Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

cementvloer breekt op muuranker

Auteur Bericht

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#0 Geplaatst: 2011-07-22 15:24:22

Er moet in ons  - oude Pierres- huis een cementvloer gestort worden, maar er loopt, 5cm boven de planken, een ijzeren buis, het anker waarmee de 2 zijmuren met elkaar verbonden zijn. Het anker 'werkt', er zit behoorlijk wat beweging in en weghalen is geen optie.

De macon komt dinsdag 26 juli de nieuwe vloer storten, sinds gisteren weten we dat het anker daar zit, die zat verborgen in de oude tomettesvloer.

Nu beweert de macon, dat de nieuwe cementvloer zeker binnen afzienbare tijd zal breken, precies boven het anker.

Hij geeft als oplossing, dat we moeten zorgen dat er precies boven het anker een voeg komt in de tegelvloer, zodat de toekomstige breuk samenvalt met een voeg en er geen tegels gaan breken.

Leuk plan, maar dat anker staat niet 90 graden op de muur dus moeten we scheef gaan tegelen, niet echt waar we op zitten te wachten.( al is het een heel oud huis, waar haast niets recht is)

Is er iemand die een betere oplossing voor ons heeft?

Anker in isolatiemousse verpakken, zodat er voor het anker ruimte overblijft om te werken bv? Of breekt het dan toch op die plek? 

Alvast bedankt voor het meedenken, 

Groet, Joke

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2011-07-22 16:45:33

Hier diep zit het 'anker'? D.w.z. is het een optie om eerst een laag(je) isolatie te storten tot boven het anker en dan pas het beton?

En hoeveel beweging mag er in een dergelijk anker eigenlijk zitten? Is er niet iets anders aan de hand wat eerst aangepakt moet worden voordat er een nieuwe vloer ingestort wordt?

Groetjes, Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-07-22 18:30:19

Beste Joke,

het is steeds moeilijk op afstand en zonder de hele situatie te kennen een advies te geven. Maar het volgende zijn mijn gedachten:

-  Het anker wordt in zijn lengterichting belast, en als de muren ook in deze richting bewegen dan verwacht ik eerder scheuren dwars op het anker. Dus anders dan de maçon zei.

-  Zou het mogelijk zijn de cementvloer helemaal los van de muren en het anker te storten, wil zeggen met dilatatiemateriaal rondom langs de muren en ook rond het anker?

-  Is wapening in de vloer voorzien? Dat zou het gevaar van scheuren verminderen.

-  Is het mogelijk het anker onder de vloer te leggen, tussen de vloerbalken? Normaal stoort een anker die onder het plafond in het zicht is weinig. Natuurlijk eerst het nieuwe anker plaatsen en dan het oude wegnemen.

- Tegels met een elastische tegellijm plakken zou het gevaar ook verminderen.

Dat zijn, zoals ik eerder zei, mijn gedachten. Beslist geen sluitend advies. En ik zou zeker ook proberen, zoals Richard zei, de oorzaak van de beweging op te sporen en te verhelpen.

Misschien het overwegen waard. 

Christian von Klösterlein

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#3 Geplaatst: 2011-07-22 21:43:07

Beste Richard en Christian,

Dank jullie voor jullie reacties.

Het anker (3 cm dik) 'hangt' ongeveer 4 cm boven de kale planken en zichtbaar beweegt het alleen maar verticaal, als je je voet erop zet, kun je hem naar beneden duwen.

Of onze muren nog bewegen,.....  ik heb geen idee, het huis is in 1759 gebouwd, het staat er dus al een tijdje, mèt dit anker.

Ik heb sinds 2004, aankoop huis, nooit gemerkt dat er beweging is, geen scheuren of scheefhangende deuren of iets van dien aard, maar millimeterwerk is natuurlijk niet met het blote oog te zien.

- Eerst een isolatielaag tot en met het anker kan niet, daar is niet genoeg ruimte voor. De vloeren van de andere ruimtes van het huis worden niet vervangen, dus kunnen  we geen extra dikke vloer maken ivm hoogteverschil.

- Dilatatiematerieaal, ik kan het de macon vragen/voorstellen.

- Er is een wapening voorzien, maar ik denk, dat die onder het anker zal komen   te liggen, de gehele cementlaag wordt zo'n 8/9 cm dik,  dus een dikke laag    onder en om  het anker en een dun laagje erop.

- anker onder de vloer,.... misschien een optie;

- elastische lijm, gaan we zeker proberen.

Nogmaals bedankt,  fijn weekend, 

groet, Joke

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-07-23 06:33:14

Joke,

Het anker 'hangt' ongeveer 4 cm boven de kale planken en zichtbaar beweegt het alleen maar verticaal; als je je voet erop zet, kun je hem naar beneden duwen.

Dus het zijn niet de muren die bewegen maar alleen het anker kan een beetje 'swingen'. Dat maakt alles een beetje makkelijker. Gewoon anker van de betonvloer isoleren, plavuizen elastisch lijmen en een dilatatievoeg ongeveer boven het anker.

Christian von Klösterlein 

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#5 Geplaatst: 2011-07-23 15:13:06

Hallo Christian, ik kom nog even zeuren.....

 

- Gewoon anker van de betonvloer isoleren, wat bedoel je daarmee? dat er iets óm het anker moet zitten, voor het beton gestort wordt? 

 

- een dilatatievoeg ongeveer boven het anker. hoeft die er niet exact boven???

Dit zou prachtig zijn, want anders moeten we, i.v.m. het niet 90 graden op de muur staand anker, scheef tegelen.

En helpt het als we dan geen 45x45 maar 30x30 tegels nemen?

 

met vriendelijke groet,

Joke

 

 

 

 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2011-07-23 23:21:59

Ik zou het anker inpakken met een laag van zo 1 a 2 cm isalatiemateriaal, bijv PUR of polystyreen. Daarna de vloer aanbrengen zoals gepland. Zo geschat blijft er boven het anker nog 2 a 3 cm over om te betegelen, je kunt net boven het anker een klein krimpnetje leggen, net onder de tegels, in de tegellijm of afwerklaag. Het anker ligt daarmee in rust en de vloer zal niet verder scheuren of breken op die plek. Kan het anker om externe redenen bewegen, dan moet je dat eerst oplossen. Bijvoorbeeld, beweegt de muur en neemt die het anker mee daarin, dan moet daar eerst naar gekeken worden. Als dat allemaal niet aan de hand is, kan het anker gefixeerd worden in de te maken vloerkonstructie. Als je voor de zekerheid wilt dilateren, hoeft dat inderdaad niet precies boven en in lijn met dat anker te gebeuren. Wel moeten meerdere tegels in dat gebiedje dan met flexibel blijvende lijm en voeg aangebracht worden. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2011-07-23 23:35:12

Joke,

ik had het niet beter kunnen zeggen dan dit.

Christian v.K.

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#8 Geplaatst: 2011-07-24 11:58:16

Heel hartelijk bedankt allemaal !!!!

We gaan de goede raad opvolgen.

Vriendelijke groet , Joke