Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dimmer in hotelschakeling

Auteur Bericht

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2011-08-18 11:46:22

Ik ben op zoek naar een dimmer voor in een hotelschakeling. Ik heb in mijn keuken al een dimmer met schakelaar (twee aparte knoppen naast elkaar) van legrand Wil dus ook graag een een vergelijkbaar type dat in de hotelschakeling past. Weet iemand of die bestaan en vooral waarop ik moet letten bij aankoop (speciale vermelding/naam oid).

Dank is groot.

Aart

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-08-18 16:31:26

Aart,

Die bestaan. Een belangrijkere vraag is wat je erop gaat aansluiten. Gewone 230 Volt gloeilampen of halogeen, een traditionele transformator met een ijzerkern (voor 12 Volt halogeen verlichting) of een elektronische transformator. In principe moeten dimmers voorzien zijn van een lettercode: "R" voor een simpele ohmse belasting zoals een gloeilamp, "L" voor een inductieve belasting zoals die van een gewone transformator, en "C" voor capacitieve belastingen zoals bij elektronische spanningsomvormers.

Je kunt dimmers tegenkomen met de volgende aanduidingen: R / R,L / R,C / R,L,C. Sluit je een verkeerde belasting aan op een dimmer, dan protesteert deze door even een felle lichtflits uit je verlichting te toveren, met ontevreden gebrom, of door een kleine ingebouwde glaszekering te laten doorbranden. Teruggaan naar de winkel en ruilen wordt dan wat lastiger. Meestal staat er op de verpakking van laagspanningsverlichting aangegeven wat voor soort dimmer je moet gebruiken. Bij bestaande installaties wordt dat wat lastiger, want de oude verpakking en gebruiksaanwijzing zijn al bij het oud papier beland. Laten we nu eindelijk eens wat naar de déchetterie brengen bedacht u vorige maand, en het bleef deze keer niet bij goede voornemens. En nu zou die informatie toch welkom zijn geweest. Kortom: even opletten wat er precies op die dimmer moet worden aangesloten.

Rob van der Meulen

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#2 Geplaatst: 2011-08-18 18:30:17

Dank voor het uitgebreide en heldere antwoord. Ik ga gewapend met deze informatie in achterzak richting leroy merlin. Overigens, er zitten (halogeen) spotjes achter de schakelaar dus ik moet waarschijnlijk goed op de "R" letten.

Dank nogmaals,

aart