Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

15mm koperen pijp nu ook in Frankrijk?

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2011-07-11 11:24:08

Beste medeklussers,

In een ander forum ontdekte ik het statement van een Engelsman (gecertificeerde plombier in LDF) dat in Frankrijk nu ook de in GB, NL, D en andere landen gebruikelijke koperen pijp van 15mm buitendiameter populair wordt.

Dit in tegenstelling tot mijn beweringen in het stuk water & riool op deze website (na ja, is nu ook al weer een jaar of drie oud):
De in NL zeer gebruikelijke 15 mm-leidingen (ze zouden in de Franse terminologie 13/15 moeten heten) zijn in Frankrijk niet te vinden. Neem deze daarom nooit uit NL mee. Je vindt er in Frankrijk geen hulpstukken voor.

Enig nadeel van 15mm:

men kan nu niet meer, zoals bij alle even diameters mogelijk en in F gebruikelijk, een kleinere diameter zonder verloopstuk in de grotere solderen (dus 10/12 binnen/buiten in een buis 12/14).

Ik zelf ben tot nog toe in geen brico en bij geen professionele handelaar 15mm pijp en hulpstukken tegengekomen. Wie wel?

En misschien wordt de wanddikte voor de kleine diameters nu ook 0,7mm ipv 1mm, want als bij 22mm een wanddikte van 1,0mm voldoende is dan zou bij alle pijpen van 15mm en minder 0,7mm voldoende moeten zijn. Komt misschien als gevolg van de immens gestegen koperprijzen.

Christian von Klösterlein