Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe vind ik in dit land een ruilmotor?

Auteur Bericht

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#0 Geplaatst: 2011-08-09 17:23:06

Wij beginnen een beetje simpel te worden van de manier waarop hier de auto-onderdelenzaken c.q. sloperijen werken. Wat is ons probleem:

een goede vriend van ons is met een Peugeot Boxer 1999 minibusje naar ons gekomen. Hartelijk weerzien tot en met. Op 31 juli wilden wij naar een festival. Onze vriend wilde daar een of twee dagen blijven, dus hij op pad met zijn Boxer, die tot eenvoudige camper is verbouwd. Even later, wij ook op pad, en dan gaat de mobiel: hij staat met panne langs de weg, motor maakte rare herrie en stopte ermee. Wij naar de plek waar hij staat, even gestart en geluisterd, echt onheilspellend! Lang verhaal ingekort: de dépanneur erbij, nog korter geluisterd, busje op de truck en wij met z´n allen onverrichter zake naar huis terug. Vouwcaravan open zodat onze vriend in ieder geval een bed heeft. Nu blijkt dat de motor van zijn bus kaduuk is en niet meer te redden.

Wij zijn nu al anderhalve week aan het zoeken naar een motor voor een Peugeot in het land van de Peugeot en worden langzaamaan een beetje simpel van de werkwijze van bijvoorbeeld Caréco. Denk je een vraag te stellen aan een heel netwerk, maar dat lijkt niet zo te zijn. Dan willen ze allemaal een `type mine` hebben, die schijnt op een carte grise te staat. Wat is dat toch voot iets geheimzinnigs? Zonder dat kunnen ze helemaal niks! Je maakt mij toch niet wijs  dat je voor zo´n bus niet een gebruikte motor moet kunnen vinden? Ik heb ze al chassisnummers en van alles gevoerd, maar ze lusten het niet. Wie kan mij helpen om hier een motor te vinden zodat onze vriend zijn auto kan laten repareren? Nee, repatriëren gaat niet, er is geen kampeerautosupplement bij de ANWB, heeft de goede man nooit aan gedacht dat hij dat moest hebben, het is qua omvang immers een gewone, zij het verhoogde, bus?

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-08-09 17:34:14

Kun je niet op een of ander Peugeot techneuten forum achter de type mine komen? Gewoon daar je vraag stellen, eventueel ook om hulp bij je zoektocht naar motor.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-08-09 18:23:57

Je moet hier nooit teveel zeggen in dit land, hoe meer je zegt hoe meer ze weten hoe meer bureaucratie je lospullekt.

Gewoon zeggen dat je hem voor je boot nodig hebt, of je stroomgenerator bij je tuinhuisie.

Er liggen er genoeg te koop, googelen op moteur peugeot boxer 1999.

Hier bijvoorbeeld een 2punt5 diesel, of hier, en hier.

Je kunt ook de gendarme opbellen en daar de motor uit slopen, ligt dezelfde motor in.

Lancia, fiat, citroen, peugeot boxer minibus en expert, overal ligt die 1.9TD90 in.

xantia, de 306, de combi, de berline, 406, ga het rijtje maar af, allemaal dezelfde moter.

Een probleem moet je doorheen zien te worstelen; in frankrijk mag je niet zonder toestemming van de construteur een motor verwisselen.

Cees. 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2011-08-09 21:22:34

Ik denk ook dat Agnes het te ingewikkeld maakt. Ga naar 'n lokale garagist - die gaat de boel ook inbouwen ? - en laat hem voor je zoeken.

Of ga zelf de garages en sloperijen langs. En natuurlijk zijn er die marktachtige-sites, ja, maar dan moet je zelf aan de gang.

Bovendien: iedere auto heeft zijn eigen VIN ('Vehicle Identification Number', die zeventien cijfers en letters op het kentekenbewijs). 'n Beetje garagist haalt daar met één druk op de Enter-toets alle specificaties uit, daar hoef je geen Peugeot-agent voor te zijn.

Vragen naar "type mines" is onzin, dat heeft net zoveel met de motor te maken als ik met, nou ja, laat maar.

Succes,

Peter.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#4 Geplaatst: 2011-08-09 22:34:10

Goeiemorgen! Dit klinkt niet best, wat een prijzen, niet te geloven! Komt het er overigens op neer dat je zo´n motor moet zoeken onder het mom van een andere toepassing omdat het vervangen van een motor volgens de constructeur (is dat de fabrikant?) niet mag? Kan dat de verklaring zijn voor het feit dat de lokale garagist (waar de wagen nu staat) niet zelf een motor wil leveren maar hem wel wil inbouwen als wij er zelf eentje binnengooien?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-08-10 07:40:34

Ja, en dat is hezelfde in nederland, alleen neemt men de regels daar niet zo precies.

Cees.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#6 Geplaatst: 2011-08-10 08:41:32

Dat wisten wij niet, wij hebben zelf ervaring in NL met het moeten vervangen van motoren, zelfs in een vergelijkbare auto, nl. Fiat Scudo, zit Peugeotmotor in. Maakt mij overigens goed kopschuw voor Peugeot en daar mee gelijk voor Fiat en Citroën, het lijkt wel of die dingen graag stuk willen!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2011-08-10 09:49:34

In geval van deze motor zou ik eerst bij het rijgedrag gaan zoeken.

De 1punt9 diesel van peugeot (op basis van de beroemde 504) zijn eigenlijk niet stuk te krijgen, ze staan bekend als een van de sterkste in zijn soort (zoals de 300D van mercedes).

Nu nog rijden er 504’s rond in afrika, en menigeen in europa draait zonder blikken of blozen een half miljoen kilometersmet zijn 405, bx, of andere bak.

Deze zelfde motoren worden niet voor niets in heel wat auto’s gelegd.

Ik zou de sloop afgaan en er een opzoeken, en deze bij de garage dumpen.

In Nederland wordt inderdaad veel makkelijker omgegaan met verwisselen van motoren, en ook in belgie hebben veel jongeren er plezier in hun auto te tunen.

Mijn neefje vertelde me dat hij een 307 motor in een twintig jaar oude 205 heeft gelegd, “dat spuit!”

Goed, als het goed is staat er op jouw vriends kenteken een indentificatienummer (E)

Dat nummer begint in Frankrijk met VF, in Nederland weet ik niet maar het staat in vakje (E)

Ik heb hier voor de lol eens wat sloperijen rondgebeld, valt wel mee allemaal, maar je moet een nummer hebben, effe eentje halen zit er niet in bij de fransen.

Dat is meestal niet een onwil, maar een zekerheid dat ze je niet de verkeerde motor meegeven.

Cees.    kenteken

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2011-08-10 14:28:19

Bonjour,

Als dit de specificatie van de auto is, is het type mines dus 231A62 of 231B72.

En nu hop naar de sloperij voor een andere motor.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2011-08-10 14:49:19

Haha die Advizeurpiet, hoe vind je het steeds weer !

Prachtige site, ik heb hem al doorgestuurd naar verschillende die nogal met auto’s bezig zijn.

Nou, lijkt me dat vriend Banjoiste nou toch wel een aardig eindje op weg is.

Een zomerse pluim voor de site, barstensvol informatie op een mooie manier weergegeven.

Cees.

En nou ga'k surfen, niet veel golven maar de zon schijnt gelukkig weer.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#10 Geplaatst: 2011-08-20 16:28:03

Bedankt, Advizeurpiet, maar het was niet het type van de bus van onze vriend. Die heeft volgens de gegevens van de RDW een 2,5D en volgens de garagist een 2,5TD. Hoe dan ook, hij is inmiddels met zijn leenauto terug naar NL gegaan, via Onderdelenzoeker.nl zijn een aantal motoren aangeboden. Onze vriend heeft een familierelatie met een garagebedrijf die hem zal helpen het juiste type motor te vinden. Die komt dan hierheen en wordt ingebouwd. Ingewikkeld, dat wel, maar dan zijn we van dat type-mine verhaal af!

@vieilles tantes: kan best zijn dat die 1.9 motor oersterk is, Renault had een serie benzinemotoren die o.a. in de Dafjes hingen, daarmee ben ik Renaultfan geworden. Ik had ook een Trafic-campertje met een 1400-je erin, niet snel, maar liep altijd. Door een niet op te sporen waterlekkage in de stuurcabine heb ik hem weggedaan, waterlekkage is voor mij het toppunt van armoe, daar word ik helemaal panisch van.

Hoe het komt dat wij dan zoveel pech hebben met die Scudo, ik weet het niet. Wij zijn geen ruige rijders, we moeten immers alles zelf betalen, dus we kijken wel uit. De eerste motor was iets mee (koppakking of zo), ging naar de bliksem, andere erin. Dat was een toffe motor met veel pit, die heeft het nog geen 20.000 km. uitgehouden. Precies mee thuisgekomen in 2009 na een zomer in LDF. Voor onze deur klapte de distributie eruit toen we daags na (een zeer luidruchtige!) thuiskomst voor een kapotte uitlaat naar de garage wilden gaan. Bleken ze bij die garage bij het monteren van die zalige motor een fout te hebben gemaakt, krukaspoelie niet voldoende vastgezet. Aansprakelijk? Garantie? Ho maar, niks daarvan! Zaak net van de ene broer naar de andere overgeschreven, alle zelfde monteurs werkten er nog, maar wij konden eigenlijk gewoon de pot op. Zo waren wij 5500 euro armer en zaten weer met een kapotte auto. Vertrouwen in die lui helemaal naar de jeweetwel, we hebben de kar naar een ander gesleept en hebben er nu de derde motor in hangen, veel minder dan die tweede, maar het rijdt weer. We moeten hem nu wel helemaal afrijden, er zit veel te veel geld in!

Iedereen in ieder geval heel hartelijk bedankt voor het meedenken!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2011-08-21 10:36:34

Jouw verhaal betreffende die monteurs gaat over een garage in Frankrijk neem ik aan.

Het is in Frankrijk bekend dat als je met je auto naar de garage gaat voor een defectje, er met een andere defect weer uit komt.

Ik heb een espace waar het hele voortrain los ligt, de motor hang als het ware los op het chassis.

De garage heeft een foutje gemaakt, deze proberen te herstellen met een lasapparaat, de accu niet losgekoppeld waardoor ik een nieuwe accu moest kopen, en de draagbalken zover doorgebrand heeft met een klusser als lasser, dat er nu niets meer mee te doen is dan gewoon afrijden en zorgen dat je kuilen vermijd anders ligt de motor op het asfalt.

In principe is de auto totalloss, verkopen kan ik hem niet, meer dan tienduizend Eurootjes, garantie? Wat is dat?

Garages klungelen maar wat af, dealers vragen zulke torenhoge prijzen dat je denkt dat je en jaguar rijdt voor wat je moet betalen voor een renaultje.

De meeste werkzaamheden die moeilijk zijn laat ik in Nederland doen, ik koop er de volgende auto want veel goedkoper, en wat gedaan moet worden laat ik door een kleine serieuze garagist doen die weet dat ik zijn leven misérable maak als hij niet goed werkt.

Mijn laatste garagist rekende 82.50 euro per uur, een lampje verwisselen koste me 75.17 TTC zeggende 7.65 voor het lampje en de rest voor de monteur.

Klagen heeft geen zin, d’r zat een schroefje erg vast of zo.

Hun klagen wel, voornamelijk op feuvert-achtige die zoveel werk van ze stelen.

Veel succes, en over dat “type mine”; het blijft voor mij een vreemd verhaal.

Het is niet anders dan de code achter lettertje D2 of D2.1, dat is alles.

De meesten hier hebben genoeg aan E, daarop kunnen ze de auto traceren en zo dus ook ype mine vinden.

Cees.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#12 Geplaatst: 2011-08-21 13:40:55

Nou, dan is onze garage met 51 euri TTC per uur nog niet eens zo duur. De ervaring van ´een kwaaltje eruit, een ander erin´ hebben wij nog niet meegemaakt, laten we dat maar zo proberen te houden!

Als jouw verhaal klopt, dan is het niet zo gek dat Feu Vert goede zaken doet. Vergeleken met NL vielen wij een beetje uit onze schoenen toen we bij de Carrefour de gloeispiralen en andere onderdelen zó in het rek zagen hangen. Doen Fransen dan veel zelf aan de auto, of heeft Beun de Haas hier familie wonen? En bij Feu Vert hingen de distributiesets voor het grijpen en afrekenen. Zulke dingen zijn toch in NL de kassa-tingelingstukken waar je vooral niet teveel van mag zien en weten, is onze ervaring. Ach, en die truc van het ene kwaaltje door het andere vervangen is bij Nederlandse garages ook niet onbekend hoor! Wat zou een schuurtje met een put of brug toch een mooi bezit zijn! En dan drie oude auto´s: een op de weg, een op de brug en eentje voor de onderdelen, niks moderne electronica waar zelfs de NL wegenwacht soms geen raad meer mee weet. Wat is er met die auto? Foutmelding nummer zóveel, jakkieba! Zeg dan gewoon dat onderdeel A of B kapot is gegaan en waarom dat zo is en hoe je dat kunt vermijden! We hadden eens zo´n leenauto, moest je starten met een soort bankpajse... Fijn dat we verder konden, maar blij dat we hem weer konden inleveren, deze vooruitgang is aan ons niet besteed.

Ach er is nog plezier genoeg: we hebben nog een Mercedes 207D campertje uit 1978, start altijd, zelfs na 6 weken in de winter op de stoep. Voorgloeien (beetje lang, maar ja) knop uittrekken, vroem! Niet snel, maar heel zeker en betrouwbaar. Komt op den duur ook hierheen, het valt ons op dat er best veel van die 2-3-40x busjes rondrijden hier. De grange repareren en dan komt de rest ook wel.....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-08-21 14:15:28

Banjoisten, het is niet zo dat ze er na de klus een defectje instoppen, dat geloof ik niet.

Het is meer dat ze vergeten een schroefje aan te draaien, een slangklem van de koeling, of zoals bij mij een gloednieuwe accu niet ontkoppelen voor het lassen, en dan sta je opeens ‘s avonds dat je auto niet meer starten wil.

Ze doen het niet expres, het is onbenulligheid en slordigheid.

Bij ons rijden er ook van de oude diesels rond, vaak meer kilometers gelopen dan je dromen kan, en nog steeds rijd het, zoals deze.

                     surfspot

Maar dit is toch wel de perfecte surfcamper......

                     vw