei werden de materialen aangeleverd en de werklui begonnen met het slopen. Zij werkten iedere dag van 08:00 tot 12:15, verdwenen dan met hun busje om bij moeders te gaan eten, en begonnen om 14:00 weer. Pauzes: ’s ochtends een van 15 min, en ook een in de middag. 
De baas kwam iedere dag of om de twee dagen tussen 9 en 11 uur, bekeek het werk, besprak het met zijn mensen, en was vooral bij het inmeten van nieuwe balken steeds zelf aanwezig, want het ging erom de oorspronkelijk twee daken waar het bij de overgang blijkbaar generatieslang gelekt had, in een vloeiende lijn te leggen.

Een paar bijzonderheden:
1.  De aannemer had bij het berekenen van het oppervlak een fout gemaakt; hij had een uitspringend stuk niet bij het oppervlak opgeteld maar afgetrokken. Hij kwam erachter toen zijn mensen hem erop attendeerden dat er te weinig pannen geleverd waren. Hij erkende dit als zijn fout en heeft niets voor  de additionele vierkante meters gerekend.
2.  Omdat een gedeelte van het werk aan de achterkant van het huis was had hij met het inhuren van een kraan gerekend om materiaal over het huis naar de tuinkant te hevelen. Maar omdat ik intussen de binnenwanden van de stallen gesloopt had kon hij met zijn vrachtwagen door de grange naar achteren rijden. Van minderkosten wilde hij niets weten, maar hij bod aan iets extra te doen. Dat werd dan het timmerwerk voor onze auvent, door zijn timmerman keurig uitgevoerd.

3.  Toen af te zien was dat het werk sneller vorderde dan voorzien heeft de baas een van de werknemers weggehaald en op een ander chantier laten werken.

4.  De coordinatie met het loodgietersbedrijf dat de dakgoten en ander zinkwerk moest plaatsen was goed. De aannemer vertelde mij dat hij met dit bedrijf van een iets langzame oudere man samenwerkte omdat die zich aan zijn planning hield - wat voor hem belangrijker was.

Na twee weken en vier dagen was het werk klaar. De baas controleerde alles en heeft met mij besproken hoe meer- en minderwerk met elkaar verrekend wordt.

Het was zoals het voor een goed project hoort:
On time, on cost, on specification.

Natuurlijk, Steven, ik had het voordeel dat er geen tijdsdruk was en ik aanwezig kon zijn. Maar ik had de indruk dat zij het ook zonder dat goed gedaan hadden. De verstandhouding tussen le patron en les salariés was zakelijk, en met een zeker respect voor de baas, dus wel een beetje meer hiërarchisch dan in NL gebruikelijk.

Nogmaals: Ik heb geen klachten! Franse slag? Onbekend.

Christian von Klösterlein

edit 07-07-2011 10:33:

hyperlink en punt 4 toegevoegd 

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#3 Geplaatst: 2011-07-07 09:09:51

Mijn ervaringen zijn grotendeels zeer positieve, wat volgens mijn veel te maken heeft met hoe je de projecten zelf voorbereid en daarna de juiste (capabele) artisan/aannemer kiest en met hem zoveel mogelijk jouw wensen/ideeen doorneemt voordat hij een devies opmaakt.

Tevens is een goede relatie met de betreffende artisan/aannemer belangrijk, niet alleen op het zakelijke vlak maar ook daar buiten, wat naar mijn mening soms belangrijker is daar hij/zij dan meer flexibiliteit toont.

Heb al enkele malen wat kleiner werk laten uitvoeren door de aannemer wat hij zelfs nooit in rekening heeft gebracht, als ik hem er aan herinner dan is zijn antwoord, dat komt wel. Wat voor hem belangrijk is dat jij als klant tevreden bent en je hem dus benaderd voor een volgend project.

De kwaliteit van het geleverde werk hangt natuurlijk veel af van de kundigheid van de ouvriers, wat je tijdens de looptijd van een project zelf in de gaten moet houden en laten weten wanneer iets niet goed is.

Ik ervaar hier in de Aquitaine een vergelijkbaar kwaliteits niveau dan elders buiten France, met dien verstande dat ik hier de ebenisten beter vind, zeker als het om reparaties gaat ipv nieuw.

De betrouwbaarheid laat te wensen over vooral als het gaat over afspraken van een devies ontvangen, de startdatum van het project en andere timings, maar dat vergelijk ik dan altijd maar met de 25 jaar welke ik in Africa woonachtig ben geweest, waar dit niet anders is. (dus wat dat betreft voel ik me hier erg thuis).

Er zijn wel uitzonderingen, zo heb ik vorig jaar een airco/verwarmingssysteem laten plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf en mijn petje af voor de gehele afhandeling, wat begon met een keurig devies de volgende dag in de bus (nadat de commerciele man een gedegen onderzoek thuis had gedaan) een sublieme installatie die binnen de afgesproken tijd klaar was en de installateurs iedere ochtend om 08:00 uur begonnen.

Dus tot nu toe heb ik alleen maar goede ervaringen hier in de Sud-Ouest.

Peter

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-07-07 09:53:41

Ik mag geen reclame maken dus zeg ik niet dat wij in geval van ongeregeldheden met ons kantoor de mensen helpen door de rotzooi heen te komen tot een goede afwerking door de aannemer.

De meeste van onze klanten zijn Fransen, omdat in deze regio minder buitenlanders zitten dan ergens anders, maar we krijgen steeds meer verzoeken uit andere delen van Frankrijk opdat de kosten die eraan zitten vaak nihil zijn tegenover de kosten die men misloopt door miskleunen van het betreffende bedrijf.

Deze regio is ronduit droevig, al ligt het er wel aan welke bedrijfstak je hebt, en of de eigenaars de nieuwe fransen zijn of nog de oude garde.

We bemerken nu al de eerste meldingen over de zonnepanelen, goede kwaliteit belooft, Chinese gekregen, en wat nu? Daar werken we aan.

Andere klachten bestaan al lange tijd van een badkuip die niet op zijn pootje staat en door de tegeltjes zakt, tot kastenwanden waar de deuren vanzelf dichtrijden, en keukens waar de koelkast uitvalt.

De betreffende bedrijven zijn echt niet allemaal kleine jongens, ook grote edele merken doen er lustig aan mee en verschuilen zich achter de kleine artisan die voor hen de keuken plaatst.

Zink op, dus de pannen gaan er haastig op, en drie jaar later dondert het plafond naar beneden, oorzaak; een jarendurend lek wat langzaam het plafond op vrat.

Geen cement meer, de laatste nokvorsten gaan er dus maar zo op, beetje kit eronder, geen hond die het ziet.

Een restaurant vraagt vaste telefoon aan, en waar plaatst men de centrale (diverse lijnen plus alarm) naast de frituurpan in de keuken, want ja, daar kwam toevallig het kabeltje het dichtste bij.

De klant heeft drie keer een nieuwe centrale gekregen, totdat iemand hem zei mij eens te bellen want dat is toch niet normaal.

Het grote probleem is dat de fransen zelf het ook geen probleem vinden, ze geloven het wel en betalen simpel als wat.

Franse slag? Praat me er niet van.

Cees.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#5 Geplaatst: 2011-07-07 10:50:51

Ook in onze regio 19 zijn er heel wisselende ervaringen, zowel door ons als door onze franse buren, dus aan de nationaliteit kan het niet liggen. De eerste franse aannemer was vlot met afspraken en een borrel om de afspraken te beklinken. Helaas na 1,5 jaar niets gedaan, dat was voor mij reden om hem een vriendelijke brief te sturen waarin stond dat zijn werktempo niet in mijn schema paste. De locale artisan deed het veel beter en hield zich volledig aan alle afspraken evenals een nederlandse aannemer. Beiden leverden uitstekend werk volgens afspraak. Op dit moment hebben we een devis voor het laatste deel elektra aanleggen wat in mei zou gebeuren, vanmorgen een brief naar de beste man gestuurd maar ik krijg het idee dat hij geen zin heeft want het is erg stil geworden. We zijn toch echt duidelijk en vriendelijk maar het komt niet in alle gevallen in orde. ik maak er nu korte metten mee door nog 1 keer contact te leggen en dan komt er een opzegbrief. Mijn (bejaarde) franse buurman heeft nog veel slechtere ervaring, met name half afgemaakt slecht werk een eindeloze wachttijden. Zefs het EDF maakte er een potje van en verscheen niet.

Misschien heeft het er nog wel mee te maken dat we op het platte land zitten.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2011-07-07 14:24:53

Heerlijk, al die positieve berichten en constructief bedoelde suggesties. Dat tevredenheidsonderzoek ga ik inderdaad niet uitvoeren, wel geef ik u ter vermaak wat observaties.

Twee 'draadjes' : "uit het nieuws" vs. "met de Franse slag", de één in de rubriek "Entre Bavelaars", de tweede in "Dagelijks leven, werken".

Dat is 'n verschil.

De één is gedurende 'n maand ruim twaalfhonderd keer bekeken, met daarop 'n dertigtal reacties (inclusief die bezijden de draad). De ander binnen 'n etmaal ruim honderd keer, met vijf relevante reacties (deze niet meegeteld).

Dat is 'n verschil.

De één ontving als eerste 'n bevestigende, negatieve reactie. De ander als eerste 'n bevestigende, positieve reactie.

- x - = +; + x + = +.

'n In beide gevallen versterkend effect (de eerste reactie bepaalt immers de toon en eventueel 'lawaai').

De één kreeg reacties van de Wibra, Peter (moi), Steven, Christian en Daisy (en Wim). De ander van Christian, Steven, andere Peter en Willem.

Zoek de verschillen tussen de Wibra en Daisy enerzijds en andere Peter en Willem anderzijds.

Maak de tekening zelf af en kleur de plaatjes in.

Voilà, uw tevredenheidsonderzoek :-)

Peter.

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#7 Geplaatst: 2011-07-07 15:48:48

Fransen noemen het A l'Italienne, dus ze kennen het fenomeen wel.

mvg/peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-07-07 17:55:27

Het heeft geen zin een tevredenheidonderzoek in te stellen, en de regio waar Christian zit is de regio die het dichts bij de Duitsers ligt qua cultuur, het hangt daar tussen Luxemburg, Duitsland, en Zwitserland, wel even anders.

Wat is tevreden, de een is eerder tevreden dan de ander, en zoals ik al zei, de een klaagt over een schrammetje, de ander ligt nog niet wakker al stort zijn halve keuken in elkaar.

Wij hebben enorm veel klanten met klachten, maar hoeveel zijn er die géén klachten hebben?

Onzin, dat hele onderzoek van jullie.

De Fransen werken anders, zijn trager, hebben een broertje dood aan overwerken, en tekeningen zijn abracadabra voor ze, allemaal feiten.

Waarom dit alles is, simpel als wat.

Nederlanders leren naast hoofdvakken bijvakken, men leert naast een automotor repareren ook de auto op te pimpen.

Een andere zeer belangrijk punt is dat Nederlanders hun best doen om beter te worden, men streeft, men wil graag doorgroeien naar een betere functie en steekt daarvoor een pootje meer uit.

Een derde niet onbelangrijk punt is dat men een relatie heeft met de baas, het is ik en jij, je wordt gewaardeerd, je krijgt een schouderklopje.

Hier is dat allemaal anders; je bent automonteur, niets meer en niets minder, voor auto’s pimpen hebben we iemand anders.

Je best doen? Voor wie? Streven is een nare gewoonte, je hoort niet beter te zijn dan een ander (lees bijlage)

De baas is de baas, ik ben maar een jan lu… die moet doen wat hij zegt, en een schouderklopje, hoezo?

Bijlage:

Ik stuurde enkele foto’s van werk van mijn leerling naar de chambres de metiers en de school, en zoals ik al eerder zei reageerde men er niet op.

Deze week heb ik met iemand gesproken omdat ik er toch moest zijn, en gevraagd waarom men niet reageerde op de foto’s van de jongen.

Hun antwoord was heel simpel, wat is de meerwaarde voor de jongen als we zeggen dat hij mooi werk heeft geleverd.

Ik viel bijna om van verbazing.

Het is pas echt fout in Frankrijk als je gaat proberen beter te zijn dan jouw klasgenoten, beter te zijn dan jouw collega’s, het is onfatsoenlijk de ander in een negatief licht te zetten door beter te zijn dan die ander, en eigenroem is al helemaal uit den boze.

Dat verklaart weer heel veel.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2011-07-07 20:04:34

Cees,

je zei:

Het is pas echt fout in Frankrijk als je gaat proberen beter te zijn dan jouw klasgenoten, beter te zijn dan jouw collega’s.

En ik steeds denken dat het de Nederlandse mentaliteit is niet je hoofd boven het maaiveld uit te steken. En dat Frankrijk een land is dat zijn elites koestert.

Fout dus? Weer iets geleerd :-))

Christian v.K.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2011-07-07 20:25:22

Christian,

Hangt er vanaf wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt.

Voor de "Grosses Têtes" zoals directeuren, politici, de anciens ou nouveaux riches, culturels: normaal en wordt toegejuicht: Sarko, Bernard Tapie, Lagardère, Lagerfeld(t), PPDA, DSK.....

Een artisan die zich opwerkt haalt zich de afgunst van zijn (concu)collega's op de hals: dat kan hij niet zonder "Vitamine C" gedaan hebben!

In bedrijven wordt ambitie vaak als "carrièrisme" gezien. Op niveau "ouvrier" is het hielenlikken of een bruine arm halen. Ik overdrijf niet.

Iemand die een "prime" krijgt, moet uitleggen aan zijn collega's waarom. Dat is mij ooit overkomen. Ik heb mijn baas gevraagd dat niet meer te doen.

Een (Nederlandse) collega van mij die doorwerkte in demiddagpauze kreeg toegebeten van de Franse collega dat hij overdreef.

Bazen geven zelden complimenten. Als ze dat doen, zijn ze bang onmiddelijk claims te krijgen voor salarisverhoging.

Helaas, extra inspanningen worden zelden beloond. Dat heet "Tirage vers le bas".

Cees heeft gelijk. "Au fond", het bedrijfsleven is ziek in Frankrijk.

Steven

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#11 Geplaatst: 2011-07-08 21:40:08

Wij waren gewaarschuwd dat in onze regio er afgunst heerst tussen diverse aannemers en artisans over het binnenhalen van klussen. Ik begrijp het gewoon niet want we horen ook dat de crisis merkbaar wordt en dat het werkaanbod minder wordt, toch laat men klussen gewoon 'liggen". De dakrenovatie bij de buurman werd half afgemaakt, de dakdekker verdween en na ruim een jaar moest buurman een ander het laten afmaken. Nu heeft elke dakhelft een ander type lei. Hij vraagt aan een lokale aannemer uit de buurt langs te komen voor een devies voor een echt grote reparatie aan zijn schuur, de kerel houdt hem steeds aan het lijntje. Na anderhalf jaar vraagt hij een ander, die komt meteen om de zaak te regelen maar nog dezelfde avond staat de eerste aannemer al op de stoep, pff en ondertussen is er geen ruk gebeurt.

Dat is dus LDF de Correze maar in NL kunnen de "vakwerklieden" er ook wat van hoor, de meeste aannemers in Kennemerland hebben een goed gevulde portefeuille dus ze kunnen kiezen welke klus hen het beste uitkomt.

Willem