Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Reputatie Nederlanders aan de kust

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2011-07-26 14:50:16

Dit artikelje trof ik aan in de SudOuest. Van een zekere vooringenomenheid is duidelijke sprake.


Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-07-26 15:54:59

Best grappig, dit artikel.

Ooit "The Undutchables" gelezen? Hilarisch!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-07-26 16:28:19

Mooi stuk, een enkeling daar gelaten kan ik er niet anders van maken.

Iets verder naar boven zijn zelfs twee campings van gereformeerde huize; geen muziek, kermis of braderie, keurig zedelijk en erg braaf.

Als wij naar la côte sauvage gaan om te surfen rond een uur of half zes, dan rijden we de parkeerplaatsen helemaal tot het einde toe op (niet verder vertellen hoor)

Je moet namelijk een eind door de bossen voor je op de eindeloze brede stranden aankomt, en als je dan ook nog eens helemaal achteraan moet parkeren dan kun je enkele kilometers lopen.

Nu komen les hollandais ‘s ochtends als eerste aan, en gaan ook weer als eerste weg rond etenstijd, zo kunnen wij dus helemaal vooraan parkeren ;-)

Wat ons opvalt is dat er dubbel zoveel Nederlanders zijn als vorig jaar, ik was gisteren even in de aankomsthal van het aquarium en ik waande me echt in Burgers.

Men zegt dat het komt omdat de andere kant (côte méditerranée) te duur wordt.

Ik moet ook wel zeggen, deze campingboeren hebben het wél voor mekaar hoor.

De campings zijn prachtig schoon (vriendje van ons werkt er ook; La Pinéde) er is een enorme verscheidenheid aan animatie, prachtige zwembaden met glijbanen, en altijd voor iedereen wat te doen.

Een ding is zeker, vervelen doe je je niet.

Is op veel Franse campings wel anders, en als de fransen klagen, moeten ze eerst maar eens bij zichzelf te rade gaan.

En Tante Loes (elk jaar zes weken op la pinéde) maakt de lekkerste

kroketjes ;-)

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-07-26 16:41:43

Ik sprak pas Fransen die het prima vonden op campings met veel Nederlanders te staan. Even afgezien van de lawaaïerige kinderen dan, vonden ze het prima dat ze om 18h het rijk alleen hadden in washok en keuken. Bovendien schijnen Nederlanders de zaak schoner te houden.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-07-26 17:37:54

Steven, ik wil natuurlijk niet generaliseren, ik weet ook niet of het echt waar is, maar laat ik het dan voor de zekerheid zo zeggen; ik constateer het zo;

Ik woonde ooit aan de zeekant in Scheveningen, prachtig uitzicht op zee, en elke zondagochtend een lekker stuk lopen voor dat om elf uur de massa er aan komt en je in een uurtje geen zand meer ziet.

Des avonds moet de tractor het bevuilde zand schonen van patatbakjes en andere viezigheid.

Een schande, veroordeelde mijn franse partner het, ik vond het wel meevallen allemaal, met zo’n overbevolking op die paar vierkante meter strand.

De trein van Utrecht naar La Rochelle, een mooie ervaring mits je geen slechte stoelgang hebt.

In Utrecht keurig schone publieke toiletten in catharijne, in Amsterdam net zo, en in de tgv niet anders.

Maar eenmaal op gare du nord gaan we beginnen, ergens in een achterafhoekje zijn enkele smerige toiletten waarvan de meesten bezet zijn door vieze mannetjes die een andere reden hebben om uit de broek te gaan, dus rennen we de straat over naar een café.

Natuurlijk moet je daar een koffie bestellen om een koffie naar de pisbak te brengen, maar goed, we sleuren ons een weg door de brasserie met koffers en tassen en komen na zevenenveertig tafeltjes bij het enige toilet in het etablissement, én…bril en toiletpapier ontbreken natuurlijk.

Dan maar te vroeg in de trein, ik leg mijn drol keurig op de rails vijftien minuten voor de trein vertrekt naar een bestemming die ik niet ken.

Op naar het zuiden, metro4 brengt me naar gare montparnasse, waar mijn blaas de brasseriekoffie wil lozen, en dus vinden we een vies stinkend toilet in de hoek drie etages onder de Grand Lignes, ik sjouw al mijn koffers zes trappen af, prop me met die ene waarvan ik weet dat mijn camera er in zit in een vies hokje, of zat die camera in die andere tas, podv…. afknijpen en met de schoen de doortrekknop indrukken om vooral geen ziektes op te lopen.

Kaboem kaboem, drieënhalf uur later komt La Rochelle in zicht, het mooie station is enkele jaren geleden voor bijna een miljoen geheel gerenoveerd, een mooie aankomst cq vertrekhal met koffieshop en kiosk, maar zeggen en schrijven zeventig meter verderop is een blikken toilet neergeplant, een ingang voor de invalide, één voor de nietinvalide.

Even hollen door de plaatselijke regenbui, de koffers denderen achter me aan, de ene deur wil na drie muntjes van twintig cent nog niet open, dus dan het invalide toilet maar, en goddank heb ik daar wel de ruimte om mijn koffers en tassen veilig en vooral dróóg naast me neer te zetten.

Opgelucht leg ik mijn drol in het roestvrijstalen potje terwijl ik er boven zweef, brillen bestaan in dit soort “zaken” niet, en frutsel uit mijn zak wat uit de trein gejatte toiletpapiertjes en servetjes, want ook hier is het papier op de bon, onderwijl rammelt iemand aan de deur, “bezet” roep ik en knijp af.

Als ik de deur open doe kijkt een woedende vrouw in een karretje me aan, zeiknat in de plensbui.

Eenmaal thuis neem ik een douche, ik voel me smerig en afgeleefd, en na het douchen ga ik er eens lekker voor zitten, op een echt Nederlands schijthuis, inclusief kranten, puzzelboekjes en eindeloze rollen papier om op een goddelijke manier je kont af te vegen.

Nee, op deze campings is ons franse vriendje vijf maal per dag in de weer om de toiletten te reinigen, de douches uit te spuiten, en de wasbakken van sla, frietsaus, en aardappelschillen te ontdoen.

De fransen mogen van geluk spreken dat ze op zo’n mooie schone camping kunnen logeren, en ze zouden eens moeten leren op te houden altijd maar te wijzen.

Iedereen flikkert zijn peuk uit de auto, zijn flesjes en pakjes in de berm, en aan enige vorm van sympathie ontbreekt het ze geheel.

Ze zijn zo schoon (geld voor de rijke steden) omdat er hordes schoonmakers achter ze aan moeten hollen om hun zooi op te ruimen, en ze hebben geen enkel benul hoe godsallemachtig smerig en onhygiënisch ze wel niet zijn.

Hier klagen ze in de winter dat het rustig is, te rustig, en als de eerste Nederlander neerstrijkt schreeuwen ze en masse “mon dieux, les Hollandais déjà arrive!”

Ik ben blij dat deze campings er zijn, en ben blij dat deze toeristen er zijn, ook al zijn het niet de gulste.

Cees.

avatar#8487
Françoise (37)
Berichten: 4
Reacties: 30

#5 Geplaatst: 2011-07-27 09:46:50

Wat een leuk stukje heb je geschreven Cees!

Francoise

avatar#9165
Hassan40
Berichten: 2
Reacties: 28

#6 Geplaatst: 2011-07-28 09:04:50

Mijn eerste les Frans op de middelbare school begon met het noemen vn het woord 'Surete' door de leraar. Op dat moment kwam de concierge binnen voor het opophalen van de absentielikst. De goede man vroeg 'Zure thee?, wie drinkt er nu zure thee?'  Zo vrijpostig waren concierges in vroeger tijden nog. Waaop de leraar zei, kijk dat is nu de reden waarom het goed is, dat je hiet op school Frans leert, hoe gebrekkig ook. 

Ik denk dat de hierboven vermelde gegniffel over Nederlandser,  Nederland en de Nederlandse taal voortkomt uit een ongezonde dosis zelfhaat of een even ongezonde mate van provincialisme (zeg maar het hebben van een plat beton rechtvooruit).

Amerikanen en Engelsen, moeten geen ophef maken over I fok dogs i.p.v. I breed dogs, als ze het zelf bijvoorbeeld hebben over 'it is raining cats and dogs', 'We see pigs fly', 'motherfucker' en meer van dat oort fraais. Dat gniffelen daarover is een typische white trash houding, zeker als je het dan ook nog wordt gebruikt om geld mee te verdienen.

Het wordt helemaal onwerkelijk als undutchables schrijft dat Nederlanders het hebben over 'de bloemetjes buitenzetten' in plaats van 'to paint the city red'.

Alsof de engelse zegswijze niet even gek is. Noemt men dat tegemwoordig hilarisch?

Nederlandse kinderen van een jaar of 12 zijn meer internationaal gericht en bekend. Zij hebben een uitstekend gevoel voor de inhoudelijke betekenis. Bij het woord 'cocksucker' denkt geen Nederlands kind aan een DSK-tje. Daar zijn ze te internationaal voor georienteerd.

Ik herinner mij nog, niet zo lang geleden, dat een Fransman op een Engelse blog, zijn bijdrage eindigde met letterlijk vertaald in het Engeld: "Je vous prie d'agréer, Monsieur et Madames,de  mes salutations distinguées"
Waarmee de betreffende Fransman zich voor weken tot de laughing stock annex pispaal van dat blog promoveerde.
Lag dat aan die Fransman of aan die kneuterige Engelsen? U mag het zeggen.

Acceptatie van anderen heeft niet alleen te maken mer het accepteren van mensen van diverse pluimage op een website, maar in een groter verband met het accepteren van mensen uit andere windstreken en daarom met een andere lokale kleur. Ik heb 'overal' ter wereld gewoond maar nergens ik heb nergens 'normale mensen' ontmoet.
Ze waren allemaal een beetje meer of minder gek in mijn ogen. Als ik u daarover ga vertellen, dan kunt u daarvoor een dag of wat reserveren.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2011-07-28 15:24:02

Volgens mij gaat het artikel eerder over gewoonten dan over taal Hassan, maar je hebt gelijk, ieder mens is uniek in zijn soort (sommigen unieker) en allemaal hebben ze hun al of niet aangeboren gewoonten en gebruiken.

Taal; als ik een verhaal schrijf voor de krant dan heb ik een aantal mensen die mijn tekst repareren, om de oneffenheden die ik getrouw maak weg te halen.

Ooit zei ik eens al wandelend op straat “nou, da’s een lekker ding” en toen vroeg mijn partner wat dit betekende, want een ding is toch een verzamelnaam voor voorwerpen?

Of neem nu de balletjes van de koningin, waarom zijn dat nou de bouletjes de viande, en niet de petite boulettes de viande?

Tja, ehh, een balletje is al klein, en een kleine bal bestaat niet in de hofhouding.

Aha, dus een lekker dingetje is weer een jong blaadje zullen we maar zeggen?

Nou nee, dat kan ook weer niet, dan zou het betrekking hebben op bijvoorbeeld een snoepje of een bitterbal-letje.

Lastig die woordkeuzes, en als ik dan schrijf krijg ik steevast mijn verhaal in de vorm van een regeringsverklaring terug gestuurd, met aan het einde zoiets als mes salutations distinguées, in plaats van à la semaine prochaine of à+.

Gewoonten daarentegen zijn niet verkeerd, maar het hoeft niet zo te zijn dat ze gewoon zijn.

Dat een Nederlander vroeg eet is niets mis mee, tenslotte zit heel Frankrijk om zes uur aan de apéro, om acht uur aan tafel, en daarna doen ze niets meer, dan trekken wij het land nog maar eens uit de bagger door na het eten er nog eens lekker tegenaan te gaan.

Niets mis mee toch?

Waarom niet van de vroege zon genieten aan de stranden, of waarom niet nog een blokkie om fietsen om negen uur ’s avonds terwijl Frankrijk al weer lijkt te slapen?

Een boterham met pindakaas (fransen griezelen ervan), t’is toch véél lekkerder dan een andouillette?

Wat is er mis met een ingrediënt uit een pakje? De hoekstenen waar de franse keuken op leunt staat al tientallen jaren in vergane glorie verder af te brokkelen.

Wie kookt er nog thuis een mooi Frans gerecht? Denkt U echt dat de hedendaagse fransmens beter kookt dan U.

Kijk maar eens in buurmans karretje bij de Carrefour dan.

Wees getroost, “ze” hebben een goede keuken, goede restaurants, maar privé durft een Nederlander, ja zelfs een Amerikaan er wel iets meer van te breien dan de fransoos.

Vroeger, de oma’s van nu, die konden koken, maar ach, die hebben ze toch allemaal al in de maison retraite gestopt en worden alleen nog maar met kerst van stal gehaald.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2011-07-29 21:48:41

Och m'n besten, sinds 'n week ben ik nu op pad met

a) m'n lieve Française;

b) m'n Franse carte d'identité, en

c) m'n kleine Kip-caravan (op F-kenteken ook).

We zijn vertrokken uit de Allier voor 'n familiefeestje in de Pas de Calais (tante is 100 geworden).

We scharrelen wat rond, staan nu in de tuin van 'n kasteel (we zijn op de terugweg). Wilt u mijn ervaringen ? We zouden er 'n weekend-bijlage van de Sud-Ouest mee kunnen vullen.

En bref : geestig is dat Galliërs me voor de Hunnen houden als we op 'n camping arriveren.

Omgekeerd geestig is de reactie van Bataven op 'n Kip-caravan in het Franse.

Waar dan 'n Française uit stapt die geen woord Nederlands spreekt, behalve "goedendag mijn vrouw" en "tot ziens mijn heer."

Elders op deze site heb ik al eens verwezen naar die mop over de Telegraaf-journalist, de IBM-programmeur en de KLM-piloot.

Lik uw vooroordelen en houd de oren, ogen en vooral de geest vrij voor nieuwe indrukken.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2011-07-29 22:24:30

Kan de verwijzing niet vinden naar die grap. Wel nieuwsgierig.......