Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

stabiliteit door halvering van debiet

Auteur Bericht

avatar#9270
Puechmirou
Berichten: 1
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2011-07-30 21:27:44

Via een eligibiliteitstest zou ik een ADSL debiet van 2 Mb moeten kunnen halen. Bij de aansluiting (4 jr geleden) was dat ook het geval. Wel was de Internetverbinding niet stabiel en moest met regelmaat herstart van de router de verbinding weer herstellen (of wachten tot de volgende ochtend). Na inschakeling van FT heeft men het debiet gehalveerd, waardoor de stabiliteit zou toenemen. Dat lijkt inderdaad zo te zijn.

Nu draai ik dus de laatste jaren met max. 1 Mb en verandert daar dus niets meer aan. Zijn er meer mensen met een dergelijke ervaring en zou daar nog iets aan te doen zijn? Ik heb nl. het sterke gevoel dat e.e.a. domweg het gevolg is van slechte (aan elkaar geknoopte) koperleidingen. De telefoon is nl. ook haast niet te verstaan.

Aangezien ik het telefoonabonnement bij SFR heb laat FT je maar al te graag doormodderen. Ervaringen / meningen?

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#1 Geplaatst: 2011-07-30 23:58:19

Ik heb een soortgelijke ervaring. Theoretisch zou ik iets van 4 MB moeten halen.

Regelmatig viel de verbinding uit: geduld, herstarten modem etc.

Soms ging het lang goed, maar uiteindelijk was ik ongeveer een dag per week mijn verbinding aan problemen kwijt.

FT heeft de koperroute nagekeken: niks aan de hand.

Vervolgens kwam de ADSL techneut die alles bekeken en doorgemeten heeft.

Die legde me uit (als ik me het goed herinner) dat het modem de hoogst haalbare -theoretische- snelheid probeert te bereiken. ALs dat dan mis gaat, zouden die problemen optreden.

Vervolgens heeft hij de snelheid vast op 2 Mb ingesteld en sindsdien zijn de problemen helemaal over.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-07-31 09:41:40

Bij ons beloofde men 8 Mb, en steeds hadden we bovengenoemde problemen.

Toen heeft een technici de boel terug gedraaid naar 5.9 Mb en nu gaat het redelijk goed, behalve in piekuren als veel mensen gebruik maken van de lijn, dan is alles traag tot erg traag.

Voor mijn werk gebruik ik dus de computer ’s nachts als iedereen slaapt.

De vakman van FT zei dat de leiding nog van koper was, maar die is goed.

Hij vertelde me tevens dat elke storing in het huis, hoe klein ook, bijvoorbeeld van een microwave of iets anders, invloed hebben om computerlijn.

Het heeft dus ook geen zin om van de ene naar de andere provider te verhuizen, de lijn is de lijn.

Cees.

avatar#9270
Puechmirou
Berichten: 1
Reacties: 4

#3 Geplaatst: 2011-07-31 09:48:51

Dat lijkt inderdaad exact vergelijkbaar met dat verschil dat de resterende 5.9Mb ruim voldoende is voor videotransmissie (skype) of streaming. Met mijn resterende 1 Mb is het dat niet.

Ik vraag me alleen af of daar zo langzamerhand geen andere oplossing voor bestaat.

Het is hier allemaal koper (deels in elkaar gedraaid) met nog een versterker ertussen en ik ben bang dat hier de komende 10 jaar niks mee gebeurt.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2011-07-31 10:08:28

Zit zelf alweer een paar jaar op langzaam ADSL (600/130 gemeten) en Skype is nèt te doen, als er tenminste geen andere computer in huis voortdurend op Internet zit.

In onze gemeente is er een initiatief van verscheidene burgers om een hogere capaciteit te vragen. Dat zou dan de Mairie aan France Télécom moeten vragen. Helaas.... schijnt te weinig vraag te zijn dus de Mairie doet niks.

Steven

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#5 Geplaatst: 2011-09-26 22:01:43

@Puechmirou

Skype heeft inderdaad problemen met 1Mbit maar Live Messenger werkt wel !

Groeten, Robert

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#6 Geplaatst: 2011-09-26 22:58:37

Bij mij idem. plm 4 km van centrale/dslam. Regelmatig verlies van sync, kon soms wel een dag duren voor verbinding terugkwam. FT heeft lijnen gecheckt, ADSL monteur (Orange) geweest die uiteindelijk het debit op 2Mb heeft gefixeerd. Sindsdien geen problemen meer. TV kijken kan dus niet, en video streamen is soms moeilijk, maar dat is ook wel te verwachten.

Hier een tevreden klant.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2011-09-27 09:51:50

Het omlaag schroeven van je debiet is inderdaad een klassieke oplossing. Verder: aan slechte kontakten in de telefoonlijn naar je lokale telefooncentrale valt weinig te doen, FT reageert daar inderdaad niet met graagte op wanneer het klanten van de concurrentie betreft. En meestal bestaat die koperdraadverbinding uit verschillende aan elkaar geknoopte stukken, van verschillende dikte. Zitten er teveel lasjes onderweg in, of zitten er lange stukken dun koperdraad tussen (er zijn drie standaard diktes), dan heb je pech. Dan krijg je door de (overgangs) weerstand minder adsl signaal binnen. Het laagfrequente (tot 3000 Hz) klassieke telefoonsignaal heeft daar veel minder last van, het hoogfrequente adsl signaal (tot ruim 1 Gigahertz) bereikt na een kilometer of zes (zie grafiek) de finish niet meer. Maar wanneer zelfs je gewone telefoonsignaal hoorbaar last heeft van een slechte lijnkwaliteit, dan is er iets goed mis.

Zeker wanneer je wat verder weg zit van de telefooncentrale (NRA) is iedere verbetering van je signaal sterkte, of eerder nog je signaal/ruis verhouding, meegenomen. Anders verlies je door een klein stoorsignaal buitenshuis of binnenshuis zomaar je synchronisatie. Daar valt binnenshuis wat aan te doen, zorgen dat daar geen verdere verzwakking van je signaal optreedt.

Goed, daar gaan we weer, bekend verhaal, maar misschien voor een nieuwere lichting forumbezoekers nuttig om kennis van te nemen. Zorg binnenshuis voor goede bedrading, en draai kontaktpunten even los, schoonmaken, weer vastzetten. En maak de eerste prise téléphonique eens open. Schrik niet van de hoeveelheid draden die je daar tegenkomt. En kijk of je daar misschien een condensator ziet. Die werd in de tijden van weleer door hulpvaardige FT monteurs gebruikt om de kwaliteit van de telefoonlijn mee te testen. Maar dat was in de vorige eeuw. Nu zorgt die condensator - het oude model met drie pootjes - er helaas voor dat allerlei storingen ongehinderd door kunnen dringen op je telefoonbedading: je houdt daardoor nauwelijks meer iets over van je adsl signaal. Eruit slopen dus. De handleiding voor telefoonchirurgen in opleiding staat keurig beschreven op de websites van dslvalley en Ariase. Nog meer sloopwerk: bij antieke installaties komt het telefoonsignaal binnen via een aansluitblokje waarop twee zekeringen en vaak ook nog een weerstand zijn gemonteerd, een primitieve vorm van bliksembeveiliging. Verwijderen kan geen kwaad, en levert weer iets meer signaal op. Al was het alleen maar omdat de bedrading daar na vele decennia dienstverlening meestal behoorlijk is geoxydeerd.

Wat verder nog: bij de klassieke Franse telefooninstallatie, waarbij diverse telefoontoestellen zijn aangesloten op de "daisy chained" telefoonbedrading gaat het ook nog wel eens fout. Keurig volgens de regels van het boekje wordt op de eerste prise téléphonique een echte Franse adsl T-telefoonstekker aangesloten, die met een ingebouwd filtertje er voor zorgt dat het laagfrequente telefoonsignaal de ene kant, en het hoogfrequente adsl signaal de andere kant uit worden gestuurd. Maar wanneer je verder stroomafwaarts dan een telefoon met z'n gewone T-plug aansluit gaat het een beetje mis. Dan komt het adsl signaal dat telefoontoestel gewoon rechtreeks tegen. Gevolg: een nog slechtere signaal/ruis verhouding. Niet doen dus, ook daar zo'n speciale adsl T-stekker gebruiken. Maar met meer dan één zo'n Frans filter op je telefoonlijn gaat je adsl signaal nveau wel omlaag, dus het kan, maar is geen aanrader.

Een betere oplossing is om die traditionele Franse layout en bedrading te vergeten, en gewoon te doen zoals de rest van de wereld doet. Een adsl filter en tête d'installation. De Fransen noemen dat een filtre maître. De bestaande bedrading hoef je niet helemaal te slopen. Hergebruik is mogelijk, maar hou dan wel deze aanpak voor ogen. Over de bedrading van het interne communicatienetwerk volgens de Franse NFC 15-100 normen moesten we het nu maar even niet hebben. Vrij ingewkkeld, en alleen nodig bij een compleet nieuwe elektrische installatie met een GTL. Toch interesse? Lees dan deze poging de Britse medemens te overtuigen.

Verder kan het gebruik van een ander type of merk modem ook nog een wereld van verschil uitmaken. In het verleden waren er ogenschijnlijk identieke modems van FT/Orange. Eén door Sagem gefabriceerd, de ander door Inventel. Zelfs de eigen FT monteurs werden wel eens wat moedeloos van de problemen met het eerste merk, en hadden vaak een paar Inventels bij zich als ultimum remedium. En dat werkte vaak: na een jaar gemodder plotseling een goede verbinding. Alleen maar door het simpelweg vervangen van een modem. Na hoeveel uren bellen met helpdesks, emails, brieven schrijven? De ethiek van het moderne ondernemen in providerland.

De experimenteerlustigen zouden eens kunnen kijken of het aansluiten van een ander modem (Netgear, D-link, Linksys, Cisco, Zyxel, Fritz!Box etc.) misschien een stabielere en snellere verbinding oplevert. Een andere of nieuwere chipset in het inwendige kan veel uitmaken. Soms ook helpt een firmware update om onhebbelijke gewoontes van een modem naar het verleden te verwijzen. Provider gebonden voip en televisie aanbod raak je dan meestal wel kwijt, daar heb je het huiseigen modem voor nodig. De nieuwe Livebox2 van Orange wordt overigens alom geprezen om zijn stabiliteit, de vorige generaties hadden zo nu en dan behoorlijk wat problemen. Bezitters - beter gezegd: huurders - van zo'n ouder modem kunnen dat trouwens omwisselen bij Orange. Tot zover mijn 999ste reactie hier op het Forum. Nummer 1000 wordt korter.

Rob van der Meulen

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#8 Geplaatst: 2011-09-27 11:11:32

In de communicatieprotocol tussen het modem thuis en het modem in de telefooncentrale is uiteraard opgenomen dat de modems zelf de hoogst haalbare snelheid bepalen en gebruiken. Lukt dat niet, dan dient automatisch een lagere snelheid te worden gekozen zonder dat een ingreep van gebruiker of ISP noodzakelijk is. De modems moeten zichzelf aanpassen aan de kwaliteit van de telefoonlijn. Met mijn modem kun je die kwaliteit zien:

Je ziet dat sommige frequenties op mijn lijn slecht of in het geheel niet werken, de modems moeten die frequenties dus minder of helemaal niet gebruiken.

Kennelijk gaat daar wel eens iets mis waardoor de snelheid handmatig moet worden teruggezet. Het vermoeden bestaat dat dit komt omdat de modems elkaar niet goed genoeg begrijpen door gebruik van verschillende merken chipsets aan beide zijden van de lijn. Dat zou verklaren waarom het gebruik van een ander merk modem soms helpt.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#9 Geplaatst: 2011-09-27 22:32:34

@Rob, bij jouw reaktie staat de teller al op 1000, van harte gefeliciteerd.

+24 berichten maakt mooi het Megaoctet vol.

Even een kleine toevoeging op de uitgebreide explicatie: Als er geen vaste telefoon op de lijn staat aangesloten, bij sans ligne dus, dan kan het ADSL filter gewoon weggelaten worden aangezien dit filter slechts de belasting van de telefoon voor de hogere frequenties filtert, het modem staat rechtstreeks op de lijn aangesloten en het filter zorgt toch weer voor een extra verbinding.

Voor @Jako heb ik een nog mooie afbeelding, typisch geval van au bout du fil.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2011-09-28 11:31:14

Met alle informatie die sinds de start van deze website zich hier aaneen heeft geregen over het onderwerp telefoon/internet/providers begin ik me af te vragen of we het vertrekpunt van deze hernieuwde discussie niet iets kunnen wijzigen: halvering van het aantal vragen door bundeling van informatie. Begin 2008 liet ik me argeloos ontvallen na voor het eerst wat vragen over de Franse elektrische installatie beantwoord te hebben: kan dat niet anders? Mij stond het model voor ogen dat Christian von Klösterlein voortreffelijk had uitgewerkt in zijn verhalen over alles wat komt kijken bij het verbouwen van een huis in Frankrijk. In juni was Wim Bavelaar zo vriendelijk me daar per email nog even aan te herinneren, dus na een halve week splendid isolation, en heel wat meer dagen voor Wim om het allemaal te verwerken tot een passend website format, kon er een verhaal over de Franse elektrische installatie worden toegevoegd aan de rubriek "Klussen". Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat dit het aantal vragen niet gehalveerd heeft, het heeft eerder een hele serie vervolgvragen getriggerd. Maar de eenvoudige vragen kunnen nog steeds beantwoord worden door dat verhaaltje te lezen. Ik zie dus in de verte een kort en bondig verhaal opdoemen over alles wat ons steeds weer boeit: hoe krijg ik mijn Franse telefoon-, televisie- of internetverbinding aan de praat. 

Mijn vraag elders: "Volunteers step forward please" op een website die langzamerhand voor mijn gevoel bijna door zijn hoeven zakt vanwege de enorme hoeveelheid informatie bleef tot dusverre onbeantwoord. Waar heb ik dat model eerder gezien (op mijn werk). Daarbij vergeleken is Infofrankrijk een toonbeeld van geordende, toegankelijke, en voortdurend geactualiseerde informatie. En uiterst geciviliseerde omgangsvormen op het forum. Maar toch: zijn er misschien vrijwilligers om alle stukjes informatie over dit onderwerp eens aan elkaar te knopen? Vermits de websitebeheerder het ook een goed idee zou vinden.

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2011-09-28 20:51:46

Helemaal eens met Rob v.d.M.,

weer een keer.

De stukken onder wonen\klussen zijn zo handig omdat men er bij vragen steeds naar kan verwijzen. Ik heb mijn stukken ook niet helemaal zelf verzonnen, ik heb vragen en antwoorden op dit forum als uitgangspunt genomen om mjn ervaringen in een begrijpelijke vorm te gieten en van overal nog meer informatie te vergaren (dankzij internet en Google).

Omdat dit niet mijn vakgebied is vraag ik de deskundigen hier actief te worden. Met referentie aan een beroemde oproep van John F. Kennedy wil ik zeggen:

Vraag niet wat dit forum voor u kan doen, maar vraag wat u voor dit forum kunt doen!

Christian von Klösterlein