Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

conflict met huurders

Auteur Bericht

avatar#9259
HdH
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2011-07-18 10:50:12

Vanaf oktober 2007 hebben wij ons chalet (gemeubileerd) in de Haute-Savoie verhuurd aan Franse vrienden (gezin met 3 kinderen). In vertrouwen en goed overleg..... De bedoeling was voor 2, max. 3 jaar te huren, zodat zij hun huis naast ons konden afbouwen. Wij waren in Nederland net verhuisd en hadden daar onze energie voor nodig. Het leek een mooie tijdelijke oplossing. Wij kwamen af en toe op visite en hebben regelmatig geholpen met de bouw van hun huis.

Begin dit jaar is echter een zeer ernstig conflict ontstaan met onze huurders. Wij waren genoodzaakt een advocaat in de arm te nemen. Ik kan helaas niet verder ingaan op de aanleiding voor het conflict, maar het heeft ons leven veranderd.

Onze advocaat heeft hen direct de huur aangezegd. Verliep nogal traag, maar afgelopen week kregen wij het goede bericht dat de huurders op 8 augustus ons huis zullen verlaten. Zij gaan zelfs helemaal verhuizen, terwijl hun huis is nog lang niet af is. De sleuteloverdracht zal in bijzijn van een 'deurwaarder' gebeuren. Wij hebben begin dit jaar onze inventaris beschreven en gedocumenteerd met foto's.

Op 7 augustus gaan wij met enkele familieleden naar ons huis om het weer helemaal in orde te brengen en achterstallig onderhoud te doen.

Mijn vraag is: wat kan ik verwachten op 8 augustus?

Wat als blijkt dat zij er een puinhoop van hebben gemaakt? Er zijn inmiddels enkele zaken kapot en beschadigd en dat is bekend bij de huurders (een antieke stoel met riet is kapot, maar dat zouden zij laten maken als zij het huis uit gingen, zeiden zij toen). Wat doet de deurwaarder hiermee als de huurders dit niet zelf hebben hersteld?

Zij gebruikten onze TV, maar hebben inmiddels een flatscreen gekocht. Onze TV staat opgeslagen in de garage, maar wij weten niet of deze nog goed werkt.

Kortom: hoe verloopt e.e.a. in de praktijk?

Zij hebben 3,5 jaar onze meubelen en bed gebruikt. Hoe wordt daarmee omgegaan? Afschrijving e.d., slijtage?

Ik hoop iemand ons op weg kan helpen.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2011-07-18 14:01:57

Naar verhaal Gonda, maar even zo goed welkom op dit forum waar ook juridisch geschoolden toeven.

Maar wat te zeggen over wat u kunt verwachten op zo'n afstand ? 'n Advocaat is er reeds mee bezig geweest, waarom niet op hem (v/m) vertrouwen ?


Die gebruikte meubelen en dergelijke zou ik maar letterlijk afschrijven, dan kan hetgeen u aantreft slechts meevallen. U hebt het huis bovendien gemeubileerd verhuurd, dus zal er 'n bedrag voor het gebruik van die huisraad in de ontvangen huur zitten.

Mocht het wantrouwen of de angst zo groot zijn, dan zou ik 'n weekje eerder arriveren (en elders verblijven) om de verhuizing te kunnen volgen.

Sterkte,

Peter.

avatar#9259
HdH
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2011-07-18 20:59:38

Ik hoopte eigenlijk dat iemand op dit forum weet hoe een overdracht in bijzijn van een deurwaarder (MJD) in zijn werk gaat en hoe de regels hiervoor zijn.

Graag nog wat reacties uit de praktijk.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-07-18 21:11:58

Bij verlaten van gehuurde woonruimte wordt in de regel een "état des lieux" opgemaakt: een beschrijving van zoals het huis is achtergelaten.

In het ideale geval was deze er ook bij aanvang van de huur. In jullie geval denk ik niet.

Een état des lieux kan door iedereen worden gedaan (liefst in bijzijn van vertrekkende huurder en eigenaar) maar een door een deurwaarder geniet de voorkeur indien er een conflictueuze situatie bestaat.

Als er schade is, moet wel bewezen kunnen worden dat deze niet door normale slijtage is veroorzaakt en dat deze bij aanvang van de huur er niet was. Dan kan lastig zijn.

Het is wellicht verstandig om de deurwaarder te vragen foto's te maken bij de état des lieux. Wellicht doet hij dat al automatisch. Deze foto's kunnen dan vergeleken worden meer eerdere, als je die hebt.

Lijkt me overigens dat jullie advocaat dit ook allemaal had kunnen uitleggen.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2011-07-18 23:30:49

Zoals Steven terecht opmerkte, een huissier levert een beschrijving van een situatie zoals hij deze heeft aangetroffen. Hij speelt verder geen rol bij de afwikkeling van een overdracht.

Je gebruikt ook nog de afkorting MJD. Die staat voor Maisons de justice et du droit (rechtswinkels dus), waaraan aan huissiers kunnen meewerken. Maar hun diensten reiken daar niet verder dan het opstellen van een brief e.d. Ze kunnen niet in actie komen bij dergelijke huurgeschillen.

En inderdaad, wat heeft de advocaat intussen uitgevoerd?

Wim