Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Problemen met waterdruk

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2011-07-10 08:25:37

Zoals reeds in dit stuk beschreven kan men niet overal in Frankrijk met een constante waterdruk binnen het 'normale' drukgebied van 3 à 5 bar rekenen.

Ik hoorde van een buurvrouw die in ons heuvelachtig gebied in een diep dal (en blijkbaar dicht bij een pompstation) woont dat de overstort van haar boiler (groupe de sécurité) permanent lekte. Een voor de metingen geplaatste manometer tot 8 bar ging meteen stuk, dus waterdruk boven de 8 bar.

Er werd een regulateur de pression oftewel détendeur geplaatst en het euvel was over. 

Daarna vertelde de goede vrouw dat haar wasmachine nu ook niet meer aan het begin en einde van de vulstappen van het wasprogramma die rare geluiden maakte, en dat haar wasmachines nooit langer waren meegegaan dan twee jaar.

Kosten:

regulateur de pression laten plaatsen € 35, nieuwe wasmachine € 850.

Ja, het is het bekende verhaal:

-  De overstort van boilers is normaal op 5 à 6 bar afgesteld.

-  Mengkranen doen het bij hogere waterdruk niet goed.

-  De magneetventilen van wasmachines en vaatwassers zijn ook bedoeld voor 'normale' waterdrukken.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-07-10 08:51:09

Volledig eens en mijn waardering voor het duidelijke stuk over de "waterhuishouding", Christian. Bij mij varieert de ingangsdruk tussen 4 en 8 bar. Gelijk een "détendeur" geplaatst die al 12 jaar de druk op 3 houdt. Overigens wel een aftak voor de détendeur gemaakt, handig bij sproeien van de tuin.

Steven

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2011-07-10 14:53:37

Wij hadden eigenlijk geen problemen met de waterdruk - alles deed het - maar voor de zekerheid zo'n drukverlager er tussen laten zetten.

Scheelde ook met de douchecapaciteit! Met 5-8 bar is een 150 liter boiler aardig rap leeg, vooral gasten hadden niet door dat je een mengkraan niet volledig open hoeft te schroeven...

Groetjes, Richard

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2011-07-10 15:27:15

Een reducteur (max 4 bar) was bij ons verplicht om recht op garantie te hebben mbt onze adoucisseur. De 3,5 bar waar de reducteur nu op ingesteld staat is meeeeeer dan voldoende.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-07-10 15:39:56

Ik zie,

allemaal geen problemen. Het zijn meer de mensen uit Albion die hun drukloze watersystemen (met loft tank) gewend zijn en daarom in LDF anders moeten leren denken :-))

en die ook blij zijn dat de douches het hier behoorlijk doen. Ooit in een Engels privéhuis onder de douche gestaan? Wat een gepiesel! In hotels is het anders, omdat die meestal een opvoerpomp hebben. Dat is het nadeel als je tweehonderd jaar geleden voortrekker in de techniek was en nu nog in de toen geldende banen denkt.

Christian von Klösterlein

avatar#8878
André N.
Berichten: 0
Reacties: 4

#5 Geplaatst: 2012-04-11 13:12:07

Aangezien ons huis in een dal ligt, moet ik een 'réducteur de pression' aansluiten om een verbinding tussen de watermeter en de leiding naar het huis te maken. Ik ben er inmiddels achter dat ik bij elke doe-het-zelf winkel zo'n ding kan kopen, maar kan ik het eenvoudig zelf aansluiten? Uit bovenstaande discussie blijkt dat de drukverminderaar direct na de meter geplaatst moet worden. Moet ik daar een putje voor maken, zodat ik er later weer makkelijk bij kan? Het putje van de meter biedt geen plaats om daar de drukverminderaar bij te plaatsen. De huidige druk is zo groot dat telkens als ik de verbinding op een normale manier (met koperen koppelingen) wil maken, hij er af springt. Momenteel zit er een kraan aan die de SAUR heeft aangesloten, maar die is via een soort drukkoppeling aangesloten die je over de ethyleenbuis heen schuift en die zichzelf vastdrukt als er waterdruk op komt te staan. Gaat die drukverminderaar het dan wel houden?

André Nuchelmans

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2012-04-11 14:33:23

Yes you can

Rob

avatar#7236
adrijanus
Berichten: 1
Reacties: 5

#7 Geplaatst: 2012-04-15 13:28:49

Beste forumgenoten,

Weet iemand of het membraam van een regulateur de pression stuk kan gaan als hij bevroren is geweest? Er is verder niets aan te zien, maar hij regelt de druk niet meer.

Adriaan

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2012-04-15 13:42:09

Bonjour Adriaan,

Membranen van geisers, pompen en dergelijke vriezen gemakkelijk stuk als deze niet waren afgetapt. Dus ik vermoed dat dat bij een regulateur de pression ook kan gebeuren. Meestal staat in de gebruiksaanwijzing van die dingen dat je ze moet aftappen als de omgevingstemperatuur onder nul komt.

Als bij jou ook iets over aftappen (vidanger) in de gebruiksaanwijzing staat, dan kun je er redelijk zeker van zijn dat-ie stukgevroren is.Dat hoeft overigens niet de membraan te zijn. Ik heb zelf een geiser gehad die bevroren was, daarvan was de membraan nog heel maar de behuizing dermate vervormd dat de vlamregelaar achter de membraan verklemd was.

Dus haal de gereedschapskist maar vast te voorschijn ;-)

Salutations, Jos

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#9 Geplaatst: 2012-04-16 00:12:26

Hallo Adriaan,

Ja dat kan, net een week geleden de onze vervangen, aan de buitenkant niets te zien, aan de binnenkant ook niet maar stuk was hij zeker. Net als de watermeter zelf trouwens, aan gruzelementen was die. Aftappen van zowel compteur als regulateur is wat lastiger dan de gewone leiding. De gemeente adviseerde de beide onderdelen zó te plaatsen dat je ze beide uit het systeem kan halen bij langere afwezigheid tijdens koude perioden.

Ik heb die oude loodgieter gebeld, wat hij daarvan vond: geen goed idee, die koppelingen gaan de hele tijd stuk. Beste oplossing volgens hem voor en achter de meter en drukregelaar van die kleine onderkraantjes plaatsen en die ook aftappen als je het water afsluit en vervolgens alles goed inpakken. Maar goed, ik weet natuurlijk niet of jouw regelaar stuk ging bij aan- of afwezigheid.

Succes ermee, Rimke

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2012-04-16 11:31:54

Rimke,

volgens mijn ervaring lopen de meters niet makkelijk leeg, vooral als je alleen ervoor en erachter een aftap plaatst. Er bestaan ook meters met aftap op het meterhuisje zelf, maar die worden niet meer vaak gebruikt want deze aftapjes gaan gouw vast zitten als ze een poosje niet gebruikt worden.

Beter is in ieder geval het meterputje uitdiepen en alles op vorstvrije diepte leggen, en natuurlijk de ruimte boven de meter 's winters met een strozak of een aantal lagen goed passende polystyreenschuimplaten vullen. Is natuurlijk een groter project!

Christian von Klösterlein

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#11 Geplaatst: 2012-04-18 00:25:20

Hallo Christian,

Ik denk idd dat er voor ons niets anders op zit dan de meter en drukregelaar zo goed mogelijk te ontwateren en dan heel goed inpakken. Ze zitten bij ons niet in een put, maar in een bovengrondse kelder die niet vorstvrij is, ingraven is geen optie, heel goed inpakken wel.

Wel handig om te weten dat de genoemde aftapjes niet betrouwbaar zijn, ik had vóór de meter een tap die lucht zuigt (en door de leiding blaast) en na de meter een klein kraantje. Niet genoeg dus. Handig om deze ervaringen te delen.

Rimke

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2012-04-18 10:48:27

Nog twee dingen over vorstbescherming en leiding leegmaken:

Als leiding en meter zoals bij Rimke bovengronds in een kelder zitten dan zou ik overwegen er een kist omheen te timmeren die ik 's winters met isolatiemateriaal vol stop, ongeveer zo als een hooikist (kent u die nog uit grootmoeders tijden?).

De kist kan behalve een deksel ook een losneembare voorkant hebben om de toegankelijkheid te waarborgen.

Sinds ik een compressor heb (zo'n 120€-dingetje met 24-liter-tankje, voor de tacker en verfspuiter) blaas ik hiermee ook mijn waterleidingen voor de winter leeg. Ik heb hiervoor een aansluitnippel op de waterverdelers (warm en koud) geplaatst. Maar of je hiermee een meter kan doorblazen zonder hem te beschadigen - ik weet het niet. Wie wel?

Christian von Klösterlein

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#13 Geplaatst: 2012-04-19 00:02:58

Ik weet alleen van anderen dat ze ná de meter doorblazen. Ik zal het eens vragen aan de loodgieter, zo'n ouderwetse vakman. Zodra ik meer weet meld ik me.

Rimke