Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Welke electriciteitskabel

Auteur Bericht

avatar#7357
abbo
Berichten: 5
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2011-07-19 07:21:13

Beste mensen,

dankzij de uitgebreide aanwijzingen op deze website heb ik de stoute schoenen aangetrokken om zelf een GTL aan te leggen. Het is me duidelijk wat de dikte moet zijn van de kabels, welke prises, e.d.

Toch is er nog een vraagje: nu zie ik in de Bricodepot twee soorten kabels/fils liggen: een als een soepele zwarte draad, de andere in de vorm van de bekende drie/vier kleuren koperdraad die in een gaine ICTA aangelegd moet worden.

Nu wordt de GTL tamelijk in het zicht, in de keuken, aan de muur bevestigd. De gaines zullen daar niet zo fraai zijn. Is het toegestaan om de soepele zwarte draad te gebruiken ipv de fils in de gaines (tot aan de boites de derivation)?

Hartelijk dank vast!

Theo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-07-19 11:51:47

Theo,

Draad (fil) soepel of rigide moet altijd in gaine. Met drie stuks naar je boîtes de dérivation toe: bruin, blauw en aarde. 

kabel (câble) hoeft niet in gaine want al voorzien van dubbele isolatie, tenzij in de muur weggewerkt. 

Maar omdat een GTL zich per definitie van vloer tot plafond uitstrekt, ontgaat mij het esthetische aspect. Alles wat van de zich daarin bevindende groepenkastjes (stroom en telecom) naar boven dan wel beneden gaat wordt aan het oog onttrokken door (demonteerbare) afdekpanelen.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-07-19 12:04:53

Rob,

ik had dat anders begrepen.

De GTL gaat vanzelfsprekend van vloer tot plafond en onttrekt daarmee alle hierin getrokken draden/kabels/gaines aan het zicht.

Maar ik had het zo begrepen dat het Theo om de kabels ging die vanuit de GTL horizontaal of om de hoek naar de boîtes de dérivation lopen. Die moeten dan, of soepel of niet, in een gaîne.

Of zou het een mogelijkheid zijn die in de rechthoekige snapkokers te leggen, hoe heten die ook weer (ik weet het noch in het NL noch in het F).

Ik haaat overigens de soepele draden en kabels, zijn nooit in een schroefloze klem te bevestigen.

Christian von Klösterlein

edit 14:08 Spellfouten gecorrigeerd; met dank aan Jean-Paul

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2011-07-19 12:42:26

Dat heten in het F moulures Christian, in het NL kabelgoten.

NB. Ondanks je uitstekende NL, het moet zijn: noch in het NL, noch in het F

Ik weet hoezeer je alle tips altijd waardeert ;-)

avatar#7357
abbo
Berichten: 5
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2011-07-19 20:15:46

Rob, Christian,

dank voor de snelle reactie! Ik ben inderdaad niet duidelijk. Eigenlijk bedoelde ik een "tableau prééquipé pour logement neuf" die ik wil aanbrengen als begin van een totale vernieuwing van de elektrische installatie.

Enfin, gezien jullie antwoorden ga ik uit van de gaines.

Overigens, het nieuwe tableau wordt voorlopig nog aangesloten (gevoed) vanuit de oude zekeringkast (met 1 aardlekschakelaar, 1 zekering) totdat het zover is dat de hoofdaansluiting direct op het nieuwe tableau aangesloten kan worden.

Op deze manier wil ik in een beheerst tempo qua tijd en geld naar betere installatie.  Uiteraard begin ik direct met het aanleggen van nieuwe aardpennen e.d.

Kan ik nog problemen verwachten met deze aanpak?

Cordialement

Theo

avatar#7357
abbo
Berichten: 5
Reacties: 7

#5 Geplaatst: 2011-07-19 20:52:35

Rob,

voila, nog een vraagje. Je schrijft dat de drie kleuren draden, bruin, blauw en aarde gebruikt moeten worden. Ik krijg de indruk dat het tegenwoordig rood, blauw en aarde is. Of maakt het niet uit of je rood of bruin gebruikt?

Ik doe het graag volgens het boekje omdat zo groot mogelijke kans te hebben dat de boel ooit eens goedgekeurd wordt, vandaar de vraag (heb daarom ook het boekje "L`INSTALLATION ÉLECTRIQUE van GALLAUZIAUX, THIERRY ;FEDULLO, DAVID (Eyerolles)" besteld :)  )

Cordialement

Theo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-07-19 21:06:16

Theo,

blauw voor nul en geel/groen voor aarde zijn vastgelegd. Voor fase en schakeldraad mogen alle kleuiren behalve de zonet genoemde gebruikt worden.

Rood of bruin maakt niet uit, maar ik zou in één huis steeds dezelfde kleur gebruiken.

Ik heb voor mezelf vastgelegd:

blauw - nul en geel/groen - aarde zijn vast, maar dan:

bruin - fase (steeds 2,5mm2, hoewel dat soms niet nodig is)

zwart - schakeldraad (1,5mm2)

paars - schakeldraad voor télérupteurs (pulsschakelaars), ook 1,5mm2.

Christian v.K.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2011-07-20 12:26:55

Theo,

  Je bestaande installatie - dus je hoeft je niet aan te melden voor een keuring door Consuel - is zo te lezen niet overgedimensioneerd, en waarschijnlijk slechts 3kVa, 15 ampère in totaal. Het zou kunnen zijn dat de ERDF bij het aanvragen van een zwaardere puissance souscrite in de boeken duikt, of ter plekke met de schuifmaat meet, en konstateert dat de aanvoer bekabeling te dun is. Dat brengt extra kosten met zich mee. Afhankelijk van de lengte kunnen daar forse bedragen mee gemoeid zijn. Iets om rekening mee te houden, want in principe moet de toevoerbekabeling afgestemd zijn op het maximum waarop de disjoncteur de branchement instelbaar is. 

Kleuren: ook oranje, wit en grijs kom je nog wel eens tegen.

Goedkeuring? Iedere nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet vergt een strenge keuring door Consuel, ook bij een totale renovatie. We zullen het er maar op houden dat je met een gedeeltelijke renovatie van de elektrische installatie aan de slag bent gegaan. Want anders zou je met alleen maar een nieuw groepenkastje - hoe modern ook - nooit de Consuel attestation krijgen. Dan moet je echt een GTL aanleggen. Voor een veiligheidskeuring zoals die tegenwoordig vereist is bij de verkoop van onroerend goed is het natuurlijk niet onverstandig de boel op orde te hebben, ook al is de aanleg niet conform de laatste normen.

Rob