Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

waterleiding vervangen door PER

Auteur Bericht

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2011-08-06 15:21:05

Bonjour,

Ben van plan mijn oude stalen waterleidingen te gaan vervangen.

Gezien de prijzen van koper zit ik te denken om alles uit te voeren met 16 mm PER.

Iemand die hier ervaring mee heeft?

Merci,

Frans

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-08-06 15:58:46

Daar hebben een hoop mensen hier ervaring mee. Maar hoezo? Want het is een van de standaard toepassingen op dit gebied. Valt prima mee te werken. Overal verkrijgbaar, je struikelt er over.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2011-08-06 21:46:15

Bonsoir Frans,

Ik heb daar behoorlijk wat van aangelegd. Een paar opmerkingen:

1) Je kunt werken met schroefverbindingen of glijverbindingen. Voor die laatste heb je een speciale tang nodig. Ik heb de voorkeur voor de Sertipro schroefverbindingen van Bricodepot boven de RetiGripp die je in veel andere brico's aantreft. Glijverbindingen met zo'n speciale tang heb ik nog nooit gedaan.

2) Als je het mooi wilt doen gebruik je blauw/rood voor koud/warm water maar het hoeft niet, je kunt ook overal rood gebruiken.

3) PER is niet alleen een materiaal maar vaak synoniem voor het stervormig aanleggen van je waterleidingen, met spruitstukken in de natte ruimten en "point to point" leidingen naar je waterverbruikers. In FR noemen ze dat "hydrocablage".

4) Als je alle PER leidingen in muren enzo in gaines legt kun je later een PER slang uit de gaine trekken om deze door een andere te vervangen, bijvoorbeeld als je er eens doorheen hebt geboord of een spijker door hebt geslagen.

5) Alle koppelingen in PER leidingen moeten altijd benaderbaar blijven, dus geen koppelingen in de muur wegsmeren of in het plafond wegtimmeren (ik zeg het maar even ...;-)

6) Er zijn mooie hulpmiddelen om PER buizen netjes uit de vloer te laten komen, wandkranen aan te sluiten, etcetera. De moeite waard om van tevoren te bestuderen.

7) PER systemen zijn flexibel dus het probleem van de "waterslag" wordt in principe automatisch opgelost, maar ik zou toch de gaines netjes vastzetten en niet over grote afstanden los laten liggen.

8) Voor leidingen die worden begraven (buiten of onder de vloer) zou ik de dikke zwarte PE slangen gebruiken en "bovengronds" overgaan op PER.

Succes!

Salutations, Jos

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#3 Geplaatst: 2011-08-07 00:56:43

Dit is goed beschreven in: La plomberie comme un pro van Eyrolles

janvavatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-08-07 07:06:52

Jos schreef het reeds:

6) Er zijn mooie hulpmiddelen om PER buizen netjes uit de vloer te laten komen, wandkranen aan te sluiten, etcetera. De moeite waard om van tevoren te bestuderen.

Het probleem vloer-naar-wand is namelijk:

Men kan een PER-leiding niet eenvodig van de vloer de muur op laten lopen. Vanwege de stijfheid van de buis (slang) is de minimale buigradius ongeveer 15 tot 20 maal de slangdikte. 

Een oplossing die ik hier bij een nieuwbouw gezien heb is:

laat de slang 50cm naast de gewenste plaats op de muur toe lopen, ga in de vloer voor de muur met een bocht naar rechts (of links) en dan in het wandvlak met een twede bocht naar boven.

Gaat natuurlijk bij nieuwbouw makkelijker dan bij een renovatie.

Christian von Klösterlein

Ik was overigens geschrokken toen ik twee weken geleden 2,5m koperen pijp moest kopen. Prijs 220% van de prijs in 2003.