Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

contrat de mariage

Auteur Bericht

avatar#6052
Chant de marin
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2011-07-13 10:24:29

Wie kan mij infor verschaffen?

De vraag is; Kunnen wij een contrat de mariage op laten maken bij de notaris in Frankrijk? Wij zijn beide voor de 2e keer getrouwd in Nederland in 2007. Wij hebben beiden 2 kinderen uit een eerder huwelijk. Helaas en verdrietig heeft mijn man al meer dan 20 jaar geen contact meer met zijn kinderen en hij wil ze ook niet laten delen in zijn nalatenschap. Nu stelde mijn notaris voor waarom koopt u dan niet het hele huis dat jullie in gezamelijk bezit hebben. Volgens mij een rare opmerking als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Ik kon ook verder  geen duidelijke info van hem krijgen het moest allemaal vlug vlug. Geen tijd als er niets te verdienen valt. Dit terzijde. Als wij een contrat de mariage kunnen laten opstellen kunnen we daarin het eigendom van ons huis in Frankrijk (wij hebben geen bezittingen meer in Nederland) laten beschrijven. Wie kan mij hierover meer info geven.

Ik kijk er met belangstelling naar uit. Groet, Hermine

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#1 Geplaatst: 2011-07-13 13:12:09

Wat jullie notaris waarschijnlijk voorstelt is het wijzigen van jullie huwelijksgoederenregime in "separation des biens" en daarna koopt U het deel van uw echtgenoot, waardoor het hele huis aan U toebehoort en niet meer aan uw man.

Uw man zou ook zijn deel van het huis- na de wijziging van het huwelijksgoederen regime- aan u kunnen schenken via een "donation maritale".

Beide "oplossingen'laten echter onverlet dat de kinderen van Uw man altijd recht blijven houden op hun legitieme portie naar Frans recht, Hij kan ze niet onterven en indien er niet voldoende liquiditeiten zouden zijn ter waarde van hun legitieme portie

zou die donation maritale waarschijnlijk ook onrechtmatig zijn en kan door zijn kinderen worden aangevochten.

Mr Bram van Zanten

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#2 Geplaatst: 2011-07-13 21:56:15

In het algemeen geldt: als je in Nederland trouwt in gemeenschap van goederen, vervolgens emigreert naar Frankrijk, en daar langer dan 10 jaar woont, val je automatisch onder het Frans huwelijksvermogensregime.

hier gaat het om een huwelijk afgesloten in 2007. 

Door huwelijksvoorwaarden aan te gaan en de woning door te schuiven naar 1 van de echtgenoten, maakt de woning geen deel meer uit van het vermogen van de ander, hier: de man.

De kinderen van uw man kunnen echter bij zijn overlijden une action en retranchement instellen, aangezien ze hun legitieme portie in rook zien opgaan. 

Dit is anders indien je na het aangaan van de huwelijksvoorwaarden, scheiding van de vermogens, overgaat tot overdracht/toedeling van het aandeel in de woning aan de ander, in dit geval aan u, waarbij wordt afgerekend.

Andere mogelijkheid: de woning onderbrengen in een SCI, waarbij de vererving van de aandelen valt onder Nederlands erfrecht. Dit werkt enkel indien de woning in Frankrijk een tweede woning betreft, en men zijn hoofdverblijf in Nederland heeft.

Biedt een testament soelaas indien u in Frankrijk domicilie heeft? Uw man kan zijn aandeel in de woning weliswaar aan u legateren, ook dan hebben zijn kinderen recht op een minimaal deel in geld. Hou daarbij rekening met hypotheken.

Mireille Bosscher

avatar#6052
Chant de marin
Berichten: 1
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2011-07-14 15:07:12

Mr. Bram van Zanten en Mireille Boscher jullie beiden wil ik hartelijk bedanken voor de reacties. Ik ga hiermee aan de slag en zal later als ik het e.e.a. besproken heb met onze notaris en wij een besluit hebben genomen over de juridische vorm waarin het gegoten zal worden hierover schrijven.

vriendelijke groet,

Hermine van der Sanden