Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Stihl of Husqvarna ?

Auteur Bericht

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#0 Geplaatst: 2011-07-12 11:57:52

Na het heldere draadje 'informatie over kettingzagen' te hebben bekeken, 'n gerichte vraag want ik sta voor de keuze :

welk van de twee betere merken Stihl en Husqvarna is de beste, en waarom ?

Dank voor alle tips,

Peter.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2011-07-12 12:28:20

Volgens mij maakt het kwalitatief niet veel uit. Beide merken zijn gemaakt voor de 'professionals' (in ieder geval mensen die er de hele dag mee in touw zijn). Voor eigen gebruik ruim toereikend in capaciteit.

En voor het onderhoud maakt het ook niet veel uit: leveranciers van Stihl leveren meestal ook Husqvarna (en omgekeerd).

Wij hebben een Stihl en gaan voor het kettingslijpen altijd naar de fietsenmaker in het dorp, die naast Stihl ook Husqvarna levert ...

Richard

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2011-07-12 13:01:27

Ja Richard, het leek me ook weinig uit te maken. Ik heb alleen geen zin om iedere vijf, zes jaar de bobine van die Stihl-moordenaar te vervangen (à 126,-).

Tegelijk valt me op dat hier in de omgeving steeds meer winkeliers Husqvarna-apparaten aan de muur hebben hangen, en oh wat zijn ze enthousiast (waar het vorig jaar nog overwegend Stihl was).

Is er wellicht een of andere marketeer actief ? Zijn de marges gunstiger ?

Vandaar m'n bericht : hoe zijn de ervaringen elders ?

Peter.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2011-07-12 13:56:25

Ik gebruik zelf een Husky, maar de deboussailleuse is Stihl. De buurman heeft een Stihl kettingzaag.

Bij eventuele vervanging Husky denk ik toch dat het een Stihl wordt, de Husky is goedkoper maar minder robuust heb ik het idee. De kettingrem ging te gauw kapot, hitteplaatje trilde kapot, kettingzaagolie systeem is niet al te best.

Het is trouwens geen profi model, een simpele 141. Wellicht dat de duurdere wat beter geconstrueerd zijn.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-07-12 13:58:37

Peter,

mijn ervaring:

In NL 2002 een tweedehands Stihl gekocht en door een Stihl-erkend revisiebedrijf 2003 in F laten reviseren*. Deze workshop is in een Weldom winkel en ik had gehoord dat alle boswerkers hun apparatuur daar laten servicen. Ik laat daar ook mijn kettingen slijpen. Meestal ketting brengen, in de winkels op dit industrieterrein mijn boodschappen doen, ketting ophalen. En natuurlijk na ieder werkje de ketting met de juiste vijl nabewerken. Sindsdien noooit problemen.

gehoord:

de boswerkers hier (52) in de buurt gebruiken allemaal Stihl vanwege kwaliteit en service. Bobine vervangen? Nooit van gehoord.

gezien:

het tuincentrum op hetzelfde industrieterrein heeft alleen de grasmaaiers (in alle vormen, ook débroussailleuses)van Husqvarna en verwijst iedereen die een tronçonneuse wil hebben naar de Weldom 200m verderop (want zij hebben geen eigen werkplaats). 

mijn principe:

liever een tweedehands Mercedes** dan een nieuwe van een flutmerk.

Ik laat het aan je over je conclusies te trekken.

Christian von Klösterlein

* de revisie omvatte het vervangen van alle afdichtelementen van het brandstofsysteem en van het kettingwiel, dat blijkbaar door het gebruik van een foute ketting buitengewone slijtage vertoonde

** ipv van Mercedes vul in: Audi, BMW, Toyota

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#5 Geplaatst: 2011-07-12 14:09:56

Na zéér goede ervaringen met Stihl debrousailleuse die het al 12 jaar ongestoord doet (ieder jaar 2,5 ha maaien en soms twee keer). Vorig jaar een servicebeurt à 75,00. Verder nooit iets aan de hand. ...

Nu was de kettingzaag aan vervanging toe, het werd een Stihl, vooral door de ervaringen met onderhoud van het andere apparaat. De keus is groot, je kunt precies kiezen wat je nodig vindt/hebt.

Geen ervaring met Husqvarna. Met dit soort apparaten kiezen wij altijd graag voor het beste (weet natuurlijk niet of dat Stihl is), maar liever wat meer uitgeven voor zekerheid (en veiligheid), dan minder voor iets wat je niet zeker weet.

Rimke

***Met mijn 23 jarige Toy (Landcruiser) is trouwens ook nooit wat aan de hand......:-)

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2011-07-12 14:38:16

Dank, hier heb ik wat aan. Zeker gezien Christians  opmerking  over de bobine. Ik snapte het immers ook niet goed (er waren immers geruchten dat Stihl de bobine voor het leven garandeerde, aber dass war einmal).

Ik twijfel meer en meer aan m'n - doorgaans betrouwbare - leverancier. Is-t-ie in de Husq-val getrapt ?

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2011-07-12 14:38:52

We hebben er twee in NL, een Stihl en een cheapo Targa.
Stihl is compacter en steviger -lichter- en gaat al 15 jaar mee, maar alle twee doen ze wat moet. Er past een nwe Stihl ketting op de Targa.

Ook een nieuwe Toro grasmaaier van de prof line, als vervanger van de vorige Toro, maar die nieuwe staat nu al een maand stil te wachten op een onderdeel.
Een plastic transparant bolletje waarmee je benzine in de vlotterkamer perst voor het starten.  In backorder, via België want in NL geen importeur meer.

En laat die nieuwe Targa kettingzaag dat plastic bolletje nu ook hebben...
Dus het zelfde rotonderdeel op een professionele dure en op een goedkope machine!

Kortom, tegenwoordig kan je voor de prijs van deze nieuwe Toro 6 'el cheapo' maaimachines kopen met een B&S motor, en die marketing constructie doen ze ook met kettingzagen. Een bekend onderdeel (motor)  is dan van een merk de rest is in elkaar geflanst, maar ze zijn zo goedkoop dat je makkelijk het hele apparaat vervangt.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2011-07-12 18:14:19

Bonsoir Peter,

Allereerst, Stihl en Husqvarna zijn beide topmerken. Dus alleen daarop selecteren wordt toch een beetje een muntje opgooien.

Ik heb zelf het nodige van Stihl. Kettingzaag en débroussailleuse. En ik ben er zeer gelukkig mee. Daarnaast heb ik ook een kettingzaag van Solo (bekend klein merk) die erg handig is voor klein werk, bijvoorbeeld als ik ergens op moet klimmen om boven wat af te zagen.

Wat voor mij de doorslag gaf waren 2 argumenten:

1) Ik zie echt álle professionals hier met Stihl aan het werk;

2) Er zit een zeer professionele Stihl dealer hier dichtbij.

Persoonlijk denk ik dat je heel goed moet kijken welke maat kettingzaag je wilt hebben. Stihl heeft een enorm programma. Ik heb zelf een M-390 met 50cm blad en dat is al een redelijk bruut apparaat. Maar ze hebben nog veel erger ;-)

Heb je al een idee hoe lang een blad je wilt hebben en hoeveel CC (vermogen) de motor moet hebben? Een te lichte zaag gaat je frustreren, een te zware kost nodeloos veel geld en inspanning bij het werk. Een te kort blad geeft je problemen bij het zagen van dik hout en de ketting slijt sneller. Een te lang blad is onhandelbaar en het slijpen van de ketting kost meer werk.

Kortom, het merk alléén zegt niet alles. Een fout bemeten Stihl kan je meer verdriet doen dan een goed bemeten merk XYZ.

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2011-07-12 18:30:30

Ja Jos, m'n MS-390 was 'n "juist bemeten" kameraad. Behalve dan die bobine ...

Ik wil dus z'n broertje, Stihl of Husqvarna. Maar vanwege die lokale ontwikkeling (overal hangt H aan de muur waar het tot voor kort nog oranje en wit was), ben ik zoekende.

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#10 Geplaatst: 2011-07-12 19:11:30

Rebonsoir Peter,

Begrijp ik je goed, heb jij óók een Stihl MS-390?

Nu, ik heb met de bobine van de mijne nog nooit problemen gehad. Maar ik ben nu in elk geval gewaarschuwd.

En mocht dat bobineprobleem zich bij mij toch voordoen, dan trek ik een lelijk gezicht en zet er een nieuwe in. Geen denken aan dat ik de zaag daarom zou vervangen. Daarvoor ben ik er veel te gelukkig mee. "Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt".

Ik heb destijds heel opzettelijk de MS-390 gekocht, juist omdat het in de Stihl "line-up" een relatief oude machine was. Relatief hoog gewicht en relatief grote cylinderinhoud. Maar mechanisch zo ongeveer onverwoestbaar. Beter dan dat "licht en dicht" moderne gefrutsel. De opvolger MS-391 zal ongetwijfeld lichter, zuiniger en milieuvriendelijker zijn. Maar robuuster? Ik vraag het me af.

Dus als je bobine weer kapot gaat en je wilt de zaag weggooien, dan weet ik nog wel een adoptie-adres ;-)

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2011-07-12 19:16:33

Waar ik Targa schreef bedoelde ik Talon, een goedkoop zwaar ding maar leuk om er bij te hebben. Overigens als ik er maar 1 zou kopen zou het wel de Stihl zijn. 

Ook in Zwitserland en Oostenrijk het enige merk dat je in het bergbos tegenkomt.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2011-07-12 19:29:28

Met buurman een Stihl MS-230 gekocht. Zaagblad 45 cm. Slim startsysteem (start "au quart de tour" en zonder forceren). Loopt als een lier.

Geen ervaring met die Zweedse naaimachinefabrikant. Wantrouw de Zweden een beetje;.. alles van Ikea komt uit China en ook is Saab al niet meer wat het was. Het heilig vuur lijkt er bij die Noormannen een beetje uit te zijn terwijl de Gothen nimmer toegeven op kwaliteit.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-07-12 19:58:23

Ga voor Stihl Aardman. Goede service en als er eens iets is.......je wordt geholpen door de lokale agent. Bij Husqi nog wel eens de vraag.

Overigens, beste Taciturne, Ikea laat het overgrote deel in Europa produceren en daarbij .......Saab is natuurlijk al heel veel jaren geen Zweeds produkt meer.

Husqvarna is nog wel echt Zweeds en niet slecht. Alleen in Frankrijk?...... je me demande.....Stihl heeft goede service.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#14 Geplaatst: 2011-07-12 21:52:28

En nu Jos, begrijp je exact mijn spagaat. Ik koos ooit voor die MS-390 om de door jou genoemde, bekende redenen. En juist dat masjien laat me nu in de steek.

De één zegt : het is de bobine ...

De ander zegt : wat wilt u, na vijf jaar ...

Beiden zijn zowel Stihl als Husq-dealer, maar tegenwoordig overheerst het 'rood'.

Op m'n vraag "OK, we vervangen de bobine en dan doet-ie 't weer voor vijf jaar" geeft niemand enige garantie.

Inmiddels 'n tiental 'specialisten' om hun mening gevraagd, met inderdaad tien adviezen.

Hetgeen leidde tot m'n berichtje op dit forum.

Ik zit in 'n spagaat, neig naar reparatie van die good old MS-390 en zou zo graag die elektronische bobine willen vervangen door 'n mechanische. Maar dat kan dus niet, schijnt niet meer te kunnen.

Peter.

P.S.

Waterman, Water Man, Septimius X, de Elfde mag ook : hebben we bij elkaar op school gezeten ?

De "Aardman" kent u in elk geval niet.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2011-07-13 08:19:23

Peter,

quote:

... zou zo graag die elektronische bobine willen vervangen door 'n [klassieke] mechanische. Maar dat kan dus niet, schijnt niet meer te kunnen. unquote

Dat kan beslist niet, klassieke spoel is klassiek (je zegt 'mechanisch') en elektronisch is elektronisch. Alle twee gaan normaal een leven lang mee. Was jij misschien de ene ongelukkige 1 op de x.000 bij wie de bobine een eindige levensduur had?

Als het mijn machine was dan zou ik die repareren en op de oneindige levensduur vertrouwen.

Maar het is jouw beslissing.

Christian v.K.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#16 Geplaatst: 2011-07-13 08:33:36

Peter, kun je het onderdeel niet interessant geprijst op internet vinden, eventueel in USA? Jij bestelt het, en dan laat je het de locale werkplaats er in zetten.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#17 Geplaatst: 2011-07-13 08:39:53

Bonjour Peter,

Okee, nu komen we ergens, je probleem is me duidelijk. 

Laat me raden, je hebt de prijs van een bobine opgevraagd bij een FR dealer. Dan treedt ogenblikkelijk het FR reparatie-axioma van Advizeurpiet in werking:

"In FR is ALLES aan ELK apparaat van niet-FR makelij minimaal 3 maal duurder dan elders". 

Om te vermijden dat het slachtoffer wordt van deze wet, is zelfredzaamheid de enige oplossing. Kortom, denk als wereldbewoner en ga zelf op zoek naar het nodzakelijke onderdeel.

Je citeert een prijs van 126 euri voor een bobine.

Met één snelle zoekactie naar "ms-390 ignition" vind ik al meerdere bobines op eBay, waaronder deze uit Singapore. Allemaal voor ruimschoots onder de 40 euri inclusief verzendkosten.

Maak ik je hiermee weer blij?

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#18 Geplaatst: 2011-07-13 09:49:13

Dank heren, ik ben eruit. De regen van vannacht (dertien millimeter, joepie !) heeft m'n hersens gewassen en het masjien wordt gerepareerd.

Zeker nu Jean-Philippe vanmorgen hier was en zich net als Christian verbaasde. 'n Stukke bobine ? Hm.

Hij gaat ermee aan de gang, ik heb er alle vertrouwen in.

Jos' tip had ik reeds gevolgd, er zijn al bobines voor 26,- maar dat zijn 'adaptable'. CE ...

Mocht het inderdaad aan de bobine liggen, dan komt er 'n originele nieuwe en niet via Franse kanalen. Hoogstens via La Poste.

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#19 Geplaatst: 2011-07-13 10:17:25

Rebonjour Peter,

Ja, de door mij voorgestelde bobine is niet origineel Stihl. En nee, niet CE doch made in Italy.

By the way, persoonlijk heb ik niet zo veel moeite met aftermarket onderdelen. Als je auto wordt gerepareerd komen daar ook 9 van de 10 keer onderdelen van Valeo, Delphi, Denso, TRW Automotive of Visteon in. Uiteindelijk is het de kwaliteit die telt. Zo schijnen sommige Valeo koppelingen langer mee te gaan dan de originelen, evenzo Bosal uitlaten om maar eens een voorbeeld te noemen.

Niettemin gefeliciteerd met je beslissing om tot reparatie over te gaan. 

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#20 Geplaatst: 2011-07-13 14:47:22

@Jos

Beetje off-topic, Jos, maar:

sommige zo niet alle door jou genoemde leveranciers zijn OEM. Original Equipment Manufacturers, bedrijven dus die als toeleverancier voor de grote automerken werken.

Tenminste van Valeo, Denso en Bosal weet ik dat zeker.

@Peter, on-topic:

is het mogelijk te kijken (meten) of er geen te achterhalen oorzaak voor het sneuvelen van de bobine is? Anders is het sleutelen aan symptomen.

Christian von Klösterlein

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#21 Geplaatst: 2011-07-13 17:30:39

Ik adviseer ook altijd Stihl.

Oorspronkelijk kocht ik aanbiedingen van de bouwmarkt, maar al snel kom je er achter dat je beter meer geld kan investeren.

Ik heb nu alles van Stihl en de beste service is natuurlijk de service die je niet nodig hebt. Altijd meteen starten na de winterstop, nooit problemen, heerlijk.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#22 Geplaatst: 2011-07-13 17:43:41

Aloa ! Nog blijer want weer wat millimeters regen, maar vooral 'n gelukkig mens. En ook teleurgesteld, ja.

Vanmiddag 'n cursus motorzaagtechniek bij Jean-Philippe gevolgd. Zijn logica was volstrekt te volgen, waarbij hij uitging van nul, vooral geen informatie. Al snel bleek de bobine prima te werken.

De carburateur uit elkaar gehaald, soms is het membraampje gaan lekken.

En alles weer schoon in elkaar gezet.

Met hetzelfde euvel : wel starten om er onmiddellijk mee op te houden.

Opnieuw de gehele procedure, het scheen hem immers 'n benzine/lucht-probleem.

Wat bleek ? Het slangetje tussen benzinereservoir en carburateur vertoonde slijtage (vlakbij de afsluiting op het tankje), lekte net geen benzine maar nam wel lucht mee.

We zijn naar De Winkel geweest met het slangetje en dit tonende hebben we om 'n nieuwe bobine gevraagd. Dezelfde hansworst van dienst wilde uitleggen dat dat de bobine niet was, waarna Jean-Philippe iets zei dat me even te rap ging maar hansworst kreeg er wel 'n kleur van.

Hij haastte zich naar achteren, kwam terug met 'n nieuw slangetje en rekende 7,94 af.

Gemonteerd en m'n MS-390 heeft er weer zin in.

Dank voor het meedenken, vooral voor de gedeelde achterdocht. Goede mecano's zijn goud waard en je vindt hen niet per se bij Geautoriseerde Dealers van Grote Merken.

Vandaar mijn gemengde stemming : blij & droef want op wie kun je nog rekenen ?

Op 'n Jean-Philippe in je omgeving !

Peter.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#23 Geplaatst: 2011-07-13 17:49:56

Haha. Leuk verhaal!

Maar inderdaad: dit is niet alleen met kettingzagen zo, veel winkels die 'in techniek doen' hebben problemen met goed personeel. Dat het hier om een geautoriseerd dealer gaat is natuurlijk wel extra kwalijk...

Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#24 Geplaatst: 2011-07-13 18:43:12

Even een stomme vraag*, Peter:

Hoe kwam je oorspronkelijk op het idee dat het de bobine was? Je schreef:

 Ik heb alleen geen zin om iedere vijf, zes jaar de bobine van die Stihl-moordenaar te vervangen

Want (dat schreef je vanmiddag)

 wel starten om er onmiddellijk mee op te houden

betekent toch dat er een ontsteking is!

Christian von Klösterlein

* maar ik zeg altijd tegen mijn kinderen: stomme vragen bestaan niet, niet vragen is stom

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#25 Geplaatst: 2011-07-13 21:24:39

Ja Christian, dat is nu exact het verkeerde been waarop ik werd gezet door 'expert n° 1'. Hij overhandigde me zelfs de gedemonteerde bobine met als diagnose kaputt, noemde me de Stihl-prijs en ried me vooral aan elders te shoppen en om op te passen met 'namaak'.

Maar juist omdat het apparaat inderdaad startte om er onmiddellijk mee op te houden, werd ik wantrouwend want er waren dan toch minstens enkele vonkjes geweest ?

Met die bobine ben ik op stap gegaan om vervolgens van enkele 'experts' met commerciële belangen even zoveel meningen te krijgen.

De overwegende teneur van anderen met verstand van verbrandingsmotoren daarentegen was dat zo'n elektronische bobine niet stuk gaat.

Ondertussen waren we vier weken verder en ik begon het ding nodig te krijgen. De 'experts' gaven geen garantie op de reparatie, wilden vooral zo'n rood apparaat verkopen.

Kortom : ik draaide rond in 'n foute cirkel en wilde van het probleem af, dan maar door 'n nieuwe. Ik begon hier dit draadje en daar was Jean-Philippe. Die geloofde evenmin in 'n kapotte bobine en keek verder.

We zouden nog beter naar Pirsig (Zen & de kunst van ...) moeten luisteren.

Niet vragen is inderdaad stom, niets vragen aan 'n vriend is nog stommer. Iets vragen aan 'n expert is wellicht wel het allerstomste.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#26 Geplaatst: 2011-07-13 21:58:03

Peter,

heb net mijn Pirsig bij de hand. Look at page 308-311 (english edition).

Only for insiders.

Wie Pirsig niet kent even de andere kant op kijken.

Christian v.K.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#27 Geplaatst: 2011-07-14 08:43:42

@Christian 13-07-2011 14:47:22

*Beetje Off-Topic*

Het klopt dat dit OEM leveranciers zijn. Ik had duidelijker moeten zeggen dat er eigenlijk meerdere categorieen vervangingsonderdelen zijn.

- "Originele" delen worden gemaakt door de fabrikant zelf of door een toeleverancier (OEM). Deze zitten in principe in een verpakking met merknaam/kleur/logo van het automerk of de OEM fabrikant. Ze kunnen ook in "bulk" worden geleverd, uit een grootverpakking en dus niet individueel verpakt. In principe staat hierop altijd het originele onderdeelnummer van de fabrikant.

- "Imitatie" delen kunnen uit meerdere bronnen komen. Uit een mistig bedrijfje in het verre Oosten. Uit een fabriek die zich specialiseert in imitatie-delen. Of zelfs van een OEM leverancier... Ze zitten in een fantasieverpakking en hebben meestal geen eigen onderdeelnummer. In plaats daarvan is er een vermelding "passend voor..." of iets dergelijks. Het is vaak lastig om de herkomst van deze onderdelen te achterhalen en dus de kwaliteit te bepalen. Soms is deze kwaliteit bedroevend, soms redelijk en soms zelfs verrassend goed.

- "Vervalste" delen zijn een mengvorm van bovenstaande. Een origineel uitziende verpakking met een dubieuze kwaliteit onderdeel erin. Dit is dus gewoon zwendel waar je tegenop kunt lopen als je originele onderdelen voor een "te mooi om waar te zijn" prijs aantreft. Absoluut te vermijden!

Het bestaansrecht van "imitatie" onderdelen kent meerdere oorzaken. Natuurlijk de prijs, die (veel) lager is dan het origineel. Maar ook zijn originele onderdelen soms niet meer te krijgen. Dan ben je op imitatie aangewezen.

Originele onderdelen bieden de meeste zekerheid. Bij gebruik van imitatie komt er altijd een zekere geluksfactor om de hoek. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Soms ben je meer tijd bezig met pasmaken. Soms is het onderdeel snel weer stuk. En soms... beleef je een plezierige verrassing! Ter illustratie enige persoonlijke voorbeelden van succesvol gebruik van imitatiedelen met dezelfde- of zelfs betere kwaliteit dan het origineel:

- Een V snaar voor mijn Honda zitmaaier. Honda prijs: 79 euro. Snaar precies opgemeten en op maat besteld via Internet: 17 euro. Merk van de vervanging: Gates. Gaat nu al langer mee dan de originele.

- Stoffering voor mijn 1966 Mustang. Origineel niet meer te krijgen. Imitatie vervanging is mooier, dikker, slijtvaster en beter afgewerkt dan het origineel. (Hoewel dat voor de purist wellicht als nadeel geldt ;-)

Kortom, voor mij is niet automatisch "origineel" de aangewezen keuze. En zeker als het prijsverschil absurd is, zoals in het voorbeeld van de bobine van Peter. Ik kan dan 4 imitatie bobines kopen voor de prijs van één originele. Dat vind ik persoonlijk in zo'n geval een gokje waard.

Salutations, Jos

PS: Ik refereer weer even aan het draadje "Met de Franse slag". Ik lees aldaar met lichte afgunst de verhalen over bekwame artisans en correct nagekomen afspraken. Mijn persoonlijke ervaringen lijken helaas veel meer op die van Peter met zijn kettingzaag. Vluchtige diagnoses, gewichtige beweringen, gepeperde devis, twijfelachtige resultaten. Het is niet voor niets dat ik een steeds meer "all-round" doe het zelver word. Al kijkt mijn vrouw zo nu en dan wat bedenkelijk naar alle gereedschappen die inmiddels mijn atelier vullen...;)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#28 Geplaatst: 2011-07-14 08:46:50

@Christian 13-07-2011 21:58:03

Ik wantrouw technici die Pirsig niet kennen ;-)

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#29 Geplaatst: 2011-07-14 14:55:26

De waardevolle functie van dit serieuze forum heeft zich voor mij weer eens bewezen.

Ik vroeg S of H, er ontstond 'n meedenkende discussie (forum, agora !) en de oplossing lag volstrekt bezijden mijn vraag. Had hier iedereen m'n oorspronkelijke vraag slechts beantwoord en niet meer dan dat, dan had ik nu 'n nieuwe kettingzaag (waarschijnlijk 'n S) en had ik die stukke cadeau gedaan aan 'expert n° 1'. (Terzijde en kwaad gedacht : zou het hem daarom te doen zijn geweest ? Bah, jammer vooral.)

Kortom : 'n staaltje van vragen mogen stellen, van dialectiek. Daar zouden inderdaad vele techneuten zich in moeten verdiepen. Pirsig zal trots op ons zijn.

Dank,

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#30 Geplaatst: 2011-07-14 15:39:39

Peter,

ik ben blij met het lof dat je dit forum toezwaait (dit is misschien krom Nederlands, maar eerlijk bedoeld).

Ook ik en andere adviseurs en Pieten hebben er iets van geleerd. Hoe zei Wim B. het toch eens:

Zo nu en dan een probleem oplossen houdt de geest scherp.

Misschien moet ik een paar citaten en notities over de filosofie van het klussen, deels gebaseerd op Pirsig, uit mijn archief opduiken en uitwerken tot een publiceerbaar stuk.

Als de regen tussen Schelde en IJssel nog langer aanhoudt komt er misschien iets van. Niet vandag, niet morgen, maar ...

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#31 Geplaatst: 2011-07-14 16:10:02

Ik kende Pirsig niet maar ben ook geen techneut.

Nu wel wat wijzer geworden. Ga hem bestellen en lezen.

Dank Christian, voor de impliciete suggestie!

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#32 Geplaatst: 2011-07-15 10:39:51

Steven, om 'n teleurstelling te voorkomen : dat werk van Pirsig heeft niets te maken met wat vandaag onder 'zen' wordt verstaan, en ook al niet met het onderhouden van 'n motorfiets.

Het is 'n methodologische verhandeling, filosofisch ook natuurlijk. Boeiend en nog steeds actueel. Het zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die zich "student" noemt.

In dit kader kan ik je ook A.D. de Groot, Het denken van den schaker (1946) aanraden. Wellicht nog antiquarisch te vinden.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#33 Geplaatst: 2011-07-15 11:22:15

Voor een eerste indruk kijk hier en hier.

Wat Pirsig over Quality (bij hem always met een hoofdletter) zegt is voor mij een levens- en werkfilosofie geworden.

Ook goed:

Vince Ebert: Denken Sie selbst! ISBN 978 3 499 62386 8

Ebert (*1968) is cabaretier, maar van huis uit mathematicus en natuurkundige

Christian von Klösterlein

- Pirsig-adept sinds 1976 -

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#34 Geplaatst: 2011-07-15 11:26:30

Peter, ik heb wat gegoogled en alhoewel ik tamelijk allergisch ben voor metafysica (in mijn métier wordt wat afgerotzooid met onbewezen stellingen ter meerdere eer en glorie van voornamelijk praticien en portemonnaie), omvat het boek van Pirsig toch wat interessante gezichtspunten.

Dus ga ik het toch maar eens lezen, binnenkort heb ik er de tijd voor.

Met A.D. de Groot heb ik tijdens mijn studie te maken gehad toen ik een onderzoekje deed. Kon het wel vinden met zijn ideeën, veel van mijn "kritiese" jaargenoten wat minder.

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#35 Geplaatst: 2011-07-15 11:33:13

Ha Christian,

Toen ik mijn reactie aan Peter opstuurde, kreeg ik de jouwe binnen.

Inderdaad ben ik getriggerd door zijn conceptie van kwaliteit. Het begrip kwaliteit wordt nu gereduceerd tot het voldoen aan lijstjes met criteria in het kader van ISO, OSHAS etc. Zoals een collega zei: "met ISO kun je betonnen zwemvesten maken".

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#36 Geplaatst: 2011-07-15 14:31:51

Phædrus zou dan zeggen : "Wat is er mis met betonnen zwemvesten ?"

Peter.