Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hoeveel kost een punch coco

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-07-22 09:38:52

Hoeveel krijgen jullie van ons, zei mijn neefje terwijl we aan een heerlijke punch coco zaten te lurken op de caraiben.

Hij klapte zijn laptop open, en een kleine twee minuten later vertelde hij dat het geld op onze rekening was gestort.

Huh?

“Waar je laptop is kun je banken”

Huh ? zeiden ze bij credit agricole.

Ik moest een rekening betalen buiten Frankrijk, en dan moet ik naar de bank, zijn we een slordig half uur bezig met het invullen van iban bics en bancs, en als de beste man eindelijk is overtuigd dat les pays bas ook euros hebben, dan drukt tie voldaan op de knop.

Tja, op de vraag of hun aan internetbanking doen vielen zijn ogen bijna uit zijn kassen, internetbanking? Wat is dat?

‘Nou ehh, dan kun je rekeningen betalen zonder chequeboekje, je betaald door in te loggen met de computer.

Lijkt me reuze handig, ik hoef dan niet meer hier naar toe te komen om telkens een internationale factuur over te boeken, en de lange wachttijden zijn ook voorbij, want de meeste bedrijven willen eerste centen op hun rekening zien, wat vier tot vijf dagen duurt, voordat ze hun waren afsturen, en dan ben je een week verder.’

Volgens de man doet niemand dit in Frankrijk omdat het te gevaarlijk is.

Wie weet welke bank in Frankrijk aan internet bankieren doet?

Wat zijn de voor en nadelen, en is het inderdaad gevaarlijk?

Cees.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2011-07-22 10:15:28

Ik was de beperkte service en het wachten bij de lokale boerenleenbank ook zat en heb een rekening geopend bij ING-direct. Wel wat gedoe om de rekening te openen, inzage geven in financiën en inkomsten, maar daarna met open armen binnengehaald :-).

Eenmaal per week mail met opgave saldo; een paar dagen vóór de afschrijving van de creditcard-maandafrekening opnieuw bericht. Kun je evt saldo aanvullen. Internetbankieren, ook naar het buitenland (wel eerst even begunstigden in een soort crediteurenboek vastleggen).

Alles gratis, ook de gouden mastercards. Goed telefonisch bereikbaar.

Dit lijkt wel reclame....

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#2 Geplaatst: 2011-07-22 10:22:07

toen wij een paar jaar terug overstapten naar de Banque Populaire, hadden we de ijdele hoop dat het nu eens wel zou gaan lukken: internetbankieren. En in principe zou het ook moeten lukken, alleen blijkt in de praktijk dat de bankmedewerkers zelf niet weten hoe de programmatuur werkt, waar, wie en hoe ze "acces" moeten geven etc.

Laatst weer eens gebeld en "hoera" ik kon eindelijk opdrachten ingeven. Aan het eind bleek dat mijn opdracht dan weer goedgekeurd "valider" moest worden door een persoon bij de bank. Dit is er nooit van gekomen, want ze snapten het niet. De opdrachten zijn nu nog steeds niet uitgevoerd en na een aantal keer heen en weer bellen is er nu afgesproken dat als ik een overschrijving wil maken, nationaal of internationaal, ik een mail stuur met de benodigde gegevens als iban, bic, bedrag, van wie naar waar etc. en verzorgt ons bankcontact dit handmatig. Natuurlijk bellen ze me dan eerst nog een keer op om te controleren of ik daadwerkelijk wil dat deze overschrijving plaatsvindt en vaak vragen ze zich ook hardop af, waarom dit geld toch naar het buitenland moet en niet in Frankrijk mag/kan blijven ?!

Voor de rest lang leve het chequeboek, ze doen het zichzelf aan, al het extra werk en kosten die dat met zich meebrengt.

Ik heb laatst wel iets gevonden wat een oplossing zou kunnen zijn, maar begin er zelf niet aan omdat ik niet op nog een bank erbij zit te wachten: ING Gold, zit geloof ik in Parijs en is een 100% internet bank. Ze hebben enkele voorwaarden: er moet min. iets van 850 euro per maand op de rekening binnenkomen en je moet natuurlijk een domicile in France hebben. Overigens geven ze ook een chequeboek uit!!! als je googelt op "banque gratuit" staan ze (bijna) bovenaan. Want dat is ook een fijne bijkomstigheid, ze berekenen geen kosten voor eventuele handelingen!!!

Want dat is waar ik me het meest aan erger: de idiote kosten die de Franse banken berekenen en die soms zomaar per kwartaal verhoogt worden. Soms heeft klagen zin en draaien ze iets weer terug, maar ik blijf het vervelend vinden. Ik beschouw het maar als noodzakelijk kwaad, aan de andere kant heb je ze toch nodig, die banken :)

Nog een kleine aanvulling: wij hebben een redelijk moderne, jonge expert comptable die vooruit ziet en ook kennis buiten Frankrijk heeft. zijn broer woont in Australië en zodoende weet hij hoe het er aan de andere kant van de wereld aan toe gaat. Zo vroeg hij zich af hoe het internetbankieren in NL ervoor stond, dus ik gaf daar uitleg over. Hij was er (gelukkig) van overtuigt dat Frankrijk hopeloos achter loopt en dat het hier nog in de kinderschoenen staat; Men zegt dat het komt doordat ze jaren (haha, al in de vorige eeuw) terug al Minitel hadden en dat daardoor de vooruitgang op het internet gebied jaren is stil blijven staan. Zit wel in, deze logica!!!

Succes, hoop dat je minder tijd op de bank hoeft door te brengen, en anders is het misschien een optie om de in Frankrijk nog zo geliefde fax weer af te stoffen en ze zo nu en dan een faxje te sturen met je opdrachten!!!

Salut, Linda

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2011-07-22 11:34:31

En vroeger zeiden ze:

Als de wereld vergaat dan ga ik naar Nederland. Want daar gebeurt alles altijd vijftig jaar later. 

Wordt toegeschreven aan Heinrich Heine.

Wat zou Heine (in Frankrijk zeeer geliefd om zijn onduits sarkasme en zijn felle kritiek op Pruisen en Duitsland) anno 2011 zeggen?

Christian von Klösterlein

Pruis van geboorte, Polderlander vanwege werk en woonplaats, bewonderaar van Franse cultuur en Franse logica 

avatar#6444
Spot
Berichten: 20
Reacties: 39

#4 Geplaatst: 2011-07-22 11:34:51

Banken - pfff, spreek me er niet van.

Wij zijn vorig jaar overgestapt van de Banque Populaire naar de Caisse d'Epargne. Internetbankieren aangevraagd. Bij de BPS kon ik geen internationale overschrijvingen invoeren. Groot was mijn verbazing toen ik merkte dat bij de Caisse d'Epargne ik probleemloos een buitelands contact kon toevoegen een code kreeg toegestuurd op mijn mobiele telefoon die ik diende in te geven om het allemaal te valideren en dan gewoon naar het buitenland kon overschrijven. Ik was helemaal in de wolken. In maart wou ik weer een internationale overschrijving uitvoeren, maar opeens lukte het niet meer. Ik had niet de nodige rechten om een contact toe te voegen. Ik naar de bank. kunnen jullie mij die rechten bezorgen. Ah nee. Het systeem is gewijzigd. Kan niet meer. U moet naar hier komen. Maar waarom dient internetbankieren dan. Tja, euh.... Mail gestuurd via internet. Flutuitleg - voor uw eigen veiligheid, bla, bla.

Krijg er horens van.

Groeten,

Ilse

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#5 Geplaatst: 2011-07-22 14:33:12

Cees,

Ik ben al jaren bij de Crecit Agricole Aquitaine en bankier daar ook al jaren via internet, binnen France maar ook daarbuiten (onder andere Nederland).

Zou dus bij jouw CA ook moeten kunnen...

Peter

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2011-07-22 14:41:20

Verander van bank, Cees. Er zit 'n BNP in La Rochelle en via deze is internetbankieren sinds 'n paar jaar kinderspel.

We hebben het er hier laatst nog over gehad.

Al die huilie huilie-verhalen over dat achterlijke Frankrijk met haar minitel laat ik maar voor wat ze zijn, er is wel degelijk 'n inhaalslag gemaakt al heeft dat even geduurd.

Peter.

avatar#6444
Spot
Berichten: 20
Reacties: 39

#7 Geplaatst: 2011-07-22 15:32:19

Peter (P'homme de la terre),

Is het echt nodig om anderen te kleineren, omdat jij toevallig bij één van de weinige banken bent waar internetbankieren wel werkt ?

Die inhaalslag waarover je spreekt is zeker nog niet gemaakt. Hij is misschien begonnen, maar het zal zeker nog een tijd duren voor het internetbankieren overal ingeburgerd is bij alle banken. Zolang de cheque niet afgeschaft wordt, ben ik bang dat het er zeker niet snel van zal komen.

Niet iedereen kan zomaar van bank wisselen. Wij zitten met een hypotheek, dus heb ik de situatie nu maar gewoon te aanvaarden zoals die is.

Groeten,

Ilse

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2011-07-23 00:34:19

Huh ? Hoezo "anderen kleineren" ? Of ja : hoe langer iemands tenen, hoe sneller je erop trapt.

Ik hoop dat die chèques van z'n lang zal z'n leven niet worden afgeschaft. 'n Prachtige eeuwenoude uitvinding die door geen elektronisch gedoe kan worden vervangen. Ik voel er althans niets voor om 'n impulsaankoop op 'n vide grenier te moeten bankieren via internet. Of de olieboer die me m'n jaarlijkse dosis brengt.

Bovendien is het mogen beschikken over chèques 'n teken van solvabiliteit. Of neen, het is andersom : iemand die geen chèques heeft, diens positie moet je wantrouwen.

En iemand die "met 'n hypotheek zit" heeft inderdaad situaties te aanvaarden zoals die zijn, maar om die situaties nu tot algemeen geldend te verheffen vind ik weer kleinerend.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2011-07-23 06:34:48

Al sinds een paar jaar kun je bij "mijn" banken (SG en CA) internet bankieren. Zelfs via Iphone en Ipod. En ik houd een NL rekening (ABN-Amro) aan om snelle overboekingen in NL te doen.

Ik begrijp de drukte niet.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-07-28 18:24:36

Op Stevens bericht ben ik naar de bank (CA) geweest, en het lijkt allemaal met een simpel e-mailtje te zijn opgelost.

Volgens de dame krijg ik ene mailtje, met een code, en dan kan ik internetbankieren.

Op de vraag waarom haar collega ee paar dagen eerder zo stellig was dat men niet deed aan internetbankieren vanwege de veiligheid haalde ze haar schouders op.

Ik houd U op de hoogte, eerst op een mailtje wachten waarvoor ik zevenenzestig handtekeningen heb moeten zetten.

Veiligheid weet je.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2011-07-28 19:31:31

Aanvulilng: of je ook Europees kunt bankieren met CA weet ik niet, nooit geprobeerd. Met SG gaat het wel.

Steven

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#12 Geplaatst: 2011-08-03 09:42:21

Aan Ilse

Beste,

een hypotheek is nog geen reden om niet van bank te veranderen; Europa laat dit toe. De bank kan je enkel 1 jaar onder contract houden. Je kunt bvb van bank veranderen, de oude rekening houden en vanaf de nieuwe een permanente opdracht geven voor het bedrag van de hypotheek.

Succes

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-08-03 12:23:56

Goed, maandag kreeg ik een brief van de bank, voortaan geen afschriften meer per post maar simpelweg op de computer.

‘Ja maar, ik heb nog steeds geen code’ legde ik gisteren uit op de bank.

Hoeft ook niet was het antwoord.

‘Hoeft ook niet? waarom heb ik dan zevenenzestig handtekeningen gezet?’

De schouders maken weer de bekende beweging.

‘goed, geen probleem, maar dan kan ik toch internetbankieren hé’ ik ruik nattigheid.

‘Wat wilt U doen dan’ vraagt ze me met de ca-glimlach die me een beetje m’n strot uit begint te komen.

‘Nou, gewoon, betalen.’

‘Betalen?’

‘Ja, U weet wel, als je een factuur krijgt moet je die betalen.’

‘Maar dat gaat natuurlijk niet, je kunt de afschriften bekijken, meer niet.

Zucht ‘dus ik heb al die handtekeningen eigenlijk voor jean bitte gezet?’

Ik weet niet wie die monsieur is zegt ze.

Nou, dat is iemand die vraagt om iets, van alles belooft krijgt, en eindelijk geen reet krijgt omdat men het verrekt een beetje gemotiveerd mee te denken met de cliënt.

We gaan nu wachten op de code die me per mail gestuurd zal worden, ergens tussen nu en volgend jaar, gezien de actieve lust van e-mails versturen bij de Fransmensen.

Steven, kun jij bij CA wel internetbankieren?

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#14 Geplaatst: 2011-08-03 14:48:23

Cees, volgens die CA van jou kan dat dus, maar wellicht is die kennis nog niet tot de 17 doorgedrongen.

Ik snap dit draadje steeds minder, het wordt gezever & gezeik terwijl het probleem me lijkt te schuilen in de dienstdoende lokale baliemedewerker. Om dat nu te transformeren tot 'n generiek probleem, vind ik niet oprecht.

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#15 Geplaatst: 2011-08-03 16:25:23

En vergeet ook niet dat CA landelijk gezien geheel verschillend kan opereren binnen min of meer zelfstandig opererende CA-regio's.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2011-08-03 18:51:05

Deze site geeft wat informatie over overboekingen naar binnen- en buitenland.

Met CA heb ik geen ervaring met overschrijven naar het buitenland, SG is geen probleem sinds een jaar of vijf.  

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#17 Geplaatst: 2011-08-03 19:41:56

Ergo : voed je lokale bank of ga naar 'n ander.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2011-08-04 10:05:35

Ik zal op houden met zeveren en zeiken, als frankrijks gebreken aan het licht komen is het opeens niet goed.

Ik dacht dat dit een site was voor mensen die hier willen komen wonen/werken/tweede-huisje-bouwen.

Dan mogen de gebreken en beperkingen ook wel besproken worden lijkt me, kan voor mensen net een breekpunt zijn.

Hoe is het met de rozen? Al gezaaid.

Ik ben nieuwe aan het verzamelen, zit een mooie gele bij.

Het makkelijkste zaai je ze in een eierdoosje (van papier natuurlijk) en als ze groter zijn zet je ze met doosje en al in een grotere pot of in de grond.

Het papieren potje is zo verdwenen en je hebt zo een sterkere plant.

Cees.  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2011-08-05 08:00:29

Cees,

het is toch netzo als met je geliefde: je houdt toch van HEM/HAAR niet vanwege zijn voordelen maar odanks zijn/haar gebreken?

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#20 Geplaatst: 2011-08-05 08:52:13

Zo is 't.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2011-08-05 09:21:57

Ik niet Christian, ik kom uit een andere tijd.

Ik houd van hem om dat hij mooi is, en bij gebreken gaan we naar de sportschool, de plastische chirurg, naar de garage of naar de werf ;-)

Voor jullie is Frankrijk nostalgie, voor mij een aftands middeleeuws land waar nodig de schop in moet.

Wij, een groep universitaire jongeren en andere leeftijdsgenoten met goede banen, menen dat Frankrijk nodig eens om zich heen moet kijken hoe het er in andere landen aan toe gaat.

Veramerikaniseren (wat betekend het woord nog) is niet zo fout als men heel lang gedacht heeft, als men het maar onder controle houd.

In Spanje en Italië zijn betere en snellere ontwikkelingen te bemerken dan hier, rara hou kan dat.

Wij houden echter veel van Frankrijk, en willen er ook in de toekomst nog van kunnen houden zonder dat het opgevreten wordt door die “nostalgische” mensen die hardnekkig vasthouden aan principes die niet meer van deze tijd zijn.

Wij moeten banen hebben Christian, werk, snelle internetverbindingen en vliegtuigen op iedere straathoek.

Wij moeten in zestig uur per week omzetten draaien, snelle restaurants waar je goed kunt eten, de sportschool om de hoek.

Wij willen banken die ons geloven, ons helpen onze ontwikkelingen te realiseren zonder daar elke dag straf voor te krijgen in de vorm van debitboetes, wij willen met onze computer even snel een factuurtje overmaken naar China, India of de States, en wij willen een bankmedewerker die lacht en ons begroet met optimisme, ons aanmoedigt en helpt.

 

Cees.  

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#22 Geplaatst: 2011-08-05 09:33:46

Eens Cees, geheel eens. En ook met Christian. Jouw wensen en de zijne en de mijne ontlopen elkaar waarschijnlijk niet eens veel.

Behalve dan die vliegtuigen op iedere straathoek, die racetaurants en die sportschool. Dat doen ze maar aan de kust.

Peter (eveneens academisch misvormd en vroeger opgevoed met de terechtwijzing dat "jullie is jodenvolk", zo sprak je geen mensen aan. Maar zelfs Balkende sprak zijn volk zo toe, dus het zal tegenwoordig wel mogen. Mij blijft het pijn in de oren doen).

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2011-08-05 11:28:37

Ik bedoel met de snelle restaurants die racetaurants voor tussen de middag Peter.

Wij willen geen twee uur hangen om een lunch te verorberen, maar we willen ook geen hamburger of broodje kebab.

Snelle restaurants, en je ziet ze steeds meer, en ja ons streven is niet iets van de kust maar is overal in Frankrijk te bemerken, snelle restaurants zijn etablissementen waar de kok pas een sigaretje rookt als de tafels zijn opgeruimd, waar de groenten om half twaalf worden gesneden in plaats van een apérootje, en waar de kelners lenig en snel tussen de tafels door zweven op een efficiënte manier zodat niemand tijd verliest.

Voor ons is er geen plaats voor een knaap die om half één nog even aardappels moet schillen, of een tafeltje vergeet omdat hij een peukie moet roken onder de ventilator.

En voor dezelfde groep zijn er de restaurants die ’s avonds de rust uitstralen, gemoedelijkheid, een goede wijn en een gezond bord eten.

Deze jongeren Peter, beste lezer, bestellen met gemak een fles wijn waar jullie (U) het schaamrood van op de kaken krijgt.

Deze jongeren, vind je in restaurants waar de gemiddelde fransmens twee keer per jaar naar toe gaat, zij willen bij een klasse horen.

Eens kreeg ik van ene ruud hier te horen dat ik niet mijn Nederlandse cultuur mee moet nemen naar Frankrijk.

Wat nou cultuur, moeten we dan maar gewoon doorgaan zoals de fransoos van begin negentienhonderd zoals we die kennen, de Henri met zijn baguetje op het achterrekkie, de Jaques met de pinopet in zijn renaultje?

Kijk eens naar de prachtige bedrijven zoals Rhodia, Bouygues, Creocean, en vele andere bedrijven die internationaal werken, dit zijn jongens die geen jochies willen met 35 uurtjes in de week, geen siësta’s houden en zwak ziek en misselijk zijn.

Is het zo erg om je omhoog te werken in een cultuur die de klassieke franse normen te boven gaat?

Zeg nou eerlijk, in een stad als La Rochelle, waar honderdduizenden toeristen komen, de grootste jachthaven van Europa, de grootste houthaven van Europa, een Europese luchthaven, een directe verbinding naar Angleterre en andere landen, en dan vraagt een bankmedewerker me of Nederland europa is?

Een man die me de menukaart overhandigd als ik samen met een Amerikaan wil lunchen die me toespreekt met “you like eat meet not cooked?”

Sorry hoor maar dan zakt m’n broek af.

Cees.

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#24 Geplaatst: 2011-08-05 13:06:49

Ja, en hoe geraak je aan internet?

Ging naar Orange. Hebt u een telefoonnummer? Nee, dan lukt het niet. Ken je het nummer van je buur? Nou, wie belt nu naar zijn buurman? OK, zoek een bekende uit deze lijst en dan is dat je contactnummer...??? Ja maar, ik heb een gsm in belgië, kun je me steeds bereiken. België? daarheen kunnen wij niet bellen. France Telecom kan niet naar het buitenland bellen! De factuur: u mag dit automatisch van de rekening houden. O, dat gaat niet, je hebt een buitenlandse bank. Europa verplicht dit reeds sinds 1/1/2010. Nooit van gehoord, meneer.

Nu heb ik dus internet en telefoon via de pc. Voor wifi moet ik telkens 5 sec op een knopje duwen want aan en uitzetten is nodig voor de veiligheid. 

Ja, een grote "défilé" houden in Parijs dat lukt nog net in dit land. Heerlijk toch?