Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Welke rechtsvorm voor vakantiehuis?

Auteur Bericht

avatar#9281
Anne J
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2011-07-27 15:45:03

Dag Wim en anderen,

Met veel belangstelling heb ik je zeer informatieve site gelezen en veel informatie gekregen. Dank daarvoor! Mag ik nog een vraag aan je stellen ter verduidelijking? We hebben een groot huis in de Drôme met drie verdiepingen. De benedenverdieping heeft een grote keuken en serre en verder bevindt zich daar ons privédomein (eigen woonruimte met twee slaapkamers). De eerste verdieping is verdeeld in twee ruime appartementen (twee woonkamers, met open keuken, drie badkamers en per appartement twee slaapkamers) die te bereiken zijn via de centrale ingang beneden die leidt naar de hal boven waar de appartementen ieder een eigen ingang hebben. Op de tweede verdieping hebben we nog drie slaapkamers met wastafel en een badkamer.

We zijn startend en zoeken nu naar een goede vorm om inkomsten te genereren na alle investeringen die we gedaan hebben. We verhuren ons huis nu als vakantiehuis in de zomerperiode. Om hier uiteindelijk meer inkomsten te kunnen krijgen en ons hier meer te kunnen gaan vestigen willen we groepsaccomodatie aanbieden aan derden (schilders, fietsers, wandelaars, therapeutische weken als leren omgaan met stress, relatietherapie etc) en ook zelf groepen gaan organiseren.

Aan welke voorwaarden moeten wij voldoen om groepen van meer dan 15 mensen te mogen huisvesten. En is dit makkelijk te realiseren? Kunnen wij 7 slaapkamers aanbieden? Welke juridische vorm zou je ons adviseren? Vallen wij onder 1 gîte met 7 slaapkamers en mag dat dan zomaar of kunnen wij beter de gites apart melden om problemen te voorkomen en kan dat dan...? Is het een "eigen opgang" in een centrale hal, maar met 1 gemeenschappelijke voordeur? Zou je ons hierin willen adviseren?

Ik had dit bericht naar jou persoonlijk willen sturen, maar de knop "verzenden"was niet te vinden. Dus nu maar zo via het forum. Ben erg benieuwd naar reacties.

Bij voorbaat vast onze hartelijke dank.

Anne

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2011-07-27 16:09:34

Beste Anne,

Volgens mij zit Wim niet te wachten op een privémailtje zo als jij de vraag wilde stellen aan hem persoonlijk, want als iedereen dat zou doen dan kun je dit forum net zo goed sluiten.

De kracht van het forum zit hem er nu juist in dat alle mensen vragen stellen die door alle mensen gelezen kunnen worden en door een ieder beantwoordt.

Ik denk zelf dat als je bijvoorbeeld 2 gites hebt, en daarnaast 5 Chambres d’Hôtes je gewoon kunt draaien en je toeristenbelasting verplicht bent, en als erg veel verdiend je inkomsten.

Wij doen bij ons kunstworkshops, natuurwandelingen met een gids door de polders, rally’s met sport-oldtimers, surfweekenden, en stresstherapie.

Binnenkort komt er een Chinese kwakzalverskunde bij maar vraag me niet hoe dat weer werkt.

In de toekomst wil ik er de workshops klassieke scheepsbouw aan toevoegen.

Overigens hebben wij geen inkomsten uit deze, we lenen uitluitend onze cdh er voor plus eten.

Ook verkopen we drank en de beroemde Brulot Charentaise.

We wachten op meneer van Teeffelen.

Cees.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2011-07-27 19:19:19

Om een pand waar meer dan 15 perosnen slapen te mogen aanbieden voor toeristische verhuur is het eerste probleem de ERP, niet zozeer de rechtsvorm van de onderneming.   

Even vanaf het begin: iedereen mag een huis met maximaal 5 slaapkamers aanbieden vor toeristische verhuur, zonder verdere regelgeving. Echter indien een huis met meer slaapkamers wordt aangeboden voor toeristische verhuur, moeten de regels van de ERP worden gerespecteerd. Dat is een hele reeks aan regels die te maken hebben met (brand)veiligheid en gehandicaptentoegang. Er is een departementale commissie (meestal gelieerd aan de brandweer) die ERP-controles uitvoert en hetzij ontheffingen hetzij vergunningen afgeeft.

Voor een huis met meer slaapkamers dan 5 (of in geval van groepsaccomodatie met meer dan 15 bedden) moet er een ontheffing van de ERP worden aangevraagd in geval het aantal gasten wordt beperkt tot 15. Voor huizen met meer slaapkamers geldt dat er een ERP-vergunning moet zijn, TENZIJ de bouwvergunning is ingediend door een Franse advokaat en de verbouwing leidt tot de creatie van meerdere zelfstandigige wooneenheden. Dat lijkt hier niet het geval. Een ingang naar beide appartementen door de centrale voordeur kwalificeert niet 'zelfstandige opgang.'

Indien er een ERP-vergunning is afgegeven kan het gebouw in geheel of in gedeeltes, hetzij als gîtes hetzij als chambres d'hôtes worden geexploiteerd. In geval er een ontheffing ERP is verleend, kan het worden verhuurd als groepsaccomodatie voor maximaal 15 gasten. Zolang er geen ERP-vergunning of -ontheffing is, is in principe geen toeristisch exploitatie toegestaan. Wellicht heeft Gites de France deze opmerking ook al gemaakt.

Voor de exploitatie van het pand zijn verschillende bedrijfsvormen mogelijk, auto-entrepreneur, entreprise individuelle (al dan niet als micro-entreprise) of zelfs een EURL of SARL. De keuze tussen deze vormen hangt geheel af van de ambities van Anne, de toekomstplannen, haar risicogevoelighieid en de overige inkomsten van haar en haar gezin. Dit kan allemaal gemakkelijk op een rijtje worden gezet, maar eerst MOET de ERP-vraag worden opgelost: vergunning of ontheffing!

Wim

avatar#9281
Anne J
Berichten: 1
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2011-07-27 22:48:02

Allereerst wil ik jullie heel erg bedanken voor jullie snelle reactie! Op de site las ik ergens dat dat bij meer persoonlijke specifieke situatie zoals bij ons ik beter persoonlijk contact kon opnemen met Wim Bavelaar voor een meer specifiek advies. Verkeerd begrepen waarschijnlijk.

Wat een prachtig medium om zo kennis, ervaringen en informatie te delen met gelijkgestemden.....

Wim wil ik vooral erg bedanken voor je heldere uitleg. Ik wilde ons huis aanmelden op sites waar ze groepsaccomodatie aanbieden en dat zal ik nu doen zoals je adviseert: 5 slaapkamers en 15 personen.

Voordat we 7 slaapkamers aan zullen bieden zullen we onderzoeken of we een ERP ontheffing of eventueel vergunning kunnen krijgen. De extra kamers gebruiken we dan maar privé.... Wel jammer want we hebben vorig jaar brand gehad waarbij het dak verwoest is, we hebben zo hard gewerkt en alles is zo mooi verbouwd.

We hebben ons niet genoeg kunnen voorbereiden op regels en wetgeving. We zijn vooral druk bezig geweest met de verbouwing van ons huis naast ons part-time werkzaam leven in Nederland.

Wim, we zouden graag meer over willen weten over mogelijkheden en wetgeving. Kunnen we een afspraak met je maken om onze situatie met je te bespreken? We lazen op jouw site dat je persoonlijke begeleiding doet. We horen graag van je.

Henk en Anne

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2011-07-28 09:39:25

Ja hoor, stuur maar een suggestie voor een datum en tijd naar wim@ondernemen-frankrijk.nl  Dan spreken we jullie situatie en mogelijkheden in detail door.

Wim

avatar#9281
Anne J
Berichten: 1
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2011-07-28 10:57:18

Doen we!