Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aire naturelle voor motorrijders

Auteur Bericht

avatar#9315
Debbie Grootzwagers
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2011-08-12 09:02:23

Goedemorgen,

Wij zouden graag een camping aire naturelle starten voor motorrijders.

Daartoe willen wij een oude boerderij met een stukje grond en bijgebouwen kopen.

De aire naturelle is uitsluitend bedoeld voor motorrijders met tentjes. Dus geen auto's, caravans of campers.

De plekken voor de tentjes hoeven niet netjes afgebakend te zijn en zullen ook geen electriciteit krijgen.

Het sanitair zal in een van de bijgebouwen komen evenals een bargedeelte en een klein eetgedeelte waar eenvoudige maaltijden zullen worden geserveerd.

Aan welke eisen moet een camping aire naturelle voldoen ?

Hoe groot is de kans dat de gemeente hiervoor een vergunning verleend ?

In welke departementen is de kans het grootst en in welke juist niet ?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Met vriendelijke groet,

Debbie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2011-08-12 13:54:30

Hallo Debbie,

Naast de vraag welke vergunningen je nodig zou hebben vraag je in welke streek je zou kunnen zijn.

Ik persoonlijk vind dat je verkeerdom werkt.

Frankrijk is een mooi land, maar de mensen zijn vreemd hier en daar.

Buiten de motorcamping heb je ook een normaal leven, althans dat neem ik aan.

En een normaal leven is in Frankrijk niet zoals in Nederland, je kunt hier behoorlijk geïsoleerd raken zonder dat je daar zelf schuldig aan bent.

Mijns inziens denk ik dat je beter eerst gaat kijken waar je het liefst zou willen wonen, en dan kijk je verder in welke hoek van deze streek je eventueel die camping kunt beginnen.

Hier zijn ontzettend veel motorrijders, maar qua omgeving lijkt het erg op de polders van Dronten en de mensen zijn nog horkeriger dan op Urk.

Ik denk dat je in de Auvergne met open armen wordt ontvangen als je daar iets wilt beginnen, misschien zelfs financiële hulp kunt krijgen voor jouw project, maar je moet wel ontzettend veel van lezen en tv kijken houden, of een vette knip hebben om er even uit te vliegen als je het zat wordt van eenzaamheid.

Ik kan het aan m'n vriend vragen wat hij ervan denkt (die gaat winnen dit jaar)

Meneer van Teeffelen kan je meer vertellen over de vergunningen.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-08-12 14:17:38

Debbie,

semi-off-topic het advies van een verknochte motorrijder:

Koop, als service voor je motorgasten, wegenkaarten voor caravanners. Alle wegen die voor caravans déconseillé zijn - dat zijn de wegen waar ik als motorrijder plezier aan heb.

Christian von Klösterlein

- sinds zestig jaar motorrijder -

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#3 Geplaatst: 2011-08-12 14:28:00

Helemaal eens met Cees. Je moet er op de eerste plaats wonen. Daar waar veel toeristen zijn, zijn al veel (motor)campings en is het moeilijk om een vergunning te krijgen. Daar waar weinig toeristen zijn is de concurrentie klein, krijg je gemakkelijker een vergunning, maar is het lastiger om je brood te verdienen.

Uit een onderzoek van Atout France (de nieuwe naam van het Mnisterie van Tourisme) van enkele jaren geleden bleek dat er een markt was voor specialistische campings voor motorrijders, met name in de bergen en heuvels. Daar immers schijnen motorrijders vooral heen te willen. In Noord-Oost Frankrijk (France Comté, Alsace, Lorraine) zijn veel motorrijders, maar daar is al een overaanbod van speciale motorvoorzieningen. Verder naar het zuiden, langs de grens met Zwitserland en in Rhônes-Alpes komen ook veel motorrijders, maar daar is het een stuk lastiger om nog een campingvergunning te krijgen. In de Provence kun je het wel vergeten, daar worden niet of nauwelijks meer vergunningen gegeven. Blijven over de Ardennes, de Pyreneeen en de Auvergne. In de Auvergne zijn inderdaad kansen, is het nog redelijk goed te doen om een vergunning te krijgen en zijn er subsidiemogelijkheden.

Een vergunning voor een Aire Naturelle wordt afgegeven door de Préfecture (het bestuur van het departement), na advies van de gemeente. Je moet dus de gemeente meehebben en daarna een plan indienen bij de Préfecture. De regels voor een aire naturelle zijn overal in Frankrijk gelijk, met enkele lokale aanvullingen (zoals bosbandpreventemaatregelen in het zuiden). Er zijn behoorlijke investeringen nodig in afvalwaterverwerking, zelfs voor een simpele aire naturelle. Dit zijn de belangrijkste eisen:


1. Het terrein moet natuurlijk zijn ingericht (gras, struiken, bomen) met respect voor de bestaande beplanting op het terrein zelf en in de omgeving en in een natuurlijke omgeving liggen.

2. Per eenheid van eigendom mag er slechts één camping Aire Naturelle worden ingericht.

3. Er mag geen stalling voor caravans worden aangeboden

4. Maximale grootte van een camping Aire Naturelle is 1 ha

5. Maximaal aantal kampeerplekken is 25

6. Het midden van een kampeerplek moet worden gemerkt met een markeerpunt (niet aangegeven wat dat moet zijn : een steen, een paaltje, o.i.d.). De markeerpunten moeten ten minste 20 meter uit elkaar liggen. Buiten de gemarkeerde kampeerplaatsen mogen geen tenten, caravans of eigendommen van gasten worden geïnstalleerd of opgeslagen.

7. Er moeten sanitaire voorzieningen worden aangeboden, die mogen worden ingericht in een bestaand gebouw of een speciaal voor dit doel gebouwd onderkomen. In het laatste geval moet het gebouw aan het zicht (vanaf de openbare weg) onttrokken worden, bij voorkeur door een groene haag of andere beplanting.

8. Sanitaire voorzieningen moeten met regelmaat worden schoongemaakt en onderhouden gedurende de periode dat de camping open is.

9. De volgende voorzieningen moeten minimaal worden aangeboden (bij 25 plekken):
- 3 punten waar schoon drinkwater beschikbaar is
- minimaal twee wc’s
- een stortbak voor afvalwater
- minimaal twee wastafels
- een afvalemmer van tenminste 75 liter met een deksel.
Echter, de overheid raadt aan om tenminste 3 wastafels en een douche met warm en koud water te installeren.

10. Dagelijks ophalen van vuilnis is verplicht, of anders het inrichten van een afsluitbare plek waar vuilnis kan worden opgeslagen voor de wekelijkse ophaalbeurt.

11. Alleen indien de inrichting, liggen en fysieke omstandigheden van het terrein de toegang voor gehandicapten mogelijk maakt, moet een wc, een drinkwaterpunt en een wasbak geschikt zijn voor gehandicapte personen.

12. Aan alle lokale eisen en voorschriften ten aanzien van veiligheid en (bos)brandpreventie moet worden voldaan.

13. De camping mag maximaal gedurende een aaneengesloten periode van 6 maanden geopend zijn. De openingsperioden mogen dus niet over het jaar worden verdeeld.

14. Gasten moet gewezen worden op het natuurlijke karakter van de camping, waarbij geluidsoverlast te allen tijden moet worden vermeden. Geluidsinstallaties van de camping zelf of van gasten moeten strikt voldoen aan deze regel. Er moet absolute stilte heersen tussen 22h00 en 07h00.

15. Er mag geen verhard parkeerterrein worden ingericht bij de camping, tenzij daar specifiek toestemming voor is gegeven door de gemeente. 

De afvalemmer van 75 liter met deksel zet ik er altijd speciaal bij, als illustratie van de Franse hebbelijkheid om alles IN DETAIL in de wet vast te leggen! Ook al wil je dat niet: voor een aire naturelle zul je de plekken wel deglijk netjes moeten afbakenen!

Voor een 'snack' heb je een 'petite licence restaurant' nodig, voor een bar een dranklicentie IV. Die laatste moet je kopen op de vrije markt. Een 3-daagse cursus en inschrijving Chambre de Commerce zijn verplicht om snack en bar te mogen exploiteren.

Medewerking van de gemeente is geheel afhankelijk van de aard en ligging van het terrein en het beleid van de gemeente. Op voorhand is daar niets over te zeggen. Zodra je een geschikt pand hebt gevonden moet je het plan voorleggen aan de gemeente, dan hoor je vanzelf of ze het zien zitten of niet. Zo niet, kun je beter op zoek gaan naar een ander pand. Een gevecht aangaan met de gemeente levert meestal maar één verliezer op....

Er is nog veel en veel meer te vertellen over dit onderwerp. Wellicht is het goed om een cursus 'Ondernemen in Frankrijk' te volgen.

Wim

avatar#9315
Debbie Grootzwagers
Berichten: 2
Reacties: 2

#4 Geplaatst: 2011-08-12 19:44:09

Goedenavond,

Allereerst heel erg bedankt voor jullie reacties.

En, sorry maar ik ben vergeten te vermelden dat wij al 5 jaar in de Auvergne wonen, dus het is wel grappig dat jullie o.a. de Auvergne noemen als mogelijkheid.

Wij wonen in de Allier maar vinden dit toch een te rustige streek en denken eigenlijk meer aan de Puy de Dome ook omdat we dat kennen.

Cantal en Haute Loire kennen we niet.

Als de gemeente het wel ziet zitten zo'n aire naturelle voor motorrijders, hoelang kan het dan gaan duren voordat de daadwerkelijke vergunning wordt afgegeven ?

Met vriendelijke groet,

Debbie

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#5 Geplaatst: 2011-08-12 20:21:42

Een maandje of drie voor de vergunning, als de gemeente enthousiast is. Maar net zo gemakkelijk duurt het een half jaar of langer.

Als je in de Puy-de-Dome iets wil beginnen kom je in aanmerking voor de gratis tweedaagse cursus 'Ondernemen in de Auvergne' die wordt aangeboden door het Ontwikkelingsbedrijf van de Auvergne (ARDTA). Zeer aanbevolen. Diezelfde organisatie helpt je daarna met het leggen van allerlei nuttige contacten bij de gemeente of de prefecture. Kan net de doorslag geven...

Wim

avatar#8515
Ronald54
Berichten: 1
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2011-08-24 21:19:55

Debbie,

Ik wil je graag privé iets mailen, maar je e-mail-adres werkt niet. Wil je mij even een berichtje sturen?

Groet,

Ronald