Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Terug naar Frankrijk met invaliditeit

Auteur Bericht

avatar#9312
Nom d’une pipe
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2011-08-12 18:42:03

Dag allemaal,

Ik ben Nederlandse van nationaliteit (volledig uitgeschreven), heb 10 jaar in Frankrijk gewoond (en dus gecotiseerd en heb daar nog een bankrekening), maar nu alweer 14 jaar in België.

Al jaren wil ik terug naar Frankrijk, maar was geremd doordat ik een chronische ziekte kreeg en nu daardoor 66% invalide ben. Nu ik hier min of meer ben uitbehandeld en ik te jong ben om hier opgesloten te blijven zitten in Brussel, is het voor mij beter en prettiger wat gezondere lucht en klimaat op te zoeken. Vroeger woonde ik in de Alpes-Maritime, maar gezien de (huur)prijzen, kan ik onmogelijk daar terug. Ik ben me dus nog aan het oriënteren waar mijn toekomstige woonplaats zou kunnen zijn.

Uiteraard hangt alles af van de financiën. Volgens mijn huidige verzekering kan ik mijn invaliditeitsuitkering behouden in Frankrijk. Hoe moet ik dat concreet zien en aanpakken? Hoe lang heb ik recht op de Belgische uitkering in Frankrijk? Zijn er andere stappen te ondernemen om geen inkomsten te verliezen?

In België werk ik nog 16 uur per week (met veel pijn en moeite, aangepast en meestal van huis). Ik heb begrepen dat als men als invalide in Frankrijk op eigen rekening een paar uur werkt, men het invaliditeitsuitkering kwijt speelt. Als ik voor een werkgever werk, verlies ik dan ook inkomen/uitkering/pensioen of kan/mag dat wel? Ik zou graag een beetje sociaal/professioneel contact willen behouden...

Bijvoorbaat dank voor alle nuttige antwoorden!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-08-12 21:46:40

Beste Milly,

Je stelt een heleboel vragen waar niet zo één, twee drie op geantwoord kan worden.

Allereerst: om in Frankrijk "résident" te kunnen zijn, moet je in elk geval over voldoende middelen van bestaan beschikken: geld en/of inkomen.

Of je je (Belgische) uitkering kunt houden en onder welke voorwaarden, moet de Belgische verzekering je kunnen zeggen.

In Frankrijk is het zeker niet verboden met een gedeeltelijke invaliditeit te werken. In het Franse systeem mag je dan verdienen tot je "oude" salaris, wat daarboven komt, wordt gekort.  Of dit ook kan met je Belgische uitkering, is een vraag voor je Belgische verzekering.

Om in aanmerking te komen voor eventuele faciliteiten om tegemoet te komen aan je handicap, moet een aanvraag worden gedaan bij het MDPH: Maison Départementale des Personnes Handicapées. Elk département heeft zo'n instelling. Mocht je in Frankrijk willen werken, dan is het zeker aan te bevelen een "reconnaissance de travailleur handicapé" te vragen bij het MDPH. Een hele papierwinkel, inclusief "certificat médical"  en er gaan al gauw 3 tot 6 maanden overheen voordat de beslissing valt.  Voor de adressen van de MDPH: google even op het département waar je wilt gaan wonen.

In hoeverre je invaliditeit "overgenomen" kan worden door de CPAM: in principe is dit mogelijk. Maar daarvoor zul je persoonlijk naar de CPAM moeten gaan met de nodige bewijsstukken (natuurlijk in het Frans of in het Frans vertaald).

Succes,

Steven

avatar#9312
Nom d’une pipe
Berichten: 1
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2011-08-13 21:46:53

Dag Steven

Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Ja, veel vragen en ik heb er nog meer :-(

Mijn Belgische verzekering zegt dat ik hun enkel hoef te informeren wanneer ik ga verhuizen. Niet meer, niet minder. Ik loop dus (weer eens) vast met hen...

Je zegt dat men over voldoende middelen moet beschikken: welke instantie en op welk moment word dat bekeken/beslist?

Ik moet sowieso verhuizen, want kan niet meer in dit appartement blijven (vanwege fysiek en wegens te duur). Dan mijn geld goed besteden en 1000km zakken of waar ik de huurprijzen kan betalen en kan ademen. Behalve de medewerking van mijn verzekering krijgen, welke stappen zou ik nog vanuit België al kunnen nemen?

Dat van het MDPH, was ik nog niet tegengekomen op Google, dus bedankt voor die tip. Ik neem aan dat ook voor deze procedure je al in Frankrijk moet verblijven? Dat maakt het idd ingewikkeld quo fysieke toestand en dubbele kosten....

Mag je dan ook als entrepreneur indépendante een beetje werken of enkel via werkgever?

Stukken in het Frans zijn geen probleem. Mijn dossier is al grotendeels in het Frans. Na 10 jaar Frankrijk en toch een voordeel van het Brusselse.

Gezien ik ècht hier weg wil en terug naar Frankrijk, ben ik bang dat ik nog met veel meer vragen kom aanzetten tzt... en ja, het zal een zware klus worden...

In iedergeval alvast bedankt voor alle antwoorden / tips die mij op weg kunnen helpen!

Mercikes!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-08-13 23:03:30

Beste Milly,

Punt voor punt:

Mijn Belgische verzekering zegt dat ik hun enkel hoef te informeren wanneer ik ga verhuizen. Niet meer, niet minder. Ik loop dus (weer eens) vast met hen...

Maar onder welke voorwaarden en hoe lang houd je die uitkering en in welke situaties kun je hem verliezen? Moet je nagaan.

Je zegt dat men over voldoende middelen moet beschikken: welke instantie en op welk moment word dat bekeken/beslist?

Om te beginnen zal de CPAM moeilijk doen als je geen of te weinig inkomsten hebt. Reken op 1500 à 2000€ per maand aan netto inkomsten om als "self-supprting" te kunnen worden beschouwd. Ik laat extra ziektekosten even buiten beschouwing.

Ook voor het huren van een woning moet je in de regel kunnen aantonen dat je inkomsten hebt. Vuistregel is 3 x de huur.

Uiteindelijk kan de gendarmerie je tot ongewenst vreemdeling verklaren en uitzetten. Dat overigens alleen als verblijf en/of gedrag problemen geven.

Voor de MDPH moet je ook een opgave van je inkomsten doen; sommige vergoedingen zijn inkomens-afhankelijk. En zeker, je moet "résident" zijn.

Zie voor de MDPH in de 06 als voorbeeld hier. Ook de CPAM vraagt naar je middelen van bestaan.

Mag je dan ook als entrepreneur indépendante een beetje werken of enkel via werkgever?

In Frankrijk kun je zeker als zelfstandige ("Auto-entrepreneur" of "micro-entreprise") werken. Op deze website is er voldoende over gezegd en uitgelegd.

Tenslotte: Frankrijk is niet een echt vriendelijk land voor mensen met ziekte of een handicap. Zeker als je Belgische of Nederlandse systemen hebt meegemaakt. Weinig aangepaste woningen, veel moeite voor aanpassingen en werkgevers hebben moeite met het aannemen van mensen met een handicap, ook al bestaan daar premies voor. Ik ken de aard van je aandoening niet (je kunt me eventueel privé mailen) maar je moet wel weten waar je aan begint.

Groeten,

Steven

avatar#9312
Nom d’une pipe
Berichten: 1
Reacties: 2

#4 Geplaatst: 2011-08-14 11:56:54

Dag Steven,

Uiteraard had ik al geprobeerd allerlei informatie op te vissen, maar vanwege overload niet meer overzichtelijk... Daarbij vond ik ook dit form:

http://droit-finances.commentcamarche.net/forum/affich-4130737-auto-entrepreneur-et-invalidite-categorie-2

waarin ik las dat auto-entrepeneurs hun pension kwijt raakt. Nu heb ik nog geen flauw idee wat de categorie 1 of 2 inhoud en of daar ook nog verschil in zit qua type werk.

Of het in Nederland en Vlaanderen beter is: het zal wel, maar ik heb daar totaal geen ervaring mee. Brussel handelt op alleen en kan niet vergeleken worden met Nederland. Behalve de invaliditeitsuitkering krijg ik geen hulp uit geen enkele hoek. Ik heb hier nog nooit iets aangepast gezien. Zelfs als je bij de FOD van sociale zaken voor personen met een handicap word opgeroepen, mag je al voldoende moed hebben daar te geraken en dan nog eens al die hoge trappen op ploeteren. Ik woon (zit opgesloten) op 3/4 hoog en dat is niet meer voor mij te doen. Dus ik moet sowieso verhuizen. Ik heb niets wat mij bint met België. Ik ben hier ongelukkig, zeker sinds mijn ziekte. Ik had wel gedacht dat het voor mij ietsje makkelijk zou zijn naar Frankrijk te verhuizen omdat ik daar al 10 jaar heb gewoont. Ik ben altijd een doorzetterster geweest en ik ga ervoor. Wat moet ik anders?

Wat betreft mijn aandoen(en)/situatie zal ik je tzt privé mailen als dat mag, voor je opinie.

Mvg